Læsetid: 3 min.

Efter nederlag ved folkeafstemning blev De Radikale landets mest EU-begejstrede

EU-skepsis styrede engang Det Radikale Venstre – indtil partiet blev stemt ned af sine egne ja-vælgere ved folkeafstemningen i 1986. Så lavede partiet en u-vending
Der var fortsat splittelse i 1986 om EU-spørgsmålet hos Niels Helveg Petersen (i midten mellem statsminister Poul Schlüter (th.) og socialdemokraten Anker Jørgensen (tv.)) og resten af De Radikale. Sidenhen er partiet blevet stadig mere begejstret for unionen.

Der var fortsat splittelse i 1986 om EU-spørgsmålet hos Niels Helveg Petersen (i midten mellem statsminister Poul Schlüter (th.) og socialdemokraten Anker Jørgensen (tv.)) og resten af De Radikale. Sidenhen er partiet blevet stadig mere begejstret for unionen.

Bo Svane

3. juli 2019

Hvilket dansk parti er det mest EU-begejstrede? Ikke megen tvivl, vel? De Radikale.

Spøjst, at det er sådan nu. For det har det langt fra været tidligere.

Ligesom det næstmest EU-begejstrede parti, SF, har De Radikale taget et gevaldigt sving i EU-politikken. Forskellen mellem de to partier er den, at SF begyndte som lodret EU-modstander. Det gjorde De Radikale ikke. De startede med at være dybt splittede om sagen.

Forud for folkeafstemningen om dansk tilslutning til Det Europæiske Fællesskab i oktober 1972 var Det Radikale Venstre nærmest hadefuldt delt mellem ja og nej.

Ja-sigerne var anført af partiets parlamentariske leder, Hilmar Baunsgaard, der havde været statsminister for en VKR-regering fra 1968-71. Baunsgaards argumenter var – som det oftest var tilfældet – snusfornuftige. I en stor ja-annonce i aviserne tonede han og hans kone, der hed Egone, frem som en dansk familie, der anbefalede et ja »for den daglige husholdnings skyld«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det er da interessant at få et indblik i hvordan de Radikale er blevet så irriterende ;-)

Torben K L Jensen, Liselotte Paulsen og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar