Nyhed
Læsetid: 5 min.

Ud af knap 500 virksomheder arbejder halvdelen med ressourcegenbrug. Men der kan gøres meget mere

Halvdelen af knap 500 adspurgte danske virksomheder anvender cirkulær økonomi i deres produktion, viser en rundspørge foretaget af Dansk Metal. Det er positivt, mener ekspert. Men rådgivningsfirmaet Vugge til Vugge sætter spørgsmålstegn ved, om der overhoved er tale om cirkulær økonomi
I Dansk Metals rundspørge er virksomhederne blandt andet blevet spurgt, om de genanvender materiale i produktionen, tilbagetager og reparerer egne produkter eller er begyndt at designe produkter anderledes med henblik på at mindske ressourceforbruget eller forlænge levetiden.

I Dansk Metals rundspørge er virksomhederne blandt andet blevet spurgt, om de genanvender materiale i produktionen, tilbagetager og reparerer egne produkter eller er begyndt at designe produkter anderledes med henblik på at mindske ressourceforbruget eller forlænge levetiden.

Terkel Broe Christensen

Indland
1. august 2019

Vi skal designe produkter, der kan skilles ad og bygges på ny, repareres og genanvendes. Det er en del af tanken med cirkulær økonomi, hvor alle ressourcer skal kunne bruges igen i nye produktioner, så vi efterlader mindst muligt affald og forurening på jorden.

En ny rundspørge foretaget af fagforeningen Dansk Metal blandt 490 af deres tillidsrepræsentanter viser, at omkring halvdelen arbejder med en eller anden form for cirkulation af ressourcer.

»Det er et pænt tal, at så mange arbejder med cirkulær økonomi i en eller anden form. Det er positivt,« lyder det fra lektor i bæredygtigt design og omstilling ved Aalborg Universitet, Michael Søgaard Jørgensen, der beskæftiger sig med, hvordan virksomheder kan omstille til cirkulær økonomi.

Tillidsrepræsentanterne er blandt andet blevet spurgt, om de genanvender materiale i produktionen, tilbagetager og reparerer egne produkter eller er begyndt at designe produkter anderledes med henblik på at mindske ressourceforbruget eller forlænge levetiden.

Men bare fordi en virksomhed arbejder med en af disse praksisser, betyder det ikke, at de anvender cirkulær økonomi, mener Annette Hastrup, der er direktør i rådgivningsfirmaet Vugge til Vugge, som hjælper virksomheder med at omstille til cirkulær økonomi.

»Vi skal passe på med at sætte lighedstegn mellem det her og cirkulær økonomi,« siger hun.

»Det er glædeligt, hvis 50 procent har taget en beslutning om at arbejde på den måde, og det her bare er starten på det, men hvis vi bare snakker simpelt genbrug, så skulle det også gerne ligge på 50 procent.«

(Ubevidst) cirkulær økonomi

Cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby, er mindre begejstret for tallet end lektor Michael Søgaard Jørgensen.

»Man kan jo spørge sig selv, om glasset er halvt fuldt eller halvt tomt. Jeg tror, begge dele er tilfældet. Men jeg er ikke voldsomt overrasket over, at tallet ikke er højere,« siger Thomas Søby.

Han tror ikke, at virksomhederne nødvendigvis kender til begrebet eller arbejder bevidst med konceptet cirkulær økonomi.

»Men det ligger som optimeringer ude i virksomhederne, fordi man forsøger at forbedre sine produkter og spare penge i forhold til anvendelse af råvarer.«

Derfor er næste skridt, at gøre virksomhederne bevidste om, hvad de gør rigtigt, og hvad de skal gøre mere af, mener han.

Men hvis man ikke er bevidst om, hvad man gør, og ikke har en overordnet strategi for det, er det slet ikke cirkulær økonomi, mener Annette Hastrup fra Vugge til Vugge.

»Der skal et helt andet mind-set til. Man skal på forhånd tænke over, hvad produkterne skal bruges til efter deres tiltænkte brug – altså, hvad er next use? Hvis man arbejder systematisk med dét, er det en helt anden snak.«

Hun understreger dog, at det ikke skal forstås sådan, at man ikke arbejder med cirkulær økonomi, medmindre man gør det på et højt plan og i alle dele af virksomheden.

»Man skal starte et sted, og det perfekte skal selvfølgelig ikke overskygge det gode. Men man bliver ikke klimabevidst af blot at tage cyklen en enkelt dag,« siger Annette Hastrup.

Lektor Michael Søgaard Jørgensen pointerer, at rundspørgen netop ikke kun omhandler »simpelt genbrug«, som Annette Hastrup kalder det.

»Man kunne frygte, at der bare var tale om affaldssortering. Men det her er nogle nok så vigtige tiltag, fordi det handler om at forlænge levetiden, både gennem designet og ved at reparere på produkterne,« siger han.

Manglende vilje

Rundspørgen giver ikke svar på, hvorvidt det er bevidst eller ubevidst, at så mange virksomheder arbejder med disse praksisser. Men både i Dansk Industri, Vugge til Vugge og Ingeniørforeningen, IDA, mærker man en stigende interesse for cirkulær økonomi.

»Det har der været igennem flere år. Flere begynder at arbejde med det i det små eller starte nye virksomheder op, som er baseret på den tankegang,« siger underdirektør i Dansk Industri, Karin Klitgaard.

I Dansk Metals rundspørge blev tillidsrepræsentanterne bedt om at svare på, hvad den største barriere for arbejdet med de cirkulære praksisser er. Her var det hyppigste svar, at der er »manglende vilje/interesse i virksomheden«.

Karin Klitgaard mener, at det kan skyldes, at det er kompliceret at omlægge sin forretningsmodel.

»Der er nogle udfordringer ved det, hvis en virksomhed gerne vil gå fra at sælge et produkt til at sælge en ydelse – du skal f.eks. pludselig sælge lysstyrke i stedet for lamper og pærer. Så bliver din indtægt spredt ud over mange måneder, frem for at du sælger et produkt og får hele indtægten på en gang,« forklarer hun.

Samtidig oplever hun, at der er nogle statslige reguleringer, der står i vejen for den cirkulære økonomi.

»Hvis man som virksomhed vil tage sine produkter tilbage over en landegrænse, og produktet eksempelvis er blevet defineret som affald i Tyskland, så er det rigtig svært at få lov at tage dem tilbage over grænsen,« forklarer hun. »Der er nogle fjollede reguleringer, der skal væk, hvis cirkulær økonomi skal fungere.«

Formand for IDA, Thomas Damkjær Petersen, tror omvendt, at den manglende vilje i virkeligheden bunder i manglende viden i virksomhederne.

»Jeg tror ikke, de har forstået alvoren i, hvor god en forretningsmodel det er at sælge sine produkter på, at man genanvender en stor andel. Det skyldes nok også manglende indsigt i, hvad der kan lade sig gøre for virksomheden,« mener han og peger derfor på, at både hans egne medlemmer og Dansk Metals medlemmer trænger til efter- og videreuddannelse på området.

Cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby gætter også på, at når hans medlemmer svarer, at der er manglende vilje, er det i virkeligheden et udtryk for manglende viden. Han kalder den manglende vilje en »en genspejling af manglende viden om, hvilke muligheder der er, og hvilke håndtag, man kan gribe i«.

Både Thomas Søby og Annette Hastrup fra rådgivningsfirmaet Vugge til Vugge mener, at den manglende viden skal komme fra mere erfaringsdeling på området.

»Der er brug for at vise virksomhederne, hvordan cirkulær økonomi omsættes til praksis og ikke bare at tale mere om det. Vi skal vise de gode eksempler og fortælle de gode historier om, hvad man kan opnå ved det, hvor udfordringerne ligger og hvor de hurtige gevinster er,« siger Annette Hastrup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her