Læsetid: 3 min.

Enhedslisten om britisk forslag om europæisk flådemission imod Iran: Det vil eskalere konflikten

Konflikten med Iran i Den Persiske Golf fik mandag den britiske udenrigsminister til at henvende sig til den danske regering med et forslag om en fælles europæisk flådemission. Venstre og Dansk Folkeparti er for dansk deltagelse, mens Enhedslisten advarer mod at gå med
Iran har offentliggjort fotos af det beslaglagte britiske skib Stena Impero.

Iran har offentliggjort fotos af det beslaglagte britiske skib Stena Impero.

HO

24. juli 2019

I tirsdagens Information vurderede flere forsvarseksperter, at konflikten mellem Iran og USA kan føre til, at Danmark bliver indblandet, fordi amerikanerne enten har eller vil bede Danmark om at deltage i en international flådestyrke i Den Persiske Golf.

Udenrigsministeriet ønsker fortsat ikke at kommentere, om Danmark har modtaget en henvendelse fra amerikanerne, men har oplyst, at den britiske udenrigsminister Jeremy Hunt har henvendt sig med et forslag om dansk deltagelse i en fælles europæisk flådemission.

Tirsdag var det dog ikke muligt at få oplyst, hvordan den socialdemokratiske regering forholder sig til det britiske forslag. Både Venstre og Dansk Folkeparti mener, at Danmark bør deltage i en fælles europæisk mission, mens Enhedslisten kalder deltagelse for »decideret farligt«.

»Min appel til regeringen er, at den skal tænke sig om og slå koldt vand i blodet, for det er en ekstrem sårbar situation, hvor jeg kan være rigtig bange for, at konflikten eskalerer, hvis vi går med på briternes forslag,« siger Enhedslisten forsvars- og udenrigsordfører Eva Flyvholm.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Torben K L Jensen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Espen Bøgh, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anker Heegaard

Det er først og fremmest en konflikt, som USA's præsident Trump har frembragt, og forventer at få anerkendelse for.
I mellemtiden er England sent i byen for, at samle endnu en international bande, som skal vise militær magt under fremmede himmelstrøg …. den dårlige film har vi set.
USA har trukket sig fra atomaftalen med Iran og håber nu, at kunne få EU landene til at gøre det samme.
Jeg håber ikke, at den danske regering hopper på den limpind, for så bliver der først rigtig ballade i Hormuzstrædet og omegn.
Ingen har brug for hverken militære eller politiske optrapninger omkring atomaftalen, når Trumps egentlig ønske er at fjerne Iran fra landkortet … det skal vi ikke give ham alibi til.

Randi Christiansen, Per Torbensen, Flemming Berger, Erik Pedersen, Jørgen Tryggestad, Lars Løfgren, Nike Forsander Lorentsen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Jan Jensen, Thomas Tanghus og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hov, nu kan vi godt bruges af disse brexitters, skønt "figenbladet" hedder noget civilt og minder om grunden til at anbefale Brexit!?

Venstres udenrigdordfører Michael Aastrup Jensen kunne ses i TV i går med sveden løbende fra panden efter den lange løbetur fra den amerikanske ambassade, hvor Carla Sands havde givet ham dessiner om Venstres holdning til hele affæren angående Iran. Tosporet strategi og USA som rød klud...og ikke noget om slavemarkeder!

Enhedslisten lægger sig igen på et fornuftigt spor.

Charlotte Bæk, Viggo Okholm, Lene Krathmann Pedersen, Jørgen Tryggestad, Lars Løfgren, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

Vi skal holde os langt væk fra den fabrikerede "konflikt".

Randi Christiansen, Per Torbensen, Ete Forchhammer , Lars Løfgren, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Vi skal i dansk udenrigspolitik tage et opgør med AFR's paradigme om en såkaldt "aktiv udenrigspolitik", der reelt i AFR's opfattelse betød en militarisering af udenrigspolitikken, og i hvert fald intet havde med en udvidet diplomatisk indsats at gøre.

Det var et taskenspillertrick når AFR opfandt udtrykket "en aktiv udenrigspolitik", - men ikke samtidig lod forstå, at den alene skulle være i militært regi fra dansk side, og primært støttet af AFR's personlige helt ukritiske holdning til Amerika.

DF støtter danske deltagelse efter engelsk ønske, og naturligvis er Sørens Espersen på krigsstien som forventet, - og helt uden reservation af nogen art, ligesom der heller aldrig har fundet en indrømmelse af, at der ingen "masseødelæggelsesvåben" blev fundet i Irak, og dertil at der heller intet samarbejde havde været mellem Saddam Hussein og Al Queda.

Per Torbensen, Ete Forchhammer , Viggo Okholm, Carsten Svendsen, Lars Løfgren, Eva Schwanenflügel og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Forhåbentligt melder også SF sig på banen med det samme budskab som Enhedslisten, det vil sætte S og RV under større pres for at følge efter.

SF's Søvndal var i sin tid en markant tilhænger af Danmarks militære aktion i Libyen for at styrte Gadaffi. Hvilket endte med totalt kaos og borgerkrig som resultat, inkl. store flygtningestrømme. Noget som også i dag 8 år senere præger landet - og også Europa.

Mon ikke SF's ledelse har lært lektien efter hvert? Diplomati, FN og evt. sanktioner er vejen frem når det gælder internationale konflikter udenfor NATO. Og ikke militære aktioner fra NATO-lande mod tredie-lande.
Hvilke katastrofer dette nemt fører til er Afghanistan, Irak og Libyen friske eksemopler på. Nok er nok.

Per Torbensen, Ete Forchhammer og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Som Altid kommer "paradigmeskift fra USA, og Trump har allerede et nyt paradigme, først til USA, men det bliver senere til alle NATO lande. Det nye paradigme vil Sælge Militære styrker at beskytte regime mod at bliver styrtet og beskytte deres flåde. Og det henvender sig til allierede uden for NATO, så som Emirater, Saudi Arabien, Og Kina og Japan. Det er mere lønsomt og mindre risikabelt. Jeg ved ikke til hvilke tid man kan sammenligne det ny paradigme med, middelalder sikkert. Dette forslag har Trump offentliggjort i dag og det giver udtryk for en ny strategi for militæret i USA.

Randi Christiansen

Anker Heegaard, 24. juli, 2019 - 09:00

"Det er først og fremmest en konflikt, som USA’s præsident Trump har frembragt, og forventer at få anerkendelse for."
"Ingen har brug for hverken militære eller politiske optrapninger omkring atomaftalen, når Trumps egentlig ønske er at fjerne Iran fra landkortet … "

Trump er israels hånddukke