Baggrund
Læsetid: 8 min.

»Problemet med datingapps er, at man altid tror, der er noget bedre ved næste swipe«

Tinder, Happn, Grindr og andre datingapps har gjort adgangen til dates og sex hurtig og let. Det har givet stor seksuel frihed, men kan samtidig også gøre det til hårdt arbejde at finde en partner, påpeger brugere. Og det er der måske en god grund til, for datingtjenester tjener penge på singler og sex, ikke langvarige parforhold, påpeger ekspert
»Har du tid til en pause senere?«

»Ja! Man skal jo holde pauser engang imellem.«

»Bestemt! Kl 21.30 på Stefanshus?«

»Det er en aftale!«

»Skal vi mødes hos mig i stedet? Er blevet lidt kold af at være for længe ude«

»Det kan vi godt – hvor bor du?«

»Har du tid til en pause senere?«

»Ja! Man skal jo holde pauser engang imellem.«

»Bestemt! Kl 21.30 på Stefanshus?«

»Det er en aftale!«

»Skal vi mødes hos mig i stedet? Er blevet lidt kold af at være for længe ude«

»Det kan vi godt – hvor bor du?«

Peter Nygaard Christensen

Indland
31. juli 2019

Da Sarah for seks år siden lavede en Tinder-profil, var det nyt og spændende, men pessimismen har efterhånden sneget sig ind på den nu 25-årige medicinstuderende. Hun tror ikke rigtig længere på, at Tinder kan bruges til at finde en kæreste. Det sidste halve års tid har hun derfor primært brugt datingappen til sex.

»Inden for få timer kan jeg få en mand til at dukke op foran min dør. Tinderlivery kalder jeg det,« siger Sarah med et grin.

Som regel er det om søndagen, hvis hun keder sig og føler sig alene.

»Når han kommer hjem til mig, så taler vi max i fem minutter. Sådan fungerer det. Det er jo helt vildt og vanvittigt, for det er så upersonligt,« forklarer Sarah.

Men seksuelt har hun det »mega rart« med det, fordi hun får dækket sine umiddelbare fysiske behov og forstår at sætte ord på dem. Det kunne hun ikke have gjort for et par år siden.

»Når jeg får noget ud af det, er det, fordi jeg er krævende af natur. Hvis jeg var utryg på min egen seksualitet, så ville det ikke fungere at bruge Tinder på den måde,« forklarer Sarah, der dog også kalder det lidt »et plaster på såret«, da hun egentlig gerne vil have en kæreste.

Mere end 320.000 danskere brugte i 2017 Tinder eller andre datingtjenester til at få hurtig og let adgang til sex, dates eller en kæreste. Flest brugere er der blandt de 16-24 årige, og antallet af brugere falder med alderen, viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik.

Blandt de 45-54-årige har kun seks procent f.eks. brugt online-dating inden for de sidste tre måneder.

Selv om udvalget måske er mindre for de midaldrende, så har Peter Madsen, 57, og Vibe Møller, 52, alligevel fundet kærester på Tinder flere gange. I april blev de kærester efter et par dates, og de ser begge datingapps som en god måde at møde nye partnere på, når man ikke orker at gå i byen eller møder nogen via arbejde eller i fritiden.

Bagsiden af den lette adgang til andre singler kan være overfladiskhed og kynisme.

»Det er blevet nemmere at finde en ny via Tinder, men det er også nemt at blive lidt overfladisk og lade være med at fordybe sig i dem, man møder,« siger Vibe Møller, der er pædagoguddannet.

»Er der om 2«
	»Jeg er herre ful kan vi ike mødes senerere«
	»Er du fuldstændig brændt af? Jeg har lige brugt 30 minutter af min dyrebare, sparsomme tid på at barbere mig og smøre mig ind i creme, lægge makeup og tage tøj på hvorefter du er for ringe til en mandsling af et individ til at cykle gennem byen og mødes til en øl? Jeg inviterede dig ikke ud for at blive brændt af at barn der knap nok har hår på pikken. Jeg håber du vågner i morgen med de ondeste tømmermænd og indser hvor patetisk et move du lige har gjort. Farvel«

