Nyhed
Læsetid: 2 min.

Sikkerhedseksperter er rystede over Udbetaling Danmarks »masseovervågning«

Tirsdagens rapport fra tænketanken Justitia kortlægger et uforholdsmæssigt højt niveau af overvågning af mindst 2,4 millioner danskere hos Udbetaling Danmark. IT- og sikkerhedseksperter retter en skarp kritik af de vide beføjelser
Indland
17. juli 2019

»En meget omfattende databehandling, som bestemt har karakter af overvågning,« siger formand for IT-Politisk Forening, Jesper Lund.

Tirsdag kunne Information fortælle, at den juridiske tænketank Justitia i en ny rapport vurderer, at Udbetaling Danmarks overvågning af borgerne er gået for vidt. De har beføjelse til at samkøre egne oplysninger med andre offentlige myndigheders og arbejdsløshedskassers it-systemer for at finde uoverensstemmelser, der kan tyde på snyd med sociale ydelser.

Men de beføjelser er blevet udvidet så meget, at det har fået tænketanken til at udtrykke bekymring for graden af overvågning, som danske borgere udsættes for. Og den bekymring er der god grund til at have, vurderer formanden for IT-Politisk Forening.

»Reelt er det hele befolkningen, hvis personlige oplysninger de kan få adgang til. Når vi ikke ved, hvem det drejer sig om, eller hvordan oplysningerne bruges, så skaber det følelsen af at være under konstant overvågning,« siger Jesper Lund.

Tænketanken Justitia kritiserer Udbetaling Danmark for i en uproportionel grad at tilgå personlige oplysninger om borgere i deres jagt på svindlere. Og det er der rimelig grund til, vurderer også Henrik Kramshøj, der specialiserer sig i internetsikkerhed og driver sikkerhedsvirksomheden Zencurity.

»Det lugter af masseovervågning. Det er voldsomme systemer med en voldsom indgriben i privatlivet. Det er helt forkert at overvåge alle for at finde nogle få, der snyder,« siger Henrik Kramshøj.

2,4 millioner danskere er på offentlige ydelser. Men databehandlingen begrænser sig ikke alene til dem. Også deres familier, formodede samlevere og husstandsmedlemmer kan uden samtykke få deres oplysninger indhentet.

For høj tillid til IT

Hvis der i forbindelse med en dataanalyse af en borger kommer oplysninger frem, som ser mistænkelige ud, så har de beføjelse til at hente endnu flere oplysninger fra øvrige myndigheder og instanser. Det er kritisabelt, at en myndighed har en sådan blind tillid til it-systemer, vurderer Henrik Kramshøj.

»Hvis der står på skærmen, at Henrik har snydt, så tror man på det. Men der kan altså være fejl i systemet,« siger Henrik Kramshøj.

Man bør derfor gå til kontrolsystemer og overvågning med forsigtighed og forståelse for, at også teknologi kan begå fejl. Derfor er det vigtigt, at der er gode klageinstanser og muligheder for den enkelte borger til at følge med i, hvordan og hvornår denne overvåges. En rettighed, som er helt fundamental, understreger Jesper Lund.

»Det er meget kritisabelt, at Udbetaling Danmark i den grad ikke overholder sin oplysningspligt efter databeskyttelsesforordningen. Det er ikke på nogen måde klart, hvilke oplysninger der indhentes, og hvad de bruges til,« siger han.

Om rapporten fra Justitia sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tirsdag i et skriftligt svar til Information, at han nu har bedt »embedsværket om at se nærmere på rapporten og dens konklusioner«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er måske essensen af problemet, at ingen ved, hvor meget og hvor ofte de bliver overvågede.

Mange ser det ikke som noget særligt, for "hvis man ikke har noget at skjule", etc.

Men der begås rigtig mange fejl, og i det hele taget aner folk intet uråd, før de en dag selv bliver mål for anklager eller får misbrugt deres personlige oplysninger.

Allan Stampe Kristiansen, Peter Hansen, Nille Torsen, Vivi Rindom, Thomas Tanghus, Karsten Lundsby, Lise Lotte Rahbek, Rolf Andersen, Carsten Munk, Gert Romme, Tue Romanow, Steen K Petersen, Steffen Gliese, Torben Skov, Heidi Larsen, Carsten Wienholtz, birgitte andersen, Tommy Clausen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel
Peter Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Steffen Gliese, birgitte andersen, Tommy Clausen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

I Billund kommune checkede de forældrenes elregning uden samtykke da han flyttede hjemmefra :

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE11502665/T%C3%A6nketank-Udbetaling...

Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Torben Skov og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nu er det i orden at lave dataprofiler af ledige, siger Datatilsynet.
Der var ellers sået tvivl om, hvorvidt det var lovligt ifølge den nye GDPR-forordning.

https://www.a4nu.dk/artikel/tilsyn-giver-groent-lys-til-profilering-af-l...

Allan Stampe Kristiansen, Thomas Tanghus, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Gunnar Schmøkel

Tankevækkende. Jeg fik for nogle måneder siden et brev fra Udbetaling Danmark - 4 sider tæt skrevet i et ‘kancellisprog’, som de færreste forstår en pind af. Det blev afsluttet med at jeg forsat får sammenmånedlige udbetaling - den mindst mulige folkepension, da jeg har andre indtægter. Først nu forstår jeg så, at man hat undersøgt mine forhold og intet fandt - men det fremgår IKKE og ‘brevet’ i E-boks. Skræmmende

Peter Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Thomas Tanghus, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk, Steffen Gliese, Torben Skov, Heidi Larsen og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
birgitte andersen

Mon jeg kan søge aktindsigt hos Udbetaling Danmark, så jeg kan lære noget om mig selv som jeg ikke ved noget om!

