Læsetid: 7 min.

Redaktør: Uden nye ideer vil den borgerlige mainstream stille og roligt forsvinde

Hvis ikke de borgerlige begynder at skrive debatbøger og formulere visioner for et nyt borgerligt projekt, vil den brede borgerlighed forsvinde, mener historiker Christian E. Skov. Selv mener han, at det centrale må være, hvordan Danmark bliver rigere, uden at sammenhængskraften forsvinder. Projektet kræver lederskab, og det bør ikke være Lars Løkke Rasmussen
Ifølge borgerlig debattør og redaktør Christian E. Skov er den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen »så forbundet med ét specifikt teknokratisk forvaltningsprojekt, at det bliver svært at se ham som bannerfører for noget som helst nyt«.

Ifølge borgerlig debattør og redaktør Christian E. Skov er den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen »så forbundet med ét specifikt teknokratisk forvaltningsprojekt, at det bliver svært at se ham som bannerfører for noget som helst nyt«.

Michael Drost-Hansen

22. juli 2019

Succesen for den borgerlige æra fra 2001 til 2019 (med en enkelt undtagelse på fire år) har været, at det er den længste, næsten sammenhængende, periode, hvor de borgerlige har siddet ved magten siden begyndelsen af den socialdemokratiske epoke i 1929.

Fiaskoen for den borgerlige æra har været, at man kun på ét område har formået at flytte dagsordenen nævneværdigt, og det er på udlændingespørgsmålet.

Sådan lyder det fra historiker og redaktør på det borgerlige tidsskrift Critique, Christian E. Skov.

»På alle andre områder kan man ikke sige, at Danmark grundlæggende er blevet et mere borgerligt samfund, end det var i 2001,« siger han.

Han tilslutter sig dem, som siger, at blå blok de facto er død. Først begyndte Dansk Folkeparti at flirte med Socialdemokratiet. Herefter ville Venstre hellere samarbejde over midten, mens Nye Borgerlige ikke ønskede at samarbejde med nogen.

Og nu har blå blok overladt magten til Socialdemokratiet.

Når det kommer til, om den borgerlige politik ikke var tydelig nok i valgkampen, så er Christian E. Skov ikke sikker på, at det er dét, der var på færde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Ak nej, det handler tværtimod om at være tilfreds med det, man har.

Karsten Lundsby, Nis Jørgensen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Den falmede borgerlighed afspejles bestemt ikke af de fleste medier, som benytter enhver lejlighed til at invitere Cepos-drengene i studiet, eller leverer nærmest uendelige mængder af spalteplads til borgerlige besserwissere.

Alvin Jensen, Helle Walther, Allan Stampe Kristiansen, Martin Rønnow Klarlund, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Henrik Okkels, Peter Knap, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Lillian Larsen, Ole Frank, Katrine Damm, Steen K Petersen, Anne Mette Jørgensen, Carsten Nørgaard, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen, Jan Damskier, Søren Fosberg, Susanne Kaspersen, Torben Skov, Ete Forchhammer , Espen Bøgh, Mogens Holme, Erik Fuglsang og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Henrik Okkels

Christian E. Skov er angiveligt både historiker og redaktør, men trods sine fine titler er han et glimrende eksempel på borgerlig fantasiløshed. Hans kritik af borgerligheden er tyndbenet og lige så ukonkret som hans mangel på forslag.

Hvad med at genrejse nationalfølelsen som modstykke til nationalismen? Hvad med en skole- og uddannelsespolitik, der går imod historieløshed og kulturtab og genskaber respekten for faglighed? Hvad med en forskningspolitik, der er mere vidtskuende end 'fra forskning til faktura'? Hvad med en integrationspolitik, som ikke disintegrerer og langsigtet skaber had og splittelse? Hvad med en erhvervs- og vækstpolitik, der tog livtag med ressource- og klimakrisen? Hvad med en mobilitetspolitik, som ikke bare gør motorvejene stadigt bredere (og så videre)?

Christian E. Skov nævner fx decentralisering , som om flytningen af Dansk Sprognævn til Bogense (etc.) betyder noget som helst i forhold til den ødelæggelse af provinsen, som kommunalreformen har ført med sig - altså symbolske lunser i stedet for strukturelle ændringer.

En fantasifuld og ægte borgerlighed kunne være en inspiration til den såkaldte røde blok, der i den grad også mangler at komme i omdrejninger i forhold til de problemer, Danmark skal have løst.

Tino Rozzo, Arne Albatros Olsen, Alvin Jensen, Jane Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Martin Rønnow Klarlund, Steffen Gliese, Ellen Jeppesen, Peter Knap, Bjarne Andersen, Kenneth Jacobsen, Karsten Lundsby, Rikke Nielsen, Flemming Berger, Ole Frank, Katrine Damm, Steen K Petersen, Anne Mette Jørgensen, Bo Klindt Poulsen , Tue Romanow, Jens Garde, Bjarne Sinkjær, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Søren Fosberg, Susanne Kaspersen, Thuan Bui, Ete Forchhammer , David Zennaro og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

"Oplyse eller løbe efter"..? Et dilemma? for alle partier/politikere, ikke kun for de borgerlige.
Spændende at se hvor langt S tør og kan gå i retning af at fravælge at løbe efter...?

..og hvilke regeringer har så været hårdest ved biblioteker, højskoler, universiteter, DR o.a. oplysende?
Jeg har ikke undersøgt det, mindes blot nogle Venstrepolitikere gennemføre angreb på højskolerne, pga. en enkelt højskoles tiltag, som de lige fik skævvredet så det passede deres projekt. Det er længe siden, men vist ikke helt, blåt uaktuelt?

Alvin Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Ole Frank, Katrine Damm, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Der står bl.a: så er de borgerlige mere overbevisende, når det kommer til, hvordan man udvikler Danmark som et rigt samfund.

»Her har de større tiltro blandt vælgerne til, at de kan fastholde og skabe vækst – rent økonomisk set er deres forslag til vækst bare stærkere,« siger han.

Hvordan mon Christian E. Skov definerer rigdom. Er det rigdom målt på BNP. Sikkert. Men hvordan kan det være at en borgerlig intellektuel ikke har en bredere forståelse for hvad rigdom er? Det er dog ikke nogen nyhed at BNP kun måler på et lille hjørne af den samlede økonomi, naturgrundlaget. F.eks Kina har opnået stor rigdom, men resultatet er at de ikke kan trække vejret eller drikke vandet uden i næsten bogstravelig forstand at falde døde om. Man har fyldt atmosfæren, jorden og vandet med affaldsstoffer og biosfæren er dybt forarmet. Man har fået biler, fladskrærme og alskens moderne isenkram men himlen er ikke blå og solen er ikke synlig og kritisk vandmangel truer. Men BNP er eksploderet så Kina er blevet rigt (kapitalismen har trukket de fattige ud af fattigdom siger man) .

Og hvad med vækst. Er ubegrænset vækst mulig? Nej, det er ikke muligt i et endeligt system. Det er en absurd tanke på linje med middelalderen overtro at vi kan blive ved med at have vækst. Den vækst vi har nu sker på bekostning af naturplyndring, forurening, tab af økologiske ydelser og biodiversitet. Det ved alle, eller burde vide, også en borgerlig intellektuel.

Når man som borgerlig - eller enhver anden - efterlyser nye ideer nytter det ikke at hive de gamle krikker ud af stalden. Hvis borgerligheden skal have en rolle skal de da forholde sig, som Okkels skriver ovenfor, til de faktisk problemer og de absurde præmisser den borgerlige økonmomi (markedsøkonomien) hviler på, evig vækst og forbrug.

Alvin Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Martin Rønnow Klarlund, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Knap, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Ole Frank, Katrine Damm, Anne Mette Jørgensen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Torben Skov, Henrik Okkels og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar

Skal elevatoren køre op eller ned. Ned mod individet eller op mod verden.

Nedad - den enkelte borger, familien, stammen, lokalsamfundet, kommunen, nationen.
Eller opad - Kommunen, staten, socialismen, EU, FN, verden, afhængigheden, herredømmet.

Nedad må være borgerligheden, nærheden, selvbestemmelsen, køkkenhaven, selvforsyningen.
Opad må være det modsatte - fremmedgørelse, totalitet, overbefolkningen og klimaforringelserne, internettet, tech-giganterne, Amazone, globalliseringen.

Nå, det var måske ikke lige det de fleste mener med borgerligheden.
Men ja, den forsvinder mere og mere.

Eva Schwanenflügel

Mon ikke borgerligheden har spillet totalt fallit hvad angår det såkaldte 'frie marked' og den etniske nationalismes feudalister?
- Ikke at Socialdemokraterne har været meget bedre..

Alvin Jensen, Jane Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Martin Rønnow Klarlund, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Ole Frank, Katrine Damm, Anne Mette Jørgensen, Carsten Nørgaard og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Historien om; "når borgerlige skal kritisere den borgerlige politiks resultater", igennem et årti og siden igen et femår, er det mere pral med store ord, end gode resultater, der kommer hurtigst i ens erindring.

Hvem husker ikke det svimlende bedrag; "vi kan snart købe hele verden", om hvor godt den liberale regering forvaltede Danmarks økonomi.

Det økonomiske eksperiment som AFR gennemførte i det tiår, førte til et tab for dansk økonomi på min. kr. 400 mia., som beskrevet i Rangvid-rapporten.

Dertil kom alle bankpakkerne af kr. 500 mia. stk. og virksomhedslukninger med stor ledighed samtidig.

Samtidig kørte Skatteministeren Kristian Jensen i sænk, men bunker af afskedigede skattemedarbejdere, så der opstod et skattetab på omkring kr. 55 mia. ved udgangen af tiåret.

Bedraget begyndte næsten allerede inden regeringsmagten blev overtaget med ordene fra AFR; "pengene fosser ud at statskassen", - men der var ingen sandhed i disse ord, - tværtimod, overtog man den bedste økonomiske situation for Danmark i de seneste 20 år.

Næsten den hetl samme smøre fik vi gentaget efter S, SF og R regeringen i 2011-15 fra LLR, - og det var igen lige så usandt som tidligere, - "der var ryddet op efter den foregående regerings fejltagelser", omend der fortsat var store problemer med Skat.

Med LLR som statsminister begyndte endnu et kapitel af "usand" tale om den økonomiske politik, der reelt alene bestod i besparelser overalt med "grønthøsteren", men pakket pænt ind som "omprioriteringbidrag", hvor man som en anden taskenspiller(tryllerkunstner) sparer med højrehånd og fordeler nogle de samme penge til andre områder, med venstre hånd, og samtidig påstår det er nye penge.

Regeringen blev undervejs udvidet til V,LA og K eller VLAK, med DF som det store støtteparti, men også et parti der krævede sin politiske maniskehed fulgt, for at støtte regeringen, hvilket regeringen var nødt til, men også villig til, for at beholde regeringsmagten.

Kravende fra DF var ofte absurde grænsende til det vanvittige, - men regeringen ville fastholde regeringsmagten for enhver pris, så fremmedpolitikken udviklede sit eget helt absurde vanvid, noget som regeringne ikke samtidig ville kendes ved, grundet den absurde udvikling der skete.

På der økonomiske område havde DF kun små gule sedler til Finansloven, de var så små, at det kun blev til ubetydelige lillefingeraftryk på den førte økonomiske politisk, - ganske som i det foregående tiår.

Besparelserne skete især på velfærdsområderne, som vi kender så godt, og blev kaldt effektiviseringer, som dække for det der reelt skete, - men hvor blev så alle de sparede penge af(?), med DFs føjelighed, og LS og K hjælp blev de givet til den rigeste del af den danske befolkning, - så de fik råd til endnu mere luksus, selv om de næsten ikke var i stand til at forbruge mere.

- Nå.., en ekstra safaritur kunne de vel altid lige når indimellem, - men de skabte nok ikke alle de arbejdspladser i Danmark, som regeringen ellers havde fortalt ville blive resultatet af skattelettelserne til denne gruppe vil medføre, - "de ville arbejde mere og få endnu flere ideer til nye produkter"!

Alvin Jensen, Jane Jensen, Martin Rønnow Klarlund, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Ole Frank, Katrine Damm, Steen K Petersen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Helt enig med Okkels. Skovs synspunkter var en tynd kop te.

Allan Stampe Kristiansen, Martin Rønnow Klarlund, Steffen Gliese og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Espen Bøgh
22. juli, 2019 - 16:22

Du har fuldstændig ret.
De borgerlige resultater er en meget tynd kop te, især for de syge og handicappede.
Almissesamfundet er blevet opkvalificeret via statens overteknokratiske kontrol- og mistænksomhedsforanstaltninger, der belønner kommunerne for at fraholde mennesker med behov en værdig pension.

Alvin Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Martin Rønnow Klarlund, Steffen Gliese, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Ole Frank, Katrine Damm, Steen K Petersen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. For husk lige :
Der er blevet ført borgerlig politik i mere end 20 år.

Alvin Jensen, Helle Walther, Allan Stampe Kristiansen, Martin Rønnow Klarlund, Steffen Gliese, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Ole Frank, Katrine Damm, Steen K Petersen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Så kan man jo undre sig over, at det borgerlige frihedsbegreb har bevæget sig ind på totalitære baner med f.eks Justitsminister Søren Pape Poulsens 'override' af europæisk lovgivning med sessionslogning?

Eller Udbetaling Danmarks totale overvågning af al økonomi?

Eller TDC, der flytter til Rumænien uden at man har mulighed for at sikkerhedsgodkende alle deres oplysninger om os, (samtaler, sms, video, e-mail, Facebook, etc)

Er dette et resultat af borgerligt styre?

Alvin Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Steffen Gliese, Ellen Jeppesen, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Ole Frank, Katrine Damm, Steen K Petersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det borgerlige Danmark har ikke evnet at give den lovede frihed.
Alle reformer har stort set begrænset den personlige frihed.
Og samtidigt givet uendelig plads til splittelse og ulighed.

Alvin Jensen, Jane Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Martin Rønnow Klarlund, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Ete Forchhammer , Ole Frank, Katrine Damm, Steen K Petersen og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg ville stemme på Henrik Okkels - og jeg vil tro, at han ville kunne opnå absolut flertal med den skitserede genopbygningspolitik.
Det er ufatteligt, at man har ødelagt noget, der var på vej til at blive så godt - og at det desværre i høj grad var socialdemokratiske regeringer, der lagde ud, men selvfølgelig blev langt overhalet af højrefløjen i at demontere det afbalancerede demokrati, vi opnåede i 70erne og 80erne.