Læsetid: 9 min.

»Nøgenhed er et værn mod den frygt, man kan have for ikke at leve op til idealerne«

I reklamer, film og på internettet er nøgenhed overalt – og lig med sex. Men undersøgelser viser, at danske unge får et stadig mere blufærdigt forhold til den nøgne krop. Udviklingen rammer både selvværd og seksualitet, mener forsker. På naturistcampingpladsen Solbakken er de ikke i tvivl: Vi går glip af meget, hvis vi ikke tør være nøgne
Rene Ringsholm (kasket), Thorkild Jørgensen og Marianne hygger med en øl i varmen på Naturistcamping Solbakken.

Rene Ringsholm (kasket), Thorkild Jørgensen og Marianne hygger med en øl i varmen på Naturistcamping Solbakken.

Anders Rye Skjoldjensen

3. august 2019

Jeg kan ikke lade være med at fnise nervøst, da en nøgen mand med en trillebør passerer mig. Så er det virkelig rigtigt, at alle er nøgne på en naturistcampingplads.

Det gælder også formanden for Naturistforeningen Sjælland, 53-årige Helle Ringsholm, der byder fotografen og mig velkommen på Solbakken Camping. På nær et par sandaler har hun ikke en trevl på kroppen.

»Nå, er I så også kommet i dag for at prøve at være naturister?« vil hun vide.

Fotografen og jeg kigger nervøst på hinanden.

»Øøh, altså, vi er jo kollegaer ... Så jeg ved ikke, om det ville være lidt ... akavet,« får han fremstammet.

Den tøven er vi ikke alene om. Undersøgelser tyder på, at danskerne får et stadig mere blufærdigt forhold til nøgenhed. Det gælder især ungdommen.

63,3 procent af gymnasieleverne går som regel ikke i bad efter idræt, viste en undersøgelse fra 2017 af Gymnasieskolernes Idrætslærerforening. Samme år viste Dansk Skoleidræts tal, at syv ud af ti idrætslærere har svært ved at få eleverne fra 7.-9. klasse i bad.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Zennaro
 • ulrik mortensen
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Leif Koldkjær
 • Anne Schøtt
 • Viggo Okholm
 • Lillian Larsen
 • Randi Christiansen
 • Ervin Lazar
 • Lise Lotte Rahbek
 • Carsten Mortensen
 • ingemaje lange
 • Nina Højland
 • Hans Larsen
 • Katrine Damm
 • Troels Ken Pedersen
 • Ejvind Larsen
David Zennaro, ulrik mortensen, Klaus Lundahl Engelholt, Leif Koldkjær, Anne Schøtt, Viggo Okholm, Lillian Larsen, Randi Christiansen, Ervin Lazar, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, ingemaje lange, Nina Højland, Hans Larsen, Katrine Damm, Troels Ken Pedersen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Det er faktisk helt lovligt at gå nøgen rundt på såvel stranden som skoven så længe man har en anstændig adfærd. Det kan læses på naturstyrelsens hjemmeside.

søren ploug, Carsten Svendsen, Per Knudsen, Lillian Larsen, Hans Larsen, Flemming Berger, Viggo Okholm, Randi Christiansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Nøgenhed er indenfor intimsfæren. Kropslig intimitet og psykisk nærhed må følges, hvis der skal være balance. Den intimitet kan ihvertfald jeg ikke dele ukritisk med alle. Dengang i kolleren, hvor vi i ungdommens uskyldighed gik nøgne rundt i paradisets have, var det dejligt, men i det offentlige rum bør man i gensidig respekt udvise en vis blufærdighed for hinandens intimsfære. Det er også meget kulturelt båret. Bikini i netto ligemeget hvor varmt? Nej vel - men på stranden er det jo ok. Topløs på stranden? Brystet er en intim zone for alle - for nogen mere end for andre. Hvorfor ignorere det? Selvom det meste foregår i hodet, er vi ikke længere naturfolk i junglen eller på savannen, og det handler om at føle sig fysisk og psykisk veltilpas.

I en morsom historie fra dette blad, tror jeg, fortæller en kvinde om en oplevelse i en offentlig badeanstalt, hvor en anden kvinde frimodigt tørrer sig i rumpetten med en hårtørrer, og der spørges, hvad man mener om det. I disse swingerklub og pornoficerede tider har grænserne for intimsfæren åbenbart flyttet sig i retning af det mere exhibitionistiske, eller også er man bare helt ligeglad med de andre?

Per Knudsen:
Den bemærkning der om hvad der er kønt at se på er vel i grunden med til at skubbe til blufærdighedens trend?
Vi har hver især vore idealer og du nævner piger, jeg kunne så nævne adskillige yngre mænd som har det samme problem,med mindre vi lærer forskelligheden og mangfoldighedens fordele.

Grethe Preisler

Nå ja, men så fik 'vores to udsendte' Louise og Anders da set hinanden uden en trevl på kroppen under deres visit på naturistforeningen Solbakkens private campingplads.

Godt for dem, men hvilken relevans det har for reglerne for færdsel med eller uden tøj på kroppen for brugere af de af staten ejede og naturstyrelsen administrerede såkaldte 'naturparker' i DK, går over min forstand og ind i præstens, somansir. Rent bortset fra at jeg ikke tror, det vil være særlig klogt for nogen at bevæge sig omkring til fods, på løbehjul, skateboard eller cykel med eller uden hjælpemotor i f.eks. Naturpark Thy i mygge-, hvepse- og/eller flåtsæsonen. For ikke at tale om november, november, november og alle de andre måneder, hvor gennemsnitstemperaturen i DK for årstiden er under 20-23 grader Celsius ... ;o)

Nette Skov, Per Knudsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Naturen kalder: 'Hallooo er der nogen hjemme?'

Hvis der ikke er flere rene håndklæder tilbage på 'tørrestativerne i naturreservatet', må det da være fristende at dykke ned i picnic-kurven efter sin batteridrevne hårtørrer og tørre sig i rumpen med den - frem for at rive en tot græs, brændenælder, lyng eller anden vildtvoksende vegetation af til samme ... ;o)

ulrik mortensen, Per Knudsen, Erik Fuglsang og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Den ligeglade topløshed var der ingen penge i. Så kom krokodiller og andre mærkevarer. Kosmetiske operationer til alle. Delte billeder på nettet. Hvem sagde "burka"? Nu skal alle bære en usynlig burka.

Randi Christiansen

Ikke bare mange unge mennesker per knudsen, det gælder for alle aldre, at de færreste lever op til tidens kropsidealer. Og selvom man har en attraktiv fysisk fremtoning, er alt for megen nøgenhed i det offentlige rum alligevel intimiderende. Form og indhold er to sider af den samme sag. Hvorfor fornægte det? De fleste er sociale væsener, som foretrækker at være behagelige at omgås for andre. Uden samtykke at smække sine intime dele i synet på dem, hvadenten de er smukke eller mindre smukke er altid en dårlig ide. I øvrigt må definitionen på skønhed være sundhed.

Anders Sørensen

@Jeppe Lindholm, jeg forventer hvad som helst på stranden. Mest hav og sand, men trods alt er jeg også forberedt på bryster. Måske endda penis. Så længe de holder sig under minimumsgrænsen for erektion.

Men i skov? Den må du længere ind i skoven eller ud på landet med. Flasher man penis eller bryster i skov, er man afviger. Man kan SGU DA ikke gå rundt i skov med pik og/eller patter til fri fremvisning. Er intet helligt længere? Hvad bliver det næste? Folk, der onanerer i Tivoli?