Peter Hansen, Nille Torsen, Allan Stampe Kristiansen, Vivi Rindom, Marie Jensen, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Tue Romanow, Steffen Gliese, Heidi Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Heidi Larsen

Gunnar Schmøkel:
Jeg fik brev fra dem her i juni hvor de fortalte mig, at JEG havde fortalt dem, at min formue er ændret (som i øget) og at det ville få indflydelse på min boligsikring, men først ville blive modregnet når året skal gøres op Jeg har intet fortalt dem, ej eller er min formue øget (øvrigt, hvis min formue var øget en smule, så er den stadig langt fra grænsen for hvad man må have i formue som førtidspensionist). Jeg sidder stadig med en underlig fornemmelsen over at have fået det brev og føler mig faktisk en smule paranoid over det og i den grad overvåget.

Birgitte Andersen:
Interessant spørgsmål du stiller der, for egentlig burde man vel kunne søge aktindsigt i sin egen ‘sag’ hos det offentlige.

Peter Hansen, Nille Torsen, Allan Stampe Kristiansen, Vivi Rindom, Niels Duus Nielsen, Thomas Tanghus, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Rolf Andersen, Carsten Munk, birgitte andersen, Tue Romanow, Steffen Gliese og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Jeg er egentlig forarget over al denne overvågning - både af Udbetaling Danmark, Militærets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste. Og jeg er især forarget over, at der er ansvarlige danske politikere, der tillader dette, motivere dette, samt vender rygge til for ikke at vide noget. - Hvordan kan man egentlig i Danmark have tillid til sine politikere?

Men det er trods alt intet i forhold til den snagen og omfattende systematiske overvågning som FaceBook konstant udføre. Og de dybt personlige oplysninger som FaceBook "skaffer", de sælges i bearbejdet form til alle, der vil benytte dem. Og disse oplysninger kommer også til landes myndigheder, som man absolut ikke ønsker det, og som ikke er demokratisk ledede.

Men FaceBook kan man faktisk stoppe ved at undlade at bruge dem. Og det er jo helt indlysende, at det der ikke koster noget, - altså er gratis, det skal man holde sig meget langt væk fra.

Allan Stampe Kristiansen, Carsten Munk, Thomas Tanghus, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Rolf Andersen, Niels G Madsen og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Niels G Madsen

Gert Romme, tillid til staten og dens politikere kan man bestemt ikke have. Jeg kan nævne at mine skolebørn ikke engang kan få sundhedspleje i skolen med mindre man lader sig afpresse til at acceptere at deres sundhedsoplysninger, tanker og følelser m.m. frit kan gemmes og videregives i evig tid til helt uspecifikke og udefinerede fremtidige forskningsprojekter og lignende. (Bemærk at "og lignende" ikke engang er min egen formulering, det fremgår af samtykker tilmeldingen.

-Naturligvis er Google og de andre mastodonters dataindsamling et kæmpe problem, men man har dog der visse muligheder for at undgå det. Når det gælder staten og resten af det offentlige, så er man komplet retsløs idet lovgivningen med vilje er skrevet med så mange undtagelser i form af formuleringer som "med mindre væsentlige hensyn taler imod", at myndighederne til enhver tid vil kunne finde et smuthul.

Peter Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Ib Christensen, Niels Duus Nielsen, Thomas Tanghus, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Jens Erik Starup, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Ebbe Overbye og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

At skatteyderne skal betale socialrådgivere for at side og kigge deres facebook sider igennem for, at lede efter noget at stikke næsen i det har vi råd til. Men vi har ikke råd til at tjekke om relativt få kræver for meget retur i udbytteskat, eller offentlige ansatte snyder sig til midlerne de administrer.

Vi har ikke kontrol for kontrollens skyld. Vi har kontrol for troens skyld.
For når nu folk snuppes i at få 500 for meget, så er der da ingen der tror, at dem der selv snupper 5 millioner slipper godt fra det. vel?

Lillian Larsen, Nille Torsen, Allan Stampe Kristiansen, Vivi Rindom, Niels Duus Nielsen, Thomas Tanghus, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Niels G Madsen

Jeg forventer at "og lignende" er der for, at malkekvæget kan sælges til det fremtidige private sundhed og forsikrings væsen.
De skulle jo nødigt gå hen og tegne en forsikring på den af dine børn der havde en skade i skolen.
Men nu skal skaden jo først lige fejlbehandles, så der bliver grund til at privatisere sundhedsvæsnet.

Niels G Madsen, Allan Stampe Kristiansen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Bliver vi overvåget?

Bruger kommunerne falske Facebook profiler, for at komme ind i dit private rum?

Bestyrelsen i Udbetaling Danmark har større og større antal ikke-politikere.

Udbetaling Danmark er underlagt Retssikkerhedslovens § 3 stk.2

Hvor finder jeg Udbetaling Danmarks offentliggjorte sagsbehandlingstider?

Udbetaling Danmark.
http://www.k10.dk/showthread.php?t=25471

Overvågning.
https://www.k10.dk/showthread.php?t=34695

Angiv din nabo
https://www.k10.dk/showthread.php?t=25393

Kommunale FALSKE FB-profiler.
https://www.information.dk/indland/2011/03/falske-facebook-profiler-brug...

""Flere kommuner har nemlig oprettet falske facebookprofiler, som de bruger til at få adgang til borgernes lukkede profiler, hvor kontrolgrupperne så kan indsamle private oplysninger og bruge dem mod borgerne i sociale sager.

’Dummy-profiler’ kalder man de falske facebookprofiler, men metoden er ulovlig."

Med venlig hilsen

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard: Staten overvåger ikke

http://www.k10.dk/showpost.php?p=368785&postcount=142