Baggrund
Læsetid: 5 min.

Eksperter: Brugen af morfin-præparater er nyt blandt unge – men ikke udbredt

I weekenden afgik to unge mænd ved døden i Silkeborg efter formentlig at have taget et smertestillende stof ved navn Doltard. Stoffet er ikke udbredt blandt unge, lyder det fra eksperter. De slår fast, at det fortsat er hash, MDMA og kokain, der er mest populært i nattelivet. Fælles for stofferne er, at de unges manglende viden om dem øger risiko for dødbringende overdosis
I weekenden afgik to unge mænd ved døden i Silkeborg efter formentlig at have taget et smertestillende stof ved navn Doltard. Stoffet er ikke udbredt blandt unge, lyder det fra eksperter. De slår fast, at det fortsat er hash, MDMA og kokain, der er mest populært i nattelivet. Fælles for stofferne er, at de unges manglende viden om dem øger risiko for dødbringende overdosis

Mads Claus Rasmussen

Indland
22. juli 2019

Lørdag aften blev to unge mænd på 19 og 20 år fundet døde i en lejlighed i Silkeborg, efter at de ifølge Midt- og Vestjyllands Politi formodentlig har indtaget morfinpræparatet ’Doltard 30 mg’.

Politiet advarede søndag mod at eksperimentere med stoffet, da det kan være dødbringende i større mængder.

»Vi har forlydende fra miljøet om, at det er ret populært i øjeblikket,« siger vagtchef hos Midt- og Vestjyllands Politi Jan Nørum til DR.

Spørger man førende misbrugseksperter, er det overraskende, at det smertestillende præparat tilsyneladende har bredt sig i området. Det er nemlig ikke almindeligt blandt unge i Danmark at benytte sig af stoffet som rusmiddel. Det siger blandt andre psykiatrisk overlæge i Stofrådgivningen og førende misbrugsekspert Henrik Rindom.

»Det er ikke in at være på de her præparater. Det har en sløvende effekt og er primært efterspurgt i særligt lukkede kredse,« siger han.

Doltard er et smertestillende såkaldt depotpræparat, der tilhører stofgruppen opioider og udskrives til kroniske smertepatienter. Søren Bøgevig, der er overlæge ved Giftlinjen, slår fast, at mange unge mennesker eksperimenterer med alle former for rusmidler – lige fra lattergas til kokain.

»Men smertepræparater er ikke det, vi ser mest misbrug af blandt unge,« siger han.

Historier om tragiske dødsfald blandt unge mennesker, der eksperimenterer med stoffer, kommer jævnligt frem i medierne. Så sent som i maj omkom to unge mænd på 17 og 18 år i Herning på grund af en overdosis af et morfinpræparat.

I januar i år døde også et ungt kærestepar på 14 år efter at have taget alkohol, euforiserende stoffer og receptpligtig medicin på Østerbro. En 16-årig dreng fra Dianalund døde i 2018 af en overdosis af MDMA, og det samme gjorde en 15-årig dreng fra Haslev – også efter at have indtaget MDMA.

Det er svært at afgøre, om brugen af stoffer blandt unge er i stigning, lyder det fra misbrugseksperterne. De kan dog sige med sikkerhed, at der ikke er kommet færre unge, som eksperimenterer med rusmidler. Det største problem ved de unges stofindtag er, at mangel på viden om, hvad de indtager, øger risikoen for overdosis.

Lammer vejrtrækning

Det farlige ved Doltard, som de unge mænd tilsyneladende er døde af, er, at effekten af det indtræder langsomt. På den måde behøver smertepatienter ikke at tage mange piller i løbet af en dag og kan dermed få en rolig nattesøvn. Det betyder også, at hvis man eksperimenterer med det uden at vide, hvordan det virker, så risikerer man at tage for meget.

»Når de ikke ved, at det er et morfinpræparat, hvor virkningen kan holde sig meget længe, så er der også den risiko, at de overdoserer, fordi de bliver utålmodige efter at opnå en effekt.«

Morfin påvirker det såkaldte respirationscenter i hjernen – altså vejrtrækningen. Tager man for meget, lammes vejtrækningen.

»Fordi det virker langsomt, kan man lægge sig til at sove uden at vide, at man har taget for meget, så falder man i søvn og sover ind i døden,« siger Henrik Rindom.

Socialrådgiver og leder af Novavi Stofrådgivningen, Isabella Koppel, der har arbejdet med misbrugere i 20 år, er ikke stødt på unge, der har taget Doltard. Ifølge hende er det en ny ting, at man hører om unge, der prøver kræfter med morfinpræparater.

»Det har tidligere mere været et præparat, som stofmisbrugeren på gaden har brugt, særligt heroinmisbrugere. Så det her med, at unge tager det, er nyt,« siger hun.

Hun kender til unge, der har misbrugt andre morfinpræparater end Doltard, og ser primært to typer, der benytter sig af det.

»Den ene gruppe unge er dem, der er eksperimenterende og synes, at det er spændende at prøve forskellige præparater, der kan blandes, hovedsagligt med hash,« siger hun.

Den anden gruppe unge er dem, der har brug for at dulme negative følelser og tanker, fortsætter hun.

»Unge, som er dobbeltbelastede, fordi de har noget, de skal lukke ned for. Det kan være en diagnose, omsorgssvigt eller traumer.«

Det sædvanlige hitter

Listen over medicinske præparater, som kommer på EU’s liste over euforiserende stoffer, vokser. I 2017 blev 51 nye psykoaktive stoffer med misbrugspotentiale indberettet fra EU’s medlemslande. Sundhedsstyrelsen herhjemme gjorde 27 nye stoffer forbudte i 2017.

Der vil altid være mere lukkede miljøer, hvor især unge mænd sidder og eksperimenterer med nye stoffer og ofte også har et kemisk kendskab til, hvordan man ’leger med dem’, som Henrik Rindom siger.

Men det er stadig de klassiske rusmidler såsom MDMA, amfetamin og kokain, der er de mest udbredte i nattelivet, siger han. Det bakkes op af tal fra Sundhedsstyrelsen.

»Især kokain er blevet billigere og stærkere. Og er udbredt i alle sociale grupper og aldre,« siger Henrik Rindom.

Kokain er ligesom MDMA og amfetamin en del af de såkaldte ’uppere’, som er betegnelsen for stoffer med en berusende effekt. Dem, der indtager det, oplever eufori og en følelse af at være opstemt. Til gengæld kan nedturen også være ekstrem dagen efter.

»Kokain er højt at flyve, dybt at falde. Det er helt vildt, sådan en nedtur de får. Og det er den nedtur, der gør, at de får lyst til at tage det igen,« siger Henrik Rindom.

Doltard tilhører derimod den gruppe af euforiserende stoffer, som går under betegnelsen ’downere’. Det har ligesom hash, ketamin og GHB (også kendt som fantasy eller fælgrens) en sløvende effekt, hvor man bliver »stenet« og »medicinpåvirket«.

Alle stofferne er ekstremt afhængighedsskabende og har risiko for overdosis. I løbet af de seneste år er især hash, MDMA og kokain blevet renere og stærkere, viser undersøgelser foretaget af Sundhedsstyrelsen. Dermed bliver det også mere risikabelt at tage det, lyder det fra Søren Bøgevig.

Det viser sagen med den unge mand fra Dianalund, som i 2018 omkom efter at have indtaget én pille i en sodavand.

»Hvis MDMA-pillerne bliver så stærke, at en eller to er så koncentrerede, at de kan bringe en ung mand til så stor forgiftning, at han dør af kramper og overophedning, så er de blevet meget stærke. Her havde en tiendedel af pillen givet ham den effekt, han sandsynligvis gerne ville opnå,« siger han.

Spørgsmålet er, om indtagelsen af det nye stof Doltard vil vinde indpas blandt unge. Søren Bøgevig tror ikke, at det er kommet for at blive.

»Der vil være en opblomstring i små subkulturer – når et eller andet nyt kommer hjem – men så forsvinder det hurtigt igen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lisbeth Glud

Spørgsmålet er hvor de unge får det fra, Doltard o.lign. er receptpligtig medicin. Er det fra familiens medicinskabe? Fattige pensionister der sælger recepter/medicinen? eller måske udenlandske webbutikker?
Kan kun opfordre alle til ikke at lade deres medicin være tilgængelig for andre og tolderne til at tage flere stikprøver inden "mistænkelige" breve/pakker kommer ind i landet - og så selvfølgelig de unge og andre potentielle brugere til at tænke sig om og være meget forsigtige.

Anne Mette Jørgensen, Tue Romanow og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kenneth Jensen

Kan Information ikke lige svare på:

1) På hvilken måde er MDMA "ekstremt afhængighedsskabende" ?
2) På hvilken måde viser en overdosis af et cannabispræparat sig? Det er ikke et giftigt stof, modsat fx alkohol

Anne Mette Jørgensen

Det er fame uhyggeligt!