Interview
Læsetid: 12 min.

Til valg i Gram: Det vigtigste er klimaet. »Det er et emne, som påvirker os ALLE«

Den seneste måned har Information dækket valgkampen fra den lille sønderjyske by Gram. Nu er valgdagen endelig kommet. Vi har talt med ni af de borgere, vi har mødt i løbet af valgkampen. De opfordrer politikerne til at være ærlige om deres politik og holde, hvad de lover. Og så fylder både klima, udlændinge, daginstitutioner og skoler en del – også i Gram
»Jeg er lidt ked af, at man hele tiden er på nakken af landbruget,« siger Arne Andresen fra Gram.

»Jeg er lidt ked af, at man hele tiden er på nakken af landbruget,« siger Arne Andresen fra Gram.

Peter Nygaard Christensen

Indland
5. juni 2019

I dag går danskere over hele landet til stemmeboksene.

I år har valgkampen i de store debatter i høj grad handlet om klima, udlændinge og velfærd – og ikke mindst finansieringen af den. Men det har også været de dominerende temaer i den sønderjyske by Gram, hvorfra Information de seneste fire uger har boet for at dække valgkampen.

Byen udgør et nyt centrum i dansk politik, hvor Dansk Folkeparti for fire år siden vandt næsten hver tredje stemme. I år er det helt store spørgsmål, om de store partier Venstre og Socialdemokratiet formår at vinde de tabte vælgere tilbage.

Men hvad er egentlig vigtigst for borgerne i byen?

Information har spurgt ni af dem, vi har mødt de seneste fire uger, hvad der er vigtigt for dem, når de sætter deres kryds i dag.

Peter Nygaard Christensen

»Jeg har været i tvivl hele tiden. Og det er jeg stadig«

Søren Lund Hansen, landmand

– Hvad er det vigtigste for dig, når du skal sætte dit kryds i dag?

»I min verden er vi nødt til at have en mere erhvervsvenlig politik. Det er jo det, vi lever af. Det er fint nok, at vi får en kraftig klimadebat i den her valgkamp, men den fylder meget, og nogle gange er det lidt ærgerligt, hvis det bliver så meget overbydning, at det bliver håbløst som landmand. Vi er nødt til at have nogle rammer, som vi kan overleve i.«

 –Hvad har gjort dig mest i tvivl i valgkampen?

»Jeg har været i tvivl hele tiden. Og det er jeg stadig. Selvfølgelig gør sådan en udmelding, hvor Lars Løkke lægger op til et samarbejde over midten, indtryk. Det tror jeg bliver for vanskeligt, for de har begge to nogle gode intentioner, men deres baglande er for forskellige. Det er noget pjat.«

– Hvem stemmer du på og hvorfor?

»Mit bedste bud lige nu er at stemme personligt på Kristian Thulesen Dahl. Jeg har aldrig stemt DF før, men vi er nødt til at have en stærk Kristian Thulesen Dahl, for ellers får vi en Messerschmidt at bøvle med, og det er ikke en fed fest. Jeg tror på, at hvis vi skal have noget, der ikke går fuldstændig rabiat med Nye Borgerlige og Stram Kurs, så er vi nødt til at have DF med.«

– Hvad er dit råd til en ny regering?

»Man kan sælge mange ting, hvis man fortæller, hvordan tingene hænger sammen på en fornuftig måde. Når de går rundt ovre i København og siger, at vi er dumme i Jylland, så bliver det svært. Nogle gange tror de, at vi ikke kan gennemskue det herovre, men det kan vi godt. Ringere er vi ikke.«

Peter Nygaard Christensen

»Troværdighed er lige pludselig blevet en af de store ting«

Bjørn Wiborg, bogholder på Caféen

– Hvad er det vigtigste for dig, når du skal sætte dit kryds i dag?

»Troværdighed er lige pludselig blevet en af de store ting. Det er blevet et issue, og efter SF’s stunt her til EP-valget, så tabte jeg i hvert fald mit parti, som jeg ville have stemt på. Det ødelagde det hele, for det var ellers der, jeg var kommet ud med en fornuftig politik i forhold til indvandrere og klima og miljø.«

– Hvad har gjort dig mest i tvivl i valgkampen?

