Læsetid: 4 min.

Rokaia på 80 år skal have hjælp døgnet rundt, men venter på tredje år på en opholdstilladelse

Hun er statsløs palæstinenser, og ifølge læger er hun så dement, at hun ikke vil kunne klare sig selv i fem minutter uden hjælp. Alligevel har hun ventet siden april 2017 på at få afgjort, om Danmark i henhold til en principiel dom fra Den Europæiske Menneskeretsdomstol vil give hende humanitær opholdstilladelse. Eller om hun skal udsendes til Libanon, hvor hun hverken har familie eller netværk
80-årige Rokaia S er en statsløs palæstinensisk kvinde, der afventer dom om humanitær opholdstilladelse. Hun har boet i Danmark i mere end ti år, de fleste hos sin søn og nu i Røde Kors’ omsorgscenter Jelling nær Vejle.

80-årige Rokaia S er en statsløs palæstinensisk kvinde, der afventer dom om humanitær opholdstilladelse. Hun har boet i Danmark i mere end ti år, de fleste hos sin søn og nu i Røde Kors’ omsorgscenter Jelling nær Vejle.

Sille Veilmark

30. juli 2019

890 dage. Så lang tid skal en ældre statsløs palæstinensisk kvinde, der ifølge lægeerklæringer er alvorligt dement og ude af stand til at klare sig selv i fem minutter uden hjælp fra andre, vente på, at Udlændinge- og Integrationsministeriet får afgjort hendes sag.

80-årige Rokaia S har boet i Danmark siden februar 2008, men har tidligere fået flere afslag på opholdstilladelse, selv om hun både har børn og børnebørn her i landet. Derfor skal hun udsendes til Libanon, hvis det står til de danske udlændingemyndigheder.

Sådan var situationen i hvert fald, indtil Storkammeret i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol enstemmigt i december 2016 afsagde den såkaldte Paposhvili-dom.

Kort fortalt ville dommen ifølge flere danske jurister betyde, at det nu måtte blive lettere at få humanitær opholdstilladelse. Som Information tidligere har beskrevet, tog det imidlertid Udlændinge- og Integrationsministeriet i Inger Støjbergs (V) ministertid mere end et år, før praksis blev rettet ind efter dommen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Grethe Preisler
  • Carsten Mortensen
  • Ivan Mortensen
  • Thomas Tanghus
  • Troels Ken Pedersen
  • Torben Lindegaard
Eva Schwanenflügel, Grethe Preisler, Carsten Mortensen, Ivan Mortensen, Thomas Tanghus, Troels Ken Pedersen og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johanna Haas

Vi har valgt en ny regering for at få en ny social- og udlændingepolitisk retning. Det er soleklart, at en kvinde, der har det som beskrevet vil gå til grunde, hvis hun tvangsudsendes til Libanon, hvor hun er helt uden netværk.
Kom så, Danmark. Nu tager vi os sammen og genfinder de berettigede humanitære hensyn i sagsbehandling og afgørelser som små to årtiers DF diktat sendte ud i kulden.

Rikke Nielsen, Karsten Lundsby, Jesper Sano Højdal, Elisabeth Andersen, Christel Gruner-Olesen, Erik Winberg, Helle Walther, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Anne Henk Johnson, Peter Beck-Lauritzen, Rolf Andersen, John Andersen, Carsten Mortensen, Werner Gass, Ete Forchhammer , Bjarne Bisgaard Jensen, Poul Simonsen, Thomas Tanghus, Troels Ken Pedersen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin & Niels Ivar Larsen

Jeg tog stroppeturen igennem jeres artikel her til aften .... lige inden sengetid !!

Det var nok ikke for klogt; men det er heller ikke til at stoppe læsningen midt i det hele -
det er artiklen alt for oprørende til.

Det er Satans, at vi stadigvæk skal skamme os over vores eget land !!

Karsten Lundsby, Erik Winberg, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Anne Henk Johnson, Peter Beck-Lauritzen, Torben Ethelfeld, Rolf Andersen, Werner Gass, Ivan Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Bjarnø, Poul Simonsen, Johanna Haas, Thomas Tanghus og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Torben Lindegaard, ja, der er en træghed i omstillingen der kan undre. Mon den hænger sammen med at nogle af Støjbergs underordnede faktisk var godt tilfredse med hende og har svært ved at tilpasse sig situationen efter valget? Hm.. man kan jo også blot håbe at det er et spørgsmål om at Ting Ta'r Tid?

Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Så er det op til den nye minister Tesfaye til at demonstrere om han har nosser til at vise sit embedsværk til rette.
Ministeriet bruger tydeligvis en hver mulighed til at chikanere den klar diagnosticerede demente dame og trække sagen i langdrag. Selv om anledningen bare kunne være en anbefalet undersøgelse for en eventuel neglerådsvamp!.
Det er en praksis som Støjberg også lod bruge i beskæftigelsesministeriet via afgørelser fra ankestyrelsen.
Eller venter man mon på om Allah vil lade ske en vidunder og fjerne demensen fra konen?

Karsten Lundsby, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Embedsværket skal administrere den til enhver tid gældende lovgivning. Mig bekendt har den nye regering ikke fået vedtaget et eneste nyt lovforslag i Folketinget endnu. Indtil det evt. måtte ske, så administreres der selvsagt efter er de gældende regler.

Georg Kallehauge, Erik Winberg, Helle Walther og Anders Mørk anbefalede denne kommentar
Johanna Haas

@Erik Fuglsang: Støjbergs Ministerium har ikke rettet praksis hurtigt nok ind i humanitære sager efter en dom fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Så din forrige kommentar rammer forbi skiven, da
Støjbergs ministerium netop ikke har administreret i henhold til gældende lovgivning.
Har du læst artiklen rigtigt, inden du kommenterede?

Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

I Danmark gælder dansk lov.
Og uanset hvilke afgørelser domstole uden for landets grænser kommer frem til, gælder dansk lov stadigvæk indtil de er rettet ind efter de nye forhold.
Så uanset hvilke forventelige lovændringer, der kan forudses i nærmeste fremtid, er det gældende dansk lov som gælder i Danmark.

Erik Fuglsang

Johanna Haas
30. juli, 2019 - 11:46

Min kommentar ovenfor var møntet på debatten blandt kommentarerne.

Ved nærmere eftertanke må jeg medgive, at du har en vigtig pointe. Ministeriet fik under Støjberg ganske rigtigt kritik for ikke at rette deres praksis hurtigt nok ind i humanitære sager efter en dom fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

At Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol - efter flere sager om kriminelle udlændinge, der ikke kunne udvises - har mødt alvorlig kritik for domstolens såkaldte ”dynamiske fortolkninger”, er en ganske anden sag.

Niels Christensen

Jeg synes principielt at vi skal lade nåde gå for ret, og lade hende blive. Men det principielle spørgsmål udestår stadigvæk i INformations flæbe artikel. Kvinden blev øjensynlig hentet til Danmark i 2008 af hendes børn- Og de har siden on off passet hende selv.
Ved at hun bliver tildelt humanitær opholdstilladelse falder omkostningerne ved hende i de sidste år på det danske samfund. Ideen med lovgivningen er vel præcis at sikre at hver eneste familie ikke skal lave deres gen private familiesammenførings politik og derefter læsse ansvar over på det danske samfund. Hendes beklagelige situation er jo et resultat af migration som livsform. Nu har vi lige i andre artikler læst at grupper af indvandrede kvinder familiesammenførte o lign. ikke har penge nok til at klare deres alderdom og pensionist tilværelse. - Er det det danske samfunds problem at grupper af befolkningen ingen ide har haft om tidsperspektiv og ældre liv i DK. Tidligere blev vi jo fortalt at de ville tage tilbage. når de blev ældre. Og det er der da ogå en del der har gjort.

Karsten Lundsby, Kenneth Vogstad, Erik Fuglsang, Georg Kallehauge, John Drage Thomsen, Claus Nielsen og Anders Mørk anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Myndighederne er naturligvis bange for at skabe præcedens ved at give denne stakkels ældre dame humanitært ophold. Flygtninge kan kun blive familiesammenført med ægtefæller og mindreårige børn, eller mindreårige børn med deres forældre. Det ville blive meget dyrt for det danske samfund, hvis børnenes bedsteforældre også kunne blive familiesammenført.

Kenneth Vogstad, Georg Kallehauge og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Altså, hvis ikke vi havde anbragt hende i udrejse-center, ville hendes familie kunne bidrage til at pleje hende - hvilket de åbenlyst gerne vil. At vi afskærer dem fra at passe hende, og derefter beklager os over at hun ligger den danske stat til last, forekommer en smule grotesk.

Rikke Nielsen, Karsten Lundsby, Torben Lindegaard, Jørn Vilvig og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
Vibeke Schneidermann

Jeg kan ikke forstå, hvad Libanon har med sagen at gøre? Hvorfor skulle de modtage en statsløs palestinenser?

Rikke Nielsen, Troels Ken Pedersen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Vibeke Schneidermann

Og hendes familie kan ikke rejse tilbage, hvor de kom fra. Israel vil aldrig nogensinde tillade indvandring til der, hvor de kom fra....