Læsetid: 8 min.

Kl. 13.42 kom den undskyldning, Godhavnsdrengene har ventet på i 14 år

På talerstolen en rørt statsminister. På stolerækkerne en lang række ældre mænd og få kvinder, der var kommet for at høre Mette Frederiksen sige det ord, de har kæmpet så hårdt for at høre
Statsminister Mette Frederiksen gav tirsdag en undskyldning til Godhavnsdrengene ved en seance på Marienborg.

Statsminister Mette Frederiksen gav tirsdag en undskyldning til Godhavnsdrengene ved en seance på Marienborg.

Sarah Hartvigsen Juncker

14. august 2019

På vej op til statsministerens embedsbolig Marienborg ved Lyngby Sø følges vi med Hans Horst. Han er 57 år, og fra 1974, og fem år frem var han anbragt på Det Kgl. Opfostringshus – eller Skorpeskolen, som den blev kaldt.

Her blev Hans udsat for vold og for seksuelle overgreb fra en socialrådgiver, der var tilknyttet skolen. Han udviklede sig til at være ikke så lidt af en enspænder, der senere har brugt mange år af sit liv på at slippe fri for den skyld og skam.

»Løgne og bedrag og overgreb i lange baner, sådan husker jeg min tid på Skorpeskolen,« siger Hans.

I årene efter havde Hans en meget turbulent tid med blandingsmisbrug, hvor han blandt andet brugte sin tid på Christiania, i Børnemagt og i BZ-bevægelsen.

»Jeg prøvede at flygte fra min egen fortid ved at engagere mig så meget som muligt, indtil jeg en dag brød helt sammen og kom i psykiatrisk behandling på Bispebjerg.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Søren Veje
 • Carsten Munk
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Estermarie Mandelquist
 • Gert Romme
 • Kim Folke Knudsen
 • Oluf Husted
 • Marianne Stockmarr
 • Katrine Damm
 • Eva Schwanenflügel
 • Steen K Petersen
Søren Veje, Carsten Munk, Peter Beck-Lauritzen, Estermarie Mandelquist, Gert Romme, Kim Folke Knudsen, Oluf Husted, Marianne Stockmarr, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steen K Petersen

Det er en værdig og nødvendig undskyldning

TAK

Carsten Munk, Benny Jensen, Hannibal Knudsen, John Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Rune Stilling, Nette Skov, Mogens Holme, Helle Walther, Rikke Nielsen, Estermarie Mandelquist, Gert Romme, Søren Jensen, Susanne Kaspersen, lone hansen, Kim Folke Knudsen, Oluf Husted, Marianne Stockmarr, birgitte andersen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

GODT at Godhavnsdrengene og de andre mishandlede børnehjemsbørn langt om længe får en tiltrængt og uforbeholden undskyldning !! :-)

Og godt at Mette F har sagt, at hun vil undskylde til de grønlandske børn og de piger, der blev sendt til Sprogø, samt til alle andre som har været udsat for statslige overgreb.

Kjeld Jensen, jens peter hansen, Hannibal Knudsen, John Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Nette Skov, Mogens Holme, Helle Walther, Rikke Nielsen, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Gert Romme, Søren Jensen, Kim Folke Knudsen, Susanne Kaspersen, lone hansen, Herdis Weins, Oluf Husted, Marianne Stockmarr, birgitte andersen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Tak til vores Statsminister Mette Frederiksen for at tage dette vigtige skridt.

Lars Løkke Rasmussen hvor havde det klædt dig, hvis dit parti havde fejret tankerne om et nyt samarbejde med S med at tilslutte sig Mette Frederiksen værdige og nødvendige undskyldning.

Ærgerligt at Venstre lod stå til. Det her spørgsmål bør været hævet over partipolitik. Alle partier skulle have sagt undskyld på den danske stats vegne.

Skam Jer Dansk Folkeparti og Det konservative Folkeparti, som ikke mener, at de skylder Godhavnsdrengene nogen undskyldning. Det er noget forbandet vrøvl, at eftertidens repræsentanter for statsmagten ikke skal give en undskyldning for de ugerninger, som statsmagten udsatte de stakkels svigtede børn for. Hvis den samme forkvaklede argumentation var blevet brugt i Holocaust, så skulle det nye Tyskland heller ikke kunne sige undskyld for Jødeforfølgelserne begået i den tyske stats navn. I er nogen kræmmerpartier begge to, som undslår Jer for et medansvar med bekymringen, at sæt nu nogen søger erstatning.

Til det er kun en ting at sige må de få tildelt en erstatning. Den vil aldrig kunne lindre det omsorgssvigt, som børnehjemsbørnene har været udsat for, men den ville være en retfærdig juridisk dom på et mørkt kapitel i nyere dansk historie.

Tak til Bjørn Elmquist for at have kørt Godhavns drengenes sag.

Tak til de Godhavnsdrenge som holdt ud og blev ved med at gøre opmærksom på det tabubelagte overgreb, som de har været udsat for i den danske stats navn. Nationalsocialismen og undertrykkelsen den trives der, hvor der er mørke og ingen ret men uret. Hvad I blev udsat for er forstadium til Nationalsocialisme ondskaben selv forklædt som forstander og statens myndighedsperson. Et ondsindet syn på udsatte børn som værende mindreværdige og uværdige. Godt at vi får gjort op med det uvæsen en gang for alle.

jens peter hansen, Nina Højland, Steffen Gliese, Charlotte Wissing, Peter Beck-Lauritzen, Katrine Damm, Nette Skov, Mogens Holme, birgitte andersen, Helle Walther, Rikke Nielsen, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Oluf Husted, Eva Schwanenflügel og lone hansen anbefalede denne kommentar
Lasse Nielsen

Det gjorde Mette Frederiksen godt, meget menneskeligt og meget empatisk. Flot flot tale.
Og PS: Det er også på tide, vi ser lidt til Mette Frederiksen i medierne. Venstre skal da ikke løbe med hele sendefladen hver dag :-)

Hannibal Knudsen, Steffen Gliese, Charlotte Wissing, John Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Steen K Petersen, birgitte andersen, Helle Walther, Estermarie Mandelquist, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Så godt, at den undskyldning endelig blev givet.
At det indtil 1976 fandt sted er skandaløst, og ingen i det etablerede system vedrørende daglig drift, tilsyn mv. burde kunne undskylde sig om ikke at vide noget.
To forfattere har skrevet om problematikken, Knuth Becker (1891-1974) i romanerne om Kai Gøtche (den første udkom i 1932, den 5. og sidste i 1956) der voksede op på opdragelsesanstalten Sjællandsglæde - et sted uden glæde, synonymt med Holsteinsminde opdragelsesanstalt, hvor Knuth Becker selv voksede op. Knuth Becker var i øvrigt den første til at modtage Det Danske Akademis store pris i 1961
Den anden J. Bech Nygaard (1911-1988), i hvis meget kendte bog fra 1941 Guds blinde øje verden ses fra et pigebørnehjem.
Disse bøger, der selv om de er romaner, burde have fået mange alarmklokker til at ringe i det politiske system med tilsynsmyndighederne. Det gjorde de så ikke, måske lod man sig besnakke af de "pæne" forstandere.
(I Frede Farmands bog Barn nr. 33 - et barnerequiem" fra 2016, om hans opvækst fra 1945 -1955 på børnehjemmet Aaløkkegaard i Odense er de såkaldte "fine" gode bidragsydere til børnehjemmet og forstanderen).

Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen, Steen K Petersen, birgitte andersen, Estermarie Mandelquist, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Peter Sabroe var jo også tidligt ude. Desværre var ramaskrigene snart glemt. Vi må håbe at forholdene nu er langt mere menneskelige og at der bliver holdt øje med alle de tilbud kommunerne benytter sig af.

Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen, Nette Skov og birgitte andersen anbefalede denne kommentar