Læsetid: 4 min.

Fejl i teledata kan få store konsekvenser: »Det svarer lidt til, at man skal rive alt asfalt op i hele landet«

Der kan være fejl i de teleoplysninger, som bruges i retssager. Den nye udvikling i sagen er meget alvorlig og kan principielt have fået uskyldige dømt. Omfanget af skandalen er endnu ukendt, men foreløbig kan oplysninger fra telemaster ikke bruges i retssager i to måneder. Karoline Normann fra Advokatrådet kalder sagen 'ulykkelig'
Rigsadvokat Jan Reckendorff har midlertidigt stoppet for brugen af teledata som bevis for domfældelse i straffesager, efter at der mandag blev fundet nye alvorlige fejl i de data, der bliver brugt i straffesager.

Rigsadvokat Jan Reckendorff har midlertidigt stoppet for brugen af teledata som bevis for domfældelse i straffesager, efter at der mandag blev fundet nye alvorlige fejl i de data, der bliver brugt i straffesager.

Jens Dresling

20. august 2019

Mandag kom det frem, at der kan være deciderede fejl i de teleoplysninger, som ofte benyttes i danske retssager. Det kan for eksempel være oplysninger om, hvor tiltaltes mobiltelefon befinder sig på gerningstidspunktet.

Oplysninger, som kan være afgørende for en dom. Siden juni har det været offentligt kendt, at teleoplysningerne i nogle tilfælde har været ufuldstændige – derfor igangsatte Justitsministeriet en undersøgelse af mere end 10.000 afsluttede retssager.

»Hvis man skal sige det kort, så er vi gået fra en situation, hvor man tidligere har oplyst, at der manglede teledata, til at Rigspolitiet nu oplyser, at der kan være fejl i rådata fra teledata – altså selve kilden til teledata,« siger justitsminister Nick Hækkerup til Ritzau.

Han har også mandag orienteret retsudvalget om udviklingen i sagen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • David Breuer
  • Gert Romme
  • Klaus Lundahl Engelholt
  • David Zennaro
  • Carsten Mortensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Thomas Tanghus, David Breuer, Gert Romme, Klaus Lundahl Engelholt, David Zennaro, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Mortensen

Yderligere er det måske påfaldende at have så blind en tiltro til et apparat som kommer fra en branche hvor det er nødvendigt med daglige opdateringer og softwaren ofte er mangelfuld / fejlbehæftet allerede når den bliver sendt på markedet.

Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Maj-Britt Kent Hansen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Claus Nielsen, David Breuer, Ib Christensen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

Endnu en sørgelig historie fra de danske etater - når det kommer til menneskelige omkostninger muligvis en større tragedie end udbytteskandalen i SKAT og sundhedsportalen i Region Hovedstaden.

Carsten Mortensen, Ib Christensen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Sagen illustrerer vel, at den blinde tillid til menneskeskabte IT-systemer - og behandlingen af genererede data - kan have katastrofale konsekvenser.
Skru ned for indbildskheden og op for den (selv)kritiske sans, tak.

Lillian Larsen, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Maj-Britt Kent Hansen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Thomas Tanghus, Rolf Andersen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Danmark er selvfølgelig et retssamfund, - eller er det? Det er i hvert fald det billed, som danskerne gerne vil have og viderebringe om sig selv.

Derfor - hvordan kan det egentlig gå så galt i et land som Danmark?
- Hvordan kan det komme så vidt. at nogle landets borgere måske er blevet strafudmålt på grunde, der ikke er retligt korrekte.
- Og hvor mange uskyldige sidder egentlig fængslet i Danmark uden gyldig retlig grund.
- Hvor mange ægteskaber har disse forhold smadret, og hvor mange har mistet arbejdspladser på dette.

Jeg syntes, at myndighederne ikke hurtigt nok skal udrede alle de straffesager, hvor der kan være blot den mindste mistanke om, at bevisførelse eller sandsynliggørelse ikke er gået helt rigtigt til.

Og da mistanken til dette skæve retlige grundlag har været der i meget lang tid, uden at nogen har advaret eller reageret. Må dette have ganske mærkbare konsekvenser for de ansvarlige.

