Baggrund
Læsetid: 5 min.

Asylansøgere i opråb: Nej, vi vil ikke blive på Sjælsmark

Størstedelen af familierne på Udrejsecenter Sjælsmark har underskrevet et åbent brev om deres mistrivsel og brændende ønske om at blive flyttet væk fra den nedlagte kaserne. Det sker som reaktion på medarbejderen Michael Høeghs påstand om, at et flertal af familierne ønsker at blive
50 ud af de omkring 60 børnefamilier på Sjælsmark har ifølge Informations oplysninger underskrevet et brev til statsminister Mette Frederiksen (S) og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) som reaktion på et åbent brev skrevet af en medarbejder på Sjælsmark. Her er det børn fra Sjælsmark, som demonstrerer foran Christiansborg i november 2018.

50 ud af de omkring 60 børnefamilier på Sjælsmark har ifølge Informations oplysninger underskrevet et brev til statsminister Mette Frederiksen (S) og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) som reaktion på et åbent brev skrevet af en medarbejder på Sjælsmark. Her er det børn fra Sjælsmark, som demonstrerer foran Christiansborg i november 2018.

Tobias Nilsson

Indland
8. august 2019

Der er varmt og lidt lummert i det fyldte fællesrum i Trampolinhuset i det nordvestlige København. Her kommer asylansøgere for at få et frirum med danskundervisning, juridisk rådgivning og fælles aftensmad.

I sofaer, lænestole og på slidte træstole sidder 24 mænd, kvinder og et enkelt spædbarn.

De er vrede og forurettede over, at en institutionsmedarbejder fra Udrejsecenter Sjælsmark har turneret i medierne med sin opfattelse af beboernes trivsel på centeret.

»Når jeg taler med børnefamilierne, her efter beslutningen er truffet om at etablere et nyt udrejsecenter, møder jeg modstand. Langt de fleste familier på Sjælsmark ønsker ikke at flytte fra Sjælsmark,« skrev Michael Høegh i et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) offentliggjort i Altinget.

Det billede kan familierne ikke genkende.

Tværtimod er de glade for hensigtserklæringen fra den socialdemokratiske regering og dens støttepartier om, at børnefamilierne skal flyttes fra Sjælsmark til et udrejsecenter med en »mere hensigtsmæssig lokalitet«, som indrettes efter anbefalingerne fra Røde Kors og Ombudsmanden.

Derfor har en gruppe forældre skrevet et modsvar, som 50 ud af de omkring 60 børnefamilier på Sjælsmark ifølge Informations oplysninger har underskrevet.

»Ingen af os, der bor i Sjælsmark, har valgt at bosætte os der. Vi blev tvunget til Sjælsmark. Nu vil den nye regering overflytte børnefamilierne til et mere børnevenligt center. Det er vi glade for,« skriver asylansøgerne i deres foreløbige udkast til et brev til Mette Frederiksen og Mattias Tesfaye, som Information har set.

Efterhånden som Michael Høeghs ord bliver læst op og oversat til både engelsk, farsi, arabisk og fransk, får det panderynkerne til at vokse frem hos mange af de fremmødte i Trampolinhuset.

I brevet skriver Michael Høegh, at hegnet omkring centeret er en hjælp for de kvinder, der lever i skjul for deres mænd eller familier, som på grund af adgangskontrollen ikke kan komme ind.

»Han skriver, at asylansøgerne er glade for hegnet,« forklarer Tone Olaf Nielsen, der er programdirektør i Trampolinhuset.

Der udbryder en latter, som følges af klapsalver, da en mand råber, at så kan Michael Høegh da selv flytte ind. Manden hedder Ali Gholami og kom til Danmark fra Iran for fire år siden. Sammen med sin kone og tre børn har han siden februar boet på Sjælsmark.

»Børnene er bange for politiet. Min datter tør ikke gå i kantinen, fordi de har uniformer på. Om natten kan vi ikke sove, fordi vi er bange,« siger han.

Modsvar til Michael Høegh

Siden han og de andre forældre hørte om Michael Høeghs brev, har de arbejdet på svaret. I den udgave af brevet, Information har set onsdag, og som efter planen skal afsendes i sin endelig udgave fredag, står der blandt andet:

»Vi vil gerne invitere jer til at komme til Sjælsmark og tale mere med os om vores anbefalinger for det nye centers udformning.«

Beboerne beskriver, at hverdagen på Sjælsmark føles som et fængsel. At de længes efter respekt, rettigheder, skoletilbud til børn og uddannelse til voksne. De håber, at det nye center vil ligge tæt på børnenes skoler og venner, men også at de fysiske rammer bliver anderledes.

»Vi håber, at det nye center er fri for pigtråd, hegn og uniformerede betjente. Vi håber, at værelserne ikke er beskidte og nedslidte, at der vil være fælles køkkener, og at vi igen vil få kontante ydelser, så vi kan lave vores egen mad,« står der også i brevet.

Ali Ghomali og de andre forældre har brugt dagene på at banke på døre og udbrede kendskabet til Michael Høeghs brev. På en uge har de samlet underskrifter fra 50 familier. Ifølge Informations oplysninger er der omkring 60 familier på Sjælsmark.

En forælder fra hver familie har underskrevet med fuldt navn, ID-nummer og signatur. Derudover har fire enlige uden børn underskrevet brevet.

Tre familier vil blive

Regeringens planer om at nyt udrejsecenter til børnefamilierne er ifølge Michael Høegh modstridende med, hvad beboerne selv ønsker, og hvad der er i deres interesse.

Han argumenterer for, at »den trygge hverdag, de (familierne, red.) har fået etableret på centeret, bliver ødelagt«.

Så længe familierne ikke kan få ophold, vil de have bedst af at blive på Sjælsmark, mener han. Men det er familierne ifølge Ali Ghomali ikke enige i.

»Mine børn har ingen kontakt til danske børn. Vi vil gerne lære om livet her, have rettigheder, passe et arbejde og gå i skole,« siger han.

Meningen er jo, at I skal tage tilbage til Iran. Ikke at I skal lære Danmark mere at kende.

»Det kan vi ikke. Så bliver vi slået ihjel. Som barn boede jeg 12 år i en flygtningelejr i Irak. Nu skal jeg se mine børn få den samme fremtid uden håb for uddannelse,« siger Ali Ghomali.

– Hvis I fik flere rettigheder, og der ikke var hegn omkring Sjælsmark, ville I så gerne blive boende?

»Nej. Alle vil gerne flytte«.

– Er der ikke en eneste familie, der gerne vil blive?

»Jo. Der er tre familier, som ikke vil flytte,« siger Ali Ghomali.

Ud med kriminalforsorgen

Diskussionen i Trampolinhuset fortsætter. Beboerne er vrede, men vender den ophedede diskussion til en passioneret snak om, hvad de skal svare og gøre.

En medarbejder i Trampolinhuset spørger dem, om de alle har forstået, at alternativet er et andet center og ikke egen bolig.

Alle nikker og en kvinde i en mønstret bluse med sit sorte krøllede hår sat i en knold på baghovedet beder om mikrofonen.

»Jeg har talt med familierne. Dem, hvis børn går i skole, vil gerne bo på Sandholm. De andre vil flytte hvor som helst hen, bare det er væk fra Sjælsmark,« siger Shakira Kasigwa.

Sandholm ligger tæt på Sjælsmark, og derfor håber familierne, at børnene dér ville kunne fortsætte i de samme skoler, som de går i nu.

Shakira Kasigwa fortæller om, hvordan det er at bede om tilladelse til at besøge venner for så at komme hjem til et værelse, der er blevet endevendt. Og om kontrasterne til, da hun boede på andre asylcentre, hvor beboere blev inddraget i beslutninger og drift.

»Hvis vi skal blive på Sjælsmark, skal Kriminalforsorgen ud. Så skal det kun være medarbejdere fra Røde Kors og ingen uniformer,« siger Shakira Kasigwa.

Information har været i kontakt med Michael Høegh, som ikke har ønsket at udtale sig. Han henviser til sit åbne brev.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Michael Høeghs kamp for sit job bør være det modsatte - en fyreseddel, er jeg ked af at sige. Han har jo intet begreb om det sted, han arbejder, eller de mennesker, han arbejder med.

Eva Schwanenflügel, Esben Lykke, Per Klüver, Troels Ken Pedersen, Elisabeth Andersen, Tue Romanow, Carsten Wienholtz, Dorte Schmidt-Nielsen, Johanna Haas, Rikke Nielsen, Anina Weber, Jan Weber Fritsbøger, Hans Larsen, Jørgen Hilm, Dorte Sørensen, Erik Karlsen, Torben Skov, Niels Duus Nielsen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Sjælsmark er et militært skydeøvelse område!
Vores væbnede styrker træner til væbnet konflikt og et pigtråd indhegnet Udrejsecenter Sjælsmark er placeret i lige dette område, beboet af i forvejen meget skræmte mennesker ofte psykisk syge af stress, spørgsmålet er derfor, findes der menneske der ikke kan se det modbydelige i dette?

Der er mange politikere og deres vælgere, der vil have det sådan ‘rigtigt modbydeligt’, men det er en helt anden historie.

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Thomas Tanghus, Leif Høybye, Gitte Loeyche, Troels Ken Pedersen, Elisabeth Andersen, Jane Nielsen, Tue Romanow, Carsten Wienholtz, Johanna Haas, Rikke Nielsen, Peter Wulff, Birgitte Johansen, Anina Weber, Jan Weber Fritsbøger, Ole Kragelund, Jørgen Hilm, Hans Larsen, Dorte Sørensen, Lillian Larsen, Steffen Gliese og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hørte Michael Høegh i P1's Orientering i sidste uge. Hvor han også sagde, at Inger Støjberg fortalte FAKTA og ikke forblommede historier som mange andre. Ja-så hvad så med alle hendes ændrede redegørelser i Folketinget - hvor hun SKAL tale under ministeransvar?
Det blev oplyst at Michael Høegh havde været ansat på Sjælsmark siden 2017.

Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Troels Ken Pedersen, Christian Schönbeck, Peter Wulff, Anina Weber, Jan Weber Fritsbøger, Ole Kragelund og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Hvad er alternativet, at alle der vil bare skal have lov til at bosætte sig i Danmark for skatteborgernes penge, og hvilke grupper i DK skal så finansiere dette, de ældre, syge, og arbejdsløse?

For så har vi ikke noget Danmark om få år, så hvad er de gode seriøse og realistiske alternative forslag mht. at samle disse her udviste mennesker, eller for dens sags skyld få dem til at rejse frivilligt hjem, for deres egen og børnenes skyld, så de ikke mistrives i DK?

Georg Kallehauge, Ole Christiansen, Morten Simonsen og Marianne Kjær anbefalede denne kommentar
Ole Kragelund

Jeg håber, at mange af Sjælsmark-børnene og deres forældre straks kan få lov at flytte herover til Djursland, fx for at bo på en netop nedlagt kommuneskole lidt uden for Grenå. Bare spørg Norddjurs kommunes borgmester, socialdemokraten Jan Petersen.
Måske kan der også skaffes plads til nogle børnefamilier i min egen kommune, Syddjurs. Ring til den socialdemokratiske borgmester Ole Bollesen og hør nærmere....

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Thomas Tanghus, Mogens Holme, Gitte Loeyche, Carsten Wienholtz, Johanna Haas, Birgitte Johansen, Anina Weber og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

Peter Hansen dit indlæg er baseret på løgne, intet af det du skriver har nogen sandhedsværdi, men er ren videregivelse af løgnagtig DF hadpropaganda,
for alternativet er ikke at alle bare skal have lov at bosætte sig i danmark, og der er jo rigeligt af penge i samfundet og dermed rigeligt råd til både indvandring ( som i øvrigt hurtigt tjener sig selv hjem ) og til en markant forbedring for ældre, syge, arbejdsløse, og børn,
at der er dårlige forhold for de nævnte grupper har jo absolut intet med de fremmede at gøre, men skyldes en højreorienteret politik som har haft til formål at nedbryde det offentlige og fælles,
og erstatte det med private virksomheder som i USA, og samtidig øge uligheden,

det er også løgnagtigt vrøvl at der er nogen risiko for at vi ikke har noget danmark om få år som følge af indvandring, en løgn bliver ikke sandhed af at blive gentaget,
så de gode realistiske forslag handler slet ikke om at samle de udviste og få dem sendt hjem, men snarere om at behandle alle som mennesker, og dermed give asyl til flere af dem som allerede er her,
og så er det jo løgn at de mistrives fordi de er i DK, det er den bevidste tortur der ligger i at de bor i en lokal dansk (øvelses)krigszone, og dermed næsten får en følelse af ikke at være sluppet væk fra krigen, lyden af krig er der jo stadig,
det er ondskabsfuldt og viser at der er noget helt galt med visse politikeres menneskesyn, ligesom der tydeligvis også er noget helt galt med dit !

Gert Lindberg, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Frede Jørgensen, Mogens Holme, Leif Høybye, Gitte Loeyche, Hans Larsen, Jane Nielsen, Elisabeth Andersen, Ulla Søgaard, Tue Romanow, Carsten Wienholtz, Johanna Haas, Rikke Nielsen, Peter Wulff, Birgitte Johansen, Anina Weber, Steffen Gliese, Ebbe Overbye og Jesper Sano Højdal anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man bliver nødt til at se på sagerne igen! Jeg har ingen tiltro til, at sagsbehandlingen har været neutral og tilstrækkeligt undersøgt den risiko, som flygtningene udsættes for ved tilbagevenden - hvilket jo også fremgår af denne artikel.

Gert Lindberg, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Thomas Tanghus, Gitte Loeyche, Hans Larsen, Troels Ken Pedersen, Elisabeth Andersen, Johanna Haas, Rikke Nielsen og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Marianne Kjær

De personer er på Sjælsmarks kaserne hvorfor ? Fordi de er blevet udvist, ikke sandt - så må det jo være det afgørende !!!

Georg Kallehauge, Kim Houmøller, Ole Christiansen og Morten Simonsen anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

Stop nu hetzen af Michael Høegh -

De her familiers hovedproblem er IKKE at der bliver serveret dårlig mad i kantinen på Sjælsmark, men at deres asylansøgning er blevet afvist. Der er så vidt jeg ved ingen planer på venstrefløjen om at genoptage deres sager, så hele historien om at flytte familierne ud af Sjælsmark er hovedsageligt symbolpolitik. Og som jeg forstår Michael Høegh er hans pointe denne: selvom der muligvis vil være lidt bedre fysiske rammer, der hvor regeringen vil flytte de afviste familier hen, vil der også være en omkostning ved at flytte i form af brudte bånd til børn og voksne på Sjælsmark. Det kan godt være at det er en ubekvem sandhed for venstrefløjen, men det er ikke desto mindre en sandhed.

Georg Kallehauge, Mette Poulsen og Morten Simonsen anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Jan Weber Fritsbøger har du læst "Eksperimentet, der slog fejl" ?

fra gad.dk
"En bog om hvordan de sidste fyrre års asylpolitik har været inhuman og usolidarisk og gjort Danmark til et fattigere, mere opdelt og mere usikkert land. Ethvert håb om fungerende integration forudsætter et asylstop.

Danmark har siden 1980’erne ført en asylpolitik, der har forårsaget ændringer af både kultur og befolkningssammensætning, som er uden fortilfælde i nyere danmarkshistorie.

I 1983 var der cirka 60.000 ikke-vestlige indvandrere i Danmark. I 2018 er der knap en halv million. Mange er aldeles velintegrerede, men en del er ikke, og debatter om kultur, religion, kriminalitet og økonomi fylder mere end nogensinde.

Efter små 40 år er det på tide at gøre status over den førte politik og dens konsekvenser og finde ud af, om det giver mening at fortsætte som hidtil. Er den danske asylpolitik egentlig humanistisk og meningsfuld, og hvad betyder den for de lande, som flygtningene kommer fra?

Er integrationen gået, som man forventede? Hvad er konsekvenserne af indvandringen i forhold til kulturelle spændinger og konflikter - og er det islam eller tonen, der skaber dem? Hvad er omkostningerne for samfundet og velfærdsstaten, og hvordan vil et fremtidigt Danmark se ud, hvis indvandringen stopper, forbliver den samme eller øges over de næste 30 år?

Med afsæt i statistik, analyser, ghettobesøg og en række mulige fremtidsscenarier giver Mikkel Andersson og Niels Jespersen deres svar og argumenterer for, at det ikke er muligt at løse de konstant voksende integrationsproblemer uden en radikal ændring af dansk asylpolitik."

Steffen Gliese

Michael Friis, jeg begyndte, men det er så misforstået og forløjet et perspektiv, at jeg ikke så noget formål i at læse den færdig.
Hvad er der sket i de år, siden vi begyndte at modtage flygtninge i et antal, så vi nu - gys! - er nået op på en befolkningsandel på 5% over 50 år? At vi er blevet umådeligt meget rigere - men desværre også, at rigdommen er langt mere ulige fordelt end i 1983: flygtningene har været et kæmpe illusionsnummer, der har dækket over en manglende vilje til at løse samfundets problemer på velfærdssamfundets præmisser.

Gert Lindberg, Vivi Rindom, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Mogens Holme, Hans Larsen, Troels Ken Pedersen, Jane Nielsen, Elisabeth Andersen, Frede Jørgensen og Johanna Haas anbefalede denne kommentar

Jeg synes lige Michael Høeghs åbne brev fortjener at blive genlæst; rent faktisk har han flere gode pointer der taler mod en flytning af børnefamilierne og forslag til hvad der kunne forbedres på Sjælsmark nederst i brevet. Jeg tænker at uanset hvad man gør, fjerner man ikke den tunge bagage af frygt, angst og usikkerhed de afviste asylansøgere har med sig og de indbyrdes konflikter mellem de voksne er med til at skabe utryghed hos især børnene. Den bagage vil også være der ved en flytning til et andet center.
Der er kun 2 muligheder for at løse problemerne på Sjælsmark helt: 1) At alle rejser hjem. 2) At alle får asyl og integreres i det danske samfund.
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=16&cad=rja...

@Jan Weber Fritsbøger

Sikke dog en gang sludder og vrøvl!

Dit skriv er vand på folk som Rasmus Paludans mølle, og hvis man ønsker ham og hans lige skal i folketinget, så skal man bare agere som du skriver, det løser absolut ikke almindelige bekymrede borgers bekymring og utryghed, for de ser og mærker jo omkostninger ved det allerede i dag, deres problemer og agendaer er fuldstændigt røget i baggrunden i forhold til indvandringsproblematikken, og sådan vil det fortsætte hvis der ikke sker ændringer, og så får du et samfund, hvor de svageste kæmper i mod hinanden, og de rige kan ubekymret gnide sig i hænderne af fryd, samtidigt med de kan fordømme de forsømte for deres usle opførsel og levned.

At værne om vores lands værdier, levevis og alt hvad vi har opnået i bredeste forstand, som et velfungerende samfund osv. det bør ikke have noget at gøre med hvilket partier eller om man er rød, grøn eller blå, at gøre, det bør være en simpel dyd udi det logiske.

Rikke Nielsen

Peter Hansen

At falde på halen for typer som Rasmus Paludan løser absolut ingen problemer.

At acceptere, at vi, for at sikre vores egen fred og velfærd, har en forpligtigelse til at hjælpe den verden, v er en del af, gør til gengæld.

@Rikke Nielsen

Det er jeg helt enig i, begge udsagn, men det handler om hvordan man hjælper, og man hjælper ikke ved at underminere og afsave den gren man selv sidder på, for så er det at "hjælpen" vil møde modstand og nogle vil gøre oprør mod selvsamme.