Læsetid: 6 min.

Værsgo, kulturminister Joy Mogensen, her er dine vigtigste arbejdsopgaver

Kultur er ikke nævnt med ét ord i det aftalepapir, som sent tirsdag aften gjorde Mette Frederiksen til statsminister for en ny socialdemokratisk mindretalsregering. Det sender et signal om, at kulturpolitik ikke er en væsentlig prioritet for en ny regering, lyder det
Joy Mogensen overtager kulturministerposten efter Liberal Alliances Mette Bock.

Joy Mogensen overtager kulturministerposten efter Liberal Alliances Mette Bock.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

28. juni 2019

Den nye socialdemokratiske regering har store politiske ambitioner for de næste fire år – men tilsyneladende ikke for kulturområdet.

I det 18 sider lange forståelsespapir, som Socialdemokratiet og dets tre støttepartier lagde frem tirsdag, er kultur- og mediepolitik reduceret til en enkelt passus på sidste side, hvor regeringen i fire korte linjer forpligter sig til at revidere medieaftalen og »styrke dansk public service«.

Hvad regeringen vil stille op med kulturbesparelserne og omprioriteringsbidraget fremgår ikke, ligesom ingen af de fire partier tilsyneladende har fundet det nødvendigt at få skrevet deres kulturpolitiske visioner ind i papiret.

Det ærgrer formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen, der repræsenterer omkring 3.000 ansatte på museer og kulturinstitutioner.

»Jeg synes, det er underligt, at kulturområdet slet ikke er nævnt ud over de i øvrigt gode meldinger, der er på public service,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjørn Pedersen
  • Dorte Sørensen
  • Oluf Husted
  • Steffen Gliese
Bjørn Pedersen, Dorte Sørensen, Oluf Husted og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Der gives så lidt til kulturområdet fra statslig side, at man uden at belaste nogen steder rigeligt ville kunne fordoble tilskuddet til især statens egne institutioner.
Der er imidlertid også brug for at omlægge støttesystemet radikalt - i hvert fald for de kunster, der vedrører projektarbejde. Der er en alt for kort produktionshorisont i den periode, hvor tilskuddet skal bruges. Dertil kommer, at der reelt er brug for en platform for samarbejde mellem producenter og bevillingsgivere, hvor behovet for støtte kan udmøntes igennem dialog og sparring; i dag er alt for mange projekter baseret på manglende erfaring, for megen optimisme og gåpåmod, samt en egentlig fandenivoldskhed, som synes at gribe alle, selv forholdsvis erfarne, så kølig realisme og vurderingssans fordufter.

Dorte Sørensen

En bemærkning til Rane Willerslev's kulturkanal med andre udbydere.
Hvorfor ikke lave den kanal i samarbejde med DR - de har værktøjerne til at producerer - så kunne museumsfolk o.a. kulturfolk få egen sendetid på kanalen og fortælle deres historier osv. Ville det ikke kunne blive en bedre og billigere løsning - de sparede driftomkostninger kunne så gå til mere kulturstof på kanalen.
Det er i mine øjne en bedre løsning end LLR-regeringens ønskede besparelser af DR, der især vil ramme kulturformidlingen.

Den mest nærliggende forklaring på den manglende kultur i afklaringspapiret er nok den manglende konflikt mellem de fire partier på kulturområdet.

Jesper Pedersen

Ja, kultur er ikke topprioritet, Mette vælger at udnævne en minister, der går på barsel til oktober, når folketinget starter op igen - og så ser vi ikke Joy det næste halvandet år - gav vide om regeringen holder så længe?

Søren Kristensen

Call in the clowns, det er noget vi gør i krisetider og lige nu kører vi jo top-tunet, hvis man skal tro Lars Løkke og hvorfor skull man ikke det, så egentlig er der slet ikke behov for et kulturministerium og det er valget af den runde barselar sikker også et symbol på. Som Walt Disney sagde, om hvorfor Mickey Mouse har store runde ører. - Runde former gør folk glade, sådan er det bare. (Det sidste er noget jeg har hæftet på, Walt sagde vidt bare: - Runde former gør folk glade.

Michael Mansdotter

Der mangler en kulturpolitisk vision som tør undersøge, hvad der binder os sammen som danskere. Kulturlivet er fragmenteret og kæmper om knappe ressourcer istedet for at afsøge store samlende fortællinger. Fortællinger som går på tværs af kunstarter og som formår både at række bagud og fremad. Man kunne f.eks. kigge hos Kierkegaard: "vi skaber forlæns for at forstå baglæns". Lad os bruge de næste 4 år på at afsøge, hvad det vil sige at skabe forlæns inden for litteratur, dans, teater, billedkunst og musik.
Kulturby Aarhus havde i 2017 begrebet "rethink" som overbegreb. Tænk om nogen turde beslutte et lignende overbegreb og ikke var bange for at lade dette styre bevillingerne. Med dette ville man kunne møde Finansministeriet og fortælle, hvad det faktisk er man vil.
Opgør med armslængde? Ja! Mulighed for snak om kultur? Ja, i den grad!