Nyhed
Læsetid: 3 min.

Danmark fyrer med biomasse i stor stil. Det er ikke nødvendigvis grønt, siger FN’s klimapanel

FN’s klimapanel advarer i ny rapport mod brugen af biomasse, hvis den ikke er fremstillet bæredygtigt. Over halvdelen af Danmarks vedvarende energi kommer netop fra brug af biomasse og regnes – på papiret – for at være klimaneutral. Vi kan ikke anbefale andre lande at gøre det samme, siger professor i energiplanlægning
Om biomasse er bæredygtigt, afhænger af en række faktorer, blandt andet i hvor stort omfang man bruger det, hvilke råvarer det er fremstillet af, og hvilken type jord de bliver dyrket på. Her er vi i Mozambique, hvor bønneplanten/træet ’jatropha’ vandes. Træet får nødder, man kan presse olie af.

Om biomasse er bæredygtigt, afhænger af en række faktorer, blandt andet i hvor stort omfang man bruger det, hvilke råvarer det er fremstillet af, og hvilken type jord de bliver dyrket på. Her er vi i Mozambique, hvor bønneplanten/træet ’jatropha’ vandes. Træet får nødder, man kan presse olie af.

Thomas Borberg

Indland
9. august 2019

På overfladen er Danmark et mønstereksempel på et land, der har formået at omstille til vedvarende energi. Mere end en tredjedel af vores energiforbrug bliver dækket af vedvarende energikilder.

Men Danmarks succes skyldes i meget høj grad afbrænding af biomasse såsom træpiller og træflis, snarere end det skyldes vindmøller og solceller. Og det er ikke nødvendigvis bæredygtigt, lyder det nu fra FN’s klimapanel, IPCC.

I sin nye rapport, der udkom torsdag, gør klimapanelet det klart, at brugen af biomasse kan have konsekvenser for bekæmpelsen af klimaforandringer, hvis ikke biomassen bliver fremstillet bæredygtigt.

»IPCC’s rapport er en advarsel til verdens lande om, at man skal tænke sig gevaldigt godt om, før man bruger biomasse,« siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.

Ifølge Energistyrelsen kom hele 64 procent af Danmarks vedvarende energi i 2017 fra brugen af biomasse. Det pynter på det danske klimaregnskab, fordi biomassens CO2-udledning regnes som nul. Men sådan er det ikke nødvendigvis i virkeligheden.

Også Klimarådet, et uvildigt ekspertorgan, som er nedsat for at rådgive den danske regering, har tidligere sat spørgsmålstegn ved, om biomassens CO2-udledning reelt er nul.

Dansk model ikke bæredygtig

I FN-rapporten, som fokuserer på klimaforandringer og menneskets udnyttelse af landarealer, anerkender FN’s klimapanel, at produktion og brug af biomasse til energi kan have »sidegevinster«.

Men forskerne understreger samtidig, at der er »negative bivirkninger og risici for jordforringelse, fødevareusikkerhed, udledninger af drivhusgasser« samt risiko for, at det kan trække den forkerte vej ift. flere udviklingsmål for miljø og bæredygtighed.

Om biomasse er bæredygtigt, afhænger derfor af en lang række faktorer, blandt andet i hvor stort omfang man bruger det, hvilke råvarer det er fremstillet af, og hvilken type jord de bliver dyrket på.

Blandt andet af de grunde er det vigtigt, at biomasse bruges effektivt og kun der, hvor der ikke er andre muligheder, forklarer Brian Vad Mathiesen.

»Den model vi har i Danmark, hvor vi har omstillet vores kraftværker og varmesektor til at bruge biomasse, er ikke bæredygtig,« siger han.

»Det er en udfordring, vi har skabt for os selv. Men kan vi anbefale, at andre lande gør det samme? Nej, det kan vi ikke.«

Ifølge professor Peter Møllgaard, der er formand for Klimarådet, er brug af biomasse »en af de helt store faldgruber«, når det kommer til den globale udnyttelse af landområder. Ganske vist kan en »intensiv omlægning til bioafgrøder« have en positiv klimaeffekt. Men, tilføjer han:

»Det kan samtidig have negative konsekvenser for særligt fødevaresikkerheden, da fødevareproduktionen presses af bioenergiproduktion. Vi skal derfor have øje for, om den danske bioenergiproduktion sker på gode landbrugsjorde og dermed på bekostning af effektiv fødevareproduktion,« siger Peter Møllgaard, der til daglig er dekan på Maastricht University of Business and Economics.

Biomasse værre end kul

Hertil kommer, at der er usikkerhed om, hvorvidt der reelt bliver plantet nye træer i de områder i bl.a. Rusland og Baltikum, hvor de danske kraftvarmeværker importerer deres biomasse fra. Sker det ikke, kan biomassen ligefrem være værre for klimaet end kul, konkluderede Klimarådet i en rapport sidste år.

Tilhængere af brugen af biomasse fremhæver ofte, at det træ, som danske kraftvarmeværker fyrer med, i vidt omfang er fremstillet af rester fra produktionen af træ til huse, gulve og møbler eller af affaldstræ, der ikke kan bruges til andet. Men heller ikke det er uproblematisk, fremgår det af den nye rapport fra FN’s klimapanel.

»Brugen af rester og organisk affald som råmateriale til bioenergi kan formindske det pres på brugen af jorden, som er forbundet med brug af bioenergi, men rester er begrænsede, og fjernelse af rester, der ellers ville blive efterladt på jorden, kan føre til forringelse af jorden,« skriver forskerne.

Efterhånden som forbruget af biomasse stiger, vil man gradvist blive nødt til at medregne de CO2-mæssige konsekvenser, vurderer Brian Vad Mathiesen.

»Måske er man endda nødt til både i Danmark og andre europæiske lande at lave regulering og et afgiftssystem, som animerer til, at vi bruger biomasse mere effektivt,« siger han.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har ikke ønsket at kommentere problematikken, men henviser i stedet til fødevareminister Mogens Jensen (S). Han ønsker dog heller ikke at svare på spørgsmål om Danmarks forbrug af biomasse, da »det ikke er fødevareministerens ressortområde«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Neeej, biomasse kan godt gå hen at blive en mangelvare, hvis resten af kloden skifter til biomasse. Her i det sønderjyske er der blevet pløjet kilometervis af over 70 år gammel levende hegn efter landmænd har opdaget skjulte millioner i deres levende hegn.

En en ting er indlysende klar. Selv biomasse fremstillet på den mest geniale bæredygtige metode er og bliver mere grøn ved slet ikke at blive brændt af. Ik.

Arne Albatros Olsen, Christel Gruner-Olesen, Liselotte Paulsen, Philip B. Johnsen, birgitte andersen, Carsten Munk, Per Torbensen, Minna Rasmussen, Maia Aarskov, Karen Grue, Flemming Berger, Birte Pedersen, Holger Skjerning, Niels østergård, Palle Yndal-Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Dina Hald, Jan Fritsbøger, Niels-Simon Larsen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Britta Hansen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

At være CO2 neutral er ikke længere nok. Der skal derimod trækkes CO2 ud af atmosfæren. Og det kan bl.a. gøres ved at øge verdens biomasse gennem f.eks. ved at udlægge nye store arealer til skov. Og naturligvis at stoppe med at nedlægge de allerede eksisterende.

Arne Albatros Olsen, Liselotte Paulsen, Philip B. Johnsen, birgitte andersen, Carsten Munk, Per Torbensen, Maia Aarskov, Carsten Wienholtz, Birte Pedersen, Niels østergård, Werner Gass, Palle Yndal-Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Dina Hald, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Vivi Rindom, erik pedersen, Niels Jakobs og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Altså må vi nedfælde CO2 geologisk! Det må være muligt at udvikle teknologien hertil ifm. med kraftvarmeværkernes centrale store røgudledninger enten til dansk eller transporterr den til passende geologisk egne med skibe. Derved opnås negativ CO2 udledning. Kom i gang alverdens ingeniører, teknikere og andet godtfolk, vi venter..

Niels-Simon Larsen

Afbrænding giver forurening og temperaturstigning, og det er jo også derfor, vi brænder af. Løsningen er ligetil: Ingen afbrænding. Dermed får vi et problem med at opretholde den hidtidige levestandard, jeps, men så må vi ned i levestandard, altså i forbrug. Vi skal til at leve anderledes af hensyn til vore børnebørn, og det er vi meget glade for. Dem elsker vi nemlig og vil ofre alt for...

Philip B. Johnsen, Arne Albatros Olsen, Liselotte Paulsen, birgitte andersen, Per Knudsen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Der er ikke andet at gøre end at ignorere rapporten, for ellers skal vi lave om på vores livsstil, og intet er os kærere end et liv i overforbrug.
Vi får en prøve på vores livsholdning, når nu regeringen fremlægger regningen for 70%-samfundet. Det bliver den første regning af en lang række, for 70% er ikke nok til at få temperaturen til at falde. Desuden skal andre lande følge trop, og så skal fx vores sydøstlige naboer stoppe med at grave brunkul, og hvordan får vi dem til det, hvis de ikke bliver kompenseret?
Vi skal gå foran og vise vejen med ‘ædel fattigdom’. Begrebet er aldeles ukendt.

Jan Fritsbøger

lad nu være med at bilde jer selv ind at geologisk nedfældning kan løse problemet, så vi kan fortsætte vores overforbrug, geologisk nedfældning kræver resurser og energi og øger dermed de andre problemer ved overforbruget, den billigste løsning er at nedsætte forbruget, hvilket er logik da det jo i sig selv er en besparelse, hvorfor tror mennesker at hvis vi bare tager hånd om symptomerne så er patienten rask, problemet kræver markant nedsat forbrug da sygdommen er overforbrug, både af energi og af ting og sager man kan eje.

Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Karlsen, Liselotte Paulsen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Per Knudsen anbefalede denne kommentar

Kan I huske dengang, hvor landmændene brændte halmen af på marken?

Lugten og soden i det tidlige efterår?

Nå ikke. Det er måske fordi det meste halm nu bliver brugt på fjernvarme - det gør det i hvert fald i min lille landsby.

Per Torbensen, birgitte andersen og Per Knudsen anbefalede denne kommentar
Holger Skjerning

Tak til Jeppe Lindholm og Per Knudsen!
Jeg vil tilføje lidt kritik af rapporten og artiklen.
Man læser, at biomasse ikke er CO2-neutral, "hvis ikke biomassen bliver fremstillet bæredygtigt". - Det får desværre flere læsere til at tro, at biomasse IKKE er bæredygtigt!
Helt konkret: træ og flis fra danske skove er 95% CO2-neutralt. De manglende 5 % skyldes, at der benyttes olie til fældning, bearbejdning og transport.
Ønsker man en simpel og konkret forklaring på denne CO2-neutralitet, ses den på REO.dk under FAQ.
Helt kort her: I Danmark har vi i årtier haft reguleret skovdrift, så der hele tiden er lige meget skov (et miks af små, mellem og store træer). Derfor er der hele tiden lige meget træ og ved, og hele tiden lige meget bundet kulstof (C) i skoven. Altså udsender træ og flis ikke CO2, totalt set. *)
Men indlysende, at import af træpiller fra lande, der ikke har reguleret skovdrift, ikke nødvendigvis leverer CO2-neutrale træpiller. Også den længere transport udsender CO2.
*): Hvis man fælder træerne, nå de er 50 år gamle og udnytter dem til energifremstilling, vil 49 gange så mange træer vokse videre og hvert år optage præcis lige så meget CO2, som blev udsendt ved forbrændingen.

Jens Arne Ibsen

Fjern kørselsfradraget for diesel-og benzinbiler! Hvorfor lige frem opmuntre til CO2 svineriet?

Jens - der er en bedre løsning: Start med 25 pct kørselsfradrag - hvis du kører alene, 50 pct hvis du har en anden med i bilen osv.HVis du kan slippe for bare halvdelen af pendlertrafikken er meget nået.

Importeret biomasse bør være forbudt, der svindles og fælles træ og skov i østeuropa og andre steder, som er uden for ret og orden, og som sælges for billigere penge, og det er som reelt ikke bæredygtigt, bare en god forretning her og nu.

Det ødelægger både biodiversiteten, men det kan også være farligt og forurenende f.eks. når der høstes radioaktivt forurenet træ i Hviderusland, Ukraine og sikkert også andre steder og som så i form af piller bliver fyret af i danske pillefyr med mere.

https://ing.dk/artikel/danske-varmevaerkers-bioaske-indeholder-meget-rad...

Carsten Wienholtz, Per Torbensen og Maia Aarskov anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Jeppe Lindholm har sådan set skrevet det, men det tåler gentagelse.

Opgaven er ‘reduktion’ af CO2 i atmosfæren.
Hvad optager mest CO2?

Et træ på en centimeters højde?
Et træ på en meters højde?
Et træ på 30 meters højde?

Et større skov areal er bevokset med træer på en centimeters højde?
Osv.

Afbrænding af biomasse er ikke bæredygtigt, da areal udnyttelsen til CO2 optag er forringet, da hastigheden for CO2 optag er en afgørende faktor, er effektivitet af CO2 optaget vigtigt.

Træerne har i forhold til andre grønne planter en særlig betydning for lagringen af CO2, og derved for modvirkningen af klimaforandringer, da træerne kan binde kulstoffet i flere hundrede år.

Den tid kan bruges til at finde nye bæredygtige energikilder.