Analyse
Læsetid: 4 min.

Jeppe Kofod fik en uventet tiltrædelsesgave, da Nord Stream 2 trak sin ansøgning tilbage

Konsortiet bag russisk gaseventyr i Østersøen, Nord Stream 2, har droppet ansøgningen om kontroversiel rørføring gennem dansk territorialfarvand, og Danmarks nye udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er dermed blevet reddet ud af en ubehagelig storpolitisk klemme mellem Tyskland og USA
Den nyudnævnte udenrigsminister Jeppe Kofod undgik en møgsag, og dansk diplomati opnåede en sjælden triumf, da det russiske konsortium bag den kontroversielle gasledning gennem Østersøen, Nord Stream 2, valgte selv at trække ansøgningen tilbage om den mest sprængfarlige rørføring.

Den nyudnævnte udenrigsminister Jeppe Kofod undgik en møgsag, og dansk diplomati opnåede en sjælden triumf, da det russiske konsortium bag den kontroversielle gasledning gennem Østersøen, Nord Stream 2, valgte selv at trække ansøgningen tilbage om den mest sprængfarlige rørføring.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
6. juli 2019

Småstater som Danmark kan aldrig vinde storpolitiske konfrontationer, kun krydse fingre for, at spændingerne forsvinder. Helst helt af sig selv og i diskret tavshed.

I den forgangne uge opnåede dansk diplomati derfor en sjælden triumf, da det russiske konsortium bag den kontroversielle gasledning gennem Østersøen, Nord Stream 2, selv valgte at trække ansøgningen tilbage om den mest sprængfarlige rørføring.

Projektet var planlagt til at skulle gå tværs igennem dansk territorialfarvand tæt på Bornholm, men tegner nu i stedet til at blive skubbet ud i den danske økonomiske havzone og er dermed rykket mange niveauer ned i potentiel politisk sprængkraft.

Én af de to tilbageværende ansøgninger om alternative rørføringer skal Danmark nemlig godkende i henhold til FN’s havretskonvention, og den største aktuelle udenrigspolitiske hovedpine for den danske regering er pludselig forsvundet. Næsten af sig selv.

Gennem snedig forhaling og tekniske trakasserier er det lykkedes for Energistyrelsen og Udenrigsministeriet at trække godkendelsen af den danske del af gasforbindelsen så meget i langdrag, at Nord Stream 2 ikke vil vente længere:

»Vi har set os nødsaget til at tage dette skridt, fordi den tidligere danske regering i de to år, der er gået siden indgivelse af vores ansøgning, ikke har givet indikation af, at de er kommet til en afgørelse,« udtaler direktør Matthias Warnig fra Nord Stream 2.

Efterspillet kan blive en retssag om erstatning for påståede milliardtab for konsortiet, der styres af russiske Gazprom. Men selv en økonomisk erstatning kan vise sig at være billigt sluppet for Danmark.

Klemt af stormagter

Selv om det kan lyde fejt og bureaukratisk, er udfaldet det bedst tænkelige for Danmark, for dermed behøver regeringen ikke længere at skulle træffe et umuligt valg mellem vores to nært allierede.

Den kontroversielle rørføring på 1.224 kilometer har gennem flere år viklet Danmark ind i et tungt geopolitisk dilemma: På den ene side ønsker store Tyskland ekstra gasforsyning fra Rusland og har lagt pres på Danmark for at godkende en linjeføring tæt forbi Bornholm, og på den anden side har endnu større USA truet med sanktioner mod firmaer, der hjælper russerne med at transportere mere gas uden om Ukraine og Polen.

Indtil for få dage siden trak den geografiske linjeføring af Nord Stream 2 stormagtspillet mellem Rusland og USA om såvel annekteringen af Krim som trusler mod andre tidligere Østbloklande, nu NATO-lande, til et hyperlokalt stridspunkt.

Med den oprindelige ansøgning tæt forbi Bornholm påtvang Nord Stream 2 således Danmark et valg, som ingen småstat ønsker at skulle forholde sig til. For uanset hvad regeringen havde valgt at gøre, ville prisen blive langt højere end gevinsten.

Aflysningen af rørføringen ind gennem dansk territorialfarvand har omvendt givet fuld bonus med det samme.

Da Danmarks nye udenrigsminister Jeppe Kofod, der selv er opvokset på klippeøen, og som medlem af Europa-Parlamentet har været højlydt kritiker af Nord Stream 2, forleden mødtes til sit første officielle møde med sin tyske kollega, Heiko Maas, kunne han stilfærdigt triumferende sige:

»Vi berørte ikke rørledningen på den måde. Jeg orienterede om, at konsortiet havde trukket sig«.

Signalet til Putin

Formuleringen er bestemt ikke heroisk. Men for en nyudnævnt dansk udenrigsminister er det altså næsten en form for jubelscene at kunne ankomme til Berlin og være frisat fra at skulle bekende kulør i valget mellem Tyskland og USA.

Formuleringen om, at »vi berørte ikke rørledningen«, ændrer heller ikke noget konkret, for Nord Stream 2 vil alligevel blive gennemført.

Den barske virkelighed er, at Danmark på intet tidspunkt har kunnet gøre fra eller til, men nu i det mindste har undsluppet et officielt ansvar, og diplomatiet derfor kan gøre sig håb om at kunne fortsætte sit klassiske, geléagtige dobbeltspil, nu hvor hverken Tyskland eller USA provokeres åbenlyst.

Ikkebeslutningen er dog straks blevet udlagt som en kontant markering over for Ruslands præsident Vladimir Putin. De Radikales medlem af Europa-Parlamentet Morten Helveg Petersen har svinget sig højt op i masten:

»Det her er et meget stærkt signal til Putin og Rusland om, at gas ikke skal bruges som våben.«

Direktøren for det statsejede ukrainske gasselskab Naftogaz, Yuriy Vitrenko, har sågar udtalt:

»Vi skylder Danmark en stor tak«.

Ret beset har Danmark dog ikke ændret verdens gang. Den russiske gas kommer til at flyde til Tyskland, formentlig lige gennem den danske økonomiske havzone.

Nede under overfladen er det ikke lykkedes at stoppe Nord Stream 2, og Danmark står heller ikke styrket i Østersøen. Men i småstatens klemte kamp er topmålet af succes også bare, at emnet ikke længere er på dagsordenen.

Ved skæbnens gunst og uden selv at gøre noget aktivt er Jeppe Kofod kommet bedre i gang i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads end de fleste af forgængerne. Efter flere års naive sværmerier blandt danske politikere for en såkaldt aktivistisk udenrigspolitik er den gamle småstatsdoktrin tilbage.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lars Trier Mogensen

"Efter flere års naive sværmerier blandt danske politikere for en såkaldt aktivistisk udenrigspolitik er den gamle småstatsdoktrin tilbage."
citat fra artiklen

Jeg håber bare, at du får ret -
altså at den såkaldt aktivistiske udenrigspolitik forbliver en fortidig misforståelse.

Bent Gregersen

I enden af røret findes en politisk dværg som så gerne vil ha´ lov til lommefyldning med udsigt til uoverskuelige katastrofer.
Prust og tillykke