Læsetid: 7 min.

V-regeringen afskaffede 2020-målene. Det fik »fatal betydning« for den grønne omstilling

Fra 2011-2014 mindskede Danmark udledningen af drivhusgasser i et tempo, som var tilstrækkelig højt til at nå 2020-målet om 40 procents reduktion. Men efter at V-regeringen droppede målet i 2015, er tempoet i omstillingen dalet, og udledningerne er endda steget nogle år
»Det med 40 procents CO2-reduktion (i 2020, red.) er ikke vores politik,« lød det fra den nyudklækkede klimaminister Lars Christian Lilleholt i netavisen Altinget i 2015.

»Det med 40 procents CO2-reduktion (i 2020, red.) er ikke vores politik,« lød det fra den nyudklækkede klimaminister Lars Christian Lilleholt i netavisen Altinget i 2015.

Sigrid Nygaard

3. juni 2019

Danmark var på rette spor. Fra 2010 til 2015 så klimaindsatsen ud til at kunne leve op til 2020-målet om, at udslippet af drivhusgasser i 2020 skulle være reduceret med 40 procent i forhold til 1990, som er FN’s basisår.

Men efter at målet blev sløjfet af Venstre-regeringen i 2015, er det gået den forkerte vej.

Det viser en graf, som organisationen CARE har lavet på baggrund af tal fra Energistyrelsen, der er myndigheden på området. Information har sendt grafen forbi Klimarådet, regeringens uafhængige ekspertorgan, som bekræfter tallene bag figuren frem til 2018.

»Det har haft fatal betydning for dansk klimaindsats, at man annullerede 2020-målet,« siger klimarådgiver John Nordbo fra CARE.

Målet om, at Danmark i 2020 skulle reducere klimabelastningen med 40 procent, var en del af SRSF-regeringsgrundlaget og blev aftalt med Enhedslisten og De Konservative. Men kort efter regeringsskiftet i 2015 valgte V-regeringen at droppe målet, fordi det ifølge klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) ville »være rigtig dyrt for det danske samfund at nå«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Estermarie Mandelquist
 • Thomas Tanghus
 • Karsten Jensen
 • Ejvind Larsen
 • Torben K L Jensen
 • Trond Meiring
 • Jakob Dahl
 • Christian Mondrup
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Carsten Mortensen
 • Joen Elmbak
 • Werner Gass
 • Nikolai Beier
 • Carsten Munk
 • Dorte Sørensen
 • Lillian Larsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Niels-Simon Larsen
 • Marianne Stockmarr
Estermarie Mandelquist, Thomas Tanghus, Karsten Jensen, Ejvind Larsen, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Jakob Dahl, Christian Mondrup, Klaus Lundahl Engelholt, Carsten Mortensen, Joen Elmbak, Werner Gass, Nikolai Beier, Carsten Munk, Dorte Sørensen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Niels-Simon Larsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Ja hej spindoktor. Det er Lars. Du, hvor fanden er alle stemmer blevet af??? Nå, ok. Det vil sige de er til klima nu!!! OK. Så må jeg igang med at proklamere Venstre er Danmarks førende klima parti. Ja, ja. Kun til efter valget naturligvis du gamle. Hvis bare jeg kan blive statsminister igen for en hver pris, så kan vi jo fortsætte mod målet med minimal staten og ødelæggelse af velfærdsstaten. Nå jeg må løbe nu du - Skal på DR TV.

Klik, dyt dyt dyt dyt

Ivan Breinholt Leth, Thomas Tanghus, Karsten Jensen, Rikke Nielsen, Ejvind Larsen, Bent Gregersen, Birte Pedersen, Ole Frank, Svend B. Carstensen, John Andersen, Christina Balslev, kjeld jensen, Carsten Mortensen, Werner Gass, Tina Frederiksen, Tue Romanow, Ole Svendsen, Helle Walther, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Estermarie Mandelquist, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Niels-Simon Larsen, Torben Vous, Kim Houmøller, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Ja, det er Lars. Jeg har travlt du. Har jo lige sagt jeg er på vej til DR TV. Hva??? Nå, flere pædsagoger. OK. Tak for tippet.

Klik, dyt dyt dyt dyt

Karsten Jensen, Ejvind Larsen, Bent Gregersen, Birte Pedersen, Ole Frank, John Andersen, Christina Balslev, Jan Weber Fritsbøger, kjeld jensen, Carsten Mortensen, Werner Gass, Tina Frederiksen, Tue Romanow, Ole Svendsen, Helle Walther, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben Vous, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nu må den grønne lak da siges at være endegyldigt skallet af Venstres logo !!
På høje tid.

Tak til Information for indædt at grave i hvad der er sandt og falsk i regeringens såkaldte klimapolitik.

Ivan Breinholt Leth, Thomas Tanghus, Karsten Jensen, Ejvind Larsen, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Bent Gregersen, Birte Pedersen, Christian de Coninck Lucas, Ole Frank, Svend B. Carstensen, John Andersen, Svend Erik Sokkelund, Christina Balslev, Jan Weber Fritsbøger, Klaus Lundahl Engelholt, kjeld jensen, Werner Gass, Ete Forchhammer , Tina Frederiksen, Ole Svendsen, Helle Walther, Benta Victoria Gunnlögsson, Karen Grue, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

V-regeringens afskaffelse af (indsæt diverse kontrol af egne rækker) har haft »fatal betydning«

Vi sender mange skattekroner, til støtte hos folk, der ikke mener de behøver at sikre lager reoler, fordi de har tegnet en ulykkes forsikring, eller at høreværn er farlige, fordi folk så bliver kørt ned af EL trucks.
Alt imens rod og kaos, under deres ledelse og ansvar altid skyldes, at andre er ukvalificerede.
Regler behøver arbejdstagere ikke at bekymrer sig om, fordi arbejdsgivere har "sådan et godt forhold til jobcenteret".
I et land hvor skatten er lagt på indkomst af arbejde, omtaler ansatte på jobcenteret løntilskud, som "penge man kan give for at få et arbejde".
I fødevare branchen oplever arbejdstager, at få at vide "kan du ikke bare skrive under alligevel" når der ikke er planlagt andet end underskrift af "kontrol papirer".
Arbejdsskader skal ikke registeres, hvis de koster mindre end 4 sygedage. For en mand i det fysiske segment af beskæftigelsen, skal det faktisk være en mandag skaden sker, for de fleste forsøger at arbejde det sidste væk efter en weekend.

En ting jeg kan give V regeringen ret i er, at vi har konsekvenser af "ukvalificerede danskere", der er yderst kvalificerede til at se kejserens tøj.
Er det egentlig ikke også det man skulle forvente under en incitaments regering.

Flytter du folk, du respekter og forventer kan tænke selv, med incitamenter og omgiver dig med folk der mener "aktindsigt er en sygdom i samfundet", hvis du selv mener du har rent mel i posen?

Karsten Jensen, Kim Houmøller, Trond Meiring, Ole Frank og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Disse oplysninger stiller Løkke Rasmussens udsagn i kandidatdebatten i går aften -også sendt på P1- i et meget ramponeret lys . LLR påstod, at under Venstre ledede regeringer var udslippet faldet kun et enkelt år var det steget og det var pga. vind mv. Er det en bekræftelse af, at LLR ikke kan eller vil forstå grafer og andet fakta eller endnu en urigtig oplysning .

John Andersen, Karsten Jensen, Ejvind Larsen, Trond Meiring, Birte Pedersen, Ole Frank, Svend B. Carstensen, Jan Weber Fritsbøger, Werner Gass, Tina Frederiksen, Ole Svendsen, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

De forskellige studieværter og kommentatorer, skulle måske selv sætte sig lidt mere ind i de emner de spørger om. I debatten i går, hvor Løkke igen ikke var sandfærdig på flere områder, men aggressiv og " sur" måske nok manden der gik i detaljen, har stor viden gennem mange år, men han var ikke overbevisende. Mettes el pære, ja der gik en klap ned i 20 sekunder, det kender de fleste, når man er til eksamen, men hun viste skarphed og overskud modsat LLR. Han virkede udbrændt.
Generelt var det en ok debat med sober tone , trods alt, men det er de samme temaer, så hvad nyt, ??ikke meget. Godt det snart er slut, man er ved at være træt af politik.

Helle Walther

Og LED pære eller ej , Mette F fik ved sin klap, der faldt ned, markeret, at den skattestigning S vil lave er yderst minimal . 50 øre i 2025, mønten findes ned ikke mere. Havde det lykkes for hende uden fejl, så var pointen bare gået hen over seernes hoveder, nu bliver der grinet og man finder huller i osten hos kommentatorerne, men tilbage bliver, at alle nu ved, at stigningen bliver minimal for en lønmodtager. Så intet er så glat at det ikke er godt for noget.

Birte Pedersen, Karsten Jensen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Tina Frederiksen anbefalede denne kommentar
Nikolai Beier

Tempoet de sidste 4 år var ikke højt nok, til at Danmark gør sin del af arbejdet med at nå målet om bare at have en chance for at begrænse temperaturstigningen til 1,5 C.
Det er ikke nok at nøjes med målene fra EU.
Tempoet 2015 – 2019 var lavere end tidligere.
Selv hvis det i 2018 havde blæst gennemsnitligt, ville reduktionen i drivhusgasudledning fra '17 til '18 have været for lille til at nå de overordnede mål.

