Læsetid: 8 min.

Fabrikken bag denne cement står for to procent af Danmarks samlede CO2-udslip. Nu vil den reducere med op til 70 procent

Cementbranchen sætter et enormt klimaaftryk. Men danske Aalborg Portland er allerede i gang med at løse problemet, siger managing director Michael Lundgaard Thomsen. Handling er et krav, hvis man som virksomhed vil »være en del af det her samfund«, siger han i dette første interview i ny serie om erhvervslivets rolle i klimakampen
Cement bruges til at fremstille beton, der her på billedet ses i flydende form. Produktionen af cement sker ved meget høj varme, hvilket betyder, at CO2-udslippet ved produktionen er meget højt. Men den danske cementgigant Aalborg Portland har alligevel en ambition om at reducere sit CO2-udslip med op til 70 procent af egen drift.

Cement bruges til at fremstille beton, der her på billedet ses i flydende form. Produktionen af cement sker ved meget høj varme, hvilket betyder, at CO2-udslippet ved produktionen er meget højt. Men den danske cementgigant Aalborg Portland har alligevel en ambition om at reducere sit CO2-udslip med op til 70 procent af egen drift.

Peter Nygaard Christensen

16. juli 2019

Hvis man nogensinde har været i Aalborg, så har man formentlig også bemærket den kraftige, hvide røg fra skorstenene over Aalborg Portland. Danmarks eneste cementfabrik har gennem 130 år leveret til alle verdenshjørner og er i dag verdens største eksportør af hvid cement.

Men Aalborg Portland er også en af landets største klimasyndere og alene ansvarlig for omkring to procent af Danmarks samlede CO2-udledning.

Ligesom resten af samfundet står fabrikken over for en voldsom opgave. Regeringen og dens flertal har erklæret, at Danmarks samlede drivhusgasser skal reduceres med 70 procent i 2030 set i forhold til 1990.

»Det vil kræve virkemidler, vi endnu ikke kender,« erkendte statsminister Mette Frederiksen (S), da hun præsenterede aftalen.

Med andre ord: Regeringen har brug for hjælp. Fra resten af samfundet og i særdeleshed fra dansk erhvervsliv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Nikolai Beier
  • Christian Mondrup
  • David Zennaro
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Viggo Okholm
  • Eva Schwanenflügel
  • Erik Karlsen
ingemaje lange, Nikolai Beier, Christian Mondrup, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Så hjælper det faktisk at regeringen sætter sig næsten utopiske mål for klimaomstillingen :-)

Niels Duus Nielsen, ingemaje lange, Ole Bach, Karsten Lundsby, Anker Heegaard, Susanne Kaspersen, Jan Weber Fritsbøger, David Zennaro, Estermarie Mandelquist, Thomas Tanghus og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Nye læsere af 'den mindst ringe' kan begynde her:

Til benefice for nye læsere og Ørestads-indvandrere fra andre landsdele end Region Nordjylland kan det oplyses, at benzintankene i forgrunden på fotografiet af 'Cementfabrikken Rørdal' ikke har en pind med F.L. Schmidt koncernens virksomhed at gøre, men i sin tid blev plantet på havnekajen i Aalborg Øst af det norske olieselskab 'Statoil'.

ingemaje lange, Karsten Aaen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Rettelse: F. L. Smidth koncernen - også kaldet 'cementkonsortiet' - har mangt og meget på samvittigheden. Men der er vel trods alt grænser for, hvilke 'globale naturkatastrofer', de kan gøres ansvarlige for at have afstedkommet i tiden efter afslutningen af WW II i 'Den Frie Vestlige Verden' og begyndelsen på olie-eventyret i Nordsøen.

Jan Weber Fritsbøger

så er det da godt at det slet ikke er et utopisk mål at reducere 70% uanset hvad alle bagstræberne vil vedblive med at postulere.

Niels Duus Nielsen, Ole Bach, Karsten Lundsby, Nikolai Beier, Anker Heegaard, Thomas Tanghus, Torben Skov, Bent Gregersen, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

Der findes metoder hvor co2 kemisk omdannes til et brændstof fx metanol, ethanol, butanol og videre med flere kulstofatomer i de acykliske kæder.
Nogle er taget i brug andre er under udvikling af organisk-kemikere og ingeniører.

Se linket:https://da.wikipedia.org/wiki/CO2-neutral_energilagring

Fælles for disse kulstofkæder er at de ved forbrænding (oxidering) aflevere deres termiske energi og CO2 igen frigøres og indgår igen i atmosfæren. Hvis de derimod findes som væsker eller faste stoffer (med lange kæder) kan de naturligvis opbevares. Dette ligger indenfor rækkevidden!
Kuldioxid og brint ( især den der dannes i en vand-elektrolyse (in status nascendi) kan videresyntetiseres til andre organiske stoffer.

Portlands fine initiativ viser omfanget af den omstilling vi omsidere efter over halvtreds års klimaviden-og anbefalinger takket være lommesamlerpartiernes helhjertede indsats nu vi nu har fjernet disse uromagerne fra lovgivningen. Her ligger nu et ocean af arbejde, arbejdspladser og skatteindkomster.

