Feature
Læsetid: 7 min.

I Løkke-land: »Han vil gerne bestemme det hele«

Græsted i Nordsjælland er Lars Løkkes hjemmebane. Information har besøgt byen for at tale med dens beboere om formandsopgøret i Venstre. Skal Løkke fortsætte eller give slip på magten?
Knud Jensen (th.) har boet i Græsted det meste af sit liv, og da han blev gift i 1994, var det Lars Løkke Rasmussen, som viede ham.

Knud Jensen (th.) har boet i Græsted det meste af sit liv, og da han blev gift i 1994, var det Lars Løkke Rasmussen, som viede ham.

Jakob Dall

Indland
29. august 2019

Den lille by Græsted i Nordsjælland er Lars Løkke-land. Her voksede Lars Løkke Rasmussen op, og selv om han er flyttet for nogle år siden, har de fleste mennesker, Information møder denne onsdag ved frokosttid, et eller andet forhold til den tidligere statsminister. Langt de fleste har hilst på ham, og mange har gennem årene stemt på ham eller hans parti.

Information er taget til Græsted for at tale med lokalbefolkningen om Venstres formand: Lille Lars fra Græsted, men også den mest magtfulde mand i dansk politik gennem de seneste år, der har bestridt nogle af landets vigtigste magtpositioner i over to årtier, og som i disse uger ligger i åben krig med store dele af partiets bagland, der ønsker ham væltet én gang for alle.

Ved siden af byens kro og revyteater ligger værtshuset Stalden, hvor Løkke kom en gang imellem, da han var sundhedsminister i 00’erne, men hvor han ikke har været meget siden.

Klokken er kvart over 12 og inde for enden af baren sidder Knud Jensen på 70 år. Han har boet i Græsted det meste af sit liv. Da han blev gift i 1994, var det Lars Løkke Rasmussen – dengang viceborgmester i Græsted-Gilleleje Kommune – der viede ham. Knud Jensens kone gik bort tidligere i år, men hjemme hos ham står stadig den skål, som det nygifte par fik i bryllupsgave af kommunen og Løkke.

Alligevel er hans følelser om Lars Løkke Rasmussen blandede. For den tidligere statsminister kan være politisk lunefuld, synes han.

»Lars er, som han er. Han tænker ’mig, mig, mig’. Man ved ikke, hvor man har ham i politik. Han vil gerne bestemme det hele. Men netop derfor tror jeg egentlig, at han kommer til at hænge ved som formand. Og det er vel også fint nok,« siger Knud Jensen, der mener, at han har et godt udgangspunkt for at udtale sig om Løkke.

Dengang i 1990’erne var han nemlig bartender på bodegaen tæt på, hvor Løkke boede.

»Så kom han og sagde goddag til mig hver aften. De skulle lige have en godnatbajer, ham og Sólrun.«

Jakob Dall

Bag baren står 54-årige Svend Carstensen. Han har været Venstre-mand hele livet, og han er godt træt af at høre om magtkampen om formandsposten i Venstre.

»Jeg synes, det hele er blæst lidt op. Selvfølgelig skal Løkke fortsætte som formand, alt skal fortsætte, som det er. Og de der små kronprinser, de skal falde lidt ned på jorden. Kristian Jensen for eksempel,« siger Svend Carstensen, der kalder Løkke for veltalende, velformuleret og dygtig til sit arbejde.

»De andre i partiet skal da have lov til at kæmpe for at komme frem i livet. Men han er den dygtigste af dem alle, det er der ingen tvivl om.«

80-årige Kurt Ginge, der får sig en øl ved baren, rømmer sig.

»Jeg vil lige sige, at det er altså ikke alle her i Græsted, der er Venstre-mænd. Det vil jeg altså godt lige understrege,« siger han.

Ved valget i juni stemte mere end hver fjerde Græsted-borger på Venstre, hvilket var en fremgang på tre procent siden seneste valg.

»Men med hensyn til formandsposten vil jeg sige, at han er en hård mand. Det har han altid været. Han sparker til dem, der er efter ham. Om det hjælper ham denne gang … jaaa. Nu må vi se,« siger han.

En indbagt Lars Løkke

Den første pizza på menukortet hos pizzeriaet La Cantina hedder ’Lars Løkke Pizza (indbagt)’. Den består af kødstrimler, ost, løg, friske tomater, karry, chili og dressing indbagt i en pizzadej.

»Det er vores bestseller. Stadigvæk, selv om han ikke er statsminister mere,« siger medejer Cihangir Ucak på 52 år stolt.

Og det er Lars Løkke Rasmussen selv, der har bestemt indholdet. Det samme gælder anden pizza på menukortet, som toppes med oliven, champignon og ansjoser, og som hedder ’Statsministeren’.

Cihangir Ucak synes, at Lars Løkke Rasmussen er »fantastisk«. Han er menneskelig og flink og hilser altid. Blandt andet derfor stemmer Cihangir Ucak på Venstre.

Han tror ikke, at Løkke ryger som formand. Han kan ikke se, hvem i Venstre der ellers skulle kunne løfte opgaven som leder for partiet bedre end Løkke.

»Det kan godt være, at han har tabt valget. Men han kæmper. Det er ligesom i fodbold, hvis du bliver tacklet, så skal du ikke bare give op, men du skal kæmpe videre. Jeg kan godt lide ved ham, at han er typen, der kæmper,« siger Cihangir Ucak.

Den første pizza på menukortet hos pizzeriaet La Cantina hedder ’Lars Løkke Pizza (indbagt)’. Den består af kødstrimler, ost, løg, friske tomater, karry, chili og dressing indbagt i en pizzadej, og det er Lars Løkke Rasmussen selv, der har bestemt indholdet.

Den første pizza på menukortet hos pizzeriaet La Cantina hedder ’Lars Løkke Pizza (indbagt)’. Den består af kødstrimler, ost, løg, friske tomater, karry, chili og dressing indbagt i en pizzadej, og det er Lars Løkke Rasmussen selv, der har bestemt indholdet.

Jakob Dall

Patetisk klamren

Uden for Netto står en lastbil parkeret. I vinduet ligger en rød kasket påtrykt teksten ’Make America Badass Again’. Den tilhører lastbilchauffør Shane Eno på 58 år, som er i gang med at handle ind til sin frokost.

Shane Eno har stemt Venstre mange gange før. Han har også stemt direkte på Lars Løkke Rasmussen, og ved Folketingsvalget var planen også at stemme på Venstre. Men så foreslog Løkke en SV-regering, og det var dråben for Shane Eno.

»Hans flirten med Socialdemokratiet var helt åndssvag. Det virkede bare, som om han skulle redde stemmer. Og altså … jeg bryder mig ikke om socialdemokrater. Så når man begynder at flirte med dem, så er det slut,« siger Shane Eno, der er iført blå overalls med gule reflekser langs siderne.

Han endte i stedet med at stemme på Nye Borgerlige.

I hans øjne er det tid til, at Lars Løkke Rasmussen går af.

»Jeg synes efterhånden, at det er patetisk, at han stadig gerne vil være formand. Han bliver ved og ved og ved og ved. Han hænger jo i neglerødderne. Han skal bare pakke sammen.«

Han husker alle formandens dårlige sager, selv om han ikke husker detaljerne, fordi der har været så mange af dem.

»Var det sokker eller underbukser, han ikke ville købe selv? Nu må det være nok.«

Så kan det godt være, at Venstre fik flere mandater ved valget i år end i 2015. Men det er lige meget for Shane Eno, når Løkke tabte selve valget.

»Så det ville være normal kutyme at gå ind og sige, at der må være nogle, der kan gøre det bedre end ham. Men det gør han jo ikke. Han fører sig frem, som om han er Danmarks næste statsminister. Det synes jeg ikke han er,« siger Shane Eno, der heller ikke har syntes, at Løkke leverede på den politik, som Shane Eno ønskede sig. Det kunne for eksempel være lavere registreringsafgift på ældre biler og en motorvej til Hillerød.

Jakob Dall

Det er muligt, at Shane Eno en dag vender tilbage til Venstre, hvis der kommer en ny formand. Men han tror langtfra, at det er sikkert, at Løkke ryger ud lige foreløbig.

»Han kan jo forhandle sig ud af alting.«

Hetz og mobning

I den seneste uge er det kommet frem, at store dele af Venstres bagland ønsker, at Lars Løkke Rasmussen går af som formand for Venstre. Særligt det jyske bagland har ført an i kampen. Imens ser det indtil videre ikke ud til, at Venstre i Region Hovedstaden, hvor Græsted ligger, vil af med Løkke.

Flere af dem, Information møder i byen, mener da også, at Lars Løkke Rasmussen er blevet udsat for en hetz de seneste uger i forbindelse med formandsballaden – og særligt i medierne.

For eksempel er en dame i tøjbutikken ved siden af Netto bange for, at medierne går for hårdt til den tidligere statsminister.

»Lov mig, at I er søde ved ham. Lov mig det,« siger hun og laver hundeøjne.

Sådan lyder beskeden også i den kombinerede antikvitetsbutik og café, der ligger over for pizzeriaet. Indenfor sidder et større selskab rundt om et bord og drikker kaffe af gammelt kongeligt porcelæn.

»Hvorfor skal folk være så meget efter ham? Han har gjort mange gode ting, rettet op på flygtningekrisen, alt! Selvfølgelig skal han blive,« siger en af kvinderne, der ikke vil have sit navn i avisen.

En anden kvinde stikker hovedet ud af et sidelokale. Hun kan slet ikke forstå, at medierne bruger energi på at skrive om formandskampen. Det er helt ude i hampen, og man bør i stedet give Venstre ro til selv at finde ud af, hvem der skal være formand, synes hun.

Ude på gaden tager maler Søren Larsen opmærksomheden om Løkke mere afslappet. Han er i gang med at male bunden af en ejendomsmæglerbutik sort. For ham er det ikke afgørende, hvad formanden i Venstre hedder.

»Men når man nu godt kan lide partiet, så synes man jo, at det er lidt ærgerligt, at det bliver til sådan noget mudderkast,« siger han.

Sådan har 20-årige Frederik Skontorp det også. Han har sabbatår og går og brænder ukrudt på torvet med en ukrudtsbrænder. Denne gang var første gang han stemte til et folketingsvalg. Han stemte på Venstre. Han har svært ved at se et Venstre uden Lars Løkke Rasmussen som formand.

»Hvis Løkke bliver væltet, så tror jeg Mette Frederiksen får fire år mere efter den her periode. Jeg tror ikke, at Venstre kan genvinde magten uden ham.«

Jakob Dall

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Hvis der er en ghetto, der trænger til noget opblanding - !

Anders Reinholdt, Maiken Hansen, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, David Zennaro, Susanne Kaspersen, Tino Rozzo, Carsten Munk, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Helle Walther, Carsten Mortensen, Dorte Haun Nielsen, Thomas Tanghus, Torben Bruhn Andersen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Thorkel Hyllested

Human interest vinklen er gået amok. Henvis sagen incl. formand, næstformand og supporters til sportssiderne, og brug energien på rigtige politiske analyser.

Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Marianne Ljungberg

Enig. Lars Løkke er bare Lars Løkke. Lad nu partiet være i fred...de ender jo med pga medierne at blive martyrer ...og hvad kan nogen bruge det til?

Henrik Ljungberg

Eva Schwanenflügel

Information på kanten - uden Jan Gintbergs humoristiske insider historier..

Ej, det virker noget letkøbt.

Hvad er forresten ingredienserne i dressingen til den famøse indbagte Løkke-pizza?
Det må jo være dén, der gør denne sag nogenlunde spiselig ;-)

Gunvor Henriksen

Jeg har fået at vide at Lars Løkke voksede op i Vejle

Eva Schwanenflügel

@ Gunvor Henriksen

Du har helt ret :

"Lars Løkke Rasmussen blev født i Vejle som søn af Jeppe Løkke Rasmussen og Lise Løkke Rasmussen. Faren arbejdede som bogholder i militærnægterlejren Gribskovlejren, og moren var hjemmegående. Familien Løkke Rasmussen flyttede til Græsted i 1971 og voksede op i et middelklassekvarter på en villavej. Han var den mellemste i en søskendeflok på tre."

Eva Schwanenflügel

Wikipedia

Natalie Barrington Rosendahl

Jaja, okay. Jeg vil nu også mene, at man »vokser op« et sted, hvis man flytter dertil som 6-årig, går i folkeskole der og går på gymnasiet i nabobyen.

Eva Schwanenflügel

@ Natalie Yahya Rosendahl

Hvad består dressingen af?
Nå, det må være en forretningshemmelighed..

Eva Schwanenflügel

PS. Du skriver godt :-)

Martin Rønnow Klarlund

Wow - nu er det næsten som formatet af nyheder på DR, der partout SKAL bringe en voxpop med den almindelige danskers mening om noget hvert 5. minut - muligvis dikteret af et ledelseslag i angst for ikke at fremstå folkelige nok for DF.

Carsten Jensen ytrede engang noget i retning af og så rammende om vores nation: “Vi dyrker det middelmådige”.

Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Ja Løkke kom til Græsted som den gang var bondeland, gik på Græsted skole og siden Helsinge gymnasium, for så at komme ind i amtet, Fr. borg ,dels som politiker siden ved snuhed og natligt rænkespil amtsborgmester. Allerede her startede de mange omtalte sager.
Hvad er det der gør, at man ikke kan komme af med ham, i andre partier var han røget forlængst. Har partiet V ikke n.... nok til at få en anden på banen. Dygtige folk i V er blevet trynet for hans magtkuller.
Er de ting han har lavet eller været med til at lave så fantastiske .??? Strukturreformen, åhja ? Mega dyr. Og alt blev for stort og mange resurser gik tabt. Udflytning af arbejdspladser, ja men hvad sker, enorm ventetid med svar, blev det lavet på klog måde nej. Efterlønsreform og dagpengereform med DF, K og R. gjorde det landet bedre for folk ?????

En mand sagde engang, Løkke ødelægger altid , hvad han rør ved, og noget synes at få ret. Lige nu
smadrer han partiet.

Helle Walther

P.t. kan man ikke åbne sin radio eller TV uden det handler om Venstre og især LLR. Han er på morgen middag aften og her og der og alle vegne, med SIN version. Og får han modspørgsmål, som kan pille lidt ved hans historie, så omformuleres den bare. Enten så er det andre tider, eller ja han finder på og finder på. S er ikke interesseret i et regeringsamarbejde med V og R. Og Løkke får ikke borgerligt flertal foreløbig, tværtimod, han er syg og høre på. Magtsyg.
Ingen anden partileder har nogensinde i mit liv så længe jeg kan huske tilbage opført sig så egoistisk, og med så manglende respekt for eget parti, bagland, allierede m.m. Kun han selv tæller.
Alt tromles ned, sparkes ud til siden, hvornår viser hovedbestyrelse og andre tænder for alvor og siger NU er det nok.

Gunvor Henriksen, Vita Rosendal og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar