Læsetid: 4 min.

Første lakmusprøve på regeringens sande kulør

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard står i spidsen for S-regeringens første virkelighedstest: De løse formuleringer fra ’forståelsespapiret’ skal føres ud i livet her hen over sommeren. Men de tre støttepartier trækker allerede i hver sin retning i kampen mod børnefattigdom
Socialdemokraten Peter Hummelgaard har overtaget posten som beskæftigelsesminister fra Troels Lund Poulsen (V) og har samtidigt fået en post, der vil vise, hvilken retning den nye regering vil arbejde hen imod.

Socialdemokraten Peter Hummelgaard har overtaget posten som beskæftigelsesminister fra Troels Lund Poulsen (V) og har samtidigt fået en post, der vil vise, hvilken retning den nye regering vil arbejde hen imod.

Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix

13. juli 2019

S-regeringens første eksamen er en bunden opgave: »Hurtigst muligt« skal enlige forsørgere på de såkaldte fattigdomsydelser have et »skattefrit beløb på cirka 1.700 kr. om måneden«. Sådan står der i det forståelsespapir, som Socialdemokratiet underskrev sammen med SF, Enhedslisten og De Radikale, og det er derfor helt efter planen, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard onsdag indkaldte støttepartierne til de indledende forhandlinger.

I den realpolitiske verden er der imidlertid lagt op til en vanskelig styrkeprøve for den nye S-mindretalsregering. For snart vil det vise sig, hvad regeringen egentlig selv prioriterer, og hvor uvornt det parlamentariske samarbejde med de tre støttepartier er i praksis. At udforme et »skattefrit beløb på cirka 1.700 kr. om måneden« er nemlig nemmere sagt end gjort, når modtagerne i høj grad vil være udlændinge og langtidsledige.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Kurt Nielsen
  • Poul Erik Riis
  • Frede Jørgensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
  • Tommy Clausen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Torben K L Jensen
Katrine Damm, Kurt Nielsen, Poul Erik Riis, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Tommy Clausen, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Den nye regering og støttepartierne burde tage alle de undersøgelser i brug der er lavet siden indførelsen af fattigdomsydelserne, der bl.a. påviser at lave ydelser på længere sigt slet ikke har positiv betydning for ledigheden, (Rockwool-fonden) og at syge mennesker bliver langtidsparkeret på midlertidige ydelser som kontanthjælp og ressourceforløb, og derved får forværret deres sygdom.

https://www.a4nu.dk/artikel/ny-forskning-reform-parkerer-syge-paa-midler...

Det burde de gøre for at imødegå kritikken fra de neoliberalistiske og nationalkonservative, der helt oplagt vil søge at underminere enhver lempelse.

Og desuden for at gennemføre deres politik på en saglig og underbygget facon, der tilgodeser de vælgere som har stemt på en helt anden tilgang.

Den nuværende beskæftigelsespolitik koster milliarder, er komplet mistænkeliggørende og kontrolfikseret, og rammer syge og handicappede tonstungt i nakken.

Desuden viser andre undersøgelser, at selv ét år i fattigdom har langsigtede konsekvenser for den sociale arv og mobilitet.

Det er på høje tid, der kommer et opgør med den hellige ko, arbejdsudbuddet, samt Finansministeriets regnemodeller.

Gert Lindberg, Katrine Damm, Arne Albatros Olsen, Søren Fosberg, Trond Meiring, Kurt Nielsen, Minna Rasmussen, John Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Philip B. Johnsen, Torben Vous, Poul Erik Riis, Ebbe Overbye og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Vi ved for lidt om, hvad fattigdom betyder for den enkelte, hvad livskvalitet er og hvordan de to ting hænger sammen. Faste småbeløb og minimumsgrænser kan se godt ud på papiret, men er vel i bedste fald en lappeløsning i værste fald penge ud ad vinduet. Nedlæg i stedet jobcentrene m.v. og brug pengene på en håndholdt tidlig indsats, ind på uddannelserne og arbejdsmarkedet.

Frode Sørensen

Med fotoet af den tidligere og nye beskæftigelsesminister kan jeg ikke lade være med at gøre opmærksom på et emne, som ikke kommer op, nemlig det kemiske arbejdsmiljø med op til 2000 døde årligt af snigende sygdomme, især arbejdsbetinget kræft, og de endnu flere som ikke dør af det.
Det er ikke noget problem.
De store medier herunder DR vil ikke tage det op.
Tidligere beskæftigelsesministre bl. a. Jytte Andersen og Mette Frederiksen ville ikke engang forbyde kræftfremkaldende stoffer, som i mange år har været forbudt i nabolande.
Men tænk, hvis lønmodtagere var ansvarlig for årligt 2000 døde arbejdsgivere!

Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Trond Meiring og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar