Baggrund
Læsetid: 6 min.

Værsgo, kulturminister Joy Mogensen, her er dine vigtigste arbejdsopgaver

Kultur er ikke nævnt med ét ord i det aftalepapir, som sent tirsdag aften gjorde Mette Frederiksen til statsminister for en ny socialdemokratisk mindretalsregering. Det sender et signal om, at kulturpolitik ikke er en væsentlig prioritet for en ny regering, lyder det
Joy Mogensen overtager kulturministerposten efter Liberal Alliances Mette Bock.

Joy Mogensen overtager kulturministerposten efter Liberal Alliances Mette Bock.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
28. juni 2019

Den nye socialdemokratiske regering har store politiske ambitioner for de næste fire år – men tilsyneladende ikke for kulturområdet.

I det 18 sider lange forståelsespapir, som Socialdemokratiet og dets tre støttepartier lagde frem tirsdag, er kultur- og mediepolitik reduceret til en enkelt passus på sidste side, hvor regeringen i fire korte linjer forpligter sig til at revidere medieaftalen og »styrke dansk public service«.

Hvad regeringen vil stille op med kulturbesparelserne og omprioriteringsbidraget fremgår ikke, ligesom ingen af de fire partier tilsyneladende har fundet det nødvendigt at få skrevet deres kulturpolitiske visioner ind i papiret.

Det ærgrer formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen, der repræsenterer omkring 3.000 ansatte på museer og kulturinstitutioner.

»Jeg synes, det er underligt, at kulturområdet slet ikke er nævnt ud over de i øvrigt gode meldinger, der er på public service,« siger hun.

Hun undrer sig særligt over, at det såkaldte omprioriteringsbidrag, også kaldet ’grønthøsteren’, der siden 2016 årligt har skåret to procent af de statslige bevillinger til kulturstøtten, er helt fraværende i papiret.

De forhadte besparelser har blandt andet ført til fyringsrunder, nedskæringer og museumslukninger på store kulturinstitutioner som Nationalmuseet, Det Kongelige Teater, Statens Museum for Kunst, Det Kgl. Bibliotek og Rigsarkivet.

»Allerede på valgkampens anden dag sagde socialdemokraterne, at de ville droppe de nedskæringer, der har været på kulturområdet, så jeg havde selvfølgelig forventet, at det ville fremgå soleklart af papiret,« siger Camilla Gregersen, der dog foreløbig vælger at fortolke udeladelsen som »en forglemmelse«.

Information har forsøgt at få socialdemokraternes nyudnævnte kulturminister Joy Mogensen til svare på, hvad hun tænker om, at kulturen stort set er fraværende i forståelsespapiret. Men det har ikke været muligt for ministeren at nå at komme med en kommentar.

Kulturens storhed og fald

Det er dog langtfra overraskende, at kulturen ofte trækker det korteste strå, når de store linjer i dansk politik skal lægges. Det siger lektor på Institut for Kulturvidenskaber på SDU, Finn Wiedemann.

Under overskriften ’Kulturpolitik er vigtig – og fraværende’ skrev han midt under valgkampen en kronik i Jyllands-Posten, der optegnede kulturpolitikkens storhed og fald: fra en krumtap i opbygningen af velfærdssamfundet til et politisk randfænomen i dagens konkurrencesamfund.

»Kulturpolitikken blev i 1960’erne knyttet sammen med selve forestillingen om det gode liv, men den er siden så godt som forsvundet fra den politiske frontlinje. I dag er økonomi og nytteværdi trådt i stedet som den overordnede forståelsesramme for, hvordan vi forholder os til samfundsmæssige anliggender,« siger han.

Konkret savner Finn Wiedemann, at der i forståelsespapiret mellem Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten var »ofret mere skrift« på at formulere nogle konkrete kulturpolitiske visioner.

– Kommer det bag på dig, at det ikke er tilfældet?

»I og med at kulturpolitik ikke har fyldt meget i valgkampen, er det heller ikke overraskende, at den ikke fyldte i forhandlingslokalet. Og det afsluttende papir afspejler jo de knaster, partierne har fundet kompromiser på. Men det er samtidig et signal om, hvad regeringen prioriterer og anser for vigtigt. Og her er signalet ret tydeligt, at det ikke er kulturpolitik.«

Information har derfor bedt kulturens folk om at komme regeringen til undsætning med konkrete bud på, hvad den nyudnævnte kulturminister Joy Mogensen bør beskæftige sig med de kommende fire år – og hvorfor.

Så værsgo, kulturminister, her er dine vigtigste arbejdsopgaver:

Otte bud på en socialdemokratisk kulturpolitik:

»Der skal kedelige penge til drift«

Frederik Stjernfelt, professor i videnskabsteori, idéhistorie og semiotik ved Aalborg Universitet København

»Kulturministeren skal være klar over, at det er afgørende at give kedelige penge til drift, også selvom der ikke er overskrifter og pressemeddelelser i det. Fonde, som de sidste mange år har spillet en voksende rolle, giver gerne penge til store flotte bygninger og engangsbegivenheder. Derfor er det vigtigt, at statspengene – i hvert fald i et betragteligt omfang – tager sig af driftsmidlerne. Vi har set, hvordan omprioriteringsbidraget har gnavet sig ind i institutionernes driftsbevillinger. Hvad end man måtte prioritere fremover, skal driftsmidlerne stå centralt.«

»Kultur skal hjælpe mod stress og ensomhed«

Karen Grøn, museumsdirektør på Trapholt

»Jeg håber, at den nye kulturminister vil omfavne feltet med kærlighed og se det som et kæmpe vækstområde, der har betydning for rigtig mange andre ressorter. Det er vigtigt, at kulturministeren vil koble samarbejder med andre ressortområder, fordi kulturen har en kæmpe betydning. Det kan være omkring ensomhed, stress eller undervisning. Det handler om at lade kulturen være en løftestang for en stærkere selvfølelse i hele landet. Og det kræver, at der er stærke kulturinstitutioner, som kan være udgangspunkt for det arbejde.«

»Fremtidens kulturkanoner skal sikres«

Bjarke Svendsen, direktør for Snyk, genreorganisation for ny, eksperimenterende musik og lydkunst

»Jeg kunne tænke mig en kulturpolitik, der grundlæggende står på to søjler: en konserverende og en kulturfremmende. Det er ikke svært at overbevise omverdenen om at støtte den del af kulturen, der formidler vores historie. Men enhver generations trang til at fortælle sine egne historier bør der støttes mere op om. Den del er sværere at sælge, fordi den kan være sværere at afkode i samtiden. Så meget desto mere efterlyser jeg en kulturpolitik, der fremmer den nye kunst og kultur og sikrer, at enhver generation til enhver tid kommer til orde. At de får optimale betingelser for at skabe fremtidens kulturkanoner.«

»Overvej en digital kulturkanal«

Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet

»I forhold til medieforliget vil det være klogt ikke bare at hoppe tilbage i en traditionel tænkning, hvor man vender tilbage til det mediebillede, man forlod. Det er vigtigt at overveje at udbyde en digital kulturkanal, man lader andre byde ind på. Både Nationalmuseet og en bred kreds af kulturinstitutioner, som Nationalmuseet er i dialog med, vil gerne komme med et bud på sådan en kanal. Vi har endeløst historisk indhold. Hvis vi kan nedsætte en redaktion bestående af professionelle journalister, ville vi få et stærkt public service-tilbud til borgerne inden for historie.«

»Stå fast på at afskaffe omprioriteringsbidraget«

Lisbeth Knudsen, formand for Det Kongelige Teater

»Mit bedste råd er at afskaffe omprioriteringsbidraget på kulturområdet fra 2020. I valgkampen har partierne, der står bag den nye regering, alle sammen tilkendegivet, at de gerne vil afskaffe det. Så jeg håber, at de står fast på det løfte. Hvis Det Kongelige Teater får arbejdsro, er vi også klar til at påtage os nye opgaver i forhold til f.eks. ulighedsdagsordenen, så vi får de unikke kulturoplevelser bredere ud og gør en større indsats i forhold til blandt andet børnene.«

»Vores kulturarv skal vedligeholdes«

Mikkel Bogh, museumsdirektør ved Statens Museum for Kunst

»Tænk på, at vi har en stor kulturarv i form af samlinger. De skal formidles, gøres attraktive og interessante for et bredest muligt udsnit af befolkningen, men de skal også vedligeholdes. Det kan man godt komme til at glemme i sin iver efter at formidle. Når det kommer til opmagasinering og konservering, har vi store opgaver, som vi virkelig har brug for politisk opbakning til. Den basale museumsfaglige opgave er en forudsætning for, at der overhovedet er historier at fortælle.«

»Medieforliget skal stoppes«

Lars Werge, formand Dansk Journalistforbund

»Først og fremmest skal implementeringen af medieforliget stoppes, hvilket partierne også nærmest skriver direkte i forståelsespapiret. Og så skal de se på, hvad de gerne vil. Flere gange er det blevet påvist i analyser og redegørelser, hvordan vi i forhold til medieforbruget har en generationskløft. De unge har ikke det samme forbrug af medier som de ældre og er sværere at nå. Hvis man vil styrke public service, kunne det være med det specifikke formål at sige, at det skulle være på platforme, som i særdeleshed rækker ud mod børn og unge.«

»Der skal være vilje til at satse«

Simon Axø, forstander på Testrup Højskole

»Længe har kulturen været anskuet ud fra, om den var rentabel eller ej. Men kultur giver sjældent fra starten overskud i økonomisk forstand, og stor kultur starter ofte i det små. Hvad enten vi snakker Kierkegaard eller Poul Henningsen, så var de små i starten, men ejes i dag af os alle sammen. Der skal være en vilje til at satse, vel vidende at man ikke altid vinder. Den nye kulturminister skal derfor være modig.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Der gives så lidt til kulturområdet fra statslig side, at man uden at belaste nogen steder rigeligt ville kunne fordoble tilskuddet til især statens egne institutioner.
Der er imidlertid også brug for at omlægge støttesystemet radikalt - i hvert fald for de kunster, der vedrører projektarbejde. Der er en alt for kort produktionshorisont i den periode, hvor tilskuddet skal bruges. Dertil kommer, at der reelt er brug for en platform for samarbejde mellem producenter og bevillingsgivere, hvor behovet for støtte kan udmøntes igennem dialog og sparring; i dag er alt for mange projekter baseret på manglende erfaring, for megen optimisme og gåpåmod, samt en egentlig fandenivoldskhed, som synes at gribe alle, selv forholdsvis erfarne, så kølig realisme og vurderingssans fordufter.

Dorte Sørensen

En bemærkning til Rane Willerslev's kulturkanal med andre udbydere.
Hvorfor ikke lave den kanal i samarbejde med DR - de har værktøjerne til at producerer - så kunne museumsfolk o.a. kulturfolk få egen sendetid på kanalen og fortælle deres historier osv. Ville det ikke kunne blive en bedre og billigere løsning - de sparede driftomkostninger kunne så gå til mere kulturstof på kanalen.
Det er i mine øjne en bedre løsning end LLR-regeringens ønskede besparelser af DR, der især vil ramme kulturformidlingen.

Den mest nærliggende forklaring på den manglende kultur i afklaringspapiret er nok den manglende konflikt mellem de fire partier på kulturområdet.

Jesper Pedersen

Ja, kultur er ikke topprioritet, Mette vælger at udnævne en minister, der går på barsel til oktober, når folketinget starter op igen - og så ser vi ikke Joy det næste halvandet år - gav vide om regeringen holder så længe?

Søren Kristensen

Call in the clowns, det er noget vi gør i krisetider og lige nu kører vi jo top-tunet, hvis man skal tro Lars Løkke og hvorfor skull man ikke det, så egentlig er der slet ikke behov for et kulturministerium og det er valget af den runde barselar sikker også et symbol på. Som Walt Disney sagde, om hvorfor Mickey Mouse har store runde ører. - Runde former gør folk glade, sådan er det bare. (Det sidste er noget jeg har hæftet på, Walt sagde vidt bare: - Runde former gør folk glade.

Kenneth Krabat

Hvor er forfatterne?

Michael Mansdotter

Der mangler en kulturpolitisk vision som tør undersøge, hvad der binder os sammen som danskere. Kulturlivet er fragmenteret og kæmper om knappe ressourcer istedet for at afsøge store samlende fortællinger. Fortællinger som går på tværs af kunstarter og som formår både at række bagud og fremad. Man kunne f.eks. kigge hos Kierkegaard: "vi skaber forlæns for at forstå baglæns". Lad os bruge de næste 4 år på at afsøge, hvad det vil sige at skabe forlæns inden for litteratur, dans, teater, billedkunst og musik.
Kulturby Aarhus havde i 2017 begrebet "rethink" som overbegreb. Tænk om nogen turde beslutte et lignende overbegreb og ikke var bange for at lade dette styre bevillingerne. Med dette ville man kunne møde Finansministeriet og fortælle, hvad det faktisk er man vil.
Opgør med armslængde? Ja! Mulighed for snak om kultur? Ja, i den grad!