Nyhed
Læsetid: 3 min.

Regeringen: Hjælpepakke til fattige familier skal fokusere på enlige forsørgere

Onsdag indledte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard forhandlinger om en hjælpepakke til de hårdest trængte familier på kontanthjælp og integrationsydelse. Regeringen og SF er enige om, at de enlige forsørgere er en særlig prioritet. Ministeren slår samtidig fast, at den midlertidige tillægsydelse ikke kommer til at ’løse alle problemer med børnefattigdom’
»Vores opgave er ene og alene at finde den klogeste, mest retfærdige måde at få fordelt de her 250-300 millioner kroner, som skal gå til økonomisk trængte familier. Vi kommer ikke til at løse alle problemerne med børnefattigdom i det her rum,« siger Peter Hummelgaard.

»Vores opgave er ene og alene at finde den klogeste, mest retfærdige måde at få fordelt de her 250-300 millioner kroner, som skal gå til økonomisk trængte familier. Vi kommer ikke til at løse alle problemerne med børnefattigdom i det her rum,« siger Peter Hummelgaard.

Mads Claus Rasmussen

Indland
11. juli 2019

Danmarks nye regering vil »bekæmpe børnefattigdom«.

Det står tydeligt i det forståelsespapir mellem Socialdemokratiet og dets støttepartier, der blev fremlagt efter regeringsforhandlingerne.

Nu har regeringen så taget det første skridt i retning mod at hjælpe de hårdest trængte familier i Danmark. Onsdag mødtes beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) med Enhedslisten, SF og De Radikale til de indledende forhandlinger om et tilskud til børnefamilier på kontanthjælp og integrationsydelse.

Tilskuddet er kun midlertidig, og både beskæftigelsesministeren og SF erkender, at det ikke hjælper på de generelle problemer omkring fattigdom i Danmark.

»Vores opgave er ene og alene at finde den klogeste, mest retfærdige måde at få fordelt de her 250-300 millioner kroner, som skal gå til økonomisk trængte familier. Vi kommer ikke til at løse alle problemerne med børnefattigdom i det her rum,« siger Peter Hummelgaard, da Information møder ham foran forhandlingslokalet i ministeriet.

Beskæftigelsesministeren understreger, at den store udfordring bliver at nå ud til så mange børnefamilier som muligt med de 250-300 millioner kroner, som er afsat til hjælpepakken – uden at det samtidig bliver så lille et beløb til hver familie, at de ikke for alvor mærker det. Det er det, forhandlingerne den kommende tid kommer til at handle om.

Regeringen, SF og Enhedslisten er enige om, at der særligt skal kigges på de enlige forsørgere på de lave ydelser. Det er dem, som ifølge beregninger lever for det mindste rådighedsbeløb om måneden.

»Vi vil gerne tone det i retning af enlige forsørgere. For det er dem, der er mest økonomisk trængte,« siger Peter Hummelgaard, der suppleres af formand for SF, Pia Olsen Dyhr.

»En enlig forsørger på integrationsydelse har 3.600 kr. til rådighed om måneden. Hvis de så f.eks. får et børnetilskud på 1.500 kr., vil det være et gedigent løft af deres månedlige indtægt,« siger hun.

Ikke et ’magisk greb’ 

For regeringens støttepartier er hjælpepakken dog kun et kompromis. De vil nemlig helt have de lave ydelser fjernet, fordi de har skabt flere fattige børn i Danmark.

AE-rådet har beregnet, at der på et år mellem 2016 og 2017 kom 12.000 flere fattige børn i Danmark. Ifølge dem levede der i 2018 64.500 børn under fattigdomsgrænsen. 

De seneste år har der været offentliggjort rapporter og bragt beretninger i medierne om familier, der ikke har råd til ordentligt mad, medicin og fritidsaktiviteter til deres børn som følge af kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen.

Socialdemokratiet vil dog ikke afskaffe de lave ydelser, før en kommission har set på hele ydelsessystemet. Derfor har kompromiset været at indføre det midlertidige tilskud til børnefamilier, mens kommissionen arbejder.

I forståelsespapiret står der dog, at hensigten er, at kommissionens arbejde skal medføre, at det nuværende kontanthjælpsloft fjernes. Pia Olsen Dyhr ser ikke hjælpepakken »som et magisk greb i forhold til at løfte børn ud af fattigdom«.

»Det bliver ydelseskommissionen, der kommer til at gøre det. Men jeg tror, at vi kan løfte rigtig mange op til der, hvor de bliver ramt af kontanthjælpsloftet med det her børnetilskud, hvis vi gør det på en begavet måde,« siger hun.

Peter Hummelgaard mener, at der skal nogle »helt andre værktøjer i brug« end blot at afskaffe de lave ydelser for at komme børnefattigdommen til livs.

»Det handler om at få folk i arbejde og i uddannelse. Det handler om en bedre social indsats, og så handler det også om at finde nogle bedre balancer i hele ydelsessystemet, hvorfor vi har nedsat en kommission,« siger Peter Hummelgaard.

Hjælpepakken kommer ifølge en analyse fra den liberale tænketank Cepos med den negative sideeffekt, at arbejdsudbuddet mindskes med knap 400 personer. Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi på Aarhus Universitet, forklarer til Kristeligt Dagblad, at færre personer vil søge arbejde, fordi de har flere penge at gøre godt med uden et job.

»Men i det store samfundsøkonomiske perspektiv er et arbejdsudbud på 400 færre personer et meget lille tal. Det bliver ikke dét, der vælter statsbudgettet, selv om retningen da er forkert. Arbejdsudbuddet skal gerne stige,« siger han til avisen.

Beskæftigelsesministeren mener dog, at man med det nuværende system har nået en grænse for, hvor langt man kan sænke ydelserne.

»Man er nødt til at finde de rigtige balancer mellem på den ene side, at der skal være en gevinst ved at tage sig et arbejde. Men hvis du ikke er i stand til at tage et arbejde af alle mulige årsager, skal man jo heller ikke stramme skruen så hårdt, at børn vokser op i familier med ekstraordinært store afsavn, der gør, at de er mærket for livet,« siger Peter Hummelgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det er fortvivlende at høre Cepos og de blå økonomer altid kommer med at den mindste hævning af hjælpen til folk vil sænke arbejdsudbuddet. Ville professoren og folkene i Cepos selv holde op med at arbejde hvis de fik 1500 kr. mere om måneden fra det offentlige?
De samme folk plejer ellers at råbe, at med topskattelettelse så vil folk arbejde mere - Det er underligt hvis nogle får flere penge fordi de har fået en skattelettelse så vil de arbejde mere - men hvis de får et lidt højere tilskud så vil de ikke arbejde.

Allan Stampe Kristiansen, Marie Jensen, Dennis Tomsen, Eva Schwanenflügel, Klavs M. Christensen, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Michael Waterstradt, Steen K Petersen, Thomas Tanghus, Anina Weber, Michael Christiansen, Anders Reinholdt, Gert Romme, Peter Wulff, Helene Kristensen, Heidi Larsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Søren Andersen, Minna Rasmussen, Sven Elming, Jonna Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Frederik Groth Nordstrøm, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Hvis man kun vil hjælpe enlige forsørgere, så er det vel det bedste bevis for at politikerne er en total fiasko. Jeg havde stor respekt for Hummelgard men der er forsvundet som dug for solen.

Mette Poulsen, Allan Stampe Kristiansen, Dennis Tomsen, Susanne Kaspersen, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, birgitte andersen, Tue Romanow, michael andersen, Anders Reinholdt og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@ole Rasmussen
Enig.
// jesper

Margit Johansen

Det siges, at du er fattig, når du er i en fastlåst økonomisk situation, du ikke har noget håb om at komme ud af. Håbløshed er fattigdom. Her i landet er det umuligt at finde en billig bolig. En fastlåst, håbløs situation. Det hjælper ikke at pøse socialpolitiske penge på ruinerne af boligsocial politik der ikke løser folks problem. Det er for dyrt at bo. Nogen scorer kassen.

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, birgitte andersen, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Thomas Tanghus, Michael Christiansen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

300000000 kr. og 65000 børn under fattigdomsgrænsen, det er 400 kr. til hvert eneste barn hver måned. Hvis ellers pengene går til børnene, så rækker det da til både fritidsinteresser, børnefødselsdage og ferier. Det er jo ekstra penge.

Mette Poulsen, birgitte andersen og Lotte Kongsted Kasten anbefalede denne kommentar
Jan Andersen

Så røg den røde overflade lakering. Nedenunder kommer den blå grundmaling tydeligt frem. Nu kender vi politikerne igen, de er tilbage i de samme gamle folder. Det sociale billede de forsøgte at vise under valgkampen er falmet som gårsdagens avis. Nu gælder det om at vogte over den ulighed der er tilkæmpet.

Hvordan føles det at køre i ministerbiler mens 64.500 børn er tvunget i fattigdom? Hvad har børnene gjort galt i regeringens øjne. Der spanderes 11 milliarder hver år på rige konsulentfirmaer som ikke bidrager med andet end ideologi til fattigdomsskabelse.

Hvorfor må de fattige børn kun få 2,3 % af hvad de rige konsulenter får? Konsulenterne udgør trods alt kun nogle få, mens børnene udgør 64.000. Hvorfor vil regeringen ikke bruge mere end 250 millioner på børnene? Er det oven i købet et engangsbeløb?

Kontanthjælpsloftet rammer ikke kun børnefamilierne på økonomien. Det rammer også børn på omsorg og trivsel. Uanset om politikerne vil erkende det eller ej, lider børn af forældre, der er ramt af kontanthjælpsloftet og andre fattigdomsskabende ydelser, massive afsavn hver dag. Det stigende antal fattige børnefamilier i Danmark kræver akut og konkret handling. Det er bare om at gå i gang.

Det gør direkte ondt i hjertet at tænke på, hvor langt ude samfundet efterhånden er. Hvordan er det muligt for hele medie-systemet at lukke af overfor ulighed og fattigdoms problemerne. Vi er nødt til at sørge for at fattigdomsbekæmpelse kommer øverst på agendaen. Landet har ministre som tilsidesætter børnenes tarv, de faker den sociale indsats.

Socialdemokraterne har forladt visionen om et samfund, hvor fattigdom var unødvendig. Den sociale sikkerhed og retfærdighed er væk. Ulighed og fattigdom vokser begge. Ældre er fortsat tvunget at tigge på Facebook. Politikerne fastholder de socialt udsatte i armod, fattigdom og håbløshed, det handler om at nedbryde ligheden og fællesskabet i samfundet.

Millionærerne har trukket stigen op, og forladt ideen om den skandinaviske samfundsmodel. Kun erhvervsfolket er nu rigtige borgere, og indflydelse er forbeholdt dem med formue. Jeg kan ikke se at der er afsat bare promiller af de nødvendige penge til formålet ulighedsbekæmpelse. Er det en ny vej for Danmark? Nej vel. En omfordeling fra de rige til de fattige kommer heller ikke denne gang til at ske.

Bekæmpelse af fattigdom, især børnefattigdom har da førsteprioritet, og Danmark skal fremhæve en samlet handlingsplan for at gennemføre denne beslutning. Det der mangler er lederskab blandt folketingspolitikerne. I stedet handler det for politikerne om at slås om meningsmåling, de politiske partier er vigtigere end borgernes ve og vel. Hvis vi skal løse problemerne med ulighed og fattigdom, er vi nødt til at rulle en hel del love tilbage, love som skaber fattigdom, og love som skaber ulighed.

Vi kan og vi skal vælge en bedre vej af hensyn til børne- og familiefattigdommen. Der skal omgående slås hul på den tiltrængte omfordeling, hvor pengene pumpes ned i bunden af samfundet. Politikerne har dumpet en hel underklasse og totalt drænet bunden for penge. Politikernes ønsker går ikke ud på at formindske antallet af mennesker som ingen indtægt har - tværtimod har de udvidet antallet betragteligt gennem de konstante nedskæringer, gennem love som smadrer de socialt udsattes livsgrundlag.

Allan Stampe Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Michael Waterstradt, Steen K Petersen, Niels østergård, Anders Reinholdt, michael andersen, Pia Nielsen, Gert Romme, Peter Wulff, Jesper Frimann Ljungberg og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar

Kommissionen skal "finde nogle bedre balancer i hele ydelsessystemet". Det læser jeg sådan at man skal finde midlerne ved at omfordele mellem overførselsindkomsterne, altså mere hund æder sid egen hale financiering.
Hvem skal nu holde for er det de gamle, de syge, de studerende, de hjemløse. Det ændre ikke på den overordnede og voksende ulighed i dette land.

Estermarie Mandelquist, Dennis Tomsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Anders Skot-Hansen og michael andersen anbefalede denne kommentar
Lotte Kongsted Kasten

Måske man kan forestille sig, at Socialdemokratiet ikke med et fingerknips kan rette op på alle de skader, Venstre og DF har udrettet gennem de seneste mange år??
Jeg synes faktisk, at man bør være glade for, at der endelig handles og forsøges at afhjælpe børn i fattigdom. At alle så ikke kan hjælpes fra dag 1, er vel også realistisk? Der er jo utallige andre ting at rette op på!

Rikke Nielsen, Karsten Lundsby og Michael Christiansen anbefalede denne kommentar

Hvis denne regering fejler på afgørende områder som f.eks. at gennemføre en mærkbar omfordeling af samfundsgoderne er jeg bange for der er dømt Trump-lignende tilstande ved næste valg.
Ligesom Obama banede vejen for Trumph. Al det håb og ingen resultater - stort set det samme.

Uha 400 lavtløns job med mulighed for yderligere løndumpning og rædselsfulde helbredsnedbrydende arbejdsbetingelser går skattefars næse forbi. Skal vi græde over det - jeg tror faktisk vi kan spare en del i sundhedssystemet og andre systemer ved at holde folk væk fra sådanne giftige arbejdsbetingelser.
Jobgaranti med en løn til at leve af og ordentlige arbejdsforhold til alle der kan og vil så er problemet løst.

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Michael Christiansen og michael andersen anbefalede denne kommentar
michael andersen

Man er rød i de såkaldt røde partier når man skal genvælges, men ligeså snart man er valgt så bliver den sædvanlig kultur værdi og grøn politik første priotet, mens den efterfølgende forsættelse af den blå økonomiske og arbejdsmarkedspolitik som er blevet ført siden SR regering i slutningen af 90,erne bliver undskyldt med kompromiser, vi kan ikke få det hele bla bla. Lad os se hvordan finansloven bliver senere på året, men min forudsigelse bliver den sædvanlige administrative regering af teknokrater der fører en politik de har ladet sig dikteret af andensteds fra, i kan selv gætte hvem

Allan Stampe Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Dennis Tomsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Anders Skot-Hansen og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Skot-Hansen

Lotte Kogsted Kasten: "Måske man kan forestille sig, at Socialdemokratiet ikke med et fingerknips kan rette op på alle de skader, Venstre og DF har udrettet gennem de seneste mange år??"
Nej, men man kunne have en forventning om at Soc.dem. omgående ville afskaffe kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen (hjemsendelsesydelsen) for at bringe tusinder af børn ud af fattigdom.

Allan Stampe Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Rikke Nielsen, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Steen K Petersen, Thomas Tanghus og michael andersen anbefalede denne kommentar
Anders Skot-Hansen

Lotte Kogsted Kasten: "Måske man kan forestille sig, at Socialdemokratiet ikke med et fingerknips kan rette op på alle de skader, Venstre og DF har udrettet gennem de seneste mange år??"
Nej, men man kunne have en forventning om at Soc.dem. omgående ville afskaffe kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen (hjemsendelsesydelsen) for at bringe tusinder af børn ud af fattigdom.

Allan Stampe Kristiansen og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Den så kaldte røde blok plejer at mildne forholdene for fattige børn. Det skete selv under Thorning-regeringen, hvor der blev færre af dem i statestikken. Men det er stadig med røven i vandskorpen og en uvished om hvad næste træk vil bringe. Det er ikke et trygt. Desværre gik det ud over alle andre på overførsel bl.a. de syge. Same game. Hund-æder-egen-hale politikken.

På grund af finanspagten som begrænser det offentlige budget er der ikke mange kroner at hente til forbedringer med mindre det sker ved en omfordeling af en slags. Vil man ikke denne omfordeling er det kun muligt, indenfor den ramme, at føre neoliberalistisk økonomisk politik - altså flere nedskæringer, salg af infrastruktur og udliciteringer som blot presser arbejdsforhold og lønninger i bund og ofte forringer servicen et resultat af at de der kommer med det laveste bud vinder licitationen så kommunerne sparer penge.

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Albert Frederiksen

@Anders Skot-Hansen
At beholde kontanthjælpsloftet indtil videre var et klart udsagn/løfte fra Mette Frederiksen i valgkampen. Så dine forventninger er forkerte.
Og det er jo faktisk et løfte hun kan holde, i modsætning til pensionssvindlen og klimauvidenheden.

Anders Skot-Hansen

@Albert Frederiksen
Det kan godt være, at man ikke skal tro en socialdemokratisk socialordfører, men Pernille Rosenkrantz-Theil var ihvetfald klar i spyttet d.14/12.
https://www.dr.dk/nyheder/politik/vil-socialdemokratiet-afskaffe-kontant...

Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Carsten Wienholtz og michael andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Meget er sagt og skrevet om Thorning-regeringen og dens konkurrencestats-politik.
Men i det mindste afskaffede den fluks fattigdomsydelserne fra første færd.

250-300 millioner kroner årligt til mere end 64.500 fattige børn og deres forældre forslår som en skrædder i helvede.
Og jeg synes regeringen og dens støttepartier skylder os alle en forklaring på hvorfor det beløb er så bitte lille.

Desuden virker det som om Peter Hummelgaard og S stadig er i fornægtelse omkring hvorfor folk sidder fast i de forskellige ydelser som kontanthjælp, ressourceforløb, integrationsydelse, etc.
Forklaringen er at mange bliver parkeret der af kommunerne efter utallige stramninger af love og regler, så syge og ufaglærte ikke får den rette hjælp til fx førtidspension eller videreuddannelse.

Jobcentret er ikke sat på jorden for at få folk i arbejde, men for at føre mistænksom kontrol og tilbyde supermarkederne gratis arbejdskraft.
Og refusionsudbetalinger fra Staten gør det billigere at parkere folk på disse lave ydelser, end faktisk at få dem korrekt visiteret.

Og please, skal vi ikke snart have gjort op med arbejdsudbuds-kulten?

michael andersen, Estermarie Mandelquist, Ebbe Overbye og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Rent samfundsøkonomisk kan det heller ikke i længden betale sig at fastholde folk i fattigdom, det viser alle undersøgelser .