Nyhed
Læsetid: 4 min.

S-regeringens lempelser af udlændingepolitikken møder bred opbakning i erhvervslivet

Mens både Venstre og Dansk Folkeparti kritiserer den nye socialdemokratiske regering for at lempe lovene på udlændingeområdet, er bl.a. Dansk Arbejdsgiverforening glade for, at flygtninge i arbejde kan få lov at blive i Danmark
S-regeringen vil ændre loven, så flygtninge kan blive i Danmark, hvis de har arbejdet mindst to år i samme branche. Her Michael Amare Abreha på Jysks lager i Uldum i 2017. Arkivfoto

S-regeringen vil ændre loven, så flygtninge kan blive i Danmark, hvis de har arbejdet mindst to år i samme branche. Her Michael Amare Abreha på Jysks lager i Uldum i 2017. Arkivfoto

Søren E. Alwan

Indland
24. juli 2019

Den nye socialdemokratiske regerings lempelser af udlændingeloven er »rigtig positive« og »fornuftige«.

Sådan lyder beskeden nu fra det danske erhvervsliv.

Regeringen vil ændre loven, så flygtninge kan blive i Danmark, hvis de har arbejdet mindst to år i samme branche. Samtidig vil den give alle flygtninge med midlertidigt ophold ret til gratis uddannelse. Det fremgår af det forståelsespapir, som regeringen og dens støttepartier udsendte i forbindelse med regeringsdannelsen i juni.

Mens de bebudede lempelser er blevet kritiseret af både Venstre og Dansk Folkeparti, skaber særligt beslutningen om at lade beskæftigede flygtninge blive i Danmark glæde i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der er hovedorganisation for 14 arbejdsgiverforeninger med i alt 24.000 virksomheder som medlemmer. Det siger Jannik Bay, der er uddannelses- og integrationschef i DA.

»Vi synes, at det er positivt, at man nu siger, at en flygtning kan få lov til at blive i Danmark, hvis han er i job. Det giver større sikkerhed om ansættelsen og giver virksomhederne større lyst til at etablere job,« siger han.

Hvad angår lempelsen om at give flygtninge ret til at tage en videregående uddannelse, siger Jannik Bay, at DA’s udgangspunkt er, at flygtninge skal være selvforsørgende, når de er i Danmark.

»I udgangspunktet handler det naturligvis hovedsageligt om, at de skal få sig et job. Men min tilgang er, at hvis de tager sig en uddannelse med god mulighed for beskæftigelse, så kan det også være fornuftigt,« siger han.

Også hos Dansk Byggeri er man glade for ideen om, at flygtninge i job kan få lov at blive i Danmark.

»Det synes vi er rigtig positivt. For når man har vist, at man kan varetage et job i to år, og at man er selvforsørgende, er det rigtig fornuftigt, at man kan få lov at blive,« siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl og tilføjer, at flygtninge er en vigtig del af byggeriets arbejdsstyrke især i udkanten af Danmark.

Hun mener desuden, at der er meget »symbolpolitik« i det såkaldte paradigmeskifte, som indebærer, at man skal arbejde på at hjemsende flygtninge frem for at integrere dem i det danske samfund.

»Vi har en mere lavpraktisk holdning til det, nemlig at det er fornuftigt at lade mennesker blive i Danmark, hvis de kan og vil bidrage på det danske arbejdsmarked,« siger hun.

Hos Dansk Erhverv siger underdirektør Stine Pilegaard Jespersen, at man lige nu mangler den rigtige arbejdskraft, og derfor hilser »fornuftige tiltag på området velkomment«.

»For eksempel er der god ræson i at give flygtninge, der har været i arbejde i to år, mulighed for at få forlænget deres ophold i Danmark,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Samme holdning ser man hos Danmarks tredjestørste virksomhed, servicevirksomheden ISS, der længe har været en varm fortaler for at skabe bedre muligheder for flygtninge på det danske arbejdsmarked.

»Vi mener, at det er uhensigtsmæssigt at sende god arbejdskraft ud af landet, som vi har brugt tid og kræfter på at oplære. Derfor er det positivt, at der nu er en dialog om at gøre det muligt for mennesker, som allerede er aktive bidragsydere til samfundet, at forblive,« siger Lotte Hjortlund Andersen, der er direktør for People & Culture i ISS Danmark, i en skriftlig kommentar.

DA: Paradigmeskifte skaber usikkerhed

I DA’s øjne er det et skridt i den rigtige retning, at regeringen nu vil lade flygtninge i job blive. Men ifølge Jannik Bay så man gerne, at regeringen også »afmonterede noget af den usikkerhed, der ligger i paradigmeskiftet«.

Helt konkret efterlyser DA, at man lægger mere vægt på faktorer som beskæftigelse og uddannelse, når man vurderer, om en flygtnings midlertidige opholdstilladelse forlænges, end man gør i dag.

»Det er en del af paradigmeskiftet, at en flygtnings beskæftigelse og uddannelse vejer mindst muligt, når flygtninges opholdstilladelse bliver vurderet. Det synes vi er uhensigtsmæssigt. For så har man ikke et incitament til at tage et job,« siger Jannik Bay.

Udover de to nye lempelser er han og DA positive over for, at den nye regering har bebudet, at den ønsker en højere beskæftigelse blandt flygtninge.

»Det synes vi bestemt, der er potentiale til. Og der bør man også se mere på den store variation ude i kommunerne, hvor nogle er rigtig gode til at få flygtninge i job, mens andre ikke er,« siger han.

– Kritikere af de to lempelser siger, at det er den forkerte vej at gå, fordi det vil give flygtninge incitament til at blive i Danmark?

»Spørgsmålet om, hvorvidt man står til hjemsendelse eller ej, er en politisk vurdering, som blandt andet bygger på forholdene i hjemlandet. Dem synes jeg, man skal respektere. Men når man er i Danmark, så bør man være selvforsørgende. Og der må vi bare konstatere, at de her lovændringer giver bedre rammer for at blive selvforsørgende,« siger Jannik Bay.

Den ene lovændring vil som beskrevet gøre det umuligt at tage den midlertidige opholdstilladelse fra flygtninge, så længe de er i beskæftigelse og har arbejdet i den samme branche i mindst to år. Hvis de skifter til et andet job i samme branche, skal man heller ikke kunne tage opholdstilladelsen fra dem.

Med den anden lovændring vil cirka 4.700 primært syriske flygtninge med midlertidigt ophold nu få mulighed for at tage en gratis videregående uddannelse.

Det har tidligere kun været muligt for de flygtninge, der har fået asyl som personligt forfulgt, at tage en gratis videregående uddannelse. Imens måtte flygtninge, der ikke er personligt forfulgt, men som i stedet har fået en såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus i Danmark, selv betale.

Det har den nye regering nu lavet om på, sådan at alle typer flygtninge med midlertidigt ophold kan tage en videregående uddannelse uden at skulle have penge op af lommen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Pedersen

Selvfølgeligt er arbejdsgiverne vilde med gratis arbejdskraft

Dyne-Larsen afviser danske ledige og hyrer gratis flygtninge
Danske ansøgere med erfaring bliver afvist af Jysks lager ved Horsens, som i stedet ansætter flygtninge i gratis virksomhedspraktik.

Løntrykkere nej tak!

https://fagbladet3f.dk/nyheder/3d3515f94c84442aa5e3d24ad3974037-20160216...

René Pedersen, Ole Schwander, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Georg Kallehauge, jens christian jacobsen, Susanne Kaspersen, Dennis Iversen, Ole Arne Sejersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Det er interessant at betragte debatten omkring arbejdskraft i Danmark.

Falder debatten på at få flest mulige af folk udenfor arbejdsmarkedet i arbejde (etniske danskere forstås), rejser der sig et ramaskrig over denne grufulde udnyttelse af folk, der ikke magter at være på arbejdsmarkedet.

Falder så debatten på at hente udenlandsk arbejdskaft ind i landet, rejser der sig et ramaskrig omkring, at de er løntrykkere og at de tager arbejdspladser for de stakkels folk udenfor arbejdsmarkedet.

Nu må I sgu bestemme jer.

Summasumarum: Erhvervslivet har brug for arbejdskraft for at genere velfærd - ingen arbejdskaft=ingen velfærd. Og udenlandsk arbejdskraft skal selvfølgelig arbejde under danske overenskomster og - hvis nødvendigt - en lovgivet mindsteløn.

Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Viggo Okholm, Birte Pedersen, Jens Winther, Erik Fuglsang og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Marie Jensen

Så vidt jeg kan læse, Jesper Pedersen, så handler artiklen om at flygtninge i arbejde på almindelige vilkår ikke lige pludseligt bliver smidt ud af landet og ikke om praktikordninger.

Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Torben Skov, Mogens Holme, Lasse Nielsen, Lillian Larsen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Jens Winther, Alvin Jensen, Carsten Mortensen, Werner Gass, Torben K L Jensen, Vivi Rindom, Ete Forchhammer og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Det er flygtninge som er i arbejde med løn på danske vilkår, og har været det samme sted i over to år. De kan blive så længe de har arbejde samme sted eller samme branche. Så løndumping er der ikke tale om.

Karsten Lundsby, Mogens Holme, Lasse Nielsen, Lillian Larsen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Jens Winther, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Werner Gass og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

De har jo også de kvalifikationer arbejdsmarkedet sukker efter.
Ingen kendskab til landets regler eller deres rettigheder.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Vivi Rindom og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar

Ib Christensen
Derfor er det godt at de også melder sig ind i en overenskomstbærende fagforening der så passer på deres rettigheder.

Niels Duus Nielsen, Ole Schwander, Karsten Lundsby, Torben Skov, Lillian Larsen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Mottlau

Godt, at DA ytrer sig om udlændingepolitik, ikke mindst når det falder i tråd med Bedsteforældre for Asyl’s ønsker om mere menneskelighed. Man kunne ønske, at DA også tog stilling til de rigide krav om beskæftigelsens varighed og det helt uforståelige krav om "samme branche". Den skjulte dagsorden kan kun være, at jo flere regler for ikke at forlænge en opholdstilladelse jo bedre.
hm - med i BfA

Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Pietro Cini og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

christian christensen
Hvis virksomhederne ikke tjener penge, har vi ingen velfærd!

Eva Schwanenflügel

Det er jo sagt og vidst i mange år, at den famøse 'udlændingepolitik' egentlig mest handlede om at dividere de mest egnede fra de mindst egnede - ifølge Dansk Folkeparti.
Altså at frasige retten til integrering for udlændinge.

Problemet er, at mange indvandrere/flygtninge allerede arbejder i kerne-offentlige opgaver, så som plejepersonale på plejehjem, SOSU-assistenter, og ofte som plejepersonale i ældreboliger.

Der kommer sandsynligvis en opblomstring af nye læger og sundhedspersonale snart.

Skulle alle disse mennesker sendes ud af vort land?
For så ville vi få det svært.

Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. De 'mest egnede' er en socialdarwinistisk misforståelse.

Nils Bøjden

Udlændingepolitik Radikale style.