Niels Duus Nielsen, Ole Bach, Karsten Aaen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Den med at bidrage mere til fjernvarme sænker da ikke CO2-udledningen! For fjernvarmen skal vel også spare 70% eller mere. Det kan passende ske ved at skrotte fjernvarme og indføre elvarme og skabe endnu mere sol- og vindkraft.

400 kg. CO2 pr ton cement. Så kan man nok regne ud hvormeget Portland som minimum har forurenet i tidens løb. I Aalborg Øst findes et stort lyseblåt hul. Det er godt 1 kvadratkilometer stort og har en dybde på 40 meter. Link til google maps ( https://www.google.dk/maps/@57.0497917,9.9834753,2476m/data=!3m1!1e3?hl=da )

En ven delte for et par dage siden denne artikel, som flytter CO2 argumentationen ud af laboratoriet: https://phys.org/news/2015-02-carbon-dioxide-greenhouse-effect.amp

Grethe Preisler

Den virkelige miljøskandale i forbindelse med Portlands virksomhed i Aalborg Øst, skyldes fabrikationen af eternitplader med indhold af asbest til afløsning af tegltage.

Hvis i kigger godt efter, kan I måske få øje på den - ligeledes vandfyldte - lergrav, der siden før udbruddet af 2. verdenskrig har gjort tjeneste som fugle-, soppe- og fiskesø i Østre Anlæg for bydelens beboere, et par kilometer fra kridtgraven i Rørdal, der i lighed med kridtgraven ved Cementfabrikken Dania på Skarodde i Mariager Fjord også for længst er taget af ud af brug som råstofkilde. I kridtgraven ved Dania havde Portland dog ikke nået at grave sig helt ned til grundvandet, før man lukkede fabrikken ned. Og derfor - glæd og fryd jer alle politiske lommepartier - vokser der nu en rig flora af bl.a. nordiske orkideer og andre efterhånden sjældne vilde plantearter på bunden af den.

ingemaje lange, Karsten Aaen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Det var jo så eternitfabrikken, Grethe. Den lå ikke i Rørdal, men inde midt i Aalborg :o/ Den asbesthistorie burde sende folk i fængsel. Man har udmærket vidst, at asbest er farligt, men undladt at gøre noget og ladet grådigheden føre an. Arbejdspladser...!
Som 18 årig mønstrede jeg på et skib i Rørdal. Det skulle aflevere en last "cementforstærker". Det lignede grå-gullige klippestykker. Vi vidste sgu ikke hvad det var, men bagefter skulle lastrummet gøres rent. Heldigvis var alt vådt pga. åbne lastluger i dårligt vejr og vi spulede det hele med vand og pumpede det i havnen :o) Hellere der end i mine lunger, og det flød jo alligevel i det halve Aalborg.

Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg er da enig med Rasmus Helvegs tanke. Man bør gå væk fra alt det beton i almindeligt byggeri og konstruktion. Skulle jeg selv bygge et hus, blev det et træhus/loghouse. Det burde være fremtiden.

niels astrup

Torben Skov: Ja - dengang var der jo hvid jul hele året i Aalborg.

I øvrigt: "Den asbesthistorie burde sende folk i fængsel. Man har udmærket vidst, at asbest er farligt, men undladt at gøre noget og ladet grådigheden føre an.".

Jeg ved, at en aalborgensisk læge, jeg kendte godt, havde råbt vagt i gevær i starten af 1970erne....uden, at der skete noget.

Torben Skov, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Torben Skov; 16. 07. 19 - 12:36
"Den med at bidrage mere til fjernvarme sænker da ikke CO2-udledningen! "

Jo, der er tale om overskudsvarme, som erstatter varmeværkets.

Grethe Preisler

Torben Skov: Og skulle jeg forsøde mit otium med at købe en anpart i et skib, skulle det være i en af de pæne sortbejdsede skonnerter, der sejlede som paketbåde mellem fjorbyerne i Limfjorden og Mariager Fjord med stykgods og passagerer. F.eks. som den, der lå for anker ud for Fladbjerg Huse, når skipperen fik lyst til at aflægge konen en visit, mens han ventede på, at skibsmægleren i Kongsdal fik samlet flere fragtordrer sammen til ham og hans velholdte skude ;o)

Nej, Jens Thaarup Nyberg. Det svarer til at købe varm luft og CO2 kvoter. Fjernvarmen kan altså ikke spare på udledningen fordi Portland skal have besparelsen.

Flot interview-historie som stærk start på serien i INF!
Podcasten SYSSEL har undersøgt Dansk Eternit-Fabriks rolle i at skjule asbests skadelige virkninger. Sofie Zehngraff præsenterer her den forfærdelige historie om 'en farlig nabo'. Læs ”En podcast om falske fortællinger” på Solidaritet.dk 29.6. 2019.

Niels Duus Nielsen, ingemaje lange og Torben Skov anbefalede denne kommentar