Læsetid: 10 min.

Danmarks nye magtfulde klimaminister varsler opgør med træghed i regeringsapparatet

Klima og miljø skal gennemsyre hele centraladministrationen, lyder det fra den nyudklækkede klimaminister, Dan Jørgensen. Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, er vi nødt til at ændre på arbejdsgangene i embedsværket og i Finansministeriet »på et niveau, vi aldrig har set før,« siger han
Danmarks nye klima-, energi- og forsyningsminister.

Danmarks nye klima-, energi- og forsyningsminister.

Peter Nygaard

4. juli 2019

Der gik under tre døgn, fra Dan Jørgensen (S) fik jobtilbuddet af landets nye statsminister, til han stod foran FN’s generalsekretær, António Guterres, i oliestaten Abu Dhabi, der i weekenden var vært for et FN-klimamøde.

Nyheden om Danmarks nye klimamål, hvor regeringen vil forpligte sig på at reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent i forhold til 1990, der er FN’s basisår, var rejst i forvejen.

»Guterres havde allerede hørt det. Han var meget glad og lykønskede mig,« fortæller Dan Jørgensen opløftet til Information, der er blevet inviteret indenfor på ministerkontoret ved Holmens Kanal i København. 

Den 44-årige socialdemokrat får travlt, erkender han. For Danmarks nye klima- og energiminister har aldrig haft et stærkere mandat fra danskerne til at føre ambitiøs klimapolitik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben K L Jensen
 • Thomas Tanghus
 • Niels Duus Nielsen
 • ingemaje lange
 • Eva Schwanenflügel
 • Christian Skoubye
 • Katrine Damm
 • David Zennaro
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ejvind Larsen
 • Dorte Sørensen
 • Niels-Simon Larsen
Torben K L Jensen, Thomas Tanghus, Niels Duus Nielsen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye, Katrine Damm, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, Dorte Sørensen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Det er opmuntrende, nye tider, må man sige. En verden til forskel fra før. Lige siden 2001 har vi haft det værste fodslæberi, og nu har vi en minister, der er til at forstå. Alt muligt godt for ham.

Torben K L Jensen, Gert Romme, Benta Victoria Gunnlögsson, Thomas Tanghus, Niels Duus Nielsen, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, ingemaje lange, Arne Lund, Holger Madsen, Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Susanne Kaspersen, Christian Skoubye, Bent Gregersen, Katrine Damm, David Zennaro, Palle Bendsen, Ejvind Larsen, Dorte Sørensen, Estermarie Mandelquist og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Dan Jørgensen - nu holder jeg op med at tiltale dig mad-Dan (det var noget med nogle fjollede mad-råd, folk godt vidste i forvejen og en ligegyldig nationalret), nu får du lov at hedde Klima-Dan - det er også meget bedre, - du har åbnet øjnene og smøget ærmene op!

Det er store ambitioner I har, og der er meget at leve op til, jeg håber virkelig at det lykkes.
Jeg tilstår, at jeg for første gang i meget lang tid er en lillebitte smule optimistisk.

Og hvis I så også lige får fixet det modbydelige, uværdige og umenneskelige jobcenter-regime...

Torben K L Jensen, Lars Løfgren, Benta Victoria Gunnlögsson, Arne Albatros Olsen, Niels Duus Nielsen, Steen K Petersen, Erik Winberg, Karsten Lundsby, ingemaje lange, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Niels-Simon Larsen, Susanne Kaspersen, Bent Gregersen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Når man påtænker at én af den forrige regerings (Venstres) første gerninger udmundede i hvad der i folkemunde blev kendt som 'Gylle-gate', må man sige vi har bevæget os op på et helt andet plan.

Selv det mægtige Finansministerium skal nu omkalfatres og stækkes, og regnemodellerne laves om.
HEUREKA :-D

Men som det bliver sagt af Katrine Damm højere oppe;
HUSK NU OGSÅ AT FÅ BUGT MED DET MODBYDELIGE JOBCENTER TYRANNI, og i det hele taget ulighedsdagsordenen i den finansielle regnemaskine !!

Torben K L Jensen, Lars Løfgren, Benta Victoria Gunnlögsson, Arne Albatros Olsen, Niels Duus Nielsen, Steen K Petersen, Erik Winberg, Karsten Lundsby, ingemaje lange og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

ja. så meget som jeg end ønsker det sker, så vil jeg se det, før jeg tror det: opgør med træghed og antallet af love har mange regeringer lovet før. Og husk nu, det er de samme regnedrenge som før, det er de samme regnedrenge som altid.

Morten Lind, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Men at holde klimakonference i Abu Dhabi...

Morten Lind, Gert Romme, Anders Skot-Hansen, Niels-Simon Larsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Fint med målsætningen om 70% i 2030
Hvad med nogle del mål?
Allerede reduceret med ca 34% siden 1990, dvs ca 7% skal skæres væk hvert eneste år for at ramme 70% målet. Det er store tal.
Hvis det var en slankekur og du starter på 66 kg, så skal du tabe 4.6 kg det første år, derefter 4.3 osv. Ved lineær er målet kun ca 3 kg men hvert år.
Hvad med at udlove en is til alle i HELE Danmark hvert år målet nås?
Held og lykke Dan J!

Det har virkelig taget alt for lang tid inden Svend Aukens ord om at finansministeriet er DK's største holdningsministerium fes ind i hovedet på Sosserne. Men lad os glædes over, at det nu er sket.
Det må vel forudses, at en række af de mange blå embedsmænd m/k, der er blevet udnævnt af Fogh og Løkke nu fosvinder fra Slotsholmen. By-by - de har gjort rigeligt med skade, og har i deres virke dementeret udsagnet om det værdifrie/neutrale embedsværk. En myte på linie med storken og julemanden.

Morten Lind, Niels-Simon Larsen, jørgen djørup, Niels Duus Nielsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Det kan han godt glemme alt om. Endnu mere af magten er flyttet tilfinansministeriet og statsministeriet med den nye regering

Søren Kristensen

Der er den fordel ved både høje og vagt definerede mål, at det er forholdsvis let at stå til regnskab, når det ikke går som lovet. I det ene tilfælde vil alle kunne indse at målet var urealistisk til at begynde med og i det andet aner ingen hvad du taler om alligevel. Men lad os endelig blive positivt overrasket; der skal bare lige være noget at juble over først.

Nils Bøjden

" I det ene tilfælde vil alle kunne indse at målet var urealistisk til at begynde med og i det andet aner ingen hvad du taler om alligevel"

Der er ikke noget ansvar. Alle partierne omkring regeringen har sagt at dt kan de ikke nå. Så derfor vil alle påberåbe sig"Vi sagde det" når man ikke kan få reduceret CO2 (og andre gasser) udslippet eller øget CO2 optaget som markedsført.

Der er tre interessante elementer:

1) Landbruget kan man godt tvinge til omlægning via betingelser på de eksisterende støtteordninger. Det er godt.

2) Flypriserne vil man ikke gøre noget ved, selvom det er det eneste, enkle, tilgængelige redskab for øjeblikkelig at nedbringe emissionerne. At vente på klimaneutralt brændstof eller andre fremdriftformer, er ikke noget vi har tid til ... men det har Socialdemokraterne, sammen med de andre klimaskeptikere.

3) Provenutabet fra omlægning til elektrificeret transport er IKKE et problem. Selv hvis man vil være skatte- og afgriftsneutral, kan man jo bare øge indkomst-, virksomheds- og arveskatten i takt med faldende indtægter på biler og brændstof. Socialdemokraterne ønsker deromod, som de andre sorte partier, at videreføre nedbygningen af velfærdsstaten og -samfundet, så det skal vi nok se i løbet af et års tid.

Der er foreløbig ikke noget at råbe hurra for.

Niels-Simon Larsen

Morten Lind: “Der er foreløbig ikke noget at råbe hurra for“.
Hvad kunne du ellers ønske dig set ud fra det muliges kunst?
Får man ikke det, man elsker, må man elske det, man får, så værsgo: Elsk regeringen eller få noget værre.

Nils Bøjden

"1) Landbruget kan man godt tvinge til omlægning via betingelser på de eksisterende støtteordninger. Det er godt"

I første omgang skulle man nok kigge på de forslag landbruget og naturorganisationerne sammen har fremsendt til den tidligere regering.