»Et af vores første møder snakkede vi om SV-regeringen. Så rendte jeg ind i et vælgermøde og spurgte den lokale socialdemokrat, om det var en mulighed. Og han sagde, at det var en rigtig dårlig løsning, jeg kom med der, for så vidste man fra udlandet, at det blev én stor grå masse inde på midten, og så bliver folk mere rabiate enten til den ene eller den anden side. Jeg købte så idéen om, at det ikke var vejen frem.«

– Hvem stemmer du på og hvorfor?

»Det er mere udelukkelsesmetoden. Vi skal ud på venstrefløjen. Jeg kunne også have taget Venstre. Det var derfor, jeg foreslog en SV-regering i sin tid. Men jeg har bare det in mente, at der er nogle ting, jeg ikke kan forlige mig med – de usmageligheder, som Støjberg er kommet med, kager og jeg ved ikke hvad.«

– Hvad burde en nyvalgt regering ifølge dig tage fat på som det første?

»Det er jo klima og så indvandrerpolitikken. Vi har efterhånden et land, der er i brand på grund af de flygtningespørgsmål, der er. Og så har vi globalt set et klimaproblem ad helvede til, og det er det lange, seje træk.«

Peter Nygaard Christensen

»Ét parti taler til min fornuft og et andet til mit hjerte«

Emma Vejen Fog, butiksmedarbejder

– Hvad er det vigtigste for dig, når du skal sætte dit kryds i dag?

»Det vigtigste for mig, når jeg skal sætte mit kryds, er, at det føles rigtigt i maven, og at jeg kan stå ved konsekvenserne og følgerne af deres politik.«

– Hvad synes du om valgkampen i år?

»Jeg synes desværre, der har været meget mudderkast og fokus på de forkerte ting i forhold til, at nogle partier har fået en del mere taletid, dækning og opmærksomhed end andre. Selv om politikerne er uenige, så synes jeg også, at de er enige om rigtig mange ting. Det kan være svært at gennemskue, og det er meget prioriteringer, når man skal stemme.«

– Hvem stemmer du på og hvorfor?

»Det, der har gjort mig mest i tvivl under valgkampen, er, at ét parti taler til min fornuft og et andet til mit hjerte. Jeg er ikke sikker på, hvem jeg stemmer på, endnu – af samme grund. Når alt kommer til alt, vil det vigtigste være at tage fat i klimaet. Det er et emne, som påvirker os ALLE.«

– Har du et godt råd til en ny regering?

»Et godt råd til den nye regering: ta’ ansvar. Lad være med at love mere, end I kan holde.«

Peter Nygaard Christensen

»DF virker mest retfærdige på ALLE områder«

Lisa Svendsen, pensioneret buschauffør

– Hvad er det vigtigste for dig, når du skal sætte dit kryds i dag?

»Det vigtigste for mig er en, der kæmper for Danmark. Med mere grænsekontrol og en indsats for at få alle dem, der ikke skal være her, ud af landet.«

– Hvordan synes du, at valgkampen har været i år?

»For os har valgkampen ikke været så slem. Vi har stået nede foran Brugsen et par gange for at føre valgkamp for DF, og så har vi hørt det i fjernsynet. Jeg tænker, at der er mange skvadderhoveder, som ikke har en skid forstand på noget.«

– Er der noget i valgkampen, som har gjort dig i tvivl?

»Nej, aldrig. Desværre er der ikke andre end DF, der har gjort det godt. Det har overrasket mig, at vi ikke ser ud til at få så mange stemmer, som vi skal have. Det er lidt synd for Tulle, for det er ham, det går ud over, og jeg synes ikke, at han har fortjent det.«

– Hvem stemmer du på og hvorfor?

»Jeg stemmer på Dansk Folkeparti, for det er det bedste parti. Og de virker mest retfærdige på ALLE områder.«

– Hvis du skal give et råd til en ny regering, hvad skal det så være?

»Så skal der være nogle flere sygeplejersker og lærere rundt omkring. Det mangler nogle steder, og det er noget, der er nødvendigt.«

Peter Nygaard Christensen

»Jeg tror ikke, at det vil stå tilbage som nogen stor valgkamp«

Johannes Gjesing, præst

– Hvad er det vigtigste for dig, når du skal sætte dit kryds i dag?

»Det vigtigste for mig er styrkelsen af skolevæsenet. Både gymnasiet og folkeskolen. Der har været mange besparelser, og det er min fornemmelse, at grundskolerne har fået nogle større udfordringer. Som skoleformand for Gram Skole kan jeg se, at økonomien er presset.«

– Hvordan synes du, at valgkampen har været i år?

»Hvis man skal se det som et teaterstykke, så synes jeg faktisk, at den har været lidt kedelig. Så har der været Paludan, som flejner ud og laver gakgak. Om ti år er det nok miljøet, som vil stå tilbage, men jeg tror ikke, at det vil stå tilbage som nogen stor valgkamp. Og det er nok også, fordi de nye partier har krævet, at der er en større konsensus ind mod de mere etablerede partier.«

– Hvad er det første, en nyvalgt regering burde tage fat på?

»Hvis jeg skal blive i samme spor, så synes jeg faktisk, at vi skal have noget ro på med alle de her reformer i uddannelsessektoren. Og så synes jeg også, at uanset hvilken regering der kommer, så skal man have set på de her kvoteflygtninge – der skal vi have lukket op igen.«

– Har du et godt råd til en ny regering?

»Mit råd til en ny regering skal være, at vi bliver nødt til at hjælpe de børn og unge, der ikke kommer ud med en uddannelse. Det skal gøres ved kloge investeringer.«

Peter Nygaard Christensen

»Det, jeg har tænkt meget over, er, hvordan de finder sammen bagefter«

Sanne Jelsberg, friskolelærer

– Hvad er det vigtigste for dig, når du skal sætte dit kryds i dag?

»Det vigtigste for mig er noget med skole og uddannelse, børn og unge. Klima er også rigtig vigtigt for mig.«

– Hvordan synes du, at valgkampen har været i år?

»Det, jeg har tænkt meget over, er, hvordan de finder sammen bagefter. Fordi DF bliver splittet ud i flere partier, og hvem skal samarbejde? Også i rød blok er der stor uenighed om store ting, hvor jeg tænker – hvordan kan de blive enige? Så det er egentlig mere fremadrettet, at det bliver spændende.«

– Hvad burde en ny regering ifølge dig tage fat på som det første?

»For mig er det vigtigt, at koblingsprocenten ligger stabil i forhold til friskoler, fordi det er min verden lige nu og her. Og så er klimaet oppe i tiden – der er den her undergrund af unge, som sætter rigtig meget i gang, og vi skal også have nogle andre vaner.«

– Hvilket råd vil du give til en ny regering?

»At holde det, man lover, og være ærlig i sin politik. Men den her forlorenhed og uærlighed, det har jeg det svært med.«

Peter Nygaard Christensen

»Det første, en ny regering burde tage fat på, er klima«

Hans Henrik Lundtofte, pensioneret snedker

– Hvad er det vigtigste for dig, når du skal sætte dit kryds i dag?

»At dem, jeg stemmer på, står ved det, de har lovet op til valget. Det vigtigste område er vores velfærd. Ikke for de gamle, for vi har det ganske udmærket. Men jeg er fuldstændig enig med dem, der siger, at der er brug for flere pædagoger.«

– Hvad har i løbet af valgkampen gjort dig mest i tvivl?

»Der vil altid være nogle ting, man ikke kan lide ved sit parti. For mig har det måske noget med indvandrere at gøre. At mit parti er noget mere slapt, end jeg kunne ønske mig. Vi kan ikke huse millioner af mennesker i det her lille land.«

– Hvem stemmer du på og hvorfor?

»Jeg stemmer på De Radikale, og det har jeg altid gjort.«

– Hvad er det første, en nyvalgt regering burde tage fat på?

»Det første, en ny regering burde tage fat på, er klima. Jeg synes, vi har et godt velfærdssamfund, og jeg mener heller ikke, at vi skal have skattelettelser. Klima er vores børn. Vi vil ikke anerkende, at der vil ske noget. Men det er jeg bare bange for, at der vil.«

– Hvilket råd har du til en ny regering?

»Jeg synes, at Socialdemokratiet skal danne regering med De Radikale og SF. Og så skal de så vidt muligt samarbejde med Venstre.«

Peter Nygaard Christensen

»Jeg tror, at SF bedre end Alternativet og Enhedslisten kan få reel indflydelse«

Marie Aagaard Larsen, psykolog

– Hvad er det vigtigste for dig, når du skal sætte dit kryds i dag?

»Det vigtigste for mig er, at der kommer nogle politikere, som har fokus på at gøre det bedre i daginstitutionerne. Der har vi nået et absolut lavpunkt. Og det andet er, at det er nogle politikere, som kommer til at gøre en positiv forskel for de flygtninge, der er på vej hertil, og som allerede er her.«

– Hvem stemmer du på og hvorfor?

»Jeg stemmer på SF. Jeg tror, at SF bedre end Alternativet og Enhedslisten kan få reel indflydelse. De er lidt dygtigere og mere erfarne politikere. Og så er det en mavefornemmelse – det hører også med.«

– Hvad burde en nyvalgt regering ifølge dig tage fat på som det første?

»Daginstitutionerne. Det er jo der, man kan nå enten at løfte nogle børn, som ikke helt får det, de har brug for derhjemme. Det er også der, man kan nå at ødelægge selv de børn, der møder rimeligt intakte op. Det er et meget ringe sted at spare. Vi kan ikke gøre det mod pædagogerne, og de kan snart heller ikke gøre det mod sig selv.«

– Har du et godt råd til en ny regering?

»Jeg tænker, at vi er kommet til et sted i det her land, hvor der er nogle ting, der bare er for grelle. Og der skal man være parat til at sige fra. Det må være det, politikerne sidder der for – ikke bare at finde et kompromis, men at sige fra, hvis det er noget, der ikke er i orden menneskeligt og etisk.«

Peter Nygaard Christensen

»Jeg er lidt ked af, at man hele tiden er på nakken af landbruget«

Arne Andresen, pensionist

– Hvad er det vigtigste for dig, når du skal sætte dit kryds i dag?

»Jeg tog udgangspunkt i det med den sundhedsreform, og det har så egentlig været det vigtigste for mig. Min kæphest er jo, at vi kender det sundhedsvæsen, vi har nu, så brug pengene til at forbedre det. Og det er så det, der har været mit omdrejningspunkt i den her valgkamp.«

Hvad synes du om valgkampen i år?

»Jeg har med interesse fulgt med i klimaet. Men nu har jeg også en søn, der er landmand, og jeg kender hans hverdag. Det er meget nemt at sige, at det er landbruget, der forurener. Hvis der skulle komme en afgift på en flybillet, så tror jeg da nok, jeg skal komme om ved det. Men jeg er lidt ked af, at man hele tiden er på nakken af landbruget.«

– Er der noget, der har gjort dig i tvivl i løbet af valgkampen?

»Jeg bestemte mig ret hurtigt med udgang i sundhedsreformen at stemme blankt eller Socialdemokratiet. Da ministeren kom på besøg, gjorde det mig ikke i tvivl. Som person synes jeg, at Ellen Trane er en omgængelig person, men lige det med sundhedsreformen, der går den ikke.«

Hvem stemmer du på og hvorfor?

»Jeg stemmer nok Socialdemokratiet, og det gør jeg ud fra, at de vil bevare regionerne. De vil sætte nogle skatter og afgifter op, det er måske ikke så rart, men omvendt ... der er jo noget ved alle partier.«

Har du et godt råd til en ny regering?

»Der vil jeg tage udgangspunkt i min holdning til sundhedsreformen: Lad være med at lave sådan nogle fuldstændige totale ændringer i sager. Der er så meget, der kører fuldstændig skævt af det.«

Serie

Gram går til valg

Sønderjylland bliver kaldt udkant, men landsdelen er også blevet et nyt centrum i dansk politik.

Det er her, nogle af de mest utilfredse vælgere bor. Det er her, de største partier kappes om at tiltrække de samme stemmer. Og det var her, Dansk Folkeparti tog fusen på alle i 2015 ved at blive det største parti i stort set hele landsdelen.

Spørgsmålet er, om DF kan gentage succesen, om Venstre kan vinde noget af det tabte tilbage, og om oppositionen kan få skrabet nok stemmer sammen til at vippe regeringen af pinden.

Sønderjylland rummer svar på det hele. Information har derfor rykket en del af redaktionen til det gamle Baron Wedels hus i byen Gram for at dække valgkampen fra det nye centrum i dansk politik.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her