Læsetid: 12 min.

Med Martin Rossen fik embedsværket en socialdemokratisk værdikriger

Martin Rossen stopper som magtfuld stabschef i den socialdemokratiske regering. Genlæs Informations portræt af manden, der ikke blot er strateg, men også en indigneret holdningsperson. Siden sin tid i DSU har han gjort sig tanker om, hvor samfundet og hans parti skulle hen. Nu skal han være Senior Vice President i Danfoss
Socialdemokratiets hidtidige stabschef, den i dag 43-årige Martin Rossen (midten), er blevet en kendt skikkelse i dansk politik. Kort efter regeringsdannelsen udnævnte statsminister Mette Frederiksen ham som leder af et nyt politisk sekretariat i Statsministeriet.

Socialdemokratiets hidtidige stabschef, den i dag 43-årige Martin Rossen (midten), er blevet en kendt skikkelse i dansk politik. Kort efter regeringsdannelsen udnævnte statsminister Mette Frederiksen ham som leder af et nyt politisk sekretariat i Statsministeriet.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

19. juli 2019

Opdateret 16. juni 2020: I anledning af Martin Rossens fratrædelse af posten som stabschef genudgiver vi dette portræt, som blev udgivet første gang den 19. juli 2019.

I 2002 skrev en ung Martin Rossen en kronik i Berlingske med titlen ’Socialdemokratisk Drøm’.

Anledningen var Socialdemokratiets valgnederlag til Anders Fogh Rasmussen (V) nogle måneder forinden. I kronikken formulerede han en opskrift på tre grundlæggende overvejelser, som skulle »forhindre et nyt tiår på ørkenvandring« for Socialdemokratiet:

Den »udlændingepolitiske troværdighed« skulle genskabes, partiapparatet »hovedrenoveres« og partiets kloge hoveder udforme en ny »socialdemokratisk drøm«.

Rossens kronik virker nærmest som en profeti om det socialdemokrati, der genvandt regeringsmagten i år, 17 år senere: stram udlændingepolitik, et topstyret parti og en ny socialdemokratisk linje, der har vundet mange vælgere tilbage, især fra Dansk Folkeparti.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Niels Duus Nielsen
  • Steffen Gliese
  • Eva Schwanenflügel
  • Kurt Nielsen
  • Anders Fjordbak-Trier
  • Steen K Petersen
David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Anders Fjordbak-Trier og Steen K Petersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Men jeg forstår stadig ikke, at de kan have den tåbelige indstilling til vore få indvandrere og flygtninge. Det burde være til at løse uden videre, hvis man ellers sikrede en retfærdigere beskatning.
Dvs. en beskatning af erhvervsliv, boliger og forbrug.

peter juhl petersen, David Breuer, Arne Albatros Olsen, Carsten Mortensen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Arne Thomsen, Anders Skot-Hansen, Thomas Tanghus, Peter Beck-Lauritzen, Jan Weber Fritsbøger, Jesper Sano Højdal, Poul Simonsen, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Mogens Holme og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Nu vil S have flyafgift. Rundt regnet 80% af flypassager er skatteborger med almindelige indkomster. Så at sige, at det ikke skal ramme de fattige er Socialdemokratisk løfter som blafrer i vinden. SF siger, vi regulerer og betaler over skatten, altså hvor langt ud skal vi Jeg har 120.000 i årlig indkomst og fatter ikke min skattebillet.. Bare bruge løse på på F35, siger Trine Bramsen, som er et nyt Concorde projekt. Den ny regering har ingen politik.

John Andersen, birgitte andersen og John Drage Thomsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er altså ikke 50-60 kr. på en flybillet, der afgør, om man flyver eller ej. Men det er måske nok så meget indlysende, at tog skal gøres langt mere økonomisk attraktivt, sammen med eldrevne busser.

peter juhl petersen, Søren Mortensen, Søren Cramer Nielsen, Henning Kjær, Sus johnsen, Arne Albatros Olsen, Ulla Søgaard, Michael Mansdotter, Jane Jensen, Alvin Jensen, Minna Rasmussen, Arne Thomsen, Rolf Andersen, Marie Jensen, Lisbeth Glud, John Andersen, Thomas Tanghus, P.G. Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Maj-Britt Kent Hansen, Jan Weber Fritsbøger, Jesper Sano Højdal, Torben K L Jensen, Hans Larsen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Med Martin Rossen har embedsværket fået en socialdemokratisk værdikriger"

Og det er lige præcist problemer. Hvis han var minister havde han pligter og ansvar. Hvis hav var embedsmand havde han pligter og ansvar. Nu er han politisk rådgiver og har ene og alene instruktionsbeføjelser men hverken pligter eller ansvar. Hvis dette var sket under en borgerlig regering havde den samlede venstrefløj skreget "Magtfordrejning" så højt at ruder på tinge var blæst ud. Nu er de alle mundlamme.

Karina Rosing Lynge, Mads Aagaard, Søren Cramer Nielsen, Arne Albatros Olsen, Mikael Benzon, Thomas Andersen, Anders Skot-Hansen, birgitte andersen, John Drage Thomsen, Søren Knudsen, Peter Knap, Jens Winther og arne tørsleff anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Jeg synes det er fint at tage toget. Jeg har rejst med Nord Express til Paris mindst 15 gange, men det var i en anden tid. Desværre har det i 40 år ikke lykkedes i Danmark at udvikle hurtigere tog. De kører på diesel og er forældede. De samme politikere som har forhalet udviklingen skal nu have ny penge til at modernisere egne fejl. Velfærd er, at den slags er jorden, så vi lever ret beset ikke i et velfærdssamfund, men befinder os på linje med en forældet teknologi i Afrika. Karsten Hønge, som jo lever fedt af sine valg, har ikke problemerne inde på livet med foreslår udi det blå at det skal løsesover skatten. Hvormange problemer i Danmark løse vi over skatten? Den ny regering sejler videre på fortidens fejltagelser.

John Andersen, birgitte andersen og John Drage Thomsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Da Martin Rossen og Mette Frederiksen i 2011 indtog Beskæftigelsesministeriet, fulgte et anspændt og stressende arbejdsmiljø. Det fremgår af bogen »Mette F.« af journalisterne Bent Winther og Peter Burhøi, at »flere ansatte frygtede decideret Martin Rossen".

Man spekulerer så lidt, hvorfor var det så ubehageligt at arbejde i beskæftigelsesministeriet i den periode?

Var det mon fordi Mette F blev pålagt at lave de uværdige og retsløse reformer af kontanthjælp, fleksjob og førtidspension af Thorning/Vestager?
Og at embedsværket protesterede over at der ikke blev lyttet til alle advarslerne?
Er det bare smadder ubehageligt at være underlagt Frederiksen/Rossen som chefer?
Eller er det noget helt tredje?

Hvad end det var, lyder det ildevarslende..

Karina Rosing Lynge, Estermarie Mandelquist, Christel Gruner-Olesen, Martin Rønnow Klarlund, Mads Aagaard, Arne Albatros Olsen, Carsten Mortensen, Alvin Jensen, ingemaje lange, Hans Larsen, Carsten Wienholtz, Minna Rasmussen, Rolf Andersen, Christian Mondrup, Thomas Tanghus, Anders Skot-Hansen, David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen, birgitte andersen, Ervin Lazar, John Drage Thomsen, Poul Simonsen, Torben Skov, Erik Fuglsang og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Flybilletter koster i forvejen ufatteligt lidt og så hyler man op over en lille afgift på måske 60 kr. og kalder det social slagside. Det er jo til at dø af grin over. Hos min lokale bager koster en stikkelsbærtærte 109 kr. (Jeg lyver ikke!)

peter juhl petersen, Søren Mortensen, Henning Kjær, Bent Gregersen, Alvin Jensen, Anders Reinholdt, Troels Brøgger, Carsten Wienholtz, Jens Kofoed, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Løfgren, Thomas Tanghus, Peter Beck-Lauritzen, Torben K L Jensen, Henrik Hesselholdt, Helle Walther, Hans Larsen, Steffen Gliese og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Skal vi holde os til fakta. S overvejer flyafgift som en af flere muligheder for at begrænse CO 2 og hvad det ender med ved vi mere om efter sommerferien. Og det er fint for mig med en flyafgift på mellem 50 og 400 kr alt efter hvor turen går hen, OG det svarer til en pakke cigaretter for at flyve til London.. Mens lange ture vil være dyrere. De har det i Sverige.

peter juhl petersen, Henning Kjær, Alvin Jensen, Marie Jensen, Lisbeth Glud, Thomas Tanghus og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Skal vi holde os til fakta. S overvejer flyafgift som en af flere muligheder for at begrænse CO 2 og hvad det ender med ved vi mere om efter sommerferien. Og det er fint for mig med en flyafgift på mellem 50 og 400 kr alt efter hvor turen går hen, OG det svarer til en pakke cigaretter for at flyve til London.. Mens lange ture vil være dyrere. De har det i Sverige.

Alvin Jensen, Tom Schmidt og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Bent Winther fra Berlingske er vist så blå og borgerlig og modstander af alt rødt, så det ikke kan skjules. Uvildig journalist er han ikke, og hans skriverier både i bog og aviser, taler deres tydelige sprog om hans holdninger. Og det er fint nok, så ved man hvor man har folk.

Poul Simonsen

Jeg har svært ved, at se det som en sejr, at man 1) overtager et andet partis udlændinge-og racepolitik og 2) afvikler den sidste rest af partidemokratiet.
Det er en ren Henrik Sass Larsen!

Christel Gruner-Olesen, Erik Pedersen, Erik Winberg, Alvin Jensen, Flemming Berger, Hans Larsen, Jens Winther og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar
birgitte andersen

Søren Kristensen

En stikkelsbærtærte 109 kr. skriver du, Ja sådan en har jeg ikke råd til at købe og at flyve har jeg heller ikke råd til.....
Så for min skyld kunne de tage 1000 kr i co2 afgift pr billet! Hvis afgiften på flybilletterne så bare gik direkte til co2 nedsættelsen så ville det også være fint, men jeg tvivler på at det vil gå sådan.

birgitte andersen

Ole Rasmussen

" At det ikke skal ramme de fattige er Socialdemokratisk løfter "
Men det gør det jo heller ikke Ole, altså rammer os fattige, for vi har ikke råd til ferie og da slet ikke at flyve.......Så endelig et løfte vi kan stole på!

peter juhl petersen, Carsten Munk, Susanne Kaspersen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Jeg er temmelig meget i tvivl om, hvad socialdemokratiske værdier i realiteten er og det har jeg været siden Poul Nyrup Rasmussen blev statsminister.
Et fly udleder nøjagtig ligeså meget co2 med en billetpris på 1000kr, som med en billetpris på 500kr.

Christel Gruner-Olesen, Niels K. Nielsen, Jens Erik Starup og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

Hmm. Kald mig imponeret. Hvis 'den tredje vej' virkelig er død i det danske Socialdemokrati, er det lige før man igen kan begynde at overveje om man skulle melde sig ind.

Det gælder om at holde øjnene på bolden.

Martin Rossens placering og funktion handler om at flytte magt fra Finansministeriet til Statsministeriet.

Er det et demokratisk problem? Nok snarere det modsatte.

peter juhl petersen, Henning Kjær, Chris Ru Brix, Anders Reinholdt, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Arne Thomsen, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lisbeth Glud og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hvad er problemet med Rossen, juridisk er det ok, tidligere V regering har haft det, bare mindre officielt. Jeg forstår ikke aversionerne.

peter juhl petersen, Bent Gregersen, Carsten Mortensen, Werner Gass og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nemlig, Helle Walther, han står til ansvar for domstolene uden den beskyttelse, politikere og embedsmænd har i visse tilfælde

peter juhl petersen, Bent Gregersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Nemlig, Helle Walther, han står til ansvar for domstolene uden den beskyttelse, politikere og embedsmænd har i visse tilfælde"

Det vil kræve at der er en beskrivelse af hans pligter og ansvar. Det findes ikke. Der derfor intet forvaltningsmæssigt han kan stilles til ansvar for.

"Samtidig skal Rossen have fast plads i regeringens to mest magtfulde udvalg, koordinationsudvalget og økonomiudvalget, hvor de vigtigste beslutninger om regeringens politik og retning bliver truffet."

https://www.altinget.dk/artikel/ekspert-om-mette-frederiksens-raadgiver-...

Så han har ansvar for regeringsførelsen men kan ikke retsforfølges da han ikke er minister. Det er helt galt.

"”Men hvis man skal have flere politikere i ministerierne, skal man også sørge for, at de kan stilles til ansvar. Derfor er vi mere varme på idéen om juniorministre, der fungerer ligesom almindelige ministre, end politiske embedsmænd. Med den nye konstruktion tager Mette Frederiksen den et skridt op i forhold til at nærme sig politiske embedsmænd,” siger Pernille Boye Koch."

Nils Bøjden

"Martin Rossens placering og funktion handler om at flytte magt fra Finansministeriet til Statsministeriet."

Nej. Rossens placering handler om at flytte informationer ud af det offentlige rum, til steder hvor der intet ansvar findes og hvor offentlighedsloven ikke kan forfølges.

Mads Aagaard, Søren Cramer Nielsen, Jørgen Dahlgaard, Erik Winberg, Niels K. Nielsen og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Nej men det vil komme. Det er jo utrolig, hvordan nogle debattører vil have skindet fra bjørnen, før den er skudt endsige har været i landet. Det er jo helt på månen at kræve en arbejds beskrivelse før sommerferien og manden reelt er tiltrådt. Og nogle her er så kloge, at de ved mere om den sag end Rossen selv. Mig bekendt skal MR stå til ansvar overfor departementchefen og Mette F, og hun er ansvarlig for alt, hvad han gør. Da Mikael Kristiansen under Foghs 2. periode havde samme funktion lød der ikke skrig og skrål, som nu.

Henning Kjær, Egon Stich, Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel, Troels Brøgger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Mig bekendt skal MR stå til ansvar overfor departementchefen o"

Nej. Dette er ukorrekt. Det ville have krævet at stillingen havde været slået op som en embedsmandsstilling. Han er ikke ansat af departements chefen men af statsministeren. Dermed har departementschefen ikke instruktions beføjelser over for den politiske rådgiver. Naturligvis

Anders Skot-Hansen og Niels K. Nielsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Bøjden@ Jamen så ved du mere end juristerne i justitsministeriet, og de faktuelle oplysninger desangående. Han er stabschef, og særlig rådgiver for MF og vil deltage i vigtige udvalg, nøjagtig som andre rådgivere har gjort det før ham og departementchefen deltager også i de særlige udvalg. Men lad det nu ligge til efter ferien, så kommer alt sikkert på bordet. Og MF ved hvad hun gør, og er da ikke så dum at gøre noget der er ulovligt fra starten af, det er da undersøgt på kryds og tværs.

Carsten Mortensen

Parlamentarisk ansvar......sikke noget sludder...
Vi har haft den ene skandale efter den anden med ministre som bevidst har fordrejet og forløjet ...ikke én af dem er dømt.
De bliver aldrig stillet for en dommer.

arne tørsleff, Olav Bo Hessellund og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

" Han er stabschef, og særlig rådgiver for MF og vil deltage i vigtige udvalg, nøjagtig som andre rådgivere har gjort det før ham og departementchefen deltager også i de særlige udvalg."

https://www.altinget.dk/embedsvaerk/artikel/s-slaar-fast-at-kettel-er-ch...

Så læs interview med Jesper Petersen

"Hvad er han så? Embedsmand?

Her tænker Jesper Petersen sig om i nogle sekunder, før han svarer:

"Nej, han er ikke embedsmand."

Hvis han ikke er embedsmand er han ikke under Kettel.

Nils Bøjden

". Han er stabschef, og særlig rådgiver for MF og vil deltage i vigtige udvalg, nøjagtig som andre rådgivere har gjort det før ham og departementchefen deltager også i de særlige udvalg. "

Jeg kan love dig for departementchefen ikke deltaget i regeringens koordinationsudvalg

http://www.stm.dk/_p_8011.html

Nils Bøjden

". Han er stabschef, og særlig rådgiver for MF og vil deltage i vigtige udvalg, nøjagtig som andre rådgivere har gjort det før ham og departementchefen deltager også i de særlige udvalg. "

I de særlige udvalg sidder kun ministre da det er her regeringens strategi udformes. Her har en embedsmand intet at gøre,.

Jesper Frimann Ljungberg

Så skal Danfoss ha’ indflydelse på klimapolitikken i Danmark, genialt move.

// Jesper

Erik Winberg, Susanne Kaspersen, Bjørn Pedersen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Selvfølgelig har Danfoss indflydelse på klimapolitikken i Danmark. De står jo for udviklingen af en del af den nødvendige teknologi der skal realisere den.

Martin Rossen er et tab for Socialdemokratiet og en gevinst for Danfoss - Hvis ikke Rossen var en gevinst for Danfoss, havde de naturligvis ikke ansat ham.

Morten Balling

@Louise Schou Drivsholm & Laura Friis Wang

Forleden påpegede jeg i debatten ifm. en anden artikel det spøjse faktum at der findes ord såsom "værdi" som vi alle bruger, men ingen kan definere betydningen af. Så i skriver "værdikriger". Hvad betyder værdi, eller bruger i bare ordet fordi det lyder fedt?

Vibeke Hansen

Tak til Helle Walther for at gøre opmærksom på, at tråden indeholder gamle indlæg.
Det gør da en seriøs debat helt umulig. Hvad mon Nils Bøjden føler ved at fremstå uvidende, når han henviser til den forrige departementschef?
Hvor mange tjekker datoen på et indlæg, jeg gik ud fra, at debatten var ny og relevant.