Læsetid: 7 min.

Den store grønne omstilling kræver et opgør med systemets silotænkning

Tidligere topchef i centraladministrationen appellerer til den ny regering om at bryde med trægheden i embedsværket og bringe visionære virksomheder sammen i grønne projekter
Socialdemokraten Dan Jørgensen overtog posten som klimaminister – og med den en stor opgave, der ifølge tidligere departementschef Jørgen Rosted går ud på at nedbryde silotænkningen i embedsværket.

Socialdemokraten Dan Jørgensen overtog posten som klimaminister – og med den en stor opgave, der ifølge tidligere departementschef Jørgen Rosted går ud på at nedbryde silotænkningen i embedsværket.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

3. juli 2019

Det er, når de smukke visioner møder virkeligheden, at besværlighederne begynder.

De fire partier, der udgør den nye S-regerings parlamentariske grundlag, har i deres fælles ’forståelsespapir’ malet et smukt billede af et grønnere Danmark, der lever op til Parisaftalens klimamål, får økologien til at brede sig, gør Finansministeriets regnemodeller grønne, baner vej for en cirkulær økonomi, griber ind over for miljøbelastningen med plastic, PVC, kvælstof, sprøjtegifte m.m.

En af de mange, der roser forståelsespapiret, er Jørgen Rosted, økonom, tidligere direktør i Finansministeriet, departementschef i Erhvervsministeriet og udviklingsdirektør i forsknings- og analyseenheden FORA, i dag rådgiver for bl.a. grønne danske virksomheder.

Om nogen ved Jørgen Rosted, hvad realpolitik er, og hvilke barrierer politiske visioner kan støde på i mødet med embedsværket, erhvervslivet og offentligheden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Jakob Lykkebo Østergaard
  • Johnny Christiansen
  • Niels-Simon Larsen
  • Eva Schwanenflügel
Morten Lind, Jakob Lykkebo Østergaard, Johnny Christiansen, Niels-Simon Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu