Læsetid: 5 min.

Grønlandske politikere: Grønlands interesserer skal tilgodeses i det storpolitiske spil om Arktis

Donald Trump skal under sit besøg i Danmark mødes med Grønlands landsstyreformand Kim Kielsen. Information har spurgt tre grønlandske politikere, hvad de mener bør stå øverst på dagsordenen
Arktis er på det seneste er rykket højt op på den amerikanske dagsorden. Den globale konkurrence med Rusland og Kina udgør ifølge Trump-regeringen »den største langsigtede udfordring for amerikansk sikkerhed og velstand«. Og i den forbindelse er Arktis en vigtig arena med »direkte implikationer for USA’s nationale sikkerhedsinteresser«.

Arktis er på det seneste er rykket højt op på den amerikanske dagsorden. Den globale konkurrence med Rusland og Kina udgør ifølge Trump-regeringen »den største langsigtede udfordring for amerikansk sikkerhed og velstand«. Og i den forbindelse er Arktis en vigtig arena med »direkte implikationer for USA’s nationale sikkerhedsinteresser«.

Saul Loeb

2. august 2019

USA’s tilstedeværelse i Grønland skal give afkast

Vittus Qujaukitsoq, minister for finanser og nordiske anliggender

– Hvad håber du, at Grønland får ud af Donald Trumps besøg?

»Jeg mener, at der er tre ting, som Grønland skal have afklaret i forbindelse med besøget, som alle handler om at fremhæve, at det amerikanske militærs tilstedeværelse i Grønland skal give afkast for det grønlandske samfund.«

»For det første skal Thule Air Base kunne eksistere sammen med det civile lokalsamfund. Det gør den ikke i dag, for man postulerer hele tiden, at der på grund af basens militære formål ikke kan gennemføres eller drives civile aktiviteter på den.«

»Det andet spørgsmål handler om servicekontrakten for basen. Den næste kontrakt skal indgås i 2021, og med den bør Grønland have fortrinsret til at byde på en hvilken som helst opgave under det amerikanske militær på Grønland. I Alaska giver man inuitlokalsamfundene fortrinsret. Det må også gælde for Grønland.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Marianne Stockmarr
Eva Schwanenflügel og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars N. Jensen

Ud over det militære, så er Trumps og amerikanernes interesse for Grønland formodentlig mineraler. Især REE (sjældne jordarter) som Kina har næsten monopol på.

Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Den netop afgåede udenrigsminister, Anders Samuelsen, hævdede, at han var Danmarks hidtil bedst kvalificerede udenrigsminister. Det kan man stille berettigede spørgsmålstegn ved. Der er derimod imidlertid ingen tvivl om, at niveauet er faldet siden.