Læsetid: 4 min.

Sundheds- og ældresektoren skal blive langt bedre til at forstå ældres seksualitet

Ældres seksualitet er omgærdet af tabu og uvidenhed. Forskningen viser dog, at de 60-75-årige danskere er mere seksuelt aktive, og med det stigende antal ældre vil der opstå et krav om, at sundhedsvæsenet og ældreplejen bliver langt bedre til tale om og håndtere ældres seksualitet, mener eksperter
»Jeg gør det, der passer mig,« siger Bodil Marie Ladefoged, 76, der bor på plejehjemmet Slottet på Nørrebro i København. »Men jeg bliver ikke så let forelsket, og jeg leder heller ikke efter nogen.«

»Jeg gør det, der passer mig,« siger Bodil Marie Ladefoged, 76, der bor på plejehjemmet Slottet på Nørrebro i København. »Men jeg bliver ikke så let forelsket, og jeg leder heller ikke efter nogen.«

Peter Nygaard

29. juli 2019

Da international forskning sidste år viste, hvor seksuelt aktive og tilfredse ældre var, overraskede det forskerne meget.

Undersøgelsen viste blandt andet, at ni ud af ti danske mænd og otte ud af ti danske kvinder mellem 60-75 år var seksuelt aktive, og de danske kvinder hørte til dem, der var mest tilfredse med deres sexliv.

Spørger man Gert Martin Hald, der er en af de danske forskere bag undersøgelsen, hvorfor de ældres seksuelle aktivitet kom som en overraskelse, så skyldes det uvidenhed og fordomme:

»Helt ærligt så er vi som forskere, der går ind i et nyt felt, jo viklet ind i de samme forestillinger, som generelt er i befolkningen om, at de ældre ikke har sex. På den måde er vi jo lige så uvidende som alle andre, men det er også, når forskningen bryder med de vante forestillinger, at den bliver virkelig interessant,« siger Gert Martin Hald, der er lektor i psykologi og klinisk sexologi på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Forskningen i ældres seksualitet er meget begrænset, men de seneste ti år er der begyndt at komme britiske og amerikanske undersøgelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tommy Clausen
  • David Zennaro
  • Kurt Nielsen
Tommy Clausen, David Zennaro og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Bødtcher-Hansen

29/jul/2019

Ja, kærlighed er jo andet og mere end seks og børn,
det er også, og måske især, fællesskab og gensidig omsorg ;-) ...

Kærlig hilsen
Claus