Læsetid: 6 min.

Eksperter: Industrivenlig sundhedspolitik skyld i høje medicinudgifter

Vores sundhedsvæsen presses af stigende medicinpriser. Sådan har det været i årevis, men de høje medicinpriser skyldes især, at politikerne har givet medicinalindustrien privilegier, som gør, at der ikke er konkurrence om prisen på ny hospitalsmedicin, vurderer eksperter
Manglende konkurrence på medicin betyder, at priserne stiger og sundhedsvæsenet presses. Konsekvensen er blandt andet færre penge til at ansætte læger og sygeplejesker. 

Manglende konkurrence på medicin betyder, at priserne stiger og sundhedsvæsenet presses. Konsekvensen er blandt andet færre penge til at ansætte læger og sygeplejesker. 

Tor Birk Trads

1. august 2019

Vi har hørt det mange gange før, og vi kommer til at høre det igen: Sundhedsvæsenet bruger stadig flere penge på medicin, og det går ud over pleje og behandling, fordi der bliver færre penge til at ansætte læger og sygeplejersker.

De stigende medicinpriser fik i 2017 politikerne til at etablere det såkaldte Medicinrådet, der skulle vurdere værdien af ny medicin og lave udbud for at få prisen ned. Men som det har været fremme i medierne, viser nye tal fra Danske Regioner og Danmarks Statistik, at hospitalernes medicinudgifter fortsat stiger.

De stigende udgifter skyldes især, at man intet har gjort for at regulere medicinalindustrien, påpeger professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard på Syddansk Universitet. Han har undersøgt, hvad forskellige lægemidler til kræftbehandling koster, og prisen stiger med gennemsnitligt ni procent om året – ud over inflationen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jane Jensen
  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Claus Nielsen
  • Hans Larsen
  • Werner Gass
  • Marianne Stockmarr
  • Ervin Lazar
  • David Breuer
Jane Jensen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Claus Nielsen, Hans Larsen, Werner Gass, Marianne Stockmarr, Ervin Lazar og David Breuer anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Problemet er, at man gik væk fra, at medicin blev fremstillet på apotekerne efter anvisning. Det skal vi tilbage til.

Er det kun et rygte, eller har man i Norge sat medicinalindustrien stolen for døren: Dértil - og ikke ét skridt videre? Vi burde ihvertfald gøre det i Danmark. De er så grådige, at man må rødme.

Eva Schwanenflügel, søren ploug, Espen Bøgh og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Kast et blik på de godt 110 mia. kr. danske pharmaselskaber hiver hjem i eksportindtægter hvert år, og man vil forstå hvorfor sundhedssystemet betaler dyrt for medicin.

Erik Fuglsang, søren ploug og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

De har "kun" den magt, så længe, at vi som borgere affinder os med det. I det øjeblik, at vi forlanger af vores politikere, og står fast på vores forlangende, at de skal ændre systemet, så vil magtfordelingen være vendt.