Læsetid: 3 min.

Jeppe Kofod bryder tavsheden om Hongkong: Der skal udøves tilbageholdenhed fra alle parter

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil fortsat ikke stille op til interview om situationen i Hongkong. Men i et tweet opfordrede han tirsdag eftermiddag til, at regeringen i Hongkong indleder en fredelig dialog med folket. »Meget intetsigende,« siger Søren Espersen om ministerens udmelding
En demonstrant bliver tilbageholdt af politiet under en demonstration i Hongkong. Nu opfordrer udenrigsminister Jeppe Kofod til, at alle parter skal være tilbageholdende. Det kalder Dansk Folkepartis Søren Espersen for »en speciel melding«: »Der er altså kun én part, der vil ytringsfriheden til livs i Hongkong, og det er Kina,« mener han.

En demonstrant bliver tilbageholdt af politiet under en demonstration i Hongkong. Nu opfordrer udenrigsminister Jeppe Kofod til, at alle parter skal være tilbageholdende. Det kalder Dansk Folkepartis Søren Espersen for »en speciel melding«: »Der er altså kun én part, der vil ytringsfriheden til livs i Hongkong, og det er Kina,« mener han.

Tyrone Siu

7. august 2019

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) bryder nu tavsheden om Hongkong.

»Bekymrende scener i #Hongkong udfolder sig fortsat. Enig med EU-erklæringer om, at tilbageholdenhed skal udøves fra alle sider. Regeringen skal indlede en fredelig dialog med folket i respekt for ytrings- og forsamlingsfriheden,« lød det tirsdag eftermiddag i et tweet fra ministeren.

Det sker, efter at Jeppe Kofod i en uge ikke har villet udtale sig om de massive protester i Hongkong.

Mandag kunne Information beskrive, hvordan han ifølge ministeriets pressetjeneste i sidste uge var »forhindret« i at stille op til interview om Hongkong. Imens udtalte han sig til en række medier om andre sager.

Tirsdag bad Information igen Udenrigsministeriets pressetjeneste om et interview med ministeren, men de oplyser, at Jeppe Kofod fortsat ikke stiller op til interview om sagen. I stedet har ministeren altså nu kommenteret kort på protesterne via sin private twitterprofil.

Men ifølge Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen er Jeppe Kofods tweet »meget intetsigende«.

»Det der med dialog og så videre … det kunne kineserne næsten selv have fundet på at skrive,« siger Søren Espersen.

Ifølge ham skyldes regeringens tavshed indtil nu, at regeringen ligesom tidligere danske regeringer ikke tør kritisere Kina på grund af vores handelsinteresser i landet. Det bærer udenrigsministerens tweet om situationen også præg af, mener Søren Espersen.

»Jeg mener ikke, at der med det tweet bliver lagt noget ansvar over på Kina. Og så kunne man lige så godt bare have ladet være med at tweete. For det her tweet vil kineserne lappe i sig, som om at det var varm mælk,« siger han og fortsætter:

»Det er også en speciel melding, at alle parter skal være tilbageholdende, som udenrigsministeren skriver. Der er altså kun én part, der vil ytringsfriheden til livs i Hongkong, og det er Kina. Ellers er der ikke andre, der er interesserede i det,« siger Søren Espersen.

I sit tweet henviser Jeppe Kofod til en EU-erklæring. Den erklæring stammer helt tilbage fra 1. juli og er altså over en måned gammel. Her opfordrede EU’s tidligere udenrigschef, Federica Mogherini, til at undgå voldelig eskalation og til at indgå i dialog.

Udenrigsordfører svarer fortsat ikke

I sidste uge prøvede Information også at få et interview med Socialdemokratiets udenrigsordfører Annette Lind. Efter talrige henvendelser oplyste hun over sms, at hun var på ferie indtil denne uge og henviste i mellemtiden til udenrigsministeren.

Information har mandag og tirsdag ringet og sms’et til Annette Lind gentagne gange for at få en kommentar fra hende, nu hvor hun er tilbage fra ferie. Men Annette Lind har hverken taget telefonen eller svaret på Informations sms’er.

Ud over de mange henvendelser til udenrigsministeren og udenrigsordføreren fra Socialdemokratiet har Information tirsdag også forsøgt at få kommentarer fra regeringens støttepartier.

SF’s udenrigsordfører, Karsten Hønge, er ikke vendt tilbage på Informations gentagne henvendelser. De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, har sendt en sms, hvori han skriver, at han er sammen med sin familie og derfor ikke udtaler sig i dag.

Til gengæld lykkedes det at komme igennem til Eva Flyvholm, der er udenrigsordfører for Enhedslisten. Ifølge hende er det vigtigt, at regeringen følger udviklingen i Hongkong og appellerer til det lokale styre om, at der skal være et frirum til at demonstrere.

»Danmarks rolle er at være med til at sikre og bakke op om, at demonstranterne har ordentlige, frie rammer til at demonstrere og udleve deres demokratiske rettigheder,« siger hun.

Hun foreslår, at Danmark i samarbejde med andre nordiske eller europæiske lande finder ud af, om de kan gøre mere for at følge med i, om demonstranternes rettigheder bliver overholdt.

»Man kunne fint lave en appel, der siger, at det er vigtigt for os, at demonstranterne har mulighed for at demonstrere. Derudover kunne man appellere til, at vi får en orientering om, hvordan det ser ud for de demonstranter, der er blevet anholdt. Bliver deres rettigheder overholdt, hvor lang tid sidder de fængslet osv.,« siger hun.

Eva Flyvholm mener ikke, at regeringens manglende kritik af Kina nødvendigvis skyldes handelsinteresser i landet.

»Det har været en generel problemstilling, at danske regeringer ikke har været gode nok til at kritisere menneskerettighedskrænkelser i Kina, og det kan selvfølgelig også spille ind her. Men når vi kigger rundt, er der ikke nogle regeringer i andre lande, der har reageret på det her. Og det er ikke nødvendigvis kun, fordi man ikke vil pisse Kina af. Det kan også have noget at gøre med, at man kigger på, hvordan det går med udviklingen,« siger hun.

Kina bærer brænde til spekulationer om, at Folkets Befrielseshær kan blive indsat for at kvæle folkelige protester i Hongkong. Det er på høje tid, at omverdenen udfordrer Kina og understreger, at det vil få katastrofale følger, hvis soldater bliver sluppet løs i den tidligere britiske kolonis gader
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"There are good people on both sides.."

(Gæt et citat)

Carsten Wienholtz, Lars Jørgensen, Karsten Lundsby, Thomas Tanghus, Jes Balle Hansen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Hvorfor skal vi hele tiden høre, hvad Søren Espersen mener? Han er jo bare ude for at fortælle, at DF stadig eksisterer. Hvis DF var i regering, ville de da heller ikke gøre noget, og risikere noget der fx gik ud over landbrugseksporten.

Frederik Groth Nordstrøm, Carsten Wienholtz, John Poulsen, Lars Jørgensen, Karsten Lundsby, Martin Rønnow Klarlund, Ete Forchhammer , Randi Christiansen, John Andersen, Niels Duus Nielsen, Steen K Petersen, Søren Kristensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Send pandaerne tilbage.

Frederik Groth Nordstrøm, John Poulsen, Martin Rønnow Klarlund, Randi Christiansen og olivier goulin anbefalede denne kommentar