Læsetid: 6 min.

Lagtingsvalg i Færøerne: Kampen om fiskekvoterne kan blive afgørende

Når Færøerne lørdag går til valg, er det efter en valgkamp, som især har handlet om fiskeri, turisme og bolignød. Især spørgsmålet om, hvorvidt den færøske stat bør tjene flere penge på den rige fiskebestand, har ifølge eksperter stor betydning for færingernes fremtid
På tirsdag er der Lagtingsvalg i Færøerne. Et af de vigtigste spørgsmål under valget er fisk.

På tirsdag er der Lagtingsvalg i Færøerne. Et af de vigtigste spørgsmål under valget er fisk.

Mathias Svold

31. august 2019

Det går godt på Færøerne.

Der er økonomisk overskud, lav ledighed og befolkningen vokser, og det er måske en af årsagerne til, at august måneds valgkamp på Færøerne ikke har været præget af de store konflikter.

Den sædvanlige debat om løsrivelse fra rigsfællesskabet har ikke fyldt det store. I stedet har de 179 kandidater til Lagtinget diskuteret velfærd, skattelettelser, turistinvasion, boligmangel, men det, der især har fyldt, er fisk.

Fiskeri har altid været en vigtig del af den politiske debat, fordi erhvervet udgør så stor en del af færøsk økonomi. Men den siddende regerings fiskerireform fra 2018 har for alvor fået sindene i kog.

Den borgerlige opposition ser reformen som et bureaukratisk monopol, som kan skade Færøernes vigtigste erhverv. Mens den siddende socialliberale regering mener, at der skal være mere konkurrence om fiskekvoterne til gavn for den færøske statskasse.

Færøsk fiskeri og havbrug er nemlig en milliardforretning, men hidtil har den færøske stat foræret fiskekvoterne til en lille håndfuld rederier uden den store indtjening.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu