Analyse
Læsetid: 4 min.

Mette Frederiksen koncentrerer magten hos sig selv

Statsminister Mette Frederiksen (S) opretter nyt strategisk sekretariat i Statsministeriet. Samtidig træder hendes nærmeste rådgiver Martin Rossen ind som en slags vicestatsminister med fast sæde i regeringens mest magtfulde udvalg – men uden for parlamentarisk kontrol
43-årige Martin Rossen (th.) bliver stabschef for det nye strategiske sekretariat i Statsministeriet, som Mette Frederiksen har oprettet. Derudover bliver Rossen også fast medlem af regeringens Koordinationsudvalg og Økonomiudvalg.

43-årige Martin Rossen (th.) bliver stabschef for det nye strategiske sekretariat i Statsministeriet, som Mette Frederiksen har oprettet. Derudover bliver Rossen også fast medlem af regeringens Koordinationsudvalg og Økonomiudvalg.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
5. juli 2019

Tillid er godt, men kontrol er bedre. Neutralitet er fint, men partipolitik er bedst.

Sådan lyder den nye regerings hårde styringslogik, hvor Mette Frederiksen nu vil give Statsministeriet en stærkere koordinerende og dermed også langt mere kontroversiel rolle i det danske folkestyre.

Som ny statsminister gør hun kort proces og alvor af sine gamle planer om at styrke den partipolitiske styring af ministerierne på tværs af ressortområder som en direkte modbalance til embedsværkets faglige og formelt neutrale traditioner.

Mette Frederiksen meddelte torsdag morgen, at hun vil oprette »et nyt politisk sekretariat, der skal have særligt fokus på regeringens prioriterede projekter, politikudvikling og kommunikation, bidrage til at styrke den strategiske ledelse af regeringen samt øge den interne koordination mellem ministre og særlige rådgivere«.

Dermed er der lagt op til et ganske brutalt skifte i retning af større partipolitisk styring og endnu mere magt koncentreret i prins Jørgens Gård, hvor Statsministeriet har adresse.

Tidligere har mappemændene i Statsministeriet mildest talt også haft fokus på »regeringens prioriterede projekter,« men fremover vil de enkelte ministre og deres nærmeste rådgivere skulle referere direkte til denne nye, centraliserede og ikke mindst erklærede socialdemokratiske kontrolinstans.

Partifunktionærer, der aflønnes af staten, vil i højere grad end tidligere kunne træde ind og blande sig direkte både i den bagudrettede forvaltning og de løbende beslutningsprocesser.

Kontrol af embedsfolk

Oprettelsen af sekretariatet i Statsministeriet er åbenlyst et forsøg på at styrke den partipolitiske kontrol med hele centraladministrationen. Eller som Mette Frederiksen selv og slet skjult truende siger:

»Vi har i Danmark et enormt kompetent embedsapparat, som er garanten for, at beslutninger træffes på et fagligt solidt grundlag, og at de efterfølgende implementeres. Det står imidlertid ikke i modsætning til, at vi nu styrker politikudviklingen og den politiske ledelse af regeringen, for i sidste ende skal en regering vurderes på de politiske resultater, vi skaber til gavn for danskerne.«

I rollen som stabschef for det nye sekretariat har Mette Frederiksen valgt sin tro væbner, 43-årige Martin Rossen, der tidligere også har været hendes spindoktor i såvel Beskæftigelsesministeriet som Justitsministeriet og ikke mindst op til og under valgkampen.

Ifølge Statsministeriets officielle udmelding bliver Martin Rossen tilmed »fast medlem af regeringens Koordinationsudvalg og Økonomiudvalg«.

Disse to udvalg – som på christiansborgsk omtales som K-udvalget og Ø-udvalget – er suverænt de to mest magtfulde organer i Danmark, og ved at gøre Martin Rossen til fast medlem sammen med kun den inderste inderkreds af topministre, såsom finansminister Nicolai Wammen og justitsminister Nick Hækkerup, bliver rådgiveren løftet op i den allerøverste formelle magtelite.

Den sønderjyske arbejderdreng Martin Rossen bliver reelt en form for vicestatsminister.

Tidligere har kun departementschefen i Statsministeriet, Christian Kettel Thomsen, og departementschefen i Finansministeriet, været blot i nærheden af samme magt, som Martin Rossen nu vil få. At en partisoldat løftes formelt op på linje med, ja, rent faktisk over, centraladministrationens allertungeste folk er intet mindre end sensationelt.

Ligesom Bjarne Corydon i 2011 blev hentet direkte fra det socialdemokratiske partiapparat og gjort til en overraskende finansminister, træder Martin Rossen ind som en om muligt endnu mere magtfuld figur.

Han vil dog hverken være underlagt ministeransvar eller underkastet embedsværkets hierarkiske kommandostruktur, og Martin Rossen kan dermed blive en ny form for partipolitisk overkontrollant, der undslipper de almindelige parlamentariske kontrolmekanismer.

Udrensningen venter

I modsætning til den pludselige udnævnelse af Bjarne Corydon i 2011 er der imidlertid intet tilfældigt ved forfremmelsen af Martin Rossen. Han har længe været udset til at bistå Mette Frederiksen i det interne magtspil med embedsvældet.

Hendes fortid har nemlig budt på hårde opgør med det etablerede bureaukrati, og denne gang er der absolut ingen kære mor:

»Magten er i centraladministrationen, og som minister skal man kæmpe for at få del i den. Det er ikke en hemmelighed, at jeg havde flere fejder med embedsværket. Jeg lærte, at der nogle gange skal konfliktes ganske meget for at få sine ting igennem,« udtalte Mette Frederiksen i en portrætbog forrige år.

Da hun var beskæftigelsesminister, skilte hun sig af med departementschef Bo Smith, som Mette Frederiksen dengang opfattede som alt for meget på politisk linje med den afgåede VK-regering, og som justitsminister fyrede hun senere departementschef Anne Kristine Axelsson.

De ansatte i Justitsministeriet mødte op i sort tøj i protest, men lige lidt hjalp det: Mette Frederiksen nærer grundlæggende ikke tillid til det almindelige embedsværk, for i stedet kræver hun loyalitet og socialdemokratisk retningssans af de folk, hun omgiver sig med.

Næste skridt kan meget vel blive en udskiftning i toppen af centraladministrationen.

Finansministeriets departementschef 43-årige Martin Præstegaard har allerede læst skriften på væggen og er rykket videre til en vellønnet stilling som finansdirektør i ATP.

Statsministeriets departementschef, 59-årige Christian Kettel Thomsen, kan også være på vej ud, om ikke andet så som en tak for sidst, da han i 2011 fik frasorteret den nu depressionsramte Henrik Sass Larsen som ny finansminister.

Statsministeriets departementschef ventes at blive afløst af nuværende departementschef i Justitsministeriet 45-årige Barbara Bertelsen eller af 43-årige Peter Mørch, tidl. departementschef i Beskæftigelsesministeriet, som i dag er adm. direktør for Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.

De to nye eminencer, Bertelsen og Mørch, har én afgørende ting til fælles: De blev begge udnævnt som departementschefer, mens Mette Frederiksen var minister.

Loyalitet betyder alt nu. Bertelsen og Mørch vil derfor skulle kæmpe indædt med Martin Rossen om statsministerens øre. Det er blevet flyttedag i magtens korridorer: Socialdemokratiet har for alvor sat sig på magten.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nicolaj Rasmussen

Det lyder som noget fra Trump's bog.

John Andersen, Christian De Thurah, Anders Skot-Hansen og Ruth Knudsen anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

Milliondyre støttepædagoger til Mette - så er det derfor nedslidte Arne, ikke kunne få differentieret pension

John Andersen, Arne Albatros Olsen, Ruth Knudsen, Peter Knap og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Michael Andresen

Magt korrumperer. Nogle gange meget hurtigt.

Carsten Wienholtz, Arne Albatros Olsen, Anders Skot-Hansen og Ruth Knudsen anbefalede denne kommentar

Der er intet galt i at den, der får legitim magt også bruger den. Hvis dele af embedsværket udfører politisk obstruktion, så har vi da et kæmpestort demokratisk problem.

Torben Skov, Nette Skov, Thomas Tanghus, Lasse Nielsen, Liselotte Paulsen, Rolf Andersen, Grethe Østergaard Nielsen, John Poulsen, Jesper Hostrup Hansen, Carsten Mortensen, Egon Stich, Anina Weber, Niels Møller Jensen, Tommy Clausen, Ejvind Larsen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Palle Yndal-Olsen, Anker Heegaard, Niels-Simon Larsen, Ole Henriksen, ingemaje lange, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jakob Lykkebo Østergaard

Det er jo vigtigt at adskille de forskellige dele i det her:
Det tyder på at Mette F er meget ambitiøs for at få ført noget politik igennem, hvilket jo er dejligt, hvis man har stemt til den side ved valget.
At skifte ud i embedsværket er jo kun positivt/negativt i forhold til hvor politisk neutrale man mener de gældende embedsmænd/kvinder var i forvejen.
Men at give så meget magt til en person, der ikke er folkevalgt og ikke er underlagt samme regler og kontrolinstanser som vores politikere, det kan da kun være under al kritik. Hun giver jo i praksis sig selv 2 stemmer i disse udvalg.

Morten Fals, Carsten Wienholtz, Hanne Pedersen, Arne Albatros Olsen, Hans Jørgen Larsen, Jane Jensen, Tommy Clausen, Klaus Vink Slott, Anders Skot-Hansen, Marie Jensen, ingemaje lange og Henrik Rasmussen anbefalede denne kommentar

Der er indkøbt rigeligt med chokoladecroisanter.

Frede Jørgensen

Thuan Bul

»Hvis dele af embedsværket udfører politisk obstruktion, så har vi da et kæmpestort demokratisk problem.«

Det er da netop demokratisk!

Nils Bøjden

Så først vil hun have alle konsulenter ud af state og kommuner for at spare penge og så ansætter hun selv 2 mere. Det er hykleri så det klodser.

Rolf Andersen, John Andersen, Arne Albatros Olsen, Peter Knap, Niels K. Nielsen, Tommy Clausen, Per Torbensen, Anders Skot-Hansen, Thomas Andersen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Spøjst og lettere mystificerende billede. Mette Frederiksen ser ud som om hun går og venter på et meget vigtigt svar, mens konsulenten ser ud som om han er ved at modtage det i sin øresnegl. Men hvem er oraklet?

Slap nu af !! Lad os se hvad der sker ved at "ryste posen". Nu er Lars Løkke Rasmussen ude med, at det er et opgør med danske traditioner. Måske er det på tide !! Spændende udspil !

Werner Gass, Torben Skov, Lasse Nielsen, Liselotte Paulsen, Rolf Andersen, Grethe Østergaard Nielsen, John Poulsen, Carsten Munk, Torben K L Jensen, Jesper Hostrup Hansen, Helle Walther, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anina Weber, Niels Møller Jensen, Tommy Clausen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anker Heegaard, Niels-Simon Larsen, Thuan Bui, Wendry Dreier og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Det er på vej til et totalitært og fascistisk styre.

Et forsøg på at gøre det modsatte af den akademiske taber Noa Redington?

Rune Stilling

"Vi har i Danmark et enormt kompetent embedsapparat, som er garanten for, at beslutninger træffes på et fagligt solidt grundlag, og at de efterfølgende implementeres." Som f.eks. dem, der sad i FM og rådgav omkring DONG-salget?

Nette Skov, Flemming Berger, Poul Reynolds, Lasse Nielsen, Grethe Østergaard Nielsen, John Poulsen, Carsten Mortensen, Egon Stich, Hans Jørgen Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anina Weber, Tommy Clausen, Ejvind Larsen, jørgen djørup, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anders Reinholdt, Rikke Nielsen, Niels-Simon Larsen, Thuan Bui, Torben K L Jensen og Wendry Dreier anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Og nu har Frederiksen flyttet en ikke folkevalgt ind i de centrale dele af regeringen,. Hun aner ingen ting selv og skal have støttepædagoger omkring sig.

Ruth Knudsen, Henning Kjær og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Hun er simpelthen i gang med at flytte regeringsmagten ud af parlamentarisk kontrol.

Thomas Andersen

Og her troede jeg at der skulle skæres drastisk ned på brugen af dyre konsulenter i staten... Og så var det bare partikassen som skulle beskyttes ved at flytte dyre rådgivere over på statens regning...

Jens Winther, Liselotte Abildtrup, Christian De Thurah, Ruth Knudsen og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

"Det er blevet flyttedag i magtens korridorer: Socialdemokratiet har for alvor sat sig på magten."

Ja, men der skal i virkelighed ekstremt lidt til, før denne magt forsvinder ud af hænderne på dem. MF's rådgivere har måske intet politisk ansvar, men hvis de såkaldte støttepartier stemmer noget andet, end MF's rådgivere vil, varer det ikke længe, før de er fyret lige så meget som deres fyrede forgængere.

Ole Rasmussen

Først skal vi høre på, at EU's demokrati er langsommeligt, og det gider hun ikke bruge sin tid på, som så omgående bliver fuldt op herhjemme med flere ekstremt personlige konsulenter, herunder en vicestatsminister som ikke er underlagt demokratisk kontrol. På mindre end 8 dage er Mette Frederiksen med sine 48 mandater ved at indføre politisk diktatur i Danmark.

@Frede Jørgensen

Embedsværket ikke har noget demokratisk mandat - udover at det har en rådgivende eller udførende funktion for den siddende regering. Det skal naturligvis kunne modstå at tage imod ordrer om ulovlige handlinger fra politikere samt at forholde sig politisk neutralt. Sidstnævnte er måske gået fløjten til sammen med traditionen?

Carsten Wienholtz, Ole Henriksen, Frede Jørgensen, Nette Skov, Anina Weber, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Tja_ noget nyt får vi og jeg kan ikke gennemeskue,hvad det her betyder,men spin doktorerne har jo figureret længe. Lad os se og skal man glæde sig en smule så er det en arbejderdreng som viser at man godt kan blive til noget uden at være fra et akademikerhjem.

Grethe Østergaard Nielsen, Helle Walther, Nette Skov, Eva Schwanenflügel, Anina Weber, Achim K. Holzmüller og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Allan Madsen

Forleden blev der refereret kritik fra afgående ministre, der omtalte at finansministeriets embedsmænd, helt ned på fuldmægtig niveau, blandede sig i ministerenes embedsførelse.
Så meget for neutrale og uafhængigt embedsværk.
Så der er måske en god grund til at ruste sig mod mange års AFR og LLR styre med usynlige "rådgivere".
Og faktisk er det al ære værd, at det ikke foregår, som da venstres spin doktorer med alle mulige usynlige rådgiverere, der sad i mørket og lavede nøjagtigt det samme.

Nette Skov, Jakob Lykkebo Østergaard, Gaderummet Regnbuen, Mogens Holme, Lasse Nielsen, Ole Henriksen, Jens Mose Pedersen, Grethe Østergaard Nielsen, John Poulsen, Jesper Hostrup Hansen, Torben K L Jensen, Helle Walther, Egon Stich, Hans Jørgen Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anina Weber, Tommy Clausen, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Da Martin Rossen er Mette F's rådgiver, er det naturligvis også hende som står til ansvar for hans gøren og laden.
Hvis der skal nye boller på suppen, skal der tages ordentlig fat.

Torben Skov, Nette Skov, Jakob Lykkebo Østergaard, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Kjeld Jensen, Lasse Nielsen, Ole Henriksen, Liselotte Paulsen, Grethe Østergaard Nielsen, John Poulsen, Jesper Hostrup Hansen, Torben K L Jensen, Vibeke Hansen, Helle Walther, Viggo Okholm, Anina Weber, Ejvind Larsen, jørgen djørup, Lillian Larsen og Allan Madsen anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

Det er ikke særligt godt i tråd med det parlamentarisk demokrati. Rossen er hverken politiker eller embedsmand, men en slags partifunktionær, og skal som sådan tilsyneladende ikke optræde overfor befolkningen og medierne. Men nu sidder han altså i det inderste rum af statsmagten, i en position der svarer til en minister, måske endda en slags vicestatsminister. Vi ved det ikke! Mette Frederiksen kunne uden videre have udnævnt ham til minister med de samme opgaver, f.eks. som vicestatsminister eller samordningsminister, med sæde i statsministeriet, i stil med f.eks. kansleramtsministeren i Tyskland. Så skulle han stå til ansvar ligesom alle andre ministre. Som det er nu kan han udøve sin magt (hvis han har nogen!) i det dunkle.

Hvis man vil have politisk udnævnte embedsmænd. skal det gennemføres på regulær vis, og ikke ad bagvejen. I øvrigt er den slags som regel åbenlyst politikere. Det hvide hus stabschef, og diverse landes statssekretærer, er i reglen regulære politikere, der optræder i offentligheden som sådanne, og står til ansvar for det parlamentariske system.

Allan Madsen

"Men nu sidder han altså i det inderste rum af statsmagten, i en position der svarer til en minister, måske endda en slags vicestatsminister. Vi ved det ikke! "
Netop, VED ikke.
Rossen er leder af et sekretariat, der skal hjælpe Mette Frederiksen, som sjovt nok har rum/kontor samme sted, som hun arbejder.
End of story.
Kritikken fra LLR og DF er rent hykleri, de har benyttet nøjagtigt samme model, bare uden for statsministeriet.

Nette Skov, Torben Skov, Mogens Holme, Mandatar Torben Wilken, Ole Henriksen, Jens Mose Pedersen, Grethe Østergaard Nielsen, John Poulsen, Helle Walther, Eva Schwanenflügel, Anina Weber og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

Et sekretariat for Frederiksen, der ligger samme sted som hun arbejder. End of story? Ikke helt. Det bemærkelsesværdige er, at Rossen får sæde i de to mest magtfulde regeringsudvalg, hvilket sandsynliggør at han får magt som en centralt placeret minister. Det var i øvrigt hvad jeg mente med det inderste rum af statsmagten.

Per Rønne-Nielsen

Jeg forstår, at de tre personer hidtil har arbejdet i Socialdemokratiets organisation. Ved at flytte dem til Statsministeriet sparer man ca. 4-5 mio. kr. på partiets lønbudget, og kan stadig bruge medarbejderne som man vil. Det er lige lovligt smart, men de uklare kontrolvilkår er det værste.

Carsten Wienholtz, Mandatar Torben Wilken og Ruth Knudsen anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

Ser ud til at Mette F. med Rossen placerer en person, hun 100% har tillid til, der ideologisk i lige så høj grad fundamentalt er socialdemokrat, at han som hendes vogter, uden for kontrol af parlamentet, og på yderst strategiske poster, sørger for, som en seismograf, at forudse tingende og sætte de nødvendige aktioner i gang, så helst intet skadeligt involverer Mettes regeringskunst. Det er nok legitim, men viser bare de bange anelser, Mette selv har.
Rossen kommer på overarbejde!

Lad os så få et et magtfuldt borgerting som andetkammer. Vores folkevalgte er ikke af folket, men udvalgt af mindretals interesseorganisationer.

Nils Bøjden

"Lad os så få et et magtfuldt borgerting som andetkammer. Vores folkevalgte er ikke af folket, men udvalgt af mindretals interesseorganisationer."

Med 5 mio deltagere?

Margit Johansen

Statsministeren har fundet en løsning på et af vores form for parlamentarismes problemer. Koordinering og styring af den politiske vilje frem til realisering af drømmene og målene. Ikke mindst midt i et klima-systemskifte. Ret godt tænkt. Lad os se udførelsen

Nette Skov, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, John Poulsen, Jesper Hostrup Hansen, Torben K L Jensen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Niels Bøjden, er ideen om et borgerting ukendt for dig?
Jeg kan anbefale bogen Christoph Ellersgaard, Andreas Mulvad og Anton Grau Larsen : ”Tæm eliten – fra magtelite til borgerdemokrati”

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Nu synes jeg, man skal høre den jobsbeskrivelse først, før man råber i hylekoret. Ofte laves myg til elefanter i det offentlige rum. Når først en starter, så ruller lavinen og de fleste aner ikke, hvad det reelt er. Mette F. er jo ikke så dum, så hun laver noget, der er ris til egen bag. Lovligt er det, og ret til det har hun, men derfor skal hun alligevel sørge for at jobbet ikke kan misopfattes. Rossen er MF`s personlig og særlig rådgiver. Og man kan jo godt sidde i udvalg som bisidder, som spindoktor/rådgiver for sin minister,. Fogh havde jo også først Michael K. med overalt, så en anden.
Løkke havde nok i sig selv, måske derfor han røg ind i så mange møgsager, da Søs Marie Seerup stoppede.

Jakob Lykkebo Østergaard, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, Liselotte Paulsen, Grethe Østergaard Nielsen og Jesper Hostrup Hansen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Nu synes jeg, man skal høre den jobsbeskrivelse først, før man råber i hylekoret. Ofte laves myg til elefanter i det offentlige rum. Når først en starter, så ruller lavinen og de fleste aner ikke, hvad det reelt er. Mette F. er jo ikke så dum, så hun laver noget, der er ris til egen bag. Lovligt er det, og ret til det har hun, men derfor skal hun alligevel sørge for at jobbet ikke kan misopfattes. Rossen er MF`s personlig og særlig rådgiver. Og man kan jo godt sidde i udvalg som bisidder, som spindoktor/rådgiver for sin minister,. Fogh havde jo også først Michael K. med overalt, så en anden.
Løkke havde nok i sig selv, måske derfor han røg ind i så mange møgsager, da Søs Marie Seerup stoppede.

Lasse Nielsen, Grethe Østergaard Nielsen og Jakob Lykkebo Østergaard anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

det glæder sikkert alle borgerlige kræfter, at man har fået noget at være forarget over, også selv om der er en hel del overføring i forargelsen,
og så kan man vel undre sig over alt det man ikke forargedes over, da de borgerlige var gerningsmænd, men det handler jo nok om at målet helliger selv de styggeste midler.

Anina Weber, Eva Schwanenflügel og Grethe Østergaard Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørn Mortensen

Det er ikke så interessant, at statsministeren ønsker at etablere en embedsmands- /rådgiverfunktion, der tilsyneladende skal have optimal kontrol med parti og politik. Derimod er det yderst betænkeligt, at den udvalgte statministerielle sparringspartner tilsyneladende ikke selv ser sin nye stilling som et demokratisk problem. Kontrol og magt er tilsyneladende mere acceptabelt for den udvalgte end almindelig politisk integritet baseret på personlighed og holdning.

Lasse Nielsen, Peter Knap og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar
niels astrup

Hvis du vil have en anden retning i Danmark må du vel allerførst bide nosserne af finansministeriets neoliberale Ayn Rand-disciple. Måske kan Mette eksportere dem til Afghanistan eller Somalia (med faldskærm), lande hvor deres våde drøm om en minimalstat allerede er ført ud i livet.

Amos Myatt, Anina Weber, Liselotte Paulsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

Det ligner et endeligt opgør med nyliberalismen og AFR's indflydelse på embedsværket - hvilket er skønt!

Torben Skov, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar

Det er vel heller ikke demokratisk at hente ikke folkevalgte ind på ministerposter. Det er sket flere gange - de værste eksempler herpå er Dyremose og Corydon. Jeg erindrer ikke nogen form for forargelse af den grund. Men det finder jeg faktisk ikke i orden. Alt er ikke som det burde være og politik handler om magt mellem forskellige interesser.

Jeg vil se hvad der kommer ud af dette. Og det er en mindretalsregering så det er trods alt ikke enevælden vi har med at gøre.
Hvis der er fusk må pressen være på tærene.

Nu er da vist something Rossen in the State of Denmark.

Ja. Det varsler ilde, når en socialdemokrat kommer slæbende med 'sin højre hånd'.

Mandatar Torben Wilken

”Tillid er godt, men kontrol er bedre. Neutralitet er fint, men parti politik er bedst”.
Sådan citeres Danmarks nye statsminister Mette Frederiksen (S) og så er vi ved problemets rod.
Socialdemokratiet fik ved Folketingsvalget ikke flertal til alene at danne regering. Føres en socialdemokratisk politik, sådan er vores Folkestyre ikke. En statsminister er det for hele folket, for alle der er registreret som boende i Danmark. Derfor er påstanden som anført som overskrift her forkert uanset fra hvilken vinkel man Det som Mette Frederiksen nu lægger op til, er et ”eet-parti-styre” som netop ikke er et Folkestyre, sådan som Grundloven foreskriver vi skal have i Danmark.
Hvis statsministeren ikke vil forstå dette, så må folkestyres stemme lyde og bringe situationen tilbage til det Grundlovs sikrede.
Embedsmanden er pr definition politisk neutral i sit arbejde. Det gælder også Departementschefen. ”Politikere kommer – politikere går, embedsværket dog fortsat består!!!”. Politikere er her også og især landets STATSMINISTER. Nu må vi se støttepartierne sætte sig i karakter og stoppe dette politiske misbrug af magten!
Med venlig hilsen Torben Wilken, Gentofte, mandatar

Jens Winther

Hvis ikke Mette Frederiksen selv kan klare jobbet som statsminister, hvorfor er det så ikke Martin Rossen, der er formand for Socialdemokratiet og statsminister? Er Mette bare en bugtalerdukke?

Latterligt og svagt!

Min sidste gnist af respekt for Mette Frederiksen er ved at være slukket.

Lasse Nielsen

Man skal bare lige vænne sig til, at vi som statsminister har fået en politiker med stort P. Hun vil føre sine politike ideer ud i livet, koste hvad det vil, herunder en styrkelse af statsministeriet. Og husk så lige, at styrkelsen af ministeriet var et valgløfte, som hun blandt andet afgav i 2018 i Politiken:

https://politiken.dk/indland/art6720638/Mette-Frederiksen-vil-styrke-Sta...

Liselotte Paulsen, Jakob Lykkebo Østergaard, Anina Weber, Eva Schwanenflügel og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
Lasse Nielsen

Lars Løkke skal om nogen lade være med at klandre Mette Frederiksen for at føre valgløftet om styrkelsen af statsministeriet ud i livet. Løkke, der selv lovede straksopbremsning i 2015, hvorefter det væltede ind med asylansøgere :-)

Fra DR Nyheder 05-07-2019
Det er trist at se den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fare frem og kalde Mette Frederiksen (S) "magtfuldkommen", når hun har valgt at oprette et nyt politisk sekretariat i Statsministeriet med en stabschef i spidsen. En stabschef, der vel at mærke får sæde i to magtfulde regeringsudvalg.
Sådan lyder det fra Jørgen Rosted, der er tidligere departementschef i Erhvervsministeriet og direktør i Finansministeriet.
Problemet med det nuværende system er nemlig i hans øjne, at embedsværket er blevet politiseret, forstået på den måde at de ledende embedsmænd i ministerierne i dag reelt fungerer som udviklere af politik.
- Det er godt og nødvendigt det her. Man tager et skridt, og så diskuterer man det og retter det til. Det er fint med debat, men at sige at det ødelægger det danske system, er trist. Alle andre lande har set, at det går ikke længere, og de har taget små skridt lige som her, siger han.
- Det er ubegribeligt, at Danmark har kunnet være en øde ø så længe. Der vil komme en bedre balance, når de ledende embedsmænd ikke er de eneste hovedrådgivere af ministrene, siger Jørgen Rosted, der var departementschef i Erhvervsministeriet fra 1993 til 2001.

Jakob Lykkebo Østergaard, Ditlev Friis, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Rasmus Knus og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar
Lasse Nielsen

Er vi da blevet så vant til embedsmandsstyre, at vi er ved at falde bagover, når der kommer en statsminister, der vil føre politik. For eksempel skriver Birthe Rønn hornbech i Jyullandsposten: "Mette Frederiksen opruster politikken i ministerkontoret. Det varsler ilde". Det lader vi ligestå et øjeblik ... Er det blevet ildevarslende at føre politik??

https://jyllands-posten.dk/debat/blogs/birtheroennhornbech/ECE11483824/M...

Ole Henriksen, Liselotte Paulsen, Jakob Lykkebo Østergaard, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Poul Reynolds og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Det handler om at flytte magt fra finansministeriet til statsministeriet.

Er det en dårlig udvikling?
Ikke i min optik.

Anders Reinholdt, Anina Weber, Eva Schwanenflügel og Stig Bøg anbefalede denne kommentar

Endnu et såkaldt Corydon move

Eva Schwanenflügel

Her følger et ganske interessant portræt af Martin Rossen, skrevet af Erik Holstein fra Altinget :

https://www.altinget.dk/artikel/mette-frederiksens-iltre-strateg-kommer-...

Stig Bøg, Erik Fuglsang og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Politik lader sig ikke forstå
Man må bare se på.

Sider