Analyse
Læsetid: 4 min.

Høtyve og fakler er ved at blive hentet frem i Venstre

Politisk set har Venstres formand Lars Løkke Rasmussen tabt magtkampen i partiet til en stadigt større flok frustrerede fritidspolitikere fra baglandet. Men psykologisk har han stadig en afgørende trumf: Han er langt mere koldblodig end sine tøvende modstandere
Uroen ulmer fortsat i Venstre. Så længe Jakob Ellemann-Jensen ikke tør træde frem og erklære sin ambition at blive ny formand for Venstre, vil Lars Løkke snarrådigt kunne lurepasse og igen kunne udnytte sine modstanderes vankelmodighed, skriver Lars Trier Mogensen.

Uroen ulmer fortsat i Venstre. Så længe Jakob Ellemann-Jensen ikke tør træde frem og erklære sin ambition at blive ny formand for Venstre, vil Lars Løkke snarrådigt kunne lurepasse og igen kunne udnytte sine modstanderes vankelmodighed, skriver Lars Trier Mogensen.

Mads Claus Rasmussen

Indland
24. august 2019

Sidste akt kan være ved at udspille sig for Lars Løkke Rasmussen (V). Indtil han officielt har trukket sig som formand for Venstre, eller ligefrem er blevet væltet af bondeoprøret nedefra, tør ingen dog afskrive ham endeligt. Sidste akt kan blive langstrakt og shakespearsk dramatisk.

Som partiformand og statsminister har Lars Løkke tidligere udvist en fabelagtig evne til at overleve selv de mest kropumulige situationer og har sågar formået at komme styrket tilbage.

Gennem en lang karriere i toppolitik har Løkke gang på gang vist, at han først for alvor træder i karakter, når han har ryggen mod muren. Derfor kan de mest spektakulære scener i opgøret om magten i Venstre stadig være i vente. Ingen forventer, at Lars Løkke vil opgive formandsposten frivilligt eller bare passivt.

Før eller siden ser festen dog ud til at stoppe. Toneangivende folk i Venstre skulle allerede her i løbet af weekenden have fået til opgave at fortælle både formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen, at det er slut. For dem begge. At hensynet til partiets ve og vel nu skal sættes over de to rivalers personlige intriger.

Lige nu sidder fodfolkene i Venstre og overvåger Lars Løkke Rasmussens profiler på sociale medier. I frygt og bæven for, hvad han kan finde på at meddele – eller måske bare impulsivt skrive i en sen nattetime på Twitter. Det er særligt på det sociale medie Facebook, at Venstre-folket forventer, at nyheden pludselig vil blive lanceret.

Hvis Lars Løkke skulle blive præsenteret for et attraktivt jobtilbud, for eksempel som vellønnet bestyrelsesformand for By&Havn i København, vil han lynhurtigt kunne annoncere sin afsked. Måske ligefrem i løbet af få dage?

Fløjene er forenet

Efter timelange møder rundt om i partiets organisatoriske bagland er tålmodigheden med formanden brugt op. I løbet af ugen har flere lokale partifolk offentligt erklæret, at de vil have hele ledelsen skiftet ud.

Skønt kravet om udskiftning mildest talt ikke er kommet fra prominente skikkelser i partiet, har det alligevel sendt et gys gennem folketingsgruppen, at lokale vælgerforeningsformænd, byrådsmedlemmer og medlemmer af hovedbestyrelsen nu åbent kræver et formandsskifte.

Deadline er på fredag, hvor der er møde i Venstres forretningsudvalg, efterfulgt af et potentielt endnu mere skæbnesvangert møde i hovedbestyrelsen på næste lørdag. Her stimler de i alt 133 medlemmer sammen i Vejle, og med opbakning fra blot en tredjedel vil der kunne indkaldes til et ekstraordinært landsmøde om et formandsvalg.

Som et særsyn er mytteristerne ikke længere kun forenet i modstanden mod Lars Løkke og Kristian Jensen, men på kryds og tværs af geografi synes de også at være enige om afløserne.

På de regionale møder i Venstre har der vist sig en bredt forankret støtte til, at politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen bliver ny partiformand, og at Venstres regionsrådsformand i Syddanmark, Stephanie Lose, bliver ny næstformand, eventuelt suppleret af tidligere skatteminister Karsten Lauritzen.

Den brede enighed om afløserne er ildevarslende for både Lars Løkke og Kristian Jensen, for under normale omstændigheder vil mytterister have nemmere ved at bekæmpe en fælles fjende end ved at blive enige om tronfølgen.

På forunderlig vis er vidt forskellige fløje ved at blive bundet sammen: Fra på den ene side de hårdeste udlændingestrammere omkring tidligere udlændingeminister Inger Støjberg og på den anden side jyske hverdagsliberale omkring Hernings borgmester Lars Krarup, strømmer nu den slet skjulte støtte til Jakob Ellemann-Jensen som ny formand. Ideologisk er det umiddelbart paradoksalt.

Den 45-årige skyggebejler meldte sig rent faktisk sig ud af Venstre i 2007 og ind i Ny Alliance i protest mod udlændingepolitikken, og som cand.merc.jur. fra Copenhagen Business School har Jakob Ellemann-Jensen samtidig en storbyprofil, der er på alle måder er langt væk fra Vestjylland.

Men uviljen mod Løkke og Jensen har vokset sig stærkere end de politiske modsætninger internt blandt fløjene i Venstre.

Farefuldt kongemord

Indtil videre har Jakob Ellemann-Jensen imidlertid ikke så meget som antydet, at han vil stille op som formand, og formelt set er der derfor endnu ingen udfordrere.

Den aktuelle situation i Venstre minder om den skrøbelige tilstand i Socialdemokratiet efter valgnederlaget i 2001. Dengang var der også en udbredt enighed blandt partisoldaterne om, at den netop detroniserede statsminister Poul Nyrup Rasmussen måtte træde tilbage og blive erstattet med en ny formand. Men Nyrup så selv anderledes på situationen og valgte at fortsætte i mere end et år.

Dengang var socialdemokraterne bange for at udløse et nyt og forbitret fløj- og formandsopgør, da traumerne fra netop Nyrups opgør med Svend Auken i 1992 stadig hjemsøgte partiet. Derfor fik Poul Nyrup lov til at forblive længere som partiformand, end nogen anden end ham selv opfattede som hensigtsmæssigt.

Selv om vreden mod Lars Løkke og Kristian Jensen bobler og syder i baglandet, og oprørerne tilmed er blevet enige om afløserne, har Venstres nuværende formand den afgørende trumf, at de utilfredse rent faktisk først skal turde at udløse et kongemord og dermed risikere, at den socialdemokratiske syge spreder sig som en virus i Venstre.

Lars Løkke ved, at modstanderne ved, at han selv er mere koldblodig end dem selv, og at oprørerne derfor vil kunne risikere at tabe en åben udfordring. Venstres formand har nok is i maven til at trække rænkespil i langdrag og lade modstanderne enten gøre desperate udfald, eller helt falde til ro i mismodigt dagdrømmeri.

Så længe Jakob Ellemann-Jensen ikke tør træde frem og erklære sin ambition at blive ny formand for Venstre, vil Lars Løkke snarrådigt kunne lurepasse og igen kunne udnytte sine modstandernes vankelmodighed.

Kongemord er nemme at konspirere om i baglandet, men har historisk set været uhyrligt svære at gennemføre i praksis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

En partileder, der ikke gerne vil lede, er det bedste af det bedste.

Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Venstre tilhænger nr. 1 - Venstre ved vi hvor vi har!
Venstre tilhænger nr. 2 - JA det ved vi.
Uafhængig - Hør i to, hvor har vi venstre?
Venstre tilhænger nr. 1 - Der oppe.
Venstre tilhænger nr. 2 - Der nede.

Venstre tilhængere kigger på hinanden og ender med at finde høtyvene frem for, at vælge deres nye skrædder.

Søren Jensen

Løkke sagde det jo selv: "Det bedste job i verden var at være statsminister i danmark."Hans eneste vej tilbage er jo som formand for venstre. Vi kender heller ikke til tilbud om konkurrerende topstillinger og Løkke er jo vandt til en hvis livsstil, en hvis status og ser sig selv som den bedste leder Danmark har haft til dato. Uanset hvad der ville være det bedste for Venstre eller det mest gentleman agtige så kommer Løkke ikke til at trække sig frivillig. Han skal sparkes ud.

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Per Torbensen, Helle Walther, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Er det langt om længe high noon i Wenstre?
Det kræver at en anden tør stille sig op på den forblæste gade og stirre Løkke stift i øjnene..
Og det ser det ikke umiddelbart ud til at nogen har den ringeste lyst til.

Nette Skov, Karsten Lundsby og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hvis Løkke ikke trækker sig med resten af æren i behold, så bliver Venstre, det konservative om igen. Nok er Løkke kynisk og sig selv nærmest, men han er ikke dum. Han har opført sig torske dumt, men det er en anden sag. Nægter han at gå, i stedet for at indkalde til et ekstraordinært landsmøde, hvor han og
næstformanden trækker sig, og beder nye kandidater opstille inden for rimelig tid. Her vil der måske være flere til både formand og næstformandpost og et kampvalg finde sted.
Det er den bedste måde. Der har været en forkert kultur i Venstre i mange år. En gang 31 % i 2001 i dag 21 % på en god dag. DF er 21 mandater mindre end i 2015, er gået fra 21% til 8%. Løkke kan aldrig danne en regering uden DF igen. Går R til de blå ryger de ned igen. Så hvad er hans muligheder. ?? Gå NU.

Nette Skov, Karsten Lundsby og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Løkke har været på Mallorca mens uroen i hans part i buldrer løs, han er faktisk ikke værdig mere til at være dets formand. Først holdes ferie efter kaos, og nu med voldsom uro, går han i byen på Mallorca. Ud.!!

Ole Rasmussen

Det er vist Pressen som vil af med Løkke, og det har sat sine tunge spor i Venstreland, hvor folk er forvirrede. Jeg forstår ikke hvorfor en midtsøgende politik er så forfærdelig, men det mener den samlede Presse stort set, måske pånær Børsen. Nu skriver Berlingske at Ellemann & Støjberg er et drømmeteam, og tættere kan man vist ikke komme på indblanding udefra ved at opsætte egne ønsker om politisk retning. Jo mere til højre Venstre bevæger sig desto mere vil de tabe, det har jo netop gennemlevet som en umulighed, så fremtiden uden udmeldinger fra S er mere usikker end nogensinde. Jeg er faktisk begyndt at frygte for de få leveår jeg har tilbage.

Helle Walther

Nu bejler Løkke til Pape og K, og har aldrig svigtet den borgerlige lejr, det er helt misforstået, jeg synes han er enormt trættende . Der er ikke meget mand og leder i ham, man må stå ved det, man gør her i livet og ikke komme med dumme undskyldninger og fordrejninger bagefter.

Steffen Gliese

Det er ellers Jakob Ellemann og Stephanie Lose, der diskuteres som ny ledelse, altså en pragmatisk og midtsøgende ledelse.

Helle Walther

Ja eller Støjberg, hvad jeg ikke bryder mig om, Men summasumarum, jeg tror Løkke hænger fast med det yderste af neglene til det sidste. Jensen kan få nyt job hurtigt, Løkke ??? Og når man ikke er noget mere, så falder rygklapperne fra..... Måske fårehyrde på Færøerne var noget ? ( joke)

Jan Fritsbøger

når løkke udtaler at det er det bedste job i verden at være dansk statsminister, så handler det om at det jo er lykkedes for løkke, og så handler det om erkendelsen af det umulige, i at blive præsident i USA, og det en tak mere umulige at blive verdenshersker,
altså ikke fordi løkke mangler de nødvendige kvalifikationer men på grund af ydre omstændigheder, som løkke desværre ikke kan få indflydelse på,
og så bliver det jo ekstra vigtigt at bevare bare lidt af den prestige han fortjener, og formand for venstre er dog lidt ærefuldt, i hvert fald i løkkes øjne.