»Er der om 2«
»Jeg er herre ful kan vi ike mødes senerere«
»Er du fuldstændig brændt af? Jeg har lige brugt 30 minutter af min dyrebare, sparsomme tid på at barbere mig og smøre mig ind i creme, lægge makeup og tage tøj på hvorefter du er for ringe til en mandsling af et individ til at cykle gennem byen og mødes til en øl? Jeg inviterede dig ikke ud for at blive brændt af at barn der knap nok har hår på pikken. Jeg håber du vågner i morgen med de ondeste tømmermænd og indser hvor patetisk et move du lige har gjort. Farvel«

Peter Madsen mener, at den lette adgang til dates og flirt også gør folk en smule dovne og uhøflige i deres omgang med hinanden:

»Hvis man skriver det mindste forkert, så bliver man bare slettet. Der gælder simpelthen nogle andre regler for kommunikation på Tinder end i virkeligheden.«

Seksuel frigørelse

Datingtjenester har måske nok ført til mere overfladiskhed og kynisme, men de har først og fremmest ført til seksuel frigørelse, mener Moira Weigel, der er postdoc på Harvard Universitet i USA og har skrevet en bog om datingens historie.

»Vi har ofte sådan en ureflekteret nostalgi omkring fortiden, men der er store fordele og frigørende elementer ved datingapps, især for handicappede, homoseksuelle, ældre og fraskilte, men også helt straight kvinder, som gerne vil have uforpligtende sex,« siger Moira Weigel.

Hun peger også på, at datingapps for mange har betydet, at de kan udtrykke sig mere åbent og mere specifikt om deres seksuelle behov.

De mobile datingapps har ifølge Charlie Breindahl, der er ekstern lektor i medievidenskab på Københavns Universitet, fjernet det stigma, der tidligere har været om webdating som noget for dem, der ikke kunne finde ud af at score.

»Tinder kan du bruge uden at blive stigmatiseret, fordi du kan være anonym, og det behøver ligesom Grindr (app for homoseksuelle, red.) ikke at handle om at finde en partner, men bare om sex og flirt. Så datingapps har gjort formålet mere ubestemt, sjovt og uforpligtende, mens webdating mere målrettet handler om at finde en partner,« forklarer Charlie Breindahl.

Overdrevet

Den fri og uhindrede adgang til sex via datingapps har i hvert fald i den amerikanske offentlighed skabt en forestilling om, hvor meget mere og usikker sex især de unge har, fortæller Moira Weigel. Internationale undersøgelser viser dog, at ikke kun de unge, men også de voksne dyrker mindre sex end før. En af årsagerne kan være datingapps, mener hun:

»Datingapps er blevet en substitut for at gå ud, men selv om folk bruger rigtigt meget tid på Tinder, så mødes de ikke med særligt mange. Det handler mere om at føle, at man gør noget for at finde en partner, fordi man er på.«

For tilgængeligheden til dates, sex og partnere 24/7 fører også til en træthed – en app fattigue – fordi folk er ’på’ hele tiden. At det er blevet så let at date, gør det paradoksalt nok også til endnu mere hårdt arbejde, påpeger Weigel.

»Jeg tror ikke på kærlighed ved første swipe, gør du?«

»Jeg tror ikke på kærlighed ved første swipe, gør du?«

Følelsen af hårdt arbejde har også ramt Sarah, der tit ikke har overskuddet til at bruge tid på Tinder:

»Jeg kender mange, der har fået kærester på Tinder, men jo længere tid jeg har været derinde, jo mere immun er jeg blevet, og jo sværere bliver det at finde rigtig kærlighed. Man bliver afhængig af at være på, men også mere og mere pessimistisk i forhold til rigtige relationer.«

Sarahs egen analyse er, at fotos og en kort tekst siger meget lidt om, hvem man egentlig er som person. Derfor er det svært at finde frem til den rigtige i det hav af likes, man får som attraktiv 25-årig kvinde.

Konform fremstilling

Den måde, vi fremstiller os selv på datingtjenester, handler oftest om at fremhæve ting, som vi tror er attraktive for andre. Men det skaber også stor konformitet, forklarer Charlie Breindahl:

»Derfor er der fyldt med midaldrende mænd på cykler, i våddragter og til marathon, fordi vi mænd tror, at vi bliver attraktive på den måde. Når de færreste kommer på noget mere originalt, men bliver konforme, så er det, fordi alle gerne vil tækkes andre.«

Men konformiteten gør også, at de, der ser bedst ud, får det endnu nemmere end i virkeligheden, mens de knap så attraktive ikke får særligt meget ud af en datingprofil, mener Charlie Breindahl. Det bliver simpelthen sværere at score på charme og intelligens, når datinglivet er sat op i tempo, for så kommer det primært til at handle om udseende.

Når mange, også helt unge, føler, det er svært at finde en kæreste på datingtjenester, så er det ifølge Moira Weigel med god grund: Datingtjenester tjener penge på singler og sex – ikke på parforhold.

»Datingtjenester har jo i virkeligheden ikke nogen finansiel interesse i langvarige forhold, så de driver en sær form for forretning, hvor kunderne, hvis de er ’tilfredse’, forsvinder,« siger hun.

Datingapps handler altså også om at gøre folk afhængige af at scrolle, vælge folk til og fra, og få udløst en følelse af spænding, når man matcher med en ny. Og det kan være med til at forklare, hvorfor folk har mindre sex, selv om udvalget af potentielle partnere aldrig har været større, mener Moira Weigel.

Peter Madsen mener ikke, at Tinder har gjort det lettere at få sex, i hvert fald ikke for mænd. Og der er også et flertal af mænd på datingtjenester, viser statistikken. De kvinder, han har mødt på Tinder, vil dog sjældent kun have sex.

»De vil have kærester og have hele pakken, og det gør det kompliceret, for det ved du jo ikke efter et par dates,« siger han.

»Hey youngster, jeg giver første øl hvis du har tid i morgen aften«
	»Det er fandme en aftale«
	»Nørrebro?«
	»Det er fint for mig«
	»Stefanshus kl 22?«
	»Aftale«

»Hey youngster, jeg giver første øl hvis du har tid i morgen aften«
»Det er fandme en aftale«
»Nørrebro?«
»Det er fint for mig«
»Stefanshus kl 22?«
»Aftale«

Et par gange har han skrevet om seksuelle fantasier med kvinder, men da de mødtes i virkeligheden, så var der slet ingen kemi.

»Og det er jo næsten som at blive knaldet rigtigt og så blive forladt med det samme,« siger Peter Madsen, der derfor lavede nogle dogmeregler for Tinderdating, som handlede om at mødes ret hurtigt og ikke skrive så meget. Og det virkede med Vibe, som han hurtigt blev kærester med. Vibe Møller har aldrig brugt Tinder til kun at få sex.

Hun mener, at meget af den seksuelle og intime interaktion på Tinder – ligesom i virkeligheden – handler om, hvor god selvtillid og selvindsigt du har:

»Hvis ikke man er god til at sige fra, så kan man meget hurtigt føle sig misbrugt, så Tinder giver sikkert også nogle flere sårede sjæle.«

Informationsmedarbejdere

Når den øgede tilgængelighed af potentielle partnere døgnet rundt ikke fører til mere sex, så kan det ifølge Charlie Breindahl også skyldes, at kravene til, hvornår vi ’ser godt ud’ og ’er gode nok’, er stigende, fordi datingapps har skabt et udstillingsvindue for os selv.

»Der har altid været skønhedsidealer, men fordi vi kan ses af alle og bliver eksponeret hele tiden også på digitale medier, så kommer vi i højere grad til at blive præget af de andres idealer,« siger Charlie Breindahl.

Derfor investerer vi mere i at forbedre vores profil udadtil, om det så er i fitnesscenter, på skønhedsklinik, med spændende fritidsinteresser eller succes på jobbet. For hele forudsætningen for at være på datingsites er, at du er et økonomisk uafhængigt, attraktivt menneske, som har gjort dig umage. Derfor har f.eks. ledige det også svært på datingsites, forklarer Charlie Breindahl:

»Vi er blevet informationsmedarbejdere for vores eget personlige brand, og det giver mindre tid til fysisk samvær og dermed også sex.«

Men selv om det kan virke, som om datingapps har gjort sex- og samliv til et råt kommercielt marked af lækre profilfotos og likes, så overdriver datingtjenester og medier ofte, hvor mange der bruger datingapps, mener Moira Weigel. I USA mødes kun 35 procent af alle par online.

»Så folk mødes stadig i skoler, i byen og på arbejdspladser, men omvendt kan man sige, at alt i dag er blevet til online dating, for vi tjekker jo altid folk online, når vi har mødt nogen,« siger Moira Weigel.

Sarah kan dog godt blive i tvivl, om man stadig kan møde en kæreste i virkeligheden. Da hun for nylig tog en uges detox fra Tinder, opdagede hun, at hun ingen som helst interaktion havde med mænd i sin dagligdag som studerende i København.

»Det blev jeg lidt skræmt over,« siger hun og fortsætter:

»Apps har fuldstændig fucket datingverdenen op, fordi du ikke behøver at slå til, hvis du møder en, der ser sød ud, i byen eller i Netto. Du kan jo bare tjekke, om de er på Happn (app, hvor man kan se, hvilke singler der er i nærheden, red.) Men det er jo en falsk tryghed, og problemet med den er, at man altid tror, der er noget bedre ved næste swipe.«

Sarah er et pseudonym. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt

Serie

Sex til hverdag

I reality-tv-serier kan vi se de unge og smukke gøre det. På nettet kan vi få det på alle tænkelige måder. Og i SM- og swinger-klubber kan vi virkeliggøre vores inderste fantasier. Men hvordan står det egentlig til med helt almindelige danskeres hverdagslige sexliv? Det ser Information nærmere på i denne artikelserie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Aleksander Laursen

Apropos medicinalindustrien, våbenindustrien, hele det økonomiske system som er baseret på forbrug og som angiveligt skal kunne redde os fra klimakatastrofen. Håhå.

Tinder er tilsyneladende seksuelt frigørende for kvinder, men ikke for mænd.
https://medium.com/@worstonlinedater/tinder-experiments-ii-guys-unless-y...

Morten Hjerl-Hansen

Dating-apps og net-dating. Tja, for os med sindslidelser er det dårligt nyt. Forelskelsen rammer os hårdere end andre grupper fordi forelskelsen i sig selv er en form for psykisk lidelse. Derfor vil jeg her advare mine brødre og søstre med sindslidelser imod disse apps og tilføje at selvom I er så unge at I måske endnu ikke er blevet udredte med jeres lidelser så er I udsatte. Det er kun naturligt at I er særligt interesserede i folk der har udsigt til høje lønninger. Prinser og prinsesser på hvide heste. Lad dem dog være. De er ofte kyniske, fulde af sig selv, uvidende, selvoptagede og kedsommelige. Akkurat som prinser og prinsesser på de føromtalte hvide heste.

Den evige robusthed. Den evige sårbarhed.

Indebærer "robusthed" en risiko for *følelseskulde*?

Det er for mig et af tidens mest vigtigt-kontroversielle filosofiske spørgsmål.

Det kræver meget mere fantasi af mine læser at *røre* ved dette spørgsmål end at *stille* det. Alligevel kunne jeg aldrig drømme om at kræve fantasi som *livsform* af min læser. Ikke fordi jeg antager at min læser har mindre fantasi end jeg, men fordi det at *kræve* fantasi af en anden svarer til en gennemgribende ligegyldighed overfor andre mennesker. En ligegyldighed hvis ordlyd er: "jeg er ligeglad med om du bliver radikaliseret af at læse mig". Søren Kierkegaard har radikaliseret mange uden at ville det, fordi han ikke evnede dette, jfr. Kaj Munks skuepil Ordet. Kierkegaards meddelelsesmetode var tvangsmæssigt sokratisk.

Niels Henning Gregersen

Jeg forstår ikke, hvorfor Sarah ikke kan få en kæreste. Hvis hun er ung og smuk og træt af Tinder, så er det vel bare et spørgsmål om at matche med en, der er i samme situation. Muligvis er hun så attraktiv og udvalget er så stort, at det er nemmere for hende at styre sin hverdag uden at skulle døje med for mange forpligtelser. At hun ikke har nogen interaktion med mænd i sin dagligdag viser jo bare, at hun ikke gider ofre noget af hendes dyrebare tid på andet end hende selv. Jeg tror ikke det er Tinders skyld. Masser af mennesker bliver jo glade for hinanden og gider samtidig ikke at date fremmede i ret lang tid af gangen. Desuden, det at hun kun taler i 5 min, inden hun af sex med en tilfældig fremmed mand, det lyder ret langt ude!