Interview
Læsetid: 5 min.

Folkeskolelæreren, pædagogen og sygeplejersken: »Vi har aldrig fortrudt vores valg«

Uddannelserne til folkeskolelærer, pædagog og sygeplejerske oplevede igen i år et fald i ansøgere. Fagene er kendte for at være mål for kritik og besparelser, men ude på arbejdspladserne findes der mange, som elsker deres arbejde, og vil opfordre de unge til at følge i deres fodspor. Vi har talt med tre af dem.
Indland
30. august 2019

Camilla Holdt, 45 år, har arbejdet som folkeskolelærer i 18 år

»Jeg bliver høj af, at jeg kan motivere mine elever«

Camilla Holdt.

Sarah Hartvigsen Juncker
»Jeg er stolt af at sige, at jeg er lærer, når folk spørger mig, hvad jeg laver. Det er et fantastisk arbejde. Jeg er med til at skabe og danne mennesker. Tænk at have tillid fra resten af samfundet til at forme 28 elever. Det synes jeg er helt fantastisk. Jeg har en betydning for de børn. Hvis jeg ikke passer mit arbejde, går det skidt for mine 28 poder, som sidder og venter på, at jeg kommer på arbejde.«

»I mine sabbatår var jeg meget i tvivl om, om jeg skulle være lærer. Derfor kontaktede jeg min gamle folkeskole og fik lov at følge en lærer i undervisningen i tre uger. Børnene udstrålede så meget livsglæde, når der trådte en voksen ind, der gerne ville dem. Det her er det mest fantastiske arbejde, tænkte jeg.«

»Jeg underviser i historie i 4. klasse, og jeg brænder virkelig for det fag. Jeg kan have 28 børn, som sidder med store øjne, mens jeg fortæller om et eller andet. Jeg bliver høj af, at jeg kan motivere dem. En af mine elever siger, hun vil være arkæolog, fordi jeg gør historie så spændende. Det er sgu fedt. Så kan det godt være, hun ikke bliver arkæolog, men tænk, hun synes, at det, jeg leverer, er så spændende. Det bliver jeg glad af.«

»Jeg havde lige søgt om nedsat tid for fem år siden, da den nye arbejdstidsaftale kom. På grund af aftalen besluttede min arbejdskommune, at alle lærere skulle være på fuld tid, og at de skulle være samtlige timer på deres arbejdsplads. Så sagde jeg op. En af grundene til, at jeg har valgt at være lærer, er fleksibiliteten i jobbet, og den forsvandt fuldstændig. Jeg gik hjemme i et år og tænkte: ’Gud, hvad skal jeg nu?’ Jeg savnede virkelig at undervise. Efter et år fik vi fleksibel arbejdstid igen, og så var jeg tilbage i mit gamle job.«

»Jeg får energi af at være på arbejde. Børnene har så meget mod på livet, og jeg kan se, de udvikler sig. Pludselig knækker de koden til, hvorfor 2 + 2 giver 4, eller også har de lært en ny gangetabel. Det synes jeg er fantastisk at opleve. Det giver mig lyst til at gøre undervisningen endnu bedre, sjovere og mere lærerig, til hele tiden at prøve at se, om jeg kan motivere flere elever, både fagligt og socialt.«

Kim Them Simonsen, 33 år, har arbejdet som pædagog i fire år

»Det er et privilegie at være med til at forme fremtidens borgere«

Kim Them Simonsen.

Sarah Hartvigsen Juncker
Jeg har ikke altid vidst, jeg skulle være pædagog. Det kom lidt tilfældigt, da jeg på et tidspunkt i mit liv skulle til at tænke lidt mere over, hvad jeg gerne ville lave fremadrettet. Jeg var meget bevidst om, at jeg ville ’ud’. Jeg skulle ikke sidde på et kontor og føle mig fastlåst. Jeg ville ud og lave noget med nogen. Jeg havde en idé om, at jeg gerne ville arbejde med mennesker i en eller anden sammenhæng. Da jeg faldt over pædagogstudiet, tænkte jeg: ’Det er et fag med ufattelig mange muligheder. Det skal sgu være det’.«

»Jeg er utrolig glad for mit job. Jeg synes, det er enormt inspirerende at arbejde med børn og være med til at udvikle og danne dem. Når de starter hos os, kommer de med nogle kompetencer, som vi skal være med til at udvikle. Det kan være små ting, som hvordan man bruger kniv og gaffel, men det kan også være store ting, som hvordan man indgår i et fællesskab, når man kommer i børnehave, og hvordan man får nye venner. Det er et privilegie at være med til at forme fremtidens borgere.«

»Der er run på herude, og vi har brug for flere hænder. Nogle gange er der bare for mange børn til for få voksne. Det betyder, at det arbejde, vi laver, indimellem kunne være bedre, end det er. Hvis jeg kunne sidde med fem i stedet for otte børn omkring en aktivitet, så ville det være optimalt, men det er ikke altid muligt. Det er ærgerligt, for i sidste ende er det børnene, det går ud over.«

»Jeg giver rigtig meget af mig selv i mit job, men jeg får også utrolig meget igen, når jeg arbejder med de her små hoveder. Det er så givende at få lov til at skabe en tryg og omsorgsfuld hverdag for børnene og se dem vokse. Det er absolut alle de hårde ting værd. Når tingene lykkes, når børnene har en god dag og er glade for at komme her, så er det sgu motiverende.«

Astrid Saabye, 64 år, har arbejdet som sygeplejerske i 42 år

»Det er fantastisk at se et menneske ændre sig fra at være sygt til at kunne fungere igen«

Astrid Saabye.

Sarah Hartvigsen Juncker
»Jeg mærker arbejdsglæden hver eneste dag, når jeg har kontakt med beboerne på bostederne eller kører ud til folk. De er så glade for at se mig, når jeg kommer ind til dem. I mit arbejde gør jeg en forskel i andre menneskers liv, både i den syges, men så sandelig også i familiens. Det gør mig glad.«

»Det er helt fantastisk at se et menneske ændre sig fra at være sygt til at kunne fungere igen. Og for dem, der ikke kan komme til at fungere igen, er det virkelig givende at hjælpe dem til at få så værdigt og indholdsrigt et liv, som de overhovedet kan få, med de lidelser, de slås med.«

»Jeg er utrolig glad for mit fag og for den niche, jeg har valgt ved at arbejde i psykiatrien. I mine 42 år som sygeplejerske har jeg mødt et hav af engagerede og dygtige kolleger. Jeg har oplevet personale og ledelse, som altid har været fokuserede på at give den bedst mulige behandling.«

»Alle de reformer ... så skal vi gøre det på den måde, så på den måde, så på den måde. Vi får aldrig ro. Der sker nye tiltag hele tiden. Åh, vi bliver trætte. Vi bliver ikke trætte af arbejdet med vores kerneydelser, men vi bliver trætte af al den dokumentation. Jeg er ikke uenig i, at vi hele tiden skal se på, hvordan vi gør tingene bedre, men lidt større tro på, at vi passer vores arbejde, ville være dejligt.«

»Det fantastiske ved sygeplejerskeuddannelsen er, at den er så bred. Du kan arbejde inden for alle mulige forskellige specialer alt efter, hvad du brænder for. Der er alt lige fra børn til gamle, fra nerver og nyrer til traumer og væresteder. Du kan også gå undervisningsvejen. Uddannelsen giver en fandens masse muligheder.«

Studiestart 2019

Man skal vælge sin kampe med omhu – men der er masser af kampe at kæmpe som studerende. Klimakampen f.eks. I tillægget ’Studiestart’ kan du møde aktivister fra Den Grønne Studenterbevægelse og høre, hvorfor de er gået ind i klimakampen. Og du kan også møde humanister og velfærdsmedarbejdere, der har trodset deres fags omdømme og er vilde med det, de laver.

Andre artikler i dette tillæg

 • »Vi humanister har glemt vores værdi og solgt os selv for billigt«

  30. august 2019
  Humaniora kæmper stadig med faldende optag og højere arbejdsløshed end andre fagområder. Men mange af vores moderne samfunds udfordringer – uanset om de handler om teknologi, klimakrise eller politisk ekstremisme – kræver faktisk humanistiske løsninger, påpeger forskere
 • »Vi får at vide, at der ikke er behov for os. Det, mener jeg, er decideret forkert«

  30. august 2019
  Antallet af ansøgere til humanistiske uddannelser falder år for år – måske på grund af nedskæringer og den udbredte snak om ledighed og begrænsede muligheder efter studiet, måske på grund af familiemedlemmers evigt tilbagevendende spørgsmål: Hvad kan man bruge det til?
 • Sprogfagene svinder ind, og det udfordrer vores verdenssyn

  30. august 2019
  Igen i år er sprogfagene hårdt ramt af lave optagelsestal på de videregående uddannelser, som blandt andet kommer som følge af mange års negativ italesættelse af sprogfagene, lyder kritikken fra fagfolk. S-regeringen er klar til at tage en »dialog« med universiteterne
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her