Forskningsminister kræver redegørelse fra Aarhus Universitet i sag om oksekødsrapport

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen kræver en redegørelse for sagen om den omstridte rapport om oksekøds klimapåvirkning, som Aarhus Universitet lavede for Landbrug & Fødevarer. Det skriver hun i et brev til universitetets rektor
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen finder det »stærkt bekymrende, når der som her rejses tvivl om uafhængigheden af en rapport, der er udgivet af Aarhus Universitet«.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen finder det »stærkt bekymrende, når der som her rejses tvivl om uafhængigheden af en rapport, der er udgivet af Aarhus Universitet«.

Arthur J. Cammelbeeck/Ritzau Scanpix

Indland
30. august 2019

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) går nu ind i sagen om den omstridte rapport om oksekøds klimapåvirkning, som Aarhus Universitet lavede for Landbrug & Fødevarer.

Ministeren har fredag eftermiddag sendt et brev til Aarhus Universitets rektor, Brian Bech, hvor hun kræver en redegørelse i sagen, samt et svar på hvordan ledelsen forholder sig til den fremførte kritik af forløbet.

Det sker som konsekvens af Informations afsløringer af, at Aarhus Universitet har tilladt Landbrug & Fødevarer (L&F) at skrive hele afsnit i rapporten, ligesom L&F og Danish Crown har haft indflydelse på dens titel, forsidefoto og har spillet en fremtrædende rolle i hele projektet. Begge landbrugsorganisationer var en del af projektets styregruppe. 

»Universitetet skal værne om universitetets og den enkeltes forskningsfrihed og videnskabsetikken. Det er en afgørende forudsætning for, at forskerne kan bevare deres integritet og troværdighed i den samfundsmæssige debat, at der ikke kan rejses tvivl om forskningens uafhængighed,« skriver Ane Halboe-Jørgensen i brevet, som Information har set.

Ane Halsboe-Jørgensen finder det »stærkt bekymrende, når der som her rejses tvivl om uafhængigheden af en rapport, der er udgivet af Aarhus Universitet«.

Ifølge uddannelses- og forskningsministeren er det universitetets ledelse, der har ansvar for at »opstille og håndhæve rammer for samarbejde, der værner om forskningens integritet, også når forskningen sker i et tæt samspil med det omgivende samfund«.

»På den baggrund skal jeg bede om, at Aarhus Universitets ledelse snarest muligt sender en skriftlig redegørelse for forløbet, herunder hvordan ledelsen forholder sig til den fremførte kritik,« slutter hun.

I et interview med Information kalder Aarhus Universitets rektor, Brian Bech, det »uacceptabelt« og kritisabelt, at man ikke kan tale om uafhængig forskning. Universitet har både brudt egne retningslinjer og god forskningsskik, erkender rektoren, der også kræver en redegørelse i sagen.

En lang række forskere har i Information kritiseret oksekødsrapporten for ikke at være uvildig forskning som følge af Landbrug & Fødevarer og Danish Crowns indflydelse på projektet og selve rapporten. Endvidere har eksperterne kritiseret rapportens metode og konklusioner for at være så fulde af fejl, at rapporten reelt er ubrugelig.

Oksekødsrapporten

I en tid, hvor klimakrisen står højt på den politiske dagsorden, er landbruget og særligt oksekødsindustrien under pres. For hvilke konsekvenser vil forbrugere og beslutningstagere drage af det store klimaaftryk fra oksekød?

I en rapport finansieret af landbruget har forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde med en forsker fra DTU givet deres bud på oksekøds klimaeffekt i forhold til andre fødevarer. Men rapporten er ifølge udenforstående eksperter metodisk problematisk.

I denne artikelserie undersøger Information, om der er tale om uvildig forskning. Eller om Aarhus Universitet er gået på kompromis med god forskningsskik.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så godt!

Frederik Rischel

Ja, godt gået Information!

søren ploug, Steen K Petersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar