Læsetid: 3 min.

Kristian Jensen kalder til borgerlig samling – men han lyder som en socialdemokrat

Venstres næstformand erkender, at der mangler et fælles projekt, som kan binde de borgerlige partier sammen. Men det midtersøgende politiske idékatalog, han selv lancerer, kan næppe skabe samling blandt de borgerlige
Med det idékatalog, Kristian Jensen præsenterede forleden i et interview i Berlingske, er det svært at forestille sig, hvordan han skulle kunne skabe borgerlig samling, skriver indlandsredaktør Anton Geist i denne analyse.

Med det idékatalog, Kristian Jensen præsenterede forleden i et interview i Berlingske, er det svært at forestille sig, hvordan han skulle kunne skabe borgerlig samling, skriver indlandsredaktør Anton Geist i denne analyse.

9. august 2019

Det har vakt megen opsigt, at Venstres næstformand, Kristian Jensen, i et interview med Berlingske kategorisk afviser sin partiformand Lars Løkke Rasmussens idé om en SV-regering.

Men Kristian Jensen har sådan set, lige siden Lars Løkke lancerede ideen under valgkampen, taget afstand fra den. Og mere interessant er det i virkeligheden, at han i interviewet selv ventilerer nogle overordentlig midtersøgende politiske ambitioner.

Den forhenværende finansminister erkender, at der mangler et fælles politisk projekt i den borgerlige blok.

»Vi har ikke været særligt gode til at stå samlet. Hvert parti har et meget klart billede af sig selv, men et mindre klart billede af, hvad vi er fælles om,« siger han og konstaterer, at de borgerlige partier i sidste regeringsperiode »dyrkede forskellene, som førte til, at vi fremstår meget uklart i øjeblikket som borgerligt Danmark«.

Diagnosen er rigtig. Og problemet er, at det reelt er meget lidt, som forbinder de nationalkonservative i Dansk Folkeparti med de markedsliberale i Liberal Alliance og de mere liberale kræfter i Venstre.

For øvrigt er det bemærkelsesværdigt, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, tilsyneladende er nået frem til samme erkendelse af, at der mangler et fælles borgerligt projekt.

I et interview med Jyllands-Posten taler også han om nødvendigheden af, at de borgerlige finder sammen efter den socialdemokratiske regeringsdannelse. Og da han bliver spurgt, hvad blokken kan samles om, svarer han tørt:

»Vi må se, om vi kan få bygget et troværdigt alternativ op. Det kræver en del afklaring.«

Som en anden socialdemokrat

Men hvad er det så, de borgerlige skal samles om?

Kristian Jensen forklarer, at der i den seneste valgperiode var for meget fokus på diskussionerne om skat og udlændinge. Men nu skal de borgerlige partier ifølge Berlingskes referat af Venstre-næstformanden »gøre noget for den moderne, arbejdende familie, for hvem den offentlige sektor er en afgørende forudsætning for, at hverdagen hænger sammen«.

For som Kristian Jensen siger, så »forstår man ikke den hverdag, folk lever i«, hvis man fremstår, »som om man er imod den offentlige sektor«.

Det lyder fuldstændig som noget, en socialdemokrat kunne have sagt.

Det kunne måske også være kommet fra en DF’er. Men i DF ville de til gengæld aldrig have sagt, at udlændingediskussionen fyldte for meget i den seneste valgperiode, og de ville bestemt heller ikke være enige i, hvad Kristian Jensen siger om Inger Støjberg – som Kristian Thulesen Dahl netop har inviteret til at blive medlem af DF, efter at hun blev vraget af Venstres folketingsgruppe som næstformand for gruppen.

»Som politikere er vi forskellige, og jeg er ikke til tællere og kage. Problemet er, at man diskuterede de der symboler mere end substansen, og at det skyggede for, at vores integrationspolitik faktisk har været en succes,« siger Kristian Jensen og gør samtidig klart, at han skam går ind for en stram udlændingepolitik.

Altså: En stram udlændingepolitik, men uden al den symbolske staffage. Igen lyder det fuldstændig som noget, der kommer fra Socialdemokratiet.

Ikke flere skattelettelser

På flere andre områder fremkommer Kristian Jensen med midtersøgende politiske ambitioner.

Han kritiserer den borgerlige regerings uddannelsesloft. Og han siger, at de burde have gjort det mere klart, at omprioriteringsbidraget var en midlertidig foranstaltning.

På det økonomiske område lægger han afstand til reformer, der skal øge arbejdsudbuddet, og til kampen for lavere skatter – fuldstændig som den socialdemokratiske regering har gjort. Og på klimaområdet giver han udtryk for, at de borgerlige partier har været for fodslæbende og efterlyser det, som centrum-venstre for længst har sat sig som mål:

»en visionær og langsigtet omstilling af samfundet«.

Med det idékatalog er det svært at forestille sig, hvordan Kristian Jensen skulle kunne skabe borgerlig samling.

Til gengæld har han leveret flere gode argumenter for, hvorfor det måske alligevel ikke var så tosset, da Lars Løkke begyndte at gøre sig tanker om en regering hen over midten i dansk politik.

Inger Støjberg fik ikke en post i Venstres ledelse, og det bekymrer både i og uden for partiet. Kristian Thulesen Dahl (DF) siger, at han frygter for, at partiet vil fortsætte linjen i udlændingepolitikken.
Læs også
Efter flere ugers magtkampe om topposterne i Venstre er partiets folketingsgruppe blevet enige om et kompromis. Men under overfladen fortsætter opgøret om partiets formandspost – og dermed rollen som borgerlig statsministerkandidat
Læs også
Da kampen i den borgerlige blok var ved at bringe Lars Løkkes regering til fald, lykkedes det ham at holde fast i magten ved at indlemme Liberal Alliance og De Konservative i regeringen. Men fejden mellem de liberale og de nationalkonservative fortsatte, og efter sigende ville landets udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), til sidst ikke længere være i rum med lederen af det største borgerlige parti, Kristian Thulesen Dahl (DF), skriver Anton Geist i denne leder.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Hjerl-Hansen

Filosofisk Undersøgelse: Den Ærlige Politikers Sprog

Spin er et forfærdeligt fænomen. Men dem der ikke kan se det tendentiøse og det tidstypiske i spin er nogen klokkehoveder. Spin er bare toppen af isbjerget, i den forstand at folket har vænnet sig til at tro blindt på ministrenes evne til at *se* og, på grundlag af hvad de ser, agere politisk.

Det er umoralsk at lyve.

Der er mange måder at lyve indenfor politik. Lad os forsøge at tegne Den Ærlige Politiker op ved hjælp af et meget begrænset antal mulige sprogspil.

"Jeg kan ikke se. Jeg kan ikke se noget."

"Dit spørgsmål åbner en slags hemmelig tunnel mellem de grundelementer jeg forstod ved dette cirkulære og en sammenhæng af større betydning. Min intuitive mavefornemmelse er at dette land er vigtigere for mig end fx Lyngby. Lyngby er en by."

"Vil man have et ægte hypermoderne demokrati må man have politikere der har et yderst selvironisk forhold til deres egne muligheder for at *se*, herunder *se hvad de gør*. At tilhøre en enkel, eventuelt historisk, veldefineret ideologi er ikke længere nok."

I forhold til de nationale og internationale teknokratiers størrelse og med det administrative apparats organiserethed og informerethed er det kun naturligt med et *menneske* i forgrunden, altså et menneske der ikke kan se:

"Jeg kan ikke se."

"Jeg føler mig blind i dag, Iris Vej." (Iris Vej er ministersekretæren. Red.)

"Hvad er det for et cirkulære dér på bordet, Iris?"

Iris Vej: "Har du to minutter så skal jeg fortælle dig det."

Ministeren: "Fint. Magten er sød. Vær sød."

Ole Rasmussen

Løkkes vej er vejen frem for Venstre. Hvis Venstre vil have indflydelse igen må de søge midten. Kristian Jensen er en klovn. Kun svindlerne og spekulanter vil have en sort regering. Enten Venstre eller et nyt parti på midten har en fremtid, for det med at ville tilbage til fortiden som DF og S vil, det har ikke gang på jord. Nu får vi snart læren af, hvordan det lykkes at gå den vej når Brexit bliver en realitet, men i min optik har de national konservative - Gud, Konge og Fædreland - ingen fremtid i ungdommen.

Eva Schwanenflügel

"Der er huuul midt i spanden, kær' Jokum, kær' Jokum"..

Det blå projekt er begyndt at sive.

Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, Susanne Kaspersen, Birte Pedersen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Liberal Alliance vil have lempet våbenloven så almindelige danskere får afgang til skydevåben til at forsvare sig mod??? Ja, jeg ved det ikke. Deres nye formand Alex Vanopslagh har poseret med håndvåben på facebook under overskriften "til kamp mod de røde ."

Jo, det moderne borgerlige Danmark forstå så sandelig at fremme sammenhold og samling i mit land.

Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Bunden ‘er’ for længst faldet ‘helt’ ud af det blå projekt, det er nu et såret dyr med dødsangst og overspringshandlinger, kamp motiveres til både aggression og flugt.

Den højreorienterede Laissez-faire kapitalist og nu typisk samtidig ‘White supremacy’ racist, kæmper dødskampen til sidste dråbe, "lade stå til" ideologiens tilhængere drukner til sidst i deres selvskabte klimaflygtninge i kølvandet på deres ondskab og egoisme.

Må de højreorienterede Laissez-faire kapitalister blive til empatiske mennesker, før end at det er for sent.

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Blå blok er væk, der er intet projekt. hvis skyld er det. Mit svar: Det er ene og alene Lars Løkkes. Lige nu angribes Kr. Jensen af de Venstre folk som ser en stjern en i Jakob Ellemann, og Claus Hjort spiller stor mand. Hvis man i V havde holdt fast i en SV regering, som S ikke ønsker, så havde DF, LA og K droppet Løkke og V som regeringsparti . Løkke skalter og valter med sit parti i egen interesse, og han er farlig at have som fjende. Spørg blot Pind, Peter C m.m.
Kr. Jensen er naiv og godtroende, og når han skal spille det illoyale, unfair spil som er Løkkes spidskompetence, så ligner han en amatør i forhold. Hvis Kr. Jensen skal væk, skal han helt væk og have topjob i det private, så kan Løkke sejle ned ad åen selv igen mht. Venstre. Han har skabt balladen siden 2014, hvad vil V dog med ham.

Peter Gløde, Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Jan Kauffmann

Philip B. Johnsen 08:51
"Den højreorienterede Laissez-faire kapitalist og nu typisk samtidig ‘White supremacy’ racist, kæmper dødskampen til sidste dråbe"
Jeg udleder at du dermed siger, at alle til hoejre for S er "White supremacy racister", og det er netop med din form for diskussion enhver demokratis samtale stopper.

Christian de Coninck Lucas

Den slags udmærkede, "midtsøgende politiske ideer er ikke noget Venstre er interesseret i. De har besluttet sig for at lege "Republicans" i Danmark med Líberal Alliance, med tilhørende militariserede udenrigspolitik og foragt for videnskaben, med mindre den beriger de allerede etablerede. Det er meget lidt kønt i 2019.

Ingen vision overhovedet. For dem er fremtiden blot en ekstrapolering af fortiden - FUT FUT!

Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Venstre er nu ved at desintegrere totalt på deres landsmøde, efter Claus Hjort Frederiksen har undsagt Kristian Jensen som næstformand, og åbent har udtalt, han burde trække sig.