Feature
Læsetid: 7 min.

Mahamud skal sendes til Somalia, hvor han kun har opholdt sig i tre måneder af sit liv

I sit 25 år lange liv har den somaliske statsborger Mahamud Abdi Mahamoud kun tilbragt tre måneder i Somalia. Han kender ingen dernede, og han taler ikke særlig godt somali. Alligevel har de danske myndigheder besluttet, at han skal rejse ’hjem’. Hans sag er netop blevet genoptaget i sidste øjeblik før hjemsendelse
Mahamud Abdi Mahamoud er 25 år og har boet i Danmark i syv år. Nu har myndighederne besluttet, at han skal sendes ’hjem’ til Somalia, hvor han i alt kun har opholdt sig i tre måneder af sit liv, og hvor han i den periode blev opsøgt og tortureret af terrorgruppen al-shabaab, der ville hverve ham til gruppen.

Mahamud Abdi Mahamoud er 25 år og har boet i Danmark i syv år. Nu har myndighederne besluttet, at han skal sendes ’hjem’ til Somalia, hvor han i alt kun har opholdt sig i tre måneder af sit liv, og hvor han i den periode blev opsøgt og tortureret af terrorgruppen al-shabaab, der ville hverve ham til gruppen.

Indland
26. august 2019

Mahamud Abdi Mahamoud har boet i Danmark i syv år. Men for nylig besluttede de danske myndigheder, at han skal sendes hjem til Somalia, hvor han er statsborger.

Der er bare det problem, at Somalia aldrig har været Mahamud Abdi Mahamouds hjem. I sit 25 år lange liv har han kun opholdt sig i landet i tre måneder.

»Jeg ved slet ikke, hvad jeg skulle gøre, hvis jeg kom til Somalia,« siger han, da Information besøger ham i Udlændingecenter Ellebæk, hvor han sidder frihedsberøvet og venter på udsendelse.

»Jeg kender ikke nogen i Somalia. Jeg taler dårligt somali og kan ikke læse og skrive det. Og jeg ved ikke engang, hvilken by jeg skal tage til,« siger han.

Mahamud Abdi Mahamoud har boet eller opholdt sig i mange lande i løbet af sit liv. Han blev født af somaliske illegale flygtninge i Saudi-Arabien og boede der hele sin barndom, indtil de saudiske myndigheder i august 2009 sendte ham, hans bror og hans far til Somalia.

Den dag, det saudiske politi kom og hentede dem, mistede han kontakten til sin mor og sine øvrige søskende. I dag ved han ikke, hvor i verden de befinder sig.

I Somalia blev Mahamud Abdi Mahamoud, hans far og hans bror opsøgt af en gruppe mænd, der ville hverve de to unge drenge til den somaliske terrororganisation al-Shabaab. Da hans far nægtede at overgive sine sønner, tæskede de fremmede mænd ham. Imens brændte de brorens arm.

»Og så knækkede de knoglerne i min hånd,« siger Mahamud Abdi Mahamoud og viser de bulede knoer på sin venstre hånd frem.

Siden flygtede brødrene og faren til Tyrkiet, hvorfra de ville prøve at tage til Grækenland. På vej over Middelhavet i en flygtningebåd kæntrede de og blev væk fra hinanden. Mahamud Abdi Mahamoud levede derefter som gadedreng i Grækenland, og efter også at have opholdt sig i andre lande kom han for syv år siden til Danmark.

Alt dette har Mahamud Abdi Mahamoud fortalt til de danske udlændingemyndigheder og Flygtningenævnet. Det fremgår af hans sag i Flygtningenævnet, som Information har fået indsigt i.

Information har ikke mulighed for at dokumentere, om Mahamud Abdi Mahamoud taler sandt, men i hans sag hos Flygtningenævnet fremgår det, at hans forklaring har været konsistent, alle de gange han har fortalt den til de danske myndigheder, og at Flygtningenævnet lægger Mahamud Abdi Mahamouds forklaring »til grund« – altså at de tror på den.

Alligevel skal han sendes tilbage. Flygtningenævnet vurderer nemlig, at Mahamud Abdi Mahamoud ikke er personligt forfulgt i Somalia.

Ligesom hundredvis af andre somaliere i Danmark har han derfor fået inddraget sin midlertidige opholdstilladelse.

Mahamud Abdi Mahamoud har sammen med sin advokat klaget over afgørelsen om hjemsendelse. I sidste uge fik han endeligt afslag og besked på, at han skulle forlade Danmark senest onsdag den 28. august.

Torsdag, altså mindre end en uge inden hjemrejsedatoen, fik hans advokat, Niels-Erik Hansen, dog en ny besked fra politiet. De oplyste, at Mahamud Abdi Mahamouds sag er genoptaget i Flygtningenævnet. Lige nu er det derfor uvist, hvad der skal ske.

Hvis Mahamud Abdi Mahamoud ender med at blive sendt hjem, er det »uforståeligt«, mener Niels-Erik Hansen.

»Det er absurd, at et ungt menneske, der er født og opvokset i Saudi-Arabien, og som kun har været meget kort tid i Somalia, og inden for den meget korte tid er blevet udsat for overgreb fra al-Shabaab, skal sendes tilbage dertil. Det er uforståeligt,« siger advokaten.

Om natten

Mahamud Abdi Mahamoud bliver kaldt Mudi blandt venner.

Siden han ankom til Danmark den 27. oktober 2012, har han bestået Prøve i Dansk 1 og 2 samt Danskuddannelse 1, modul 1-4. Det betyder, at han både taler, skriver og læser dansk på et nogenlunde niveau.

Han har gået på VUC, været ansat som IGU-elev i Nyborg Kommune, har gået på produktionsskole, har spillet og trænet andre i fodbold i fodboldforeningen SUB Ullerslev, og så har han været i praktik på både en efterskole, en folkeskole og en børnehave. Han har en kusine og tre fætre i Danmark og har desuden haft en kæreste og fået flere venner.

»Men alt det er slut nu, hvor jeg sidder her i Ellebæk og skal til Somalia,« siger han og tager fat i en af sine mange små dreadlocks, som er afbleget i spidsen, og hvoraf de fleste er sat op i en knold højt på hans hoved.

»Kan man overhovedet have sådan noget hår i Somalia?« spørger han retorisk.

Mahamud Abdi Mahamoud har været indsat i Udlændingecenter Ellebæk nord for København i to måneder og fire dage.

Det er ikke officielt et fængsel, men det er det alligevel, for Ellebæk er omkranset af pigtråd, de indsatte må kun komme udenfor i den indhegnede gård i et kvarter om morgenen og tre kvarter om eftermiddagen, de vogtes af fængselsbetjente, og de sover bag tremmer.

Mahamud Abdi Mahamoud er ikke kriminel. Han sidder i Ellebæk, fordi han er frihedsberøvet i forbindelse med, at myndighederne vil hjemsende ham til Somalia.

Han er langt fra den eneste somalier i Ellebæk, fortæller han.

»Men jeg taler ikke med de andre. Jeg er bange for dem,« siger han og forklarer, at de andre somaliere holder sammen alt efter, hvilken klan de tilhører. Han har intet forhold til den klan, han selv tilhører og derfor ikke noget umiddelbart fællesskab med de andre mænd, siger han.

Mahamud Abdi Mahamoud har svært ved at sove om natten. Det er en af bivirkningerne fra den PTSD, han er blevet diagnosticeret med i Danmark, og som er taget til, mens han har siddet i Ellebæk.

Men det skyldes også, at det er om natten, man bliver hentet af betjentene og kørt i lufthavnen, hvis man skal sendes hjem.

»Så jeg er mest bange om natten,« siger Mahamud Abdi Mahamoud, der frygter, at det er hans tur til at blive hentet i næste uge.

Morten Sodemann, der er overlæge på Indvandrermedicinsk Klinik, hvor Mahamud Abdi Mahamoud blev diagnosticeret med PTSD, har for nylig hørt fra Mahamud Abdi Mahamouds kusine, at han er begyndt at få retraumatisering.

Blandt andet er der dukket ubehagelige flashbacks op fra fængslet i Saudi-Arabien, hvor Mahamud Abdi Mahamoud opholdt sig sammen med sin far og bror, inden de blev sendt til Somalia, og hvor han angiveligt har overværet tortur og vold mellem fanger.

»Der er endvidere overhængende selvmordsfare, hvis han hjemsendes, og han har fremsat konkrete trusler over for os om selvmord i givet fald, han sendes til Somalia. Mødet med al-Shabaab har sat spor i ham,« vurderer overlægen.

Somalierne, der skulle hjem

Hjemsendelsen af somaliske statsborgere, der opholder sig i Danmark, har været mere eller mindre mørklagt over for offentligheden.

I 2016 vurderede de danske myndigheder, at der igen var sikkert nok i for eksempel Somalias hovedstad Mogadishu, og derfor har Udlændingestyrelsen siden efteråret 2016 gennemgået opholdsgrundlaget for over 1.000 somaliere.

Siden har styrelsen inddraget eller nægtet at forlænge opholdstilladelsen for omkring 500 flygtninge og 400 familiesammenførte, skrev Berlingske i juni i år.

Det er kendt, at flere af disse somaliere har taget imod den repatrieringsydelse, som den danske stat har tilbudt dem, og er rejst hjem uden tvang.

Omvendt vides det ikke, hvor mange det er lykkedes at sende til Somalia med tvang, uden at de var kriminelle – og om det overhovedet er sket.

Det fortæller Niels-Erik Hansen, der ud over at være advokat for Mahamud Abdi Mahamoud har haft flere afviste somaliere som klienter.

Retssager om frihedsberøvelse af somaliere føres nemlig bag såkaldt dobbeltlukkede døre. Det er et ønske fra de somaliske myndigheder. Og derfor er der mange ting, som Niels-Erik Hansen ikke må fortælle til Information.

»Men det nærmeste, jeg mener, at Danmark har været på at hjemsende ikke-kriminelle somaliere ved tvang var for nylig med en familie bestående af en far og bror, der sad i Ellebæk, og en mor og datter, der sad på Sjælsmark. Deres udsendelse blev stoppet af FN,« fortæller han.

Generelt er der en procedure, hvor myndighederne i Somalia skal godkende hjemsendelsen. Men der findes eksempler på, at det ikke er lykkedes de danske myndigheder at få godkendelsen.

For nylig blev en somalisk kvinde for eksempel kørt fra Ellebæk til Københavns Lufthavn midt om natten for at blive sendt hjem. Men udsendelsen lykkedes ikke, og hun måtte køres tilbage til Ellebæk.

På samme måde er det langtfra sikkert, at Mahamud Abdi Mahamoud bliver sendt hjem lige foreløbig, vurderer Niels-Erik Hansen.

Udover, at sagen i Flygtningenævnet netop er blevet genoptaget, har Niels-Erik Hansen for nylig sendt en klage til FN i Mahamud Abdi Mahamouds sag. Umiddelbart har FN sagt, at de gerne vil tage sagen til behandling, men at man ikke er parat til at standse hjemsendelsen.

 – Mahamud Abdi Mahamoud har kun været i Danmark i syv år af sit liv. Hvorfor mener du, at det er Danmark, han har mest tilhørsforhold til?

»Han har været i Saudi-Arabien i længere tid end i Danmark. Men Saudi-Arabien har jo deporteret ham, hans bror og hans far til Somalia. Så på den måde er Saudi-Arabien helt uegnet, mens man ikke kan kalde Somalia hans hjemland. Og nu er han her. Så derfor mener jeg, at vi må yde ham beskyttelse mod nye overgreb i Somalia,« siger Niels-Erik Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der må da være noget rablendegalt med lovgrundlaget for hjemsendelser i Danmark, hvis man "hjemsender" mennesker til andre lande, som de ikke har relationer til.

Men måske er det lovgiverne, der er noget galt med?
- Kunne man ikke teste lovene på lovgiverne først. Hvis en lovgiver gør noget fejl, kunne man så ikke sende personen til f.eks. Somalia eller Eritrea med en vis mulighed for at komme tilbage efter et par år?

Mads Berg, Steen Bahnsen, Pietro Cini, Erik Karlsen, Flemming Berger, Niels G Madsen, Frederikke Nielsen, Tue Romanow, Hanne Ribens, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Johanna Haas, Allan Stampe Kristiansen, Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Ruba Altawil, Karsten Aaen, Jan Fritsbøger, Lone Hansen, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Og så knækkede de knoglerne i min hånd,« siger Mahamud Abdi Mahamoud og viser de bulede knoer på sin venstre hånd frem."

Når myndighederne selv lægger til grund, at Mahamud taler sandt, erkender de vel også at han er personligt forfulgt af al-Shabaab?
Desuden er det helt i hampen, at udsende folk til et land de intet tilhørsforhold har til.
Det er psykisk tortur, og strider mod menneskerettighederne.

Mads Berg, Steen Bahnsen, Carsten Nørgaard, Ete Forchhammer , Kim Folke Knudsen, Erik Karlsen, Frederikke Nielsen, Tue Romanow, Gitte Loeyche, Johanna Haas, Allan Stampe Kristiansen, Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Minna Rasmussen, Karsten Aaen, Ruba Altawil, Jan Fritsbøger, Lone Hansen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Tilhørsforhold gælder åbenbart kun en vej...

Niels G Madsen, Gitte Loeyche, Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, birgitte andersen, Torben Bruhn Andersen og Minna Rasmussen anbefalede denne kommentar

Nej, der noget helt rablende galt her i DK! når man går efter kun, som jeg ser det, at smide så mange muslimer ud af landet! som muligt - og det uden, at offentligheden får noget at vide - næsten!

Det, som i denne her sag, er rablende galt er det at Flygtningenævnet vurderer, at denne her unge mand IKKE er personligt forfulgt i Somalia, selvom de godt ved, at en vis organisation, nævnt i den her artikel, har forfulgt ham personligt sidste gang, han var i Somalia!

Er der en person, der skal have asyl i DK, er det altså denne her unge mand!

Mads Berg, Steen Bahnsen, Kiri-Louise Raben Ottosen, Viggo Okholm, Pietro Cini, Kim Folke Knudsen, Erik Karlsen, Niels G Madsen, Tue Romanow, Gitte Loeyche, Ib Gram-Jensen, Gert Romme, Carsten Wienholtz, Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Allan Stampe Kristiansen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

HVis man er 25 og opholdt sig på midlertidig opholdstilladelse i Danmark i 7 år, så skal der ikke meget regnekraft til at konstatere at personen har opholdt sig 18 år i andre lande.
Så mon ikke det er fornuftigt at tage afsted.
Det er vel en enkelt sag.

Flemming Olsen, Frank Hansen, Kim Houmøller, Hans Aagaard og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Det er fordi de ikke har problemer nok i Somalia, at vi synes det er i orden at sende mennesker tilbage på den måde.

@jørgen Vind-Villasen:
Din hurtige, "smarte" kommentar bærer vist præg af, at du ikke har læst den Artikel, du kommenterer.
Hvis jeg skulle tage fejl i min formodning må du forklare mig:
1. hvorfor du mener, at den unge mand ikke har et reelt beskyttelsesbehov?
2. Hvilket af de lande han har opholdt sig i i sit liv, du mener bedst kan yde ham den beskyttelse, som han ifølge sin advokats vurdering har behov for?

Mads Berg, Knud Chr. Pedersen, Steen Bahnsen, Hans Larsen, Viggo Okholm, Kim Folke Knudsen, Erik Karlsen, Niels G Madsen, Gaderummet Regnbuen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Det er fuldstændigt vanvittigt, at den unge mand fortsat holdes indespærret på trods af sin retraumatisering mens hans genoptagelsessag behandles af Flygtningenævnet.
Slip ham fri.
Luk Ellebæk!

Mads Berg, Steen Bahnsen, Hans Larsen, Pietro Cini, Kim Folke Knudsen, Frederikke Nielsen, birgitte andersen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Esben Skytte Christiansen

Alle mulige andre mener noget i denne tragiske sag, som i så mange andre lignende sager, men hvad mener Mahamud egentlig selv ville være den bedste udgang på hans sag? Myndighederne har tilkendegivet at stole på hans fremstilling, men mener alligevel ikke, at grundlaget er godt nok til, at han kan blive. Vi har altså her med en troværdig person at gøre. Det ville være godt at høre hans egen udlægning og om hvilke tanker han gør sig for den fremtid, der venter ham her, hvis han kan får lov til at blive her i landet. Vi mangler trods alt unge her i landet for at sikre dets fortsatte velstand og fastholdelse af velfærdssamfundet. Gerne mange, jo flere, jo bedre og det uanset hvilken hudfarve, de kommer med. De skal være så hjertelig velkomne, hvis bare de vil tage fat og bidrage til samfundets udvikling.

Mads Berg, Steen Bahnsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Vi skal se mennesker som Mahamud som en ressource og en mulighed for Danmark.

Det er helt godnat med Ellebæk og den systematiske nedbrydning af asylansøgerne i Ingenmandsland, som er afvist men ikke kan rejse hjem. For mig at se, er der to muligheder.

Danmark og andre lande lægger pres på de lande, som ikke vil modtage deres borgere, hvis landene nægter, så lukkes kassen for Ulandsbistand i.

Hvis dette som jeg forudser alligevel ikke virker, så er der kun en vej udsted opholdstilladelse i Danmark slip asylansøgerne ud af fængslet i Ellebæk og prioriter omgående sprogundervisning, uddannelse og jobsøgning her i landet for Mahamud og ligesindede.

Naturligvis forudsat, at de pågældende asylansøgere ikke har en plettet strafattest, og at de af PET vurderes til ikke at udgøre en potentiel sikkerhedsrisiko ellers må de blive siddende i Ellebæk.

Men det er afgørende, at asylansøgerne bliver selvforsørgende så hurtigt som overhovedet muligt. Ellers så kan stemningen her i landet hurtigt vende sig imod en mere liberal og humanistisk politik på asylområdet. Vi har ikke plads i budgetterne til tocifrede mia udgifter til integration og familiesammenføring.

Undtaget fra denne betragtning er den begrænsede kvote af konventionsflygtninge fra FN lejrene, som vi som et rigt land må være med til at sikre en fremtid i Danmark også selvom, at de ikke kommer til at arbejde på grund af helbred og sygdom.

Mads Berg, Steen Bahnsen, Niels Christensen, Gert Romme, Hans Larsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar