Læsetid: 3 min.

Eksperter: Kapitalfondes boligspekulation kan stoppes med forholdsvist let greb

Regeringen og dens støttepartier vil i år finde en model for at bremse kapitalfondes spekulation i det københavnske lejeboligmarked. Eksperter vurderer, at en fordobling af den såkaldte investeringssum vil gøre det mindre attraktivt for en del af de udenlandske kapitalfonde at investere i danske ejendomme med henblik på hurtigt videresalg
Udenlandske kapitalfonde de seneste år opkøbt danske udlejningsejendomme med henblik på at købe oprindelige lejere ud. Herefter kan de gennemføre en lettere renovering og leje boligerne ud til nye lejere for en langt højere pris. 

Udenlandske kapitalfonde de seneste år opkøbt danske udlejningsejendomme med henblik på at købe oprindelige lejere ud. Herefter kan de gennemføre en lettere renovering og leje boligerne ud til nye lejere for en langt højere pris. 

Martin Lehmann

16. august 2019

Hvis kapitalfonde som Blackstone skal bremses i at opkøbe billige lejeboliger og tjene hurtig profit efter en såkaldt paragraf 5.2-renovering, er den mest enkle måde at gøre det på at øge den sum, som investorer minimum skal renovere for.

Det vurderer to eksperter, heriblandt direktør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen.

»Boligreguleringsloven har nogle beløbsgrænser, som bestemmer, hvor meget investorer skal renovere for, hvis de skal have lov til at sætte huslejen op. Jo højere den tærskel er, jo mindre god forretning er det at lave en paragraf 5.2-renovering,« siger han.

Den samme melding kommer fra Jakob Juul-Sandberg tidligere professor mso og nu videnadvokat i Focus Advokater.

»Hvis man fordobler de beløbsgrænser, der skal være opfyldt, så vil rentabiliteten for denne type investorer hurtigt forsvinde. På den måde kan det sagtens rent juridisk lade sig gøre at skrue på nogle knapper for at bremse kapitalfondene, hvis det er det man vil,« siger Jakob Juul-Sandberg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Steen K Petersen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Oluf Husted
Alvin Jensen, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sven Christensen

Det er et væsentligt problem at vi ikke har haft en sammenhængende boligpolitik i rigtigt mange år. Boliger er først og fremmest blevet betragtet som et sted at skabe mere gæld at lege med for finansverdenen. Hvis ikke Danskerne nu er verdens mest privat forgældede folkefærd, på grund af vores belåning af boligmarkedet, så bliver vi det snart.

Selv vores almene boliger bliver pantsat af staten ved at belåne fremtidige indtægter i Landsbyggefonden og indtægtsføre de lånte beløb i statskassen. Læg dertil at "ghettopakken" betyder at væsentlige dele af den almene boligmasse overføres til privat spekulativ eje, så har vi den ny-Danske version af Thatchers salg, pantsætning og plyndring af det Britiske kollektivt ejede boligmarked.

Disse problemstillinger er jeg sikker på at vores ny boligminister kender, om ikke andet fordi jeg flere gange har gjort ham opmærksom på dem. Om Kåre Dybvad så har muskler til at lægge stilen om til gavn for fremtiden er en helt anden sag.

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Liselotte Paulsen, Anne Henk Johnson, Steen K Petersen, Christian Estrup, Michael Waterstradt, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Bruun Jensen, René Bach, Per Rønne-Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Det burde ikke være lovligt at omlægge lejerboliger til ejerboliger, det burde der være en beskyttelse imod.

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Liselotte Paulsen, Anne Henk Johnson og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Regeringen har et kæmpe problem - der bliver ikke opført
de nødvendige almene boliger.

Johnny Winther Ronnenberg

Og dem der er bliver revet ned som ghettoer, det peger ikke just fremad mod løsninger.

Karsten Lundsby, Alvin Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Holckenhus er vel lakmusprøven på Kaare Dybvad og regeringens muskler i forhold til beskyttelse af kulturarven. Hvis det lykkes for Blackstone at smadre huset bør Socialdemokraterne nok begynde at kigge efter nyt arbejde snarest.