Læsetid: 7 min.

Lars Larsen var den grimme ælling, der blev til erhvervslivets smukke svane

Mandag morgen døde Lars Larsen i en alder af 71 år. Hans liv var som taget ud af et eventyr af H. C. Andersen, en moderne version af det om den grimme ælling – eller det om Klods-Hans. En ulykkelig barndom kan knække et menneske, men i den jyske købmands tilfælde skete det modsatte.
Mandag morgen døde Lars Larsen i en alder af 71 år. Hans liv var som taget ud af et eventyr af H. C. Andersen, en moderne version af det om den grimme ælling – eller det om Klods-Hans. En ulykkelig barndom kan knække et menneske, men i den jyske købmands tilfælde skete det modsatte.

Jesper Nørgaard Sørensen

20. august 2019

Der var engang to unge mænd, Wessel og Vett, der i Aarhus åbnede en butik, hvor de solgte dyner og lagener og den slags. Den blev snart en succes, og de åbnede flere forretninger rundt om i landet, hvilket blev begyndelsen til de fem store Magasin-varehuse, vi kender i dag, og hvoraf et ligger på Kongens Nytorv i København på en adresse, hvor H. C. Andersen forresten boede på et tidspunkt i sit unge liv.

Mange år senere, nemlig i 1979, var der en ung mand fra en lille by i Thy, der på tilsvarende vis åbnede en butik med dyner og lagner i netop Aarhus. Lars Larsen kaldte den for Jysk Sengetøjslager. Den blev også snart en succes, og helt parallelt til Wessel og Vett åbnede han flere butikker, men hvor Magasin-herrerne forblev et lokalt, dansk fænomen, gik Larsen worldwide og blev i løbet af fyrre år en global succes.

Man kan dårligt gå en tur i alverdens storbyer uden at støde på navnet Jysk, som han slet og ret kaldte butikskæden, da den voksede og blev til mere end 2.800 butikker i 52 lande og gjorde ejermanden til mangemilliardær.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Olaf Tehrani
  • Torben Lindegaard
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Henrik Brøndum
  • ingemaje lange
  • Danny Hedegaard
  • Erik Karlsen
Viggo Okholm, Olaf Tehrani, Torben Lindegaard, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Henrik Brøndum, ingemaje lange, Danny Hedegaard og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

René Arestrup

Jeg kender ikke særlig meget til Lars Larsens liv og levned - ud over det, der er almindelig kendt i offentligheden.
Men jeg husker een ting, som overraskede mig, bed sig fast og overbeviste mig om, at han var en hædersmand.
I forbindelse med en offentlig diskussion om danske velhavere i udenlandske skattely, sagde han: Jeg synes det er noget forbandet svineri at vende ryggen til det samfund, der har gjort det muligt at folk kunne skabe deres formuer.
Hvil i fred Lars Larsen.

Jesper Sano Højdal, Rolf Andersen, Thomas Andersen, Viggo Okholm, Minna Rasmussen, Carl Chr Søndergård, Klaus Kjellerup, P.G. Olsen, Olaf Tehrani, Torben Lindegaard, Nette Skov, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Lars Christoffersen, arne tørsleff, Nina Sampson, David Zennaro, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Danny Hedegaard, Michael Waterstradt, Herdis Weins, Johannes Lund, Henrik Brøndum, Erik Karlsen og Joen Elmbak anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

såvidt jeg ved er der ikke nogen som nogensinde selv har skabt formuer,
den slags må man nødvendigvis have hjælp til i form af ansatte, bevares lars satte da processen i gang,
men formuer opstår først når mange hænder arbejder på sagen, og jeg tror også at lars selv var fuldt bevidst om den kendsgerning,
det er udelukkende i borgerlig retorik at en person kan skabe en formue,
og hans koncept med at købe billigt og sælge med fortjeneste virker jo, fordi kunder ofte er lidt dumme og køber når noget er ekstra billigt, og glemmer at kvaliteten følger prisen ned,
man kan altså ikke sige at Lars snød sine kunder, men mange kunder snyder sig selv fordi de ikke vil betale for kvalitet, selvom det jo er det klart billigste på sigt.
RIP lars

"og hans koncept med at købe billigt og sælge med fortjeneste virker jo, fordi kunder ofte er lidt dumme og køber når noget er ekstra billigt, og glemmer at kvaliteten følger prisen ned"

For mange, mange år siden boede jeg i et telt på en campingplads i Schweiz, hvor mit telt vist var det eneste, der holdt den ofte tilbagevendende regn ude. Da en af mine campingpladsmedbeboere spurgte, hvem der havde det smarte telt (han beskrev det og nævne et mega-dyrt mærke, som jeg ikke længere husker), måtte jeg erkende, at det var mit, og jeg havde købt det i Jysk Sengetøjslager for 298 kr.
Det telt har jeg stadig, selv om den oplevelse er mere end 20 år gammel, og det fungerer stadig fint! Jeg betalte for kvalitet, selv om jeg ikke betalte ret meget, så det var klart billigst på langt sigt. ;-)

Lars Larsen snød mig ikke, og jeg snød heller ikke mig selv. ;-)

arne tørsleff, Viggo Okholm, Danny Hedegaard og Minna Rasmussen anbefalede denne kommentar