Læsetid: 6 min.

Politiets telelogningsfadæse er så skandaløs, at det er svært at vide, hvor man skal begynde

Justitsminister Nick Hækkerup står over for en stor opgave i sagen om Rigspolitiets fejl i håndteringen af teleoplysninger. Foreløbigt har han bedt om en redegørelse og involveret uvildige eksperter, men hvis han skal helt til bunds, er opgaven langt mere omfattende end dét
Opgaven for den nye justitsminister Nick Hækkerup (S) bliver både at rydde op i en bagudrettet skandale om fejl i behandlingen af teleoplysningerne og fremadrettet finde ud af, hvilke oplysninger man overhovedet skal have lov til at indsamle om borgerne uden at bryde med EU-retten.

Opgaven for den nye justitsminister Nick Hækkerup (S) bliver både at rydde op i en bagudrettet skandale om fejl i behandlingen af teleoplysningerne og fremadrettet finde ud af, hvilke oplysninger man overhovedet skal have lov til at indsamle om borgerne uden at bryde med EU-retten.

Linda Kastrup

4. juli 2019

Tirsdag eftermiddag tog den nyudnævnte justitsminister Nick Hækkerup (S) den første gode beslutning i farcen om myndighedernes behandling af teleoplysninger. 

Han krævede en redegørelse for hele forløbet og sikrede uafhængige øjne på de tusindvis af sager, der nu skal gennemgås for fejl.

I sin skrivelse gjorde han det også klart, at det nu skal være op til uvildige eksperter at levere svar på, hvordan nogle af de åbenlyse retssikkerhedsmæssige udfordringer skal håndteres.

Sagen handler om, at der i potentielt tusindvis af retssager og efterforskninger igennem de sidste otte år har været brugt mangelfulde oplysninger om borgernes telekommunikation.

Data fra mobiltelefoner har stor betydning i mange retssager i forhold til at kortlægge, hvem mistænkte personer har kommunikeret med, og hvor de har bevæget sig hen, hvilket bliver set ud fra, hvilke master mobilen er forbundet til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
  • Oluf Husted
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Bjarne Andersen
  • Torben Lindegaard
  • David Zennaro
Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Torben Lindegaard og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Margit Johansen

Vi vidste det jo godt. De steder hvor vi forsøgte at modernisere, rationalisere og spare os gennem velfærdsstatens bærende institutioner gik det grueligt, grueligt galt. Vi udhulede det dyrebareste vi havde, tilliden til den fælles samfundskontrakt, skattesystemet, og til retsstaten er røget. De politikere og embedsmænd der er reelt ansvarlige? De sidder vel nu med en kold sommerdrik et varmt sted.

Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Oluf Husted, Carsten Munk, Søren Bro, Torben Skov, Rolf Andersen, Claus Nielsen, Henning Kjær, Susanne Kaspersen, David Zennaro, John Andersen og Ken Sass anbefalede denne kommentar
niels astrup

Skandaløst er ikke ordet. Jeg kan gå med til at "shit happens". Men i dette tilfælde har en landsdækkende dansk avis allerede i 2015 beskrevet hovedproblemet med politiets brug af teledata.

Kan Information ikke sende Nick Hækkerup en kopi af de fire år gamle artikler. For: Denne gang bør rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg ikke slippe fra endnu en af sine svinestreger.

I øvrigt påfaldende hvor tit de centrale personer i den seneste tids skandaler kommer fra jura-studiet.

Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted, Carsten Munk, Søren Bro, Torben Skov, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, P.G. Olsen, Claus Nielsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Sebastian Gjerding

"Politiets telelogningsfadæse er så skandaløs, at det er svært at vide, hvor man skal begynde"
artiklens overskrift

En kun alt for præcis overskrift.

Over 10.000 sager skal gennemgås - og en eller anden skal vurdere om de manglende eller falske oplysninger har haft indflydelse på dommen!!

Det er en fuldstændig uoverskuelig skandale.

Mon nogen måtte blive draget til ansvar ??

Selvfølgelig ikke - tænk på "Skyd efter benene" som daværende Rigsadvokat, senere Højesteretsdommer Asbjørn Jensen tillagde demonstranterne, alt imens politiet skød løs.

Jeg er ikke kommet over det endnu på de 25 år, der er gået siden Asbjørn Jensen afleverede rapporten om 18. maj-urolighederne på Nørrebro.
Men Folketingets Undersøgelseskommission fandt selvfølgelig ikke anledning til at klandre Asbjørn Jensen for undersøgelsen.

Også i denne skandale vil systemet beskytte sine - hvis det kniber, så udnævner de ham til Højesteretsdommer, så er han helt urørlig.

Jan Weber Fritsbøger, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Oluf Husted, Torben Skov, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

nu hvor disse terrorrelaterede indgreb i borgernes rettigheder endnu en gang har bevist, at de i bedste fald ikke virker, i værste fald gør det modsatte af hvad der var hensigten, skulle vi så ikke rulle det hele tilbage til før september 2001, og så lige få undersøgt vores deltagelse Irak katastrofen også.

Jan Weber Fritsbøger, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted, Carsten Munk, Torben Skov og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

"[...] på baggrund af teleoplysninger, der både er fejlagtigt behandlet OG ULOVLIGT INDSAMLET." Endelig en artikel, der inkluderer denne dimension, tak - de fleste andre medier får det til at lyde som om fadæsen alene drejer sig om en eller anden IT fejl.

Thomas Tanghus, Jan Weber Fritsbøger, Karsten Lundsby, Ib Christensen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Oluf Husted, Ebbe Overbye og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Dette er noget af det første den nye justitsminister tager op. Men manden med jernnæverne må jo have kendt til det? Men han mente måske det var helt fint...?

Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

I dette nyhedsbrev fra Rasmus Malvert, formanden for foreningen imod Ulovlig Logning, ulovlig logning.dk. ,
skriver han en opfordring til at hjælpe med det kollektive søgsmål mod sessionslogning :

"Hej allesammen

Du har sikkert hørt om “teleskandalen” hos politiet. I stedet for troligt at dele indhentede teleoplysninger med forsvarsadvokater, har politi og anklagemyndighed bearbejdet data før udlevering. Det bør ikke komme som et chok for dig, for det er ikke nyt. Det er så almindelig viden at vi har talt om det i mere end et år, og det står endda i vores håndbog om ulovlig logning.

Nyheden består i at Rigsadvokaten indrømmer det. De forsøger dog stadig at bagatellisere det: “Det er kun en lille-bitte it-fejl, og intet er fejet ind under gulvtæppet,” siger de, og glemmer at de selv har lavet systemet. Det er deres gulvtæppe, deres kost og deres snavs.

Indrømmelsen har dog betydet et skift i mediernes perspektiv, og vi har indirekte fået opbakning fra Advokatsamfundet og Dommerforeningen. Derfor har vi bedt Procesbevillingsnævnet genoverveje vores ansøgning om at sende landsrettens udsættelse til Højesteret. Det er nu tydeligt for enhver at teledata stort set kun kan misbruges. Der er kø ved håndvaskene i det ganske land, og jeg er optimistisk ift. vores muligheder i Procesbevillingsnævnet og for Højesteret.

Der er dog en masse ting vi endnu ikke ved, og jeg har allerede sendt de første anmodninger om aktindsigt. Folketinget er (stadig) ved at konstituere sig, men så snart Retsudvalget er nedsat, indkaldes ministre og embedsmænd til parlamentarisk afhøring.

Men hvad skal vi spørge om? Hvad mangler vi indsigt i? Vi skal bruge hjælp til at vende hver en sten, og derfor inviterer vi i samarbejde med PROSA til workshop. Retsordfører Rosa Lund (Ø) kommer, og sammen vil vi sørge for at komme til bunds i miseren. Hvilke spørgsmål vil du stille den nye minister?

Det sker hos PROSA på Vester Farimagsgade i København, tirsdag på d. 9. juli kl. 18. PROSA giver mad til de fremmødte, hvis du tilmelder dig via deres hjemmeside: https://eur04.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.pr...

Hvis du vil frameldes vores nyhedsbrev, så svar på denne mail.

Jeg håber at vi ses

Rasmus

Thomas Tanghus, Hans Aagaard, Mads Troest, Torben Skov, Steen K Petersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

"En EU-dom fra december 2016 konkluderede, at »generel logning« af hele befolkningen er i strid med EU’s charter, men selvom daværende justitsminister Søren Pape Poulsen erkendte, at de danske logningsregler på den baggrund skal laves om for at følge EU-retten, valgte han at fortsætte, som om intet var hændt"

Det må så blive Søren Pape Poulsen eftermælde, HUGGET I GRANIT

Ib Christensen

Frygter dette kun er første skelet der vælter ud af skabet, nu den gamle regering ikke længer står og holder på lågerne.

Jan Weber Fritsbøger, Kim Houmøller, Steen K Petersen, Torben Skov, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar