Læsetid: 2 min.

»Jeg ved ikke, hvem der er mest oppe at køre lige nu: DF’erne eller journalisterne«

På Borgen findes der et før og efter kl. 20. Det er ikke så meget det, at valgstederne lukker, men at der nu kommer exitpolls. Forfatter Olga Ravn følger valgdagen for Information. Dette er dagens femte tekst
På Borgen findes der et før og efter kl. 20. Det er ikke så meget det, at valgstederne lukker, men at der nu kommer exitpolls. Forfatter Olga Ravn følger valgdagen for Information. Dette er dagens femte tekst

Henning Bagger

5. juni 2019

»Hvis du virkelig vil være et sted, hvor der er noget på spil, så gå ned til DF,« siger en fotojournalist.

Jeg går mod DF’s valgfest, da der er 5 minutter og 20 sekunder til klokken 20. Da jeg når frem, er der 3 minutter og 37 sekunder. Her sidder folk og spiser rødkål og flæskesteg ved de dækkede borde, og lugten fylder rummet.

En journalist har stillet sig op på en stol for at filme. Jeg kan faktisk ikke vurdere, hvem der er mest oppe at køre lige nu, DF’erne eller journalisterne.

Nu er der 2 minutter til exitpoll.

Tv-værten i den gule pussy bow-bluse, jeg forstår nu, at det er Lotte Mejlhede fra TV 2, står klar. Hendes ansigt udstråler et ekstremt fokus.

Nu bliver der skruet op for lyden på skærmene, rummet holder vejret, mens vi venter på svar, først de 90 mandater til rød blok og de 80 til blå, men hvad med de gule? Så synker stemningen, da faldet på 11,2 procent toner frem på skærmen. Stram Kurs lader til ikke at komme ind.

Lotte Mejlhede står klar med Peter Skaarup. På skærmen er der jubel hos SF, her er der ingen, der klapper. Folk står stille og betragter skærmene.

Skaarup kæmper for at finde en grimasse, der kan passe, mens han venter på at komme på live. Hans mund er nu så sammenpresset, at læberne er helt forsvundet. Han tager sig til hovedet, kører hånden over panden.

Vi flokkes om ham.

Vi ser billedet fra rummet, vi befinder os i, projiceret op på den store skærm, unge mænd står og ser sig selv live. Skaarup går på, og lyden i lokalet skrues ned. Jeg må gå helt tæt på ham for at høre, hvad han siger.

»Der kan ske rigtig meget i løbet af aftenen,« siger han og taler om, at man ikke kan stole på exitpolls. »Det har været lidt op ad bakke.« Den første journalist forlader cirklen for at gå videre.

Livesendingen er forbi, vi går videre i alle retninger.

Hos Venstre er stemningen heller ikke i top, og ovre hos Socialdemokratiet forholder man sig afventende. Hos S koster fadøllene 35 kroner, men hos De Radikale er de gratis. De Radikale går aldrig ned på snacks.

Klokken er 20.17, og Uffe Elbæks stemme gjalder ud over gården fra storskærmene i De Radikales telt, hvor folk strømmer ud for at ryge i den nu svale aften.

Piger i blomstrede slå-om-kjoler sidder på række langs borgmuren, deres ansigter lyser af beslutningskraft, nogle diskuterer, andre stirrer fokuserede ud i luften. Overalt er planer ved at forme sig, rænker smedes, håb tændes, mens andre løber ud.

I den sidste halve time inden klokken 20 har der hersket en stigende, men stille anspændthed, men nu skifter støjniveaet, og pludseligt fyldes Christiansborg af en kakofoni af stemmer. Også jeg fyldes af fornyet energi og springer rundt på trapperne, som havde jeg været her tusind gange før, ophidset af alle disse menneskers åndeløse forventning.

Serie

Til valg med Olga Ravn

Sådan har du ikke fået folketingsvalget før: Digter og forfatter Olga Ravn følger valgdagen for Information, ude fra virkeligheden og inde fra Borgen.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu