Læsetid: 8 min.

Grundfos skar 31% af sit CO2-udslip på ti år. Nye pumper skal gøre virksomheden klimapositiv i 2030

Grundfos vil halvere sin CO2-udledning i 2025 og efterlade et positivt aftryk på kloden fra 2030. Bæredygtighed er gjort til selve kernen i virksomhedens forretning. Men der mangler udenlandsk arbejdskraft og incitamenter til at investere i forskning og innovation, siger Grundfos-direktør Peter Trillingsgaard i denne serie om erhvervslivets rolle i klimakampen
Grundfos vil halvere sin CO2-udledning i 2025 og efterlade et positivt aftryk på kloden fra 2030. Bæredygtighed er gjort til selve kernen i virksomhedens forretning. Men der mangler udenlandsk arbejdskraft og incitamenter til at investere i forskning og innovation, siger Grundfos-direktør Peter Trillingsgaard i denne serie om erhvervslivets rolle i klimakampen

Anders Rye Skjoldjensen

20. juli 2019

Der var lige dele begejstring og bekymring hos pumpeproducenten Grundfos, da Danmarks nye klimamål blev præsenteret.

»Vi har længe ønsket virkelig ambitiøse klimamål. Nu kom de så. Det her er større, end hvad vi bare år efter år kan reducere os til. Og så kom følelsen bagefter: Hvordan pokker gør vi det her,« siger Peter Trillingsgaard, koncernkommunikationsdirektør i Grundfos.

Regeringen vil som bekendt reducere landets drivhusgasser med 70 procent inden år 2030 i forhold til 1990 og indføre en klimalov med bindende delmål, der sikrer, at målet overholdes. Men statsminister Mette Frederiksen (S) har også åbent erkendt, at hun har brug for hjælp. Regeringen ved ikke, hvordan den skal nå i mål.

»Det er en unik mulighed for dansk erhvervsliv,« står der i regeringens såkaldte forståelsespapir.

I denne serie spiller Information bolden videre til nogle af landets største virksomheder. Vi spørger, hvordan de kan hjælpe regeringen i den grønne omstilling, hvilke mål de som virksomhed vil drages til ansvar for, og ikke mindst, hvad de forventer af det politiske system.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • ingemaje lange
  • Ervin Lazar
  • Jane Jensen
  • Anders Olesen
Erik Karlsen, ingemaje lange, Ervin Lazar, Jane Jensen og Anders Olesen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karin Hansen

"Samtidig insisterer Grundfos på at nå målet uden at købe sig til klimakompensation." Godt at nogle virksomheder tager reelt ansvar - alt for mange virksomheder køber sig fortsat "blot" til klimakompensation istedet for at arbejde aktivt med at reducere ressourceforbrug og udnytte genanvendelsespotientialer.

Kim Houmøller, Peter Beck-Lauritzen, ingemaje lange, Ervin Lazar, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Werner Gass, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Såvidt jeg forstår, bliver der slagsmål i råderummet. Den grønne omstilling, konsekvenserne af klimaeffekterne, velfærd, den internationale konkurrence ..., skal finansieres.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Artiklen kunne også hedde: Hvordan Grundfoss overhaler CEPOS og alle de andre liberale mørkemænd, der tror vi går rabundus pga. den grønne omstilling.
Som vanligt har CEPOS, Venstre og konsorter ikke opdaget hvad det omstillingsparate erhvervsliv har gang i.

Erik Karlsen, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Pedersen, John Poulsen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Werner Gass, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det såkaldte Råderum er blevet til efter Thorning-regeringens tilslutning til EU's Finanspagt.
Herefter bestemmer EU statens finanser i form af 'ulovlig' statsstøtte, Budgetloven over kommunerne og bindingen til EURO'en.

Peter Beck-Lauritzen, Torben K L Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Ja. Så den finanspagt skal vi ud af!
Jeg kan desværre ikke læse det hele. Det er muligvis derfor jeg ikke forstår hvad mangel på udenlandsk arbejdskraft har at gøre med Grundfos' bæredygtigheds- og klimaprojekt?

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben Skov
20. juli, 2019 - 20:18

'Manglen' på arbejdskraft handler om at trykke lønnen.
Siden finanskrisen er lønningerne stagnerede, det er et resultat af reformerne på dagpenge og kontanthjælp, mm.

Hvis den danske befolkning tror der er behov for udenlandsk arbejdskraft, bliver de narret.

Kim Houmøller, Peter Beck-Lauritzen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Eva Schwanenflügel, næh, mangelen på arbejdskraft er såmænd helt ægte. Og hvis ikke vi skaffer flere arbejdsomme hænder, går det ud over vores allesammens velfærd. Hvis ikke man indser det, narrer man sig selv.

Det interessante er udviklingen i REALlønnen. Og der har faktisk være ganske pæne stigninger i reallønnen siden finanskrisen.

Nå! Men så overhaler Grundfos ikke cepos alligevel. Tværtimod vil de bare udnytte befolkningens og politikernes velvilje til at opnå særlige fordele. Helt efter cepos opskriften og mantraet om vækst, vækst og atter vækst. Ganske som de liberale mørkemænd.

Når noget lyder for godt til at være sandt, så er det nok ikke det!

Peter Beck-Lauritzen, John Poulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Jens Winther

Muligvis er der mangel på hjerner i Dansk Industri, men det har intet at gøre med manglende sygeplejersker, pædagoger, lærere, SOSU'er endvidere.

Troels Bühl Larsen

Jeg takker gud for at jeg kan læse denne socialdemokratiske solstrålehistorie i dagbladet Information. Alt er godt! Passér gaden!

Jan Weber Fritsbøger

Eva Svanenflugel har sådan set ret, især når man ser på de laveste lønninger, deres realløn har aldeles ikke set pæne stigninger,
men det er klart ser man på statistik hvor nogle af de over-privilegerede lønmodtagere tæller med er reallønnen da steget, endda rigtig meget for de mest privilegerede grupper,og der er ingen generel mangel på arbejdskraft kun mangel i visse fag,
hele ideen om at få flere i arbejde handler om at man mener vi skal have vækst for at bevare velfærden, men det er noget sludder,
væksten går stort set kun til at øge uligheden, altså til at forgylde de i forvejen forgyldte yderligere, og så bidrager væksten jo til at forværre klimaproblemerne,
vi mangler bare nogle politikere som indser at væksten skal erstattes af bedre fordeling ( mindske uligheden ) og så skal vi satse på uddannelse / efteruddannelse til at fylde hullerne hvor der er mangel på hænder,
stigninger i realløn bør kun forekomme i bunden og så må alle de over-privilegerede tage en god lang pause i deres lønfremgang, der er IKKE plads til udlevet grådighed hvis klimaet skal reddes.

Torben Skov, Peter Beck-Lauritzen, ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

måske Jens Winther slet ikke opdagede at det var direkte løgn da løkke stillede sig op på tv og sagde : "vi har jo alle sammen fået flere penge imellem hænderne" hvis man æder borlige løgne råt kan man jo godt tro på pæne stigninger i reallønnen, især hvis man ikke selv er lavtlønnet.
Jeg oplevede udtalelsen som en bevidst hån af alle dem som var blevet markant fattigere af løkkes politik, og selv om hånen ikke ramte mig gjorde det mig alligevel vred, husk et samfunds kvalitet bør måles på den behandling det giver de mindst privilegerede, og absolut IKKE på hvor let det er at blive hurtigt rig hvis man er grådig !!

Kim Houmøller, Torben Skov, Peter Beck-Lauritzen, ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Udenlandsk arbejdskraft? Uddanner Grundfos lærlinge? Der er ti-tusinde at tage af!
Ambassadører skal hjælpe med markedsføringen af grønne DK, og derfor styrkes! Hmm, ambassaderne bruger resourcer på at hjælpe danske virksomheder med etablering i udlandet/udflytning af danske arbejdspladser, betalt af danske arbejdstageres beskattede lønninger? Hvor meget betaler Grundfos i virksomhedsskat?

Holger Skjerning

... og jeg savner en mere præcis forklaring på Grundfos's løfte om at være "klima-positiv" i 2030.
Betyder det, at virksomheden vil optage mere CO2, end den udsender??? - Altså fungere mere end CO2-neutralt!
Hvis dette er meningen, kræver det en forklaring på, hvordan det tænkes opfyldt.

Peter Beck-Lauritzen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg synes, at det skønmaleri artiklen lægger op til, er blevet noget krakkeleret.

Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar