Læsetid: 14 min.

For et år siden trådte Greta Thunberg frem. Her fortæller ti stemmer fra klimadebatten, hvad hun har betydet

Den i dag 16-årige svenske skolepige Greta Thunberg er på et år blevet et symbol på en klimabevægelse, der i høj grad nu drives af den unge generation. Med Thunberg kræver ungdommen, at de voksne tager ansvar og »forener sig bag videnskaben«. Vi taler med ti personer, der på forskellig vis har engageret sig i klimadebatten, om den forandring, som Greta Thunberg har stået bag
Jeg tror, at bevægelser altid har brug for et ansigt, der kan samle og være en katalysator. Greta blev en katalysator for det, der allerede lå i ungdommen. Hun formåede at hjælpe os med at samle mange tusinde til at blive aktiveret. Hun har givet os modet til at sige tingene mere direkte, siger Frederik Roland Sandby der er aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse.

Jeg tror, at bevægelser altid har brug for et ansigt, der kan samle og være en katalysator. Greta blev en katalysator for det, der allerede lå i ungdommen. Hun formåede at hjælpe os med at samle mange tusinde til at blive aktiveret. Hun har givet os modet til at sige tingene mere direkte, siger Frederik Roland Sandby der er aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse.

Fabrice Coffrini

19. august 2019

Tirsdag er det et år siden, at skolepigen med de sirligt satte rottehaler og det rolige gemyt stillede sig på Mynttorget i Stockholm med et skilt: »Skolstrejk för klimaet«. Den gang ville hverken hun selv eller andre have kunnet forudse, at hun ville blive et symbol på en global klimabevægelse, der har forgrenet sig fra den svenske hovedstad til resten af verden.

Med sit budskab om, at de voksne »skider« på hendes fremtid, har hun samlet tusinder af unge og skabt lydhørhed hos topchefer og verdensledere. Hun har holdt taler, der er gået viralt, og har af nogle fået æren for, at klimaet i dag er langt mere fremtrædende på den politiske dagsorden.

Information har talt med ti personer, der med forskellige udgangspunkter har fulgt Greta Thunberg i det forløbne år.

»Det var den sommer, at jeg virkelig forstod, hvor slemt det var«

Tindra Jällhage, 14 år, har skolestrejket med Greta siden begyndelsen

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Thomas Tanghus
  • Steen K Petersen
  • Carsten Munk
  • Gert Romme
  • Ellen Jeppesen
  • Hans Larsen
  • Oluf Husted
  • Eva Schwanenflügel
Kurt Nielsen, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Carsten Munk, Gert Romme, Ellen Jeppesen, Hans Larsen, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

birgitte andersen

Jeg synes det er bekymrende, hvordan nogen udnyttet hendes kamp for klimaet, til at fremstå naivt!
jeg tænker på den artikel som var i EB.
https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/gretas-sejltur-mere-skadelig-end...

I denne artikel, fremstår hun jo dum og ikke særlig kvik.
Måske var det bare disse mennesker som tilbød hende et lift, der udnyttede hende som "gratis" reklame.
Stakkels pige, at kæmpe for miljøet og så ende med at forsager mere forurening end hvis hun selv havde valgt at flyve....

Hans Helle, Flemming Olsen, Runa Bejstrup og Boe Larsen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

I årene fra 2002-2017 blev 1558 miljøaktivister slået ihjæl skriver, Global Witness. Men det snakkes det ikke om. Mennesker som i praktiken lavede en indsats på rigtigt.
Greta Thunberg er elitens darling og har et stort pegefinger som hun snart falder over.

Nils Lauritzen

For ca 2000 år siden gjorde en jødisk tømrer oprør mod såvel den romerske verdslige som den jødiske religiøse elite. Han var næppe belæst, sandsynligvis måske endda analfabet. Mange har siden ment, at han havde et par pointer.

I dag har vi ikke tid til at lade hånt om de få, der modigt står frem og taler for en mulig bæredygtig verden. Men de endnu færre, der nægter at se virkeligheden i øjnene og holder fast i videnskaben af i går. kan vi let undvære.

Flemming Berger, Nanna Kinch, Thomas Tanghus, Hans Larsen og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Nils Lauritzen

"Vi har 3 vidende forskere, Johannes Krüger , Henrik Svensmark og Ole Humlum som er uenige med FN-panelet. Men de ignoreres af de uvidende." (Ole Gerstrøm)

Når de uvidende ignorerer de 3 herrer, skyldes det helt overvejende, at der blandt de virkeligt indsigtsfulde er næsten total enighed om, at de 3 tager fejl.

Jens Bryndum, Thorkel Hyllested, Rikke Nielsen, Knud Chr. Pedersen, Sven Dall, Nanna Kinch, Jørn Vilvig, Thomas Tanghus, Krister Meyersahm, Steen K Petersen, Karen Margrethe Larsen, Kim Houmøller, Hans Larsen, Carsten Munk, Gert Romme og Niels Østergård anbefalede denne kommentar
Ole Schwander

"For ca 2000 år siden gjorde en jødisk tømrer oprør mod såvel den romerske verdslige som den jødiske religiøse elite. Han var næppe belæst, sandsynligvis måske endda analfabet. Mange har siden ment, at han havde et par pointer."

Ja, han havde da bestemt et par pointer. Men se, hvordan det endte med kristendommen (og islam for den sags skyld).

Brian W. Andersen

@ Ole Gerstrøm

3 forskere ud af en samlet mængde af hvor mange vidende forskere på klimaområdet? Både set nationalt og internationalt?

Svaret kan du få en idé om, ved at kigge på spørgsmålet om en anden påstand som er dette: "Er 97 procent af forskerne enige om, at klimaforandringer er menneskeskabte?" Hvad empirien er i dette, er taget under grundig behandling her: https://videnskab.dk/naturvidenskab/er-97-procent-af-forskerne-enige-om-...

Jeg vil desuden anbefale at være forsigtig med at kalde Greta Thunberg for uvidende. Andre har forsøgt at gøre det samme, nogle ud fra hendes alder og andre (f.eks. Pia Kjærsgaard) ud fra hendes autisme. Netop sidstnævnte bør man være opmærksom på, fordi personer med Aspergers har tendens til at udvikle særinteresser og når de gør dette, så er det meget almindeligt at deres indlæringsevne på interessefeltet hopper så højt ovenud af skalaen at ingen neurotypiske personer kan følge med tempoet. Lige præcis den faktor har skabt en hel del topforskere, hvoraf man som eksempler blandt andre kan nævne Danmarks populære fysiker Holger Bech Nielsen eller Nobelprisvinderen i økonomi Vernon L. Smith.

Med den interesse som Greta Thunberg har for klimaspørgsmål, vil det derfor være ret naivt at tro at hun ikke har læst på forskningen som en videnssugende svamp. Jeg tror heller ikke at noget universitet ville turde at inddrage en 16-årig i deres profil, hvis ikke de var sikre på at vedkommende kan stå sagligt på mål for sine holdninger, hvorfor dette æresdoktorat næppe kun er for hendes blå øjnes skyld: https://web.umons.ac.be/fr/nicolas-hulot-nicholas-stern-et-greta-thunber...

Jeg kunne også her stille modspørgsmålet om hvilke vidende forskere som du vælger at ignorere. Dit navn og profilbillede gør dig meget let genkendelig, så det kan godt undre lidt at du ikke vælger at lade selv den mindste tvivl om menneskers klimapåvirkning føre til at lade forsigtighedsprincippet råde, fordi hvis du tager fejl i din klimaholdning her, så vil grænserne snart blive tromlet ned af klimaflygtninge. Du har aldrig ladet nogen være i tvivl om at dette absolut ikke står på din ønskeseddel.

Thomas Tanghus, Carsten Munk, Carsten Svendsen, Steen K Petersen, Charlie Peterson og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

birgitte andersen -

Nej. Det bekymrende er, at der er en koordineret anstrengelse for at få fremstillet Greta i et dårligt lys - påfaldende nok anført af grupper, der financieres af eller har tætte forbindelser til den sorte industri. Mange af dem er direkte løgne - og nogle af dem kan vi, som skandinaver, se det vanvittige i.

Det første eksempel var historien, der blev bragt meget tidligt, om at hendes far blev styrtende rig på datterens aktiviteter. Pudsigt nok blev den kolporteret og genkolporteret i lande, hvor ingen vidste, at Sveriges skattelister er åbne.

Nu er det så denne historie. Jeg ved ikke hvor meget du, Birgitte, kender til tysk presse - men Bild Zeitung bør ikke være på nogens liste over valide kilder.

Du er så ikke den værste - jeg fik mig et godt grin over Peter Ingemann - journalisten der i årevis har slikket nogle af klodens værste klimasyndere i ...... - citerer bladet Bild/taz. For folk der kender Tyskland, bare lidt, er ideen om at Taz (der blev startet af venstreradikale Apo-aktivister) og det Springerejede Bild har slået kludene sammen, er - nå, ja. temmelig afslørende for dem, der hopper på den.

Spørg dig selv: Hvorfor får en 16-årig pige så mange tærsk? Grunden er vist klar - når OPECs generalsekretær kalder klimaaktivisterne "måske den største trussel", så ved du, hvad hun og FFF er oppe imod.

Ellers kan jeg kun anbefale Berlingskes analyse:
https://www.berlingske.dk/rokokoposten/rokokoposten-forskere-opdager-uud...

Thorkel Hyllested, Flemming Berger, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Kim Houmøller og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Den videnskablige samlet set konsensus om den bedste videnskablige evidens er klar.

Verden befinder sig i en pseudo økonomisk vækst klimatisk undtagelsestilstand.

Klimabenægtere er få og klimabenægtere har ingen valide argumenter.

Jørgen Wind-Willassen

Trump og Thunberg har en del tilfælles.
Den politiske agenda er centreret om -dem selv.
Fantastisk at så mange lader sig trække rundt i manegen af de to fantaster.
En gang var politik noget med at dele sig efter anskuelser og tage udgangspunkt i faktuelle forhold.
Nu fører Trump og Thunberg an med en gang selviscenesættelse og følelses politik.
Så meget har vi da lært af Thunberg.
Eller måske snarere hendes forældres børnestunt, for det er næppe hende selv der orkestrerer hypet.

arne tørsleff, Carl Chr Søndergård, Nike Forsander Lorentsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

#Jørgen WW
Det er på grænsen til den ultimative sølvhat at forestille sig at Gretas forældre har planlagt sig fremmøde for WEF, UN osv. da hun satte sig foran den Svenske rigsdag med sit beskedne skilt.

Thorkel Hyllested, Hans Larsen, Flemming Berger, Nanna Kinch, Carsten Svendsen, Jørn Vilvig og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Nej Klaus - er det ikke gået op for dig, at hendes forældre selv var ude og antænde sidste sommers store skovbrande.

Og så fik de endda overtalt Lars Løkke til at hoppe med på stuntet og sende 200 danske brandmænd til Sverige. Jeg garanterer for, at der ikke var nogen brande i Sverige og at brandfolkene allesammen var vaccinerede som små, så de bare troede at de så flammer.

birgitte andersen

niels astrup
19. august, 2019 - 11:15

Du skriver: "Du er så ikke den værste "
Jeg er ikke den værste hvad?
Du skriver:"Spørg dig selv: Hvorfor får en 16-årig pige så mange tærsk? Grunden er vist klar - når OPECs generalsekretær kalder klimaaktivisterne "måske den største trussel", så ved du, hvad hun og FFF er oppe imod."
Ja, hvorfor mon hun gør det! Kunne det tænkes at der er nogle der tjener mange penge på det?

Jan Eskildsen

Nu er der ikke kun tre danske forskere, der mener noget andet. Rigtig mange forskere er uenige på et eller flere punkter i den propaganda, der føres frem, men da det i årenes løb er blevet varmere, og der er forsvundet is fra de arktiske områder i et stort omfang, uden at vi ved, om det hele gendannes, er der grund til at debattere årsag og virkning - og ikke udelukke nogen fra debatten.

arne tørsleff, Ole Gerstrøm og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Klaus Brusgaard

Pyt med sølvpapirshatten. Bare det at sætte lighedstegn imellem Donald Trump og Greta Thunberg er så stor en stråmand at vi kan sælge den til den næste Burning Man festival, så festivalen kan sætte en ny rekord når den skal brændes.

Okay Jan - lige et tankeeksperiment.

I morgen holder Greta sin kæft, køber biletter til den næste Pink-koncert og tegner abonnement på det tyske blad Neon.

Og? Så er der altså ikke problemer med klimaet mere...på en eller anden mirakuløs måde genvinder Island sine gletschere, finstøvsforureningen i storbyerne findes ikke mere og elektronikproducenterne producerer cirkulært.

For første gang i verdenshistorien vil en hersende ideologi helt frivilligt, uden modstand, ændre kurs.

Og så læser vi allesammen ayn rand om aftenen.

Thorkel Hyllested, Hans Larsen, Boe Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Hele miseren skyldes vores nedprioritering af naturvidenskaben i uddannelsessektoren gennem de sidste 50 år. Du kan i dag bilde den almene befolkning ind, at det er vores tilførsel af en handicappet klimagas ud i 0.0135% af atmosfæren, der har forårsaget temperaturstigningen på 0.9 grader siden afslutningen af den lille istid.

Hvad værre er. Klimaarbejderne lægger nu horoskober, som viser os, at enden er nær, og nu er det ikke bare CO2 men ikke mindst kobøvser og forkert arealudnyttelse ?

Faked fup science uden hold i virkeligheden, og hele flagellanteriet æder det råt.

https://www.icao.int/sustainability/Documents/FastFacts/WorldAviation.png

Det er ikke CO2 eller de 2/1000000 metan det handler om men derimod god gammeldags H2O. Stop luftfarten og se, om du synes det bliver lidt for koldt om natten om om vinteren. Så kan du jo altid justere lidt med en weekend i New York

Rikke Nielsen

Stor respekt for hendes indsats, men da jeg aldrig har haft tendenser i retning af religion, bliver hun aldrig min Messias.

Nike Forsander Lorentsen

Greta Thunbergs mor, Opera/Operett sanger Malene Erman bog, 'Scener ur Hjärtat', handler om familjen og de to døtres neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, Malene Erman siger også hun selv har ADHD. Om nu nogen klima fantast har lyst at læse den.

Henrik Brøndum

"Hun har en sublim frisure!"

Henrik Brøndum, stylist og cafegeni.

Greta tager ansvar ved at anvise beskæftigelse til alle de, der bliver arbejdsløse af CO2 nedskæringerne. Fletninger kan redes ud og genflettes flere gange om dagen, det skaber masser af CO2 neutrale jobs! Unikt!