Ny forskning: 300 ud af 536 kvindedrab blev begået af partneren

Nyt, omfattende studie kortlægger 1.417 drab i Danmark gennem 25 år og giver dermed det mest omfattende talmateriale af området siden 1970’erne. Tallene viser blandt andet, at 56 procent af alle drab på kvinder bliver begået af partneren
Liget af den 31-årige teologistuderende Anne-Marie Mandrup Pedersen blev fundet på Følle Strand indpakket i plasticsække i en kuffert den 20. jan 1994. Anne-Marie Mandrup Pedersen er en af de mange kvinder, som blev dræbt af sin partner.

Liget af den 31-årige teologistuderende Anne-Marie Mandrup Pedersen blev fundet på Følle Strand indpakket i plasticsække i en kuffert den 20. jan 1994. Anne-Marie Mandrup Pedersen er en af de mange kvinder, som blev dræbt af sin partner.

Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Indland
23. august 2019

I begyndelsen af marts 2019 blev en 58-årig mand sigtet for at have dræbt sin hustru på Møn og bagefter forsøge at brænde hendes lig. I begyndelsen af juni blev en 62-årig mand sigtet for at have dræbt sin hustru i Nordjylland. Begge kvinder blev fundet kvalt i deres hjem. To drab i hver sin ende af landet. Og begge eksempler på en type drab, der udgør en meget stor del af danske drabstal:

300 af de 536 kvinder, der blev dræbt mellem 1992 og 2016, blev slået ihjel af deres partner. Det svarer til 56 procent af alle drab på kvinder. Generelt udgør partnerdrab mere end hvert fjerde drab i perioden, hvilket gør det til den største enkeltstående gruppe.

Det fremgår af en artikel, der i dag udkommer i det internationale tidsskrift Forensic Science International: Synergy. Der er tale om et unikt og omfattende talmateriale, eftersom detaljerede data på danske drab ikke er opgjort siden 1970.

Artiklen er del af en ph.d.-afhandling, der ventes færdiggjort næste år. Her har retsmediciner Asser Hedegård Thomsen, Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet gennemgået samtlige danske drabssager hen over 25 år – i alt 1.417 drab. Heraf 62 procent af ofrene mænd. Resten er kvinder. De fleste drab i perioden er begået af partneren, i alt 379 – eller 26,7 procent af alle drab.

Retsmedicineren er ikke overrasket over, at partnerdrab på kvinder fylder så meget i hans tal:

»Når man arbejder med det her til daglig, ved man godt, at partnerdrab på kvinder er den største enkelttype af drab i Danmark. Bandedrab fylder måske mere i medierne og i politikernes bevidsthed. Det er også alvorligt, men sammenlignet med partnerdrab udgør de en meget lille del – kun syv procent. Det er også derfor, at det er så utroligt vigtigt at få sat præcise tal på,« siger Asser Hedegård Thomsen, der gik i gang med projektet for fem år siden.

Optællinger i medierne, blandt andet på Information og DR, samt en mindre opgørelse fra Justitsministeriet, har tidligere vist et lignende billede – nemlig at partnerdrab er udbredt, og at ofrene primært er kvinder. Men det er første gang, at det bliver dokumenteret over så lang en periode med samtlige registrerede drab.

»Jeg har samlet objektiviserbar viden, der rækker ud over den personlige erfaring. Vi skal vide, hvad vi har med at gøre for at kunne gøre noget ved det,« siger Asser Hedegård Thomsen.

Helt nye sager

I de nye danske tal udgør skilsmisse og jalousi en del af motivet i 38 procent af alle partnerdrab. Det er et mønster, den svenske kriminolog og forsker ved politimyndigheden i Sverige, Sven Granath genkender. Han har analyseret partnerdrab i Europa og Sverige. Sidstnævnte har nogenlunde samme andel af partnerdrab som i Danmark.

»Engang kendte politiet ofte til problemerne i et forhold forud for drabet, fordi de måske var blevet kaldt ud til vold i hjemmet. Men kvinder, der bliver banket til døde af deres partner, ser vi ikke lige så ofte som tidligere. Når kvinder bliver slået ihjel af deres partner i dag, er det faktisk stadigt oftere sager, vi slet ikke har hørt om før, hvor skilsmisse og jalousi eksempelvis er en del af motivet,« siger Sven Granath.

Direktør i Danner, Lisbeth Jessen, mener, at vi som samfund skal gøre langt mere, og at vi skal gøre det langt tidligere, hvis vi skal forhindre, at kvinder bliver ofre for vold og drab. Blandt andet ved at anerkende kønsforskelle, når vi taler om vold og drab:

»Vold og drab er ikke ukønnede problemer. Det er noget, kvinder oplever i uforholdsmæssig grad. Kvinder bliver typisk slået ihjel på baggrund af deres køn, af mænd, der ikke respekterer kvinder, og som vil have magt og kontrol over dem. Jeg har hørt politikere sige, at køn ingen rolle spiller i vores ligestillede samfund, men det er ikke rigtigt. Det spiller den allerstørste rolle i de her sager, og hvis vi ikke har det fokus, kan vi ikke forebygge det,« siger Lisbeth Jessen og peger på, at tidligere forskning har vist, at det ofte er, hvis en kvinde vil forlade en mand eller siger fra over for vold og kontrol, at hun bliver slået ihjel.

Hun opfordrer politikerne til at sætte konkrete mål for at nedbringe vold mod og drab på kvinder og styrke indsatsen med eksempelvis specielle enheder, der arbejder med forebyggelse, opklaring og tidlig opsporing i sager om fysisk og psykisk vold mod kvinder.

»Det her område har alt for længe været underprioriteret. Det mangler det samme politiske fokus, som vi længe har haft på eksempelvis ungdomskriminalitet eller bandekriminalitet. Kvindedrab taler vi kun om, hvis de er særligt bestialske eller ikke bliver opklaret. Ellers bliver det bare en avisnote, når en mand slår sin kone ihjel,« siger hun og peger på, hvordan man eksempelvis i Norge sætter tidligere ind i sager om vold i hjemmet.

Noget, Dansk Politi kunne lære noget af, mener Lisbeth Jessen, der selv har en fortid i politiet.

»Politiet skal gøre sig klart, at det her ikke er et privat problem. Bare fordi der ikke bliver skudt i det offentlige rum som med bandedrab, har vold og drab i hjemmet stadig store implikationer for både den enkelte og for samfundet,« siger Lisbeth Jessen