Trond Meiring, Karsten Jensen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Annette Munch

regeringen - og Thornings - støtter de stadig Lars LRs fritidsjob i GGGI. (klimainitiativer i Sydøstasien ? ER der nogen, der kender til hvad millionerne er gået til - ud over luksusflyrejser naturligvis

Trond Meiring, Birte Pedersen, Karsten Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Den lille svindler er nu engang den han er.
Ingen kan forvente at han ændrer sig.
Han er sikkert hyggeligt at kvæle fadbamser med.
Men politisk er han den største løgner i nyere tid.
Den mand er simpelthen ikke til st ståle på.

Venstre ved du hvor du har!

Bag ved den lille svindler hele bundtet.
Lad være at spille din stemme på dem hvis du vil give dine børnebørn rimelige overlevelsesmuligheder.

John Andersen, Helle Walther, Trond Meiring, Birte Pedersen, Kim Houmøller, Karsten Jensen, Ole Frank, Jan Weber Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hva´ med klimamålene i danske fagforeninger. De må lave nogle mål for reduktion af mobningen
ifølge BT.
Nåe nej, det kan alligevel ikke betale sig. Om 10 år er det jo alligevel for sent. Vi er allerede nået så langt i skræmmekampagnen, at unge mennesker ikke ønsker at få børn. I hvert fald i nogle dele af verden !
Nu er den danske klimaindsats død. Hvordan mon det går i resten af verden.

Christian de Coninck Lucas

Hvad fanden er de for nogle idioter og/eller banditter? Helt ærligt, det er vores biosfære og fremtid.

Trond Meiring, Torben K L Jensen, Karsten Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hvis folk nu generelt tog sig sammen og lod være med at lade deres bilmotor gå i tom gang, mens de helliger sig mobilen i både ti og 20 minutter. Tænke over, hvordan de rejser, tænker sig om, når der købes ind, hvilke produkter de køber, passer på madsplid, alle de mange små ting, som vil gøre sit til at begrænse CO 2. De unge råber vagt i gevær, men at demonstrere alene, gør ikke nogen ændring, det gør det, hvis de selv hver i sær gør/ giver deres lille bidrag ved et ændret mere bæredygtig adfærdsmønster og handling. Kom i gang.

Karsten Jensen

Neoliberalisme fra EU er ikke forening med en fornuftig klimapolitik
Klimakrisen skyldtes ikke mindst en neoliberalistisk økonomisk politik
Om stadige liberalisering af transportsektoren

Hvem tor på at EU går forrest i en deliralserning

Poul Erik Pedersen

Kjeld Smed: det går faktisk godt, i alt fald i Dansk Magisterforening. Her støtter vi en aktiv klimapolitik. mvh. poul.

Holger Skjerning

Tre kommentarer:
1. Det er ikke vigtigt, hvad der står på et stykke papir om målsætningen i 2030, 2040 og 2050. Det er derimod vigtigt at vide, hvad der hjælper, og så komme i gang med at gøre det!
Gode eksempler: globalt: atomkraft i stedet for kul, olie og gas + mindre flyaktivitet + mindre rødt kød + masser af elbiler og eltog og elfærger + masser af varmepumper + begræns befolkningstilvæksten + LED-lamper, kortere afstand mellem bolig og arbejde + mere genbrug og mindre affald.
2. Og så skal vore politikere vide, at en stor del af CO2-reduktionen siden 1990 skyldes, at vi køber massevis af varer fra især Kina. Dels er en del energitunge virksomheder flyttet til udlandet.
3. De to ting har reduceret DK's udslip, men ikke gavnet klimaet! - Så Danmark lever på en grøn løgn om vores CO2-udslip!!! - Og desværre er vores klima- og energiminister (LCL) en af de værste til at tale usandt om vores klimaindsats.
Ved at benytte ord som: bæredygtig, grøn energi, miljørigtig, klimavenlig, gratis vindenergi, fossilfri, CO2-neutral by, selvforsyning, - fortsæt selv.... - så foregøgler vi hinanden, at vi er på rette vej.
Og da formanden for Klimarådet afslørede dette, blev han fyret tre dage senere.

Trond Meiring, Werner Gass, Kim Houmøller og Karsten Jensen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"V-regeringen afskaffede 2020-målene. Det fik »fatal betydning« for den grønne omstilling"

Det er heldigvis noget sludder. Det medfører ikke babys død.

Søren Kristensen

Egentligt mærkeligt - og så alligevel ikke - at et lille land som Danmark vælger at netop CO2-udledningen, hvor vores reduktionsbidrag er en dråbe i havet, skal være kardinalpunktet i den hjemlige klimadebat. Med mindre selvfølgelig at forslagene gik på at sætte rammer for fx bilindustrien, kulindustrien og landbruget. Men det gør de ikke for alvor, for det vil påvirke middelklassens livsstil og der skal meget mere til, end en tør sommer og en mild vinter, for at vi ændrer på den. Så hellere sætte nogle uopnåelige CO2-mål som vi, netop fordi de er uopnåelige, ikke for alvor får dårlig samvittighed over, når det næste gang viser sig (hvilken overraskelse!) at de ikke kan indfries.