Carsten Mortensen, Tue Romanow, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Jeg bliver mere og mere indebrændt over dækningen af denne skandale. For:

Hvis det her var blevet opdaget nu, så ville det være noget skidt. Men det er en skandale fordi:

I 2015 SKREV INFORMATION FOR FØRSTE GANG OM FEJLAGTIGE TELEDATA!!!!
I 2015 SKREV INFORMATION FOR FØRSTE GANG OM FEJLAGTIGE TELEDATA!!!!
I 2015 SKREV INFORMATION FOR FØRSTE GANG OM FEJLAGTIGE TELEDATA!!!!

Sagen burde være taget op dengang - men i stedet har juristerne, dommere, forsvarere og anklagere fortasat et kabuki-spil, som, måske har sendt uskyldige i fængsel og fået frikendt skyldige.

Og værst af alt: Hvis man havde ændret spor dengang, var Emilie Meng måske i live i dag.

Desværre er grunden alt for klar. Den står i en artikel fra DR i går:

"Midt i skandalen om fejlbehæftede teledata skifter Rigspolitiet nu ud i ledelsen. Politidirektør John Vestergaard, der hidtil har haft ansvaret for den afdeling, der har stået for teledata, er blevet flyttet fra sin post."

Et hurtigt opslag på linkedin. Manden, der har haft ansvaret for teledata er....økonom med en årelang baggrund i justitsministeriet.

Ganske sikkert en udmærket uddannelse og et fint CV. Men hvordan det egentlig kvalificerer dig til en position som indsamler af teledata er - jeg stopper her.

Lillian Larsen, Carsten Mortensen, Thomas Tanghus, Gert Romme, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Nej, det der er ulykkeligt her er det, at politiet synes mere at stole mere på tekniske oplysninger (som der kan være fiflet og svindelt med i varierende grad) end på godt, gammeldaws politi- og detektiv-arbejde, når sager om f.eks. narko-kriminalitet skal opklares i det her land;

det er som man, fra politiets side, og ledelsen i politiets side, helt har glemt, i digitaliseringens navn, at gå ud og spørge folk...om hvad der har set og hørt mm. og mv...

Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Maj-Britt Kent Hansen, Ib Christensen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Karsten - det er jo det, vi kender fra alle de områder, hvor DJØF-doktrinen knæsættes. Det kan ALTID løses med teknologi.
Vi behøver ikke politifolk - vi har teledata.
Vi behøver ikke skatteansatte - vi har jo alle data
Vi behøver ikke læger - computere kan jo diagnisticere alt
Vi behøver ikke at lytte på klimaforskerne - økonomerne har allerede afblæst krisen.

Vi er simpelthen nødt til at tage et opgør med denne amatørisme, indpakket i management-fraser. I stedet må vi kræve, at folk VED noget om de områder, de arbejder med.

Hvor svært er det egentlig.

Lillian Larsen, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Henriksen, Maj-Britt Kent Hansen, Thomas Tanghus, Ib Christensen, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel og Niels Østergård anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Jeg tror egentlig ikke der kan være fejl i de data, som politiet har modtaget fra teleselskaberne. Data'ene er jo ikke beregnet til at holde styr på borgerne men til at finde ud af hvilken telemast en given telefon skal koble sig op til for at få den bedste forbindelse. Hvis der er stor belastning på fx den nærmeste mast, forbindes til telefonen til en anden mast. Mon ikke politiet bruger dataene forkert?

Lillian Larsen, Thomas Tanghus og Hannibal Knudsen anbefalede denne kommentar
Hannibal Knudsen

Måske er denne sag også et eksempel på vores hastighedskultur. Mange it-programmer (og meget andet) skal jo bære færdige i en hulens fart. Ofte bliver der ikke taget højde for alle kontekster - se Søren Jensens indlæ ovenfor. Ofte nås ikke test af de sidste detaljer. Og hele vores nutid anser det jo for en større skandale, hvis en for urealistisk tidsfrist ikke overholdes. Egentlig burde det være den rigtige skandale hvis en urealistik tidsfrist overholdes med alle de fejl, der efterfølgende viser sig. Lad os f og til dyrke lidt grundighed og langsommelighed

Lillian Larsen, Carsten Mortensen og Søren Jensen anbefalede denne kommentar