Læsetid: 5 min.

Derfor besatte desperate kystfiskere ministerium: Bomtrawlere skal stoppes

Om to-tre år er det for sent, hvis ikke regeringen griber ind og gør Skagerrak til miljøzone, der lukkes for de hårdhændede hollandske fiskefartøjer. Sådan lyder det fra fiskere fra Skagen til Hanstholm, der onsdag besatte ministerium i protest
Fiskere var i går kommet rejsende til hovedstaden fra Hanstholm, fra Hirtshals og fra kystfiskersamfundet Thorupstrand ved Jammerbugten for at fremlægge deres krav til regeringen omkring det hollandske bomtrawlfiskeri, der ifølge fiskerne truer både deres levevej og havmiljøet.

Fiskere var i går kommet rejsende til hovedstaden fra Hanstholm, fra Hirtshals og fra kystfiskersamfundet Thorupstrand ved Jammerbugten for at fremlægge deres krav til regeringen omkring det hollandske bomtrawlfiskeri, der ifølge fiskerne truer både deres levevej og havmiljøet.

Sarah Hartvigsen Juncker

29. august 2019

En flok fiskere står på kajen i Havnegade nær Nyhavn i København. Deres dialekt afslører, at de ikke er her fra egnen. De er kommet rejsende til hovedstaden fra Hanstholm, fra Hirtshals og fra kystfiskersamfundet Thorupstrand ved Jammerbugten. Mission: At besætte Udenrigsministeriets Fiskerikontor for at fremlægge deres krav til regeringen omkring det hollandske bomtrawlfiskeri, der ifølge fiskerne truer både deres levevej og havmiljøet.

Fiskerne på kajen er mødt op på vegne af 60 fiskefartøjer fra Skagen til Hanstholm, som tilsammen sikrer levebrødet for omkring 1.700 mennesker. Formanden for Thorupstrand Kystfiskerlaug, Thomas Højrup, repeterer de fælles krav: For det første et såkaldt kontrolpunkt i Hanstholm på grænsen mellem Skagerrak og Nordsøen, hvor Fiskerikontrollen skal kunne kalde hollandske – og andre – fiskere ind til kontrol af, om de har manipuleret med kvoter og fangstmængder.

For det andet en reduceret rødspættekvote i Skagerrak for at beskytte den bestand, som man mener, hollænderne med deres brutale bomtrawl er ved at ødelægge. Og for det tredje at Skagerrak bliver erklæret beskyttet miljøzone og dermed helt lukket for bomtrawl.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Alvin Jensen
 • ingemaje lange
 • Thomas Tanghus
 • David Zennaro
 • Anders Reinholdt
 • Carsten Munk
 • Eva Schwanenflügel
 • Lillian Larsen
 • Anker Heegaard
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ejvind Larsen
 • Steffen Gliese
 • Lise Lotte Rahbek
Alvin Jensen, ingemaje lange, Thomas Tanghus, David Zennaro, Anders Reinholdt, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Anker Heegaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Jamen, hvor er det glimrende.

Alvin Jensen, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, Hans Larsen, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Anker Heegaard, Kim Houmøller, David Wedege og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Anker Heegaard

Det er rart at se, at en god gammeldags besættelse med banner, film og gode argumenter, kan have effekt på ministerens forståelse og vilje, til at løse problemet.
Jeg håber meget, at det er den linje, som henvendelser til regeringen mødes med.
Imens jeg glæder mig over det, så banker et gammelt citat på døren. Desværre kan jeg ikke huske hvor det kommer fra, men det er ofte anvendeligt …. særligt i politiske sammenhænge.
Det lyder: "Når alting er sagt, og alting er gjort, så er der sagt mere, end der er gjort."

Morten Lind, Alvin Jensen, Birte Pedersen, Søs Jensen, ingemaje lange, Thomas Tanghus, Viggo Okholm, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Anker Heegaard

Citatet tilskrives Albert Einstein.
Her er et andet godt citat fra denne uudtømmelige kilde :

"En tåbelig tro på autoritet er sandhedens værste fjende. For at straffe mig for min foragt for autoriteterne har skæbnen gjort mig selv til en autoritet."

— Albert Einstein

Alvin Jensen, Birte Pedersen, Søs Jensen, Anker Heegaard, ingemaje lange, Thomas Tanghus og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Asbjørn Berg

@Eva Schwanenflügel
Googler man det første citat på engelsk tilskrives det både Æsop og Lou Holtz (sidstnævnte er åbenbart en amerikansk fodbold træner).

Det får en til at tvivle på om Einstein nu faktisk har sagt det, eller om det bare tilskrives ham for at give det lidt mere ethos.

Alvin Jensen, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Klaus Vink Slott

Når økosystemet er smadret af de Hollandske og andre udenlandske bomtrawlere, må fiskerne gøre som fiskerne langs Afrikas vestkyst. Nå nej, pirateri er jo ikke tilladt. Men det er åbenbart tilladt at smadre alt med bomtrawl.
Når man har set de ødelæggelser de medfører, lige meget hvor i verden, vil de fleste tænkende mennesker kunne se at et verdensomspændende forbud er det eneste rigtige.
Regering/EU skulle omlægge støtte til fiskeriet og bruge pengene til at tvangsopkøbe disse havets bulldozere, rense dem, og sænke dem som kunstige rev alle mulige steder hvor fremmede bomtrawlerne vil fiske.
Vi må selv her og nu starte med at købe MSC mærket fisk.

Morten Lind, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar