Nyhed
Læsetid: 3 min.

Copenhagen Pride dropper kunstner, efter at hun kritiserede priden

Musiker Rikke Østergaard med kunstnernavnet O/RIOH skulle optræde ved årets pride-parade i København. Men efter at hun kritiserede bookingen af Infernal som hovednavn, er hun blevet taget af programmet og blevet nægtet betaling
Rikke Østergaard, der går under kunstnernavnet O/RIOH, er blevet taget af programmet, efter hun har kritiseret valg af hovednavn til Copenhagen Pride.

Rikke Østergaard, der går under kunstnernavnet O/RIOH, er blevet taget af programmet, efter hun har kritiseret valg af hovednavn til Copenhagen Pride.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
14. august 2019

Du er taget af programmet til Copenhagen Pride. Den besked fik O/RIOH med det borgerlige navn Rikke Østergaard af sin booker, 14 dage inden paraden. Hun fik også at vide, at aflysningen af hendes koncert skyldtes en kritisk story – et midlertidigt opslag – som hun havde postet på sin Instagram-profil 24 timer forinden.

Siden er hun også blevet meddelt, at Copenhagen Pride ikke har i sinde at betale hende for koncerten.

I sin story på Instagram kritiserer Rikke Østergaard Copenhagen Prides booking af Infernal som hovednavn, fordi hun mener, at valget af popduoen er i strid med pridens formål. Hun mener i stedet, at Copenhagen Pride bør prioritere kunstnere fra LGBT+-miljøet som hovednavne.

»Jeg føler, at jeg er blevet bedt om at holde min kæft. Jeg synes, min kritik er berettiget. Det med bare at blive fjernet fra plakaten, synes jeg på ingen måde er retfærdigt – det er jo i bund og grund censur,« siger Rikke Østergaard, der i sin egen musik lægger vægt på, at hun er en lesbisk, queer kunstner.

Uprofessionelt

I sin story skriver Rikke Østergaard, at Copenhagen Pride ikke skal være »stolte eller begejstrede« over bookingen af Infernal som hovednavn. Hun skriver, at priden burde »get your shit together« og have dem som hovednavne, som de burde støtte. I næste opslag skriver hun, at hun er klar over, at Pride er ’bull shit’, og at Copenhagen Pride skulle »gøre deres fucking arbejde«.

Dokumentation: Sådan så musikeren O/Rioh’s opslag på Instagram ud, da hun kritiserede valget af Infernal som hovednavn til Copenhagen Pride. Efter kritikken blev hun taget af programmet til festivalen.

Det opslag fik bestyrelsen i Copenhagen Pride til prompte at aflyse koncerten med O/RIOH.

»For det første synes vi, det er enormt dårlig stil at gå efter et andet band, der skal optræde. For det andet så havde vi det også underligt med at få at vide, at en kunstner, vi skal have på scenen, betegner hele Copenhagen Pride som bull shit,« siger Thomas Rasmussen, der er kommunikationschef for Copenhagen Pride.

Han mener, at Rikke Østergaards kritik er uprofessionel, uretfærdig og faktuelt forkert, fordi det er LGBT-personer, der står for de fleste af Copenhagens Prides koncerter. Men hun står fast.

»Jeg bliver irriteret over bookingen af Infernal, fordi jeg havde andre forventninger til, hvem priden giver tid på deres scener. Priden er i sin oprindelse en demonstration for synligheden af LGBT+-personer, ikke en festival« siger Rikke Østergaard.

Ud over Infernal er det Tina Dickow og Birthe Kjær, som er hovednavne i Copenhagen Pride-ugen, der begynder tirsdag. Efter at Rikke Østergaard havde fået besked fra sin booker om, at hun er taget af programmet, slettede hun omgående sin Instagram-story i håbet om, at Copenhagen Pride ville omgøre deres beslutning.

Hun lagde efterfølgende en ny Instagram-story op, i hvilken hun uddybede sin kritik.

Efter at Copenhagen Pride havde afholdt et bestyrelsesmøde med O/RIOH på dagsordenen, fik hendes booker en mail om, at hendes koncert endeligt er aflyst, at Copenhagen Pride »ser sig frisat fra betaling«, og at al fremtidig kontakt skal foregå gennem pridens advokat. Det fremgår ellers af Rikke Østergaards kontrakt med Copenhagen Pride, at hun skal have fuld betaling, hvis koncerten aflyses senere end 30 dage før den planlagte optræden.

Eksplicit sprog

I mailen står der som begrundelse for aflysningen at Rikke Østergaard har udtalt sig på Instagram med »dels forkerte faktuelle data« og dels »i vendinger som vi mener, ikke er forenelige med en kunstner, der skal stå på vores scene«.

Derfor, skriver de, har de ikke tillid til Rikke Østergaards ageren på scenen.

»Det handler om at tale ordentligt til hinanden. Vi løber ikke rundt og kalder hinanden og hinandens arbejde for bull shit,« siger Thomas Rasmussen, kommunikationschef for Copenhagen Pride.

Men at det skulle være hendes sprogbrug, der har fået hendes koncert aflyst, forstår Rikke Østergaard ikke. Hun forklarer, at eksplicitte og kritiske tekster også er en stor del af hendes musik, og hvem hun er som kunstner.

»Jeg kunne måske godt forstå, at jeg var blevet aflyst, hvis jeg nu havde sagt noget racistisk eller homofobisk eller på en anden måde talt imod det, priden står for. Men jeg taler jo netop ind i noget, priden burde stå for,« siger Rikke Østergaard.

»Jeg kan ikke forstå, hvorfor reaktionen ikke har været at tage fat i mig og gå ind i en debat eller dialog med mig i stedet for bare at aflyse.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

Rart at se at der er grænser for hvor små sko, arrogante kunstnere skal have lov at gå rundt i. I stedet for at "police" på vegne af alle LGBT'ere, kunne det måske være på sin plads at spørge om de faktisk ØNSKER at høre Infernal til Priden? Bare en tanke...

Nike Forsander Lorentsen

LGBT og PRIDE som selve søger tolerance og inkludering lever ikke selve op til det. Dialog skal være på PRIDE og LGBT's premisser og går man ikke ihop med tapetet med dem så kommer store pegefingeren og og fejekosten frem.

Nu har jeg ikke selv prøvet at kalde min chefs arbejde for bullshit, så jeg ved ikke, hvordan han ville reagere. Især hvis jeg publiserede min holdning. Tænker der findes et begreb, som hedder loyalitet, der i hvert fald ville ramme mig. Måske kunstnere har videre grænser.

Mads Jakobsen

Rikke Østergaard har en lidt svær sag. Hun kan, med en vis ret, sige at hun er blevet censureret for at være en ægte, militant lesbisk. Men hun ville jo selv censurere Infernal for at være et ægte, overfladisk heteroseksuelt band.

Martin Friis Larsen

Særdeles interessant holdning Rikke Østergård har til at Pride scenen er en lukket fest. Spørgmålet er om hun er repræsentant for en del af miljøet, der nu føler at de har så meget medvind i sejlene, at de er i sin gode ret til at lukke sig om sig selv, for at værne sig selv og distancere sig mod omverdenens kedelige og uhippe normaltilstand. Men naturligvis stadig forventer omverdenens fulde opbakning og forståelse.

Censur duer ikke, og hvis en organisation ikke kan tåle kritik, men blot gennemfører censur og løber fra kontraktlige aftaler ved mindste kritik, ja så duer det ganske enkelt ikke.
Er der offentlige støttekroner i Priden ? Hvis ja, bør de trækkes tilbage øjeblikkeligt !

Hun har vel en ret sikker sag hvis hun går videre.
Jeg kan ikke se hvordan de kan nægte hende betaling

Tror det er mere kompliceret som så. I og med hun har en kontrakt med (et ansættelsesforhold) Copenhagen Pride, kan hun være omfattet af en loyalitetspligt.

Sakset fra Lederne.dk:

LOYALITETSPLIGT

"Loyalitetspligten er ikke nævnt i nogen lov, men følger det, man kalder ”retspraksis”. Som navnet antyder, har du pligt til at være loyal over for din arbejdsgiver. Ifølge vores erfaring kan typiske eksempler på overtrædelse af loyalitetspligten være:

Uærlighed
Negativ omtale af din virksomhed
Negativ omtale af ledelsen
Opstart af konkurrerende virksomhed under ansættelsen
Forsøg på at få andre ansatte til at sige op.
Listen vil i mange tilfælde være længere, da domstolene i hvert enkelt tilfælde tager stilling til, hvorvidt en bestemt adfærd er illoyal."

"Hvis du bryder din loyalitetspligt, kan du risikere at få en advarsel, blive mødt med et erstatningskrav, blive opsagt eller i værste fald blive bortvist."

Dvs. en retssag skal vise om hun har overtrådt "retspraksis".

Formelt er Priden vel ikke "arbejdsgiver", men køber blot en ydelse af en selvstændig ?

Copenhagen Pride er en virksomhed med et CVR nummer, og at have en konsulent ansat i en periode rokker (velsagtens?) ikke ved loyalitetspligten (set i forhold til en fastansættelse?), hverken før, under eller efter ydelsens gennemførelse.