Nyhed
Læsetid: 3 min.

Forsker: Amerikansk konsulat i Grønland kan bane vejen for øget militær tilstedeværelse

USA’s regering planlægger at åbne et konsulat i Grønland i 2020. Det vækker formentlig bekymring i Udenrigsministeriet, siger forsker i sikkerhedspolitik – men det er ikke i USA’s interesse at skubbe Danmark fra sig, understreger han
Senoirforsker ved Københavns Universitet, Kristian Søby Kristensen, ser ikke nødvendigvis planerne om et amerikansk konsulat som et forsøg på at skabe konkrete, direkte forhandlinger med Grønland uden om Danmark: USA er først og fremmest interesseret i at øge sin viden om grønlandsk politik.

Senoirforsker ved Københavns Universitet, Kristian Søby Kristensen, ser ikke nødvendigvis planerne om et amerikansk konsulat som et forsøg på at skabe konkrete, direkte forhandlinger med Grønland uden om Danmark: USA er først og fremmest interesseret i at øge sin viden om grønlandsk politik.

Lucas Jackson

Indland
26. august 2019

Det amerikanske udenrigsministerium planlægger ifølge nyhedsbureauet AP at åbne et konsulat i Grønland, der skal være klar i løbet af 2020.

Nyheden kom fredag efter en telefonsamtale mellem statsminister Mette Frederiksen (S) og den amerikanske præsident, Donald Trump. Og formålet med konsulatet kan meget vel være at bane vejen for en øget amerikansk militær tilstedeværelse på øen, siger seniorforsker på Københavns Universitet Kristian Søby Kristensen, der blandt andet har forsket i arktisk sikkerhedspolitik.

»Hvis vi forudsætter, at amerikanerne har nogle ideer om at skrue op for deres militære tilstedeværelse i Grønland, så kommer det til at være en trepartsforhandling mellem Grønland, USA og Danmark. Og så er det bedst at forstå alle dem, man forhandler med. Og den forståelse kan bedre skabes, hvis man har nogen på stedet,« siger Kristian Søby Kristensen.

Han ser ikke nødvendigvis planerne om et amerikansk konsulat som et forsøg på at skabe konkrete, direkte forhandlinger med Grønland uden om Danmark: USA er først og fremmest interesseret i at øge sin viden om grønlandsk politik.

Diplomatisk hjemmearbejde

Det vil ikke være første gang, USA får fast diplomatisk tilstedeværelse i Grønland. Men senest var helt tilbage i 1953, da amerikanerne nedlagde det daværende konsulat, som i 1940 var blevet åbnet som reaktion på den tyske besættelse af Danmark.

At Grønland i dag har fået fornyet betydning for USA, skyldes ikke mindst placeringen mellem Rusland og Nordamerika. Og jo mere anspændt forholdet mellem USA og Rusland bliver, desto større militærstrategisk betydning får Grønland, pointerer Kristian Søby Kristensen.

Derfor er det vigtigt for amerikanerne at blive klogere på Grønlands politiske forhold:

»Det ville være ærgerligt for amerikanerne, hvis hele deres militære udvidelsesstrategi faldt til jorden, fordi de ikke havde gjort deres diplomatiske hjemmearbejde,« siger Kristian Søby Kristensen.

Afhængige af hinanden

I sidste uge afviste Mette Frederiksen Donald Trumps idé om at købe Grønland af Danmark. Et forslag, hun kaldte »absurd«. Donald Trump aflyste efterfølgende sit statsbesøg i Danmark, der skulle have fundet sted den 2. og 3. september.

Men nu lader det så til, at forholdet de to statsledere imellem er blødt op efter lørdagens telefonsamtale. Og ifølge Kristian Søby Kristensen vil et konsulat næppe føre til grundlæggende ændringer i forholdet mellem Danmark og USA:

»USA, Danmark og Grønland er allerede grundlæggende i et afhængighedsforhold. Amerikanerne er afhængige af grønlandsk territorium, hvis de skal forsvare deres territorium mod russerne. Og Danmark og Grønland er også afhængige af USA, når det kommer til sikkerhedspolitikken. Så på den måde gør konsulatet i udgangspunktet hverken fra eller til,« siger han.

– Kan konsulatet alligevel være et forsøg på at skære Danmark ud af forholdet mellem USA og Grønland?

»Det ville da undre mig, hvis det ikke var en bekymring i Udenrigsministeriet. Udfordringen i rigsfællesskabet er jo, at man kan sætte en kile ind mellem de to parter. Men det lader ikke til at være noget, man i Udenrigsministeriet har anset som så stort et problem – Danmark har jo ikke modsat sig, at amerikanerne fik lov at styrke deres forhold til Grønland,« siger Kristian Søby Kristensen.

Stærk dansk forhandlingsposition

Og det er ikke i USA’s interesse at skubbe Danmark fra sig, for i kraft af rigsfællesskabet vil Danmark i sidste ende altid skulle indgå i forhandlingerne, understreger han.

»Det er klart, at der er en asymmetrisk magtbalance mellem en supermagt og en lille europæisk småstat – men det betyder jo ikke, at amerikanerne kan gøre, som det passer dem. Danmark har en stærk forhandlingsposition i forhold til Grønland.«

Ifølge det brev fra det amerikanske udenrigsministerium til kongressen, som nyhedsbureauet AP kom i besiddelse af og skrev om fredag, skal konsulatet efter planen ligge i Grønlands hovedstad, Nuuk, og have syv medarbejdere.

Det danske udenrigsministerium har ikke ønsket at kommentere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Øget amerikansk militær tilstedeværelse er vel egentlig også det logiske mål med et konsulat på Grønland.

Jeg har i hvert fald svært ved at se, det skulle være noget med handel og inuit-kultur. Men måske er det blot en slags dække over, at USA har en præsident, der ikke fatter så meget, men absolut ikke vil tage ansigt.

Trump er også interesseret i sjældne jordarters metaller, dvs. Kvanefjeldsprojektet.

I juli besøgte den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, Kujalleq Kommune, hvor Kvanefjeld ligger. Hun var ledsaget af den næstkommanderende for energiafdelingen i det amerikanske udenrigsministerium.

t.o.
https://atomposten.blogspot.com/2019/08/skal-grnland-betale.html

Christian De Coninck Lucas

I'm so sick of the US MIlitary Industrial Complex. They are driving this, not "America".

Et par oplysninger de seneste uger burde have fået fol til at spidse øren.
Først og fremmest, at den amerikanske ambassadør, Carla Sands, flere gange har besøgt øen - UDEN at tage kontakt til hjemmestyret. Og nu kommer så ønsket om at lægge et "konsulat" i Nuuk.

Vi ved nu, hvad USAs strategiske hensigter er - det republikanske parti er allerede begyndt at sælge t-shirts, der viser Grønland som en del af USA.

Det er vist på tide at Danmark og Grønland vågner op og lugter kaffen: Man skal ikke have boet ret længe i Sydamerika, for at vide, hvad amerikanernes game plan er. Måske er det nu, vi skal overveje at lukke området for amerikanske diplomater.

I øvrigt forstår jeg ikke - efter de seneste uger - at nogen overhovedet vil have kontakt med personalet på den amerikanske ambassade. Clueless er vist det pæneste ord, der kan bruges om ambassadørens tweet et par timer før aflysningen af statsbesøget. Udueligt er vist bedre.

Flemming Berger, Jesper Sano Højdal, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

I øvrigt - jeg ved ikke, om alle er klar over dette: Hvis USA får et konsulat i Nuuk, vil den blive beskyttet af en deling marinesoldater...
Ret belejeligt.

Vi skal blive bedre til at sælge idéen om, at vi skal passe på vores freedom-ice.......og de kommende freedom-generationer.........

Søren Kristensen

Konsulater, er det ikke noget man normalt placerer i selvstændige lande?

Brian W. Andersen

@ Søren Kristensen

Jo, men konsulater anvendes også som underkontorer eller satellitkontorer til ambassader og især når et lands diplomatiske repræsentation skal dække store geografiske afstande i værtslandet. Systemet anvendes også til at øge tilgængeligheden af hjælp til egne borgere, der besøger eller opholder sig i værtslandet, samt til at fremme lokale samarbejder i et værtsland. F.eks. har Storbritannien en ambassade i København og fire konsulater i henholdsvis Aabenraa, Aarhus, Fredericia og Herning.

Groft delt op så varetager en konsul opgaverne for udsendelseslandets borgere i værtslandet og en ambassadør varetager udsendelseslandets interesser i værtslandet. Titlerne fortæller automatisk hvem som har hovedansvaret for hver type repræsentationskontor, men da diplomati er en kompliceret størrelse, så er der i praksis altid gråzoner i mange opgaver.

Brian har ret. Derfor har USA også et konsulat i Calcutta, som ligger på .....Ho Chi Minh Sarani!

Hvis amerikanerne åbner et konsulat kunne man jo opkalde gaden efter en af de utallige indianere, der blev myrdet af US army.

Brian W. Andersen

@ Anne Albinus

Det er sjældent at presse og politikere omtaler REE ressourcer i det globale magtspil, men da disse bl.a. er fuldstændigt essentielle for vedligeholdelse, fornyelse og udvidelse af digital infrastruktur og enheder, så er deres rolle nok større end deres omtale.

Trump er i den grad i handelskonflikt med Kina, så det må være meget ubelejligt for ham at Kina sidder på over 80% af verdens REE-produktion, imens USA selv kun har Bear Lodge minen i Black Hills. Der er REE mange steder i verden, men problemet er som regel hvorvidt de er tilstrækkeligt tilgængelige for udvinding. Med de teknologier vi har i dag, så ser verdenskortet sådan ud: https://www.researchgate.net/figure/Map-showing-the-global-distribution-...

USA's nærmeste kilde til REE ressourcer i et venligsindet land udenfor USA ligger i Grønland, så mon ikke REE's ligger pænt oppe på listen over rare ting fra Grønlands undergrund som Trump gerne vil have kontrol over. Ressourcernes placering passer samtidigt som hånd i handske med en lang række af USA's militære og strategiske interesser. Hvis Trump ikke har set den detalje, så har hans rådgivere helt sikkert, så jeg er ikke det mindste overrasket over de oplysninger du bringer.

At Kina gerne vil drosle ned for svineriet fra REE produnktion hjælper ikke USA meget, når det er lande som Indien, Rusland og en række ikke så stabile afrikanske stater, som tager produktionen op. For USA er Grønland det indtil videre mest praktiske valg, så hvis noget undrer mig, er det mere hvorfor REE fylder så lidt i den samlede pressedækning og debat. Der kører jo lidt af et kapløb imellem USA og Kina med Grønland som trofæet og Danmark midt i krydsilden. https://thediplomat.com/2019/02/china-steps-up-its-mining-interests-in-g...

I det spil kan Jeppe Kofod og Mette Frederiksen hurtigt komme til at blive påtvunget nogle opgaver, der er meget større og vanskeligere end de har lyst til.

Brian W. Andersen

@ niels astrup

Det ville der da være lidt satire i, eftersom amerikanerne opkalder militært isenkram efter indianere som har gjort tjeneste i eller for USA's hær og efter de stammer som de kom fra. Jeg er så ikke sikker på at Trump vil fange pointen, men hvis han gør eller hvis en hjælpsom rådgiver fortæller ham den, så skal der nok komme masser af underholdning på Twitter.

Rent diplomatisk er det nok en knapt så god idé.