Baggrund
Læsetid: 3 min.

Ekspert: Udnævnelse af Martin Rossen som stabschef handler om magtbalancen i regeringen

Ligesom Anders Fogh Rasmussen gjorde det i 2001, forsøger Mette Frederiksen at rykke ved magtbalancen mellem Statsministeriet og Finansministeriet, vurderer ekspert. Men måden, det sker på, er kontroversiel, for statsministerens nærmeste rådgiver får en magtfuld position uden at være underlagt samme kontrolmekanismer som ministre
Torsdag meddelte statsministeren, at hun har besluttet at »udvide og styrke Statsministeriet« med et nyt politisk sekretariat. Chef for det nye sekretariat bliver 43-årige Martin Rossen, der hidtil har været chef for Socialdemokratiets sekretariat på Christiansborg og gennem mange år har været Mette Frederiksens nærmeste rådgiver.

Torsdag meddelte statsministeren, at hun har besluttet at »udvide og styrke Statsministeriet« med et nyt politisk sekretariat. Chef for det nye sekretariat bliver 43-årige Martin Rossen, der hidtil har været chef for Socialdemokratiets sekretariat på Christiansborg og gennem mange år har været Mette Frederiksens nærmeste rådgiver.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
6. juli 2019

Udnævnelsen af Mette Frederiksens mangeårige rådgiver Martin Rossen til en ny magtfuld post som stabschef med sæde i de centrale regeringsudvalg kan ses som et forsøg på at forskubbe magtbalancen mellem Statsministeriet og Finansministeriet.

Det vurderer professor i offentlig forvaltning Lotte Jensen, der er direktør på Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, og tidligere har forsket i danske regeringers beslutningsprocesser under statsministrene Poul Nyrup Rasmussen og Anders Fogh Rasmussen.

»Undertonen er, at magtbalancen mellem Finansministeriet og Statsministeriet ønskes kalibreret. Statsministeren har selvfølgelig ingen glæde af et svagt Finansministerium, men det kan også blive for stærkt i forhold til, hvad hun ønsker, og det har hun givet udtryk for før valget,« siger Lotte Jensen.

Torsdag meddelte statsministeren, at hun har besluttet at »udvide og styrke Statsministeriet« med et nyt politisk sekretariat, der skal have »særligt fokus på regeringens prioriterede projekter, politikudvikling og kommunikation, bidrage til at styrke den strategiske ledelse af regeringen samt øge den interne koordination mellem ministre og særlige rådgivere«.

Chef for det nye sekretariat bliver 43-årige Martin Rossen, der hidtil har været chef for Socialdemokratiets sekretariat på Christiansborg og gennem mange år har været Mette Frederiksens nærmeste rådgiver.

Højst opsigtsvækkende bliver Rossen medlem af regeringens to mest magtfulde udvalg, Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget – poster som traditionelt har været forbeholdt ministre. Det har fået flere til at konkludere, at Martin Rossen de facto er blevet »vicestatsminister«.

Regeringens centralnervesystem

Mens statsministeren sidder for bordenden i Koordinationsudvalget, der lægger de mere overordnede politiske linjer, har Økonomiudvalget finansministeren som formand for gruppen af primært økonomiske ministre.

Ø-udvalget, som det kaldes i daglig tale, er, i kombination med det forberedende embedsmandsudvalg ’Styregruppen’, »centralnervesystemet« i regeringens samlende processer, forklarer Lotte Jensen.

Hvis en ressortminister vil foretage sig noget, der koster penge, skal det først godkendes af udvalget.

Ud over Martin Rossen kommer udvalget til at bestå af finansminister Nicolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag, skatteminister Morten Bødskov, klimaminister Dan Jørgensen og erhvervsminister Simon Kollerup.

Som sådan er det ikke nyt, at en nytiltrådt statsminister ønsker at styrke ministeriet – og dermed sin egen mulighed for indflydelse – i forhold til Finansministeriet, forklarer Lotte Jensen.

Op gennem 1990’erne udviklede Finansministeriet sig i stadig stigende grad til regeringens »kraftcenter« både på det analytiske og politikudviklende plan. Men da Anders Fogh Rasmussen kom til magten i 2001, valgte han at rykke koordineringen af regeringens politiske initiativer i adhoc-udvalg, styret fra Statsministeriet. Det var dengang nyskabende.

»Jeg vurderer det her initiativ fra Mette Frederiksen som udtryk for noget af det samme. Statsministeren er, med sin tidligere ministererfaring, klar over, at hvis man ikke er til stede i den koordination, der foregår der, så mister man indflydelse og en central dagsordensættende kraft,« siger Lotte Jensen.

Politisering af embedsværket

Måden, det sker på, har imidlertid vakt kritik. Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen har kaldt udnævnelsen af Rossen for et »frontalangreb på den danske forvaltningstradition«, der »smager af magtfuldkommenhed«, mens De Radikales Jens Rohde opfordrer til, at der bliver lavet et nyt regelsæt, som klargør, hvilke beføjelser Martin Rossen har.

»Det er, som mange har påpeget, kontroversielt, fordi personen ikke er folkevalgt, og fordi han ikke er underlagt ministeransvarlighedsloven,« siger Lotte Jensen.

»Han får en status i regeringens ledende udvalg, men uden at kunne holdes ansvarlig på samme måde som en minister. Folketinget kan ikke stille spørgsmål til ham eller krydsforhøre ham.«

Udnævnelsen rammer også ind i en gammel diskussion om politisering af embedsværket.

I et interview med netmediet Altinget understreger Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen, at Martin Rossen ikke har instruktionsbeføjelse over for embedsmændene. Han vil med andre ord for eksempel ikke kunne give ordrer om, at noget bestemt ikke må komme frem, eller at nogle beregninger skal trækkes i en bestemt retning.

»Han har ikke komperence til at gå ned til en afdelingschef i Statsministeriet og sige: Nu gør du sådan og sådan. Det er kun departementschefen, der kan gøre det, så det anfægter ikke den formelle ledelsesret,« siger Lotte Jensen.

»Spørgsmålet er så, hvordan dynamikken bliver i praksis, for embedsmænd besidder en professionel musikalitet og har en fornemmelse af, hvad den her figur synes er det rigtige. Den slags indirekte magt er svær både at påvise og indhegne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Rasmussen

Det ligner Stalinisme

Ole Rasmussen

Vi aner som borger intet om hvordan magtenadministreres i Danmark. Personlig ville jeg have gerne have et brev fra Staten, at jeg kunne rejse hjem sammen med min hustru til hendes fædreland med 168.000 kroner i baglommen, men er desværre stavnsbåndet af reglerne om pension.

Dorte Sørensen

Måske er det en god opdeling - og når Folketingets Præsidium tager sagen op for at opstille nogle regler som disse politiske-embedsmænd skal overholde - så er det nok en god nyskabelse. Ligeledes får de øvrige embedsmænd også klarer opgaver, hvor de får bedre tid og opgaver til at se at minister og lovgivningen holder sig inden for love og regler - fx er det tidligere set overtrædelse af dette og hint.

Nette Skov, Eva Schwanenflügel og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg er betinget for idéen om denne koordinering, så Mette F. ikke mister indflydelse og hendes rolle som central dagsordensættende kraft. Og økonomi skal have en central rolle. Og husk at vi har haft borgerlige regeringer de sidste 20 år. Det sætter sig...

Der sker ofte det med økonomiske udvalg, at sidder man kun med på sidelinien, så bliver det kedeligt og man mister det initiativ Mette F. selvfølgelig skal have. Er man ikke koncentreret deltagende med til mødrene bliver millioner til milliarder - og hvor meget er lige 2 billioner $ i Dkr. Og vær' vis på at Finansministeriets folk de ved sådan noget.

Løkke kunne også de her ting. Han havde arbejdet med tal hele hans politiske liv, og havde tydeligvis udviklet et regneark, der hvor vi andre - herunder Mette F. har en hjerne. Og hendes Afrikastudier hjælper hende ikke meget her. Vær' sikker på at Vestager i sin tid sad med i begge udvalg......

Så for dansk økonomis og regeringens skyld!

Helle Walther

Der er intet ulovligt, og hun er i sin fulde ret til at ændre det, hun nu gør, og som hun sagde før valget. Hun vil udvikle sin politik og holde, hvad hun har aftalt bedst mulig med sine støttepartier. Hun vil trække DK i en ny retning med respekt for mindretallet. Og Rossen er underlagt MF, hun kan kaldes i samråd, hvis man mener noget om ham, hun har ansvaret for, hvad hendes stabschef gør. 2004 kom et regelsæt og det er fulgt. Og hun vil styrke statsministeriet og begrænse finansministeriets magt. Og hun gør det i fuld åbenhed. V regeringerne gjorde det i det skjulte.

Nette Skov, Liselotte Paulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

S hykler videre
Socialdemokratiet vil spare tre milliarder om året på det offentliges forbrug af eksterne konsulenter. Samtidig er partiet med afstand det parti i Folketinget, der har det højeste forbrug af selvsamme konsulenter.
Men Socialdemokratiet selv er det parti i Folketinget, der med afstand har de højeste udgifter til netop eksterne konsulenter. Partiet har brugt næsten ti gange så mange penge på eksterne konsulenter, som det næstmest konsulent-spenderende parti. Det viser en gennemgang af partiernes regnskaber for 2017.

Den viser også, at socialdemokraterne har brugt over fire gange så mange penge på 'konsulent- og advokatbistand' som Folketingets andre otte partier tilsammen.

https://www.altinget.dk/artikel/s-vil-spare-milliarder-paa-konsulenter-m...

Anders Skot-Hansen, Niels østergård og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

S er ikke et arbejderparti - S er DJØF partiet!

Helle Walther

Rossen er som spindoktor underlagt departementchefen og MF. Men mon ikke der kommer en konkret formulering på jobbet snarest.

Anders Skot-Hansen

Helle Walther
Må jeg spørge, om du arbejder for Socialdemokratiet - og om du optræder med et alias? Du skriver, at Mette "vil trække DK i en ny retning med respekt for mindretallet". Det tror jeg faktisk, at mange nydanskere er uenige i. Hvordan kan man lave om på, at mange børn vokser op i fattigdom, hvis man ikke vil afskaffe kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen (idag hedder det vist "hjemsendelsesydelse" - Gud bedre det)?

Troels Ken Pedersen

Tja, hvis det kan dæmme en smule op for finansministeriets overvældende dominans?

Bo Holm Jacobsen

Mest deprimerende, hvis Mette Frederiksen har et sådant gemyt, at embedsværket går i numseslikkende flyverskjul og bare venter på næste valg..
@Jesper Pedersen
Godt med et link, så man kan læse med. Bemærk, at S havde en udgift på 4 millioner i alt, hvilket man knap får 8 rådgiver-årsværk for. Der må være noget med kontering af udgifter her. Har sparsommelige Venstre kun købt bistand til deres politiske arbejde for de 24000 kr, som de angiver som konsulent og advokatbistand?
Hmm! Måske de bruger lobbyister til deres politik-udvikling i stedet for? Smart! Det er jo gratis :-)

jens peter hansen

Er en spindoktors opgave ikke at sikre genvalg ?

Leif Schmidt

Martin Rossen er Mette Frederiksens rådgiver - og Mette Fredriksen er ansvarlig for, hvad hun giver ham lov til at beslutte (hvis han i det hele taget får en stemmeret i disse udvalg).
Man kan måske kalde det en styrkelse af demokratiet, for under den borgerlige regering viste det sig jo gang på gang, at den ansvarlige minister kunne tørre alle sine "ulovlige" beslutninger af på embedsmændene, bare der ikke var flertal i folketinget imod dem - og det er der jo sjældent, hvis der er et flertal, der støtter regeringens politik på området og derfor ser gennem fingre med, hvordan politikken udøves.