Læsetid: 4 min.

For tredje år i træk er færre blevet optaget på pædagoguddannelsen

Den nye regerings planer om minimumsnormeringer og bedre forhold i daginstitutionerne hviler på, at der skal uddannes flere pædagoger. Men igen i år er antallet af unge, der vil læse til pædagog, faldet
Selv om pædagoguddannelsen stadig er den uddannelse, der tiltrækker flest på landsplan, er optaget faldet med to pct. siden sidste år.

Selv om pædagoguddannelsen stadig er den uddannelse, der tiltrækker flest på landsplan, er optaget faldet med to pct. siden sidste år.

Katrine Becher Damkjær

26. juli 2019

Antallet af nye studerende, der er blevet optaget på en pædagoguddannelse, dykker for tredje år i træk.

Selv om pædagoguddannelsen stadig er den uddannelse, der tiltrækker flest på landsplan, og selv om der år efter år er ledige pladser på pædagoguddannelserne, er optaget faldet med to pct. siden sidste år og knap ni pct. siden 2014.

Det viser de nye tal for årets studieoptag fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, som bliver offentliggjort i dag, fredag.

Og det er en »dybt kritisk situation«.

Sådan siger Stefan Hermann, der er rektor for Københavns Professionshøjskole og formand for rektorerne i Danske Professionshøjskoler.

I 2030 vil der nemlig være 20 pct. flere børn mellem nul og seks år end i dag, og allerede nu er der nærmest ingen ledighed blandt pædagoger.

Derudover vil den nye regering og dens støttepartier indføre minimumsnormeringer i dagsinstitutionerne, og da ungdomsårgangene bliver mindre de kommende år, kan det resultere i, at endnu færre søger ind på pædagoguddannelsen, siger Hermann.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Steen K Petersen
Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det kunne også tænkes at det er fordi arbejdet er både fysisk og psykisk hårdt, ansvaret for andres liv er stort og lønnen er horribel.
Hvis vi vægtede mennesker højere, ville løn og ansvar måske hænge bedre sammen.

Birgitte Christensen, David Breuer, Tue Romanow, Mogens Holme, Steen K Petersen, Jesper Sano Højdal og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Nu er det mennesker man skal arbejde med-børn er også mennesker, men det burde ikke være lønnen som afgør det. Den skal være rimelig, men selve faget og interessen for arbejdet med børn og samarbejde med forældre bør være det primære. Det med den høje løn i en ny tid med klima m.v. og stadig mange som ikke e rinde i varmen bør være der sekundære. Ellers er jeg ikke så sikker på hjertet er med. Men jeg tror også uddannelsen skal strammes op og nogle af de gamle fag som drama-formning/værksted skal tilbage og ikke kun gruppearbejde uden ordentlig vejledning.
PS: Er pensioneret,men var med fra den første årgang på den tre årige uddannelse fra 1970.

Erik Fuglsang, lone bording og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Peter Engelbrecht

Dårlig løn, psykopatiske forældres krav, samlebåndsarbejde, dårlig arbejdsklima, syge kollegaer, ingen udvikling.

Jeg forstår godt de unge. Arbejdet er et sted som skal give meningsfuldhed. En daginstitution mener mere kasselinjen i Netto. Den dag pædagogerne selv kan planlægge og styre deres dagligdag/arbejde og hvor forældrene/systemet ikke blander sig, begynder det at blive interessant at blive pædagog. De unge vil have indflydelse og gøre en forskel, ikke blot udføre ordre.

over and out

Birgitte Christensen, lone bording, Egon Stich, Carsten Munk og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Ole Schwander

Højere løn og bedre arbejdsforhold til pædagoger - og skolelærere. Måske gentænke hele uddannelsen? Måske import af pædagoger fra Afrika og Mellemøsten? Nu må Frederiksen og Østergaard se at få fingrene ud!

Viggo Okholm

Peter B.
Nu er forældre vist ikke en hindring, hvis man vel at mærke møder dem som mennesker på lige fod. Men systemets krav og hysteri gør tiden til den lille snak på lige fod om verdens situationen.
Men som jeg skrev, så er lønnen vigtig,men bør ikke være det centrale. Men det kræver jo så at vi alle ændrer vores ide om kun høj løn kan gøre os lykkelige.
Men du lyder som om du er noget desillusioneret!

lone bording

Fjern al forvaltning konsulenter og klyngeledelse og giv friheden tilbage med pædagogisk og administrativ ansvarlig ledelse gerne kollektiv ledelse - rundkredspædagogikken skal tilbage det kan ikke gå for hurtigt - ingen unge gider dikteres af politisk styrede kontormus med modeller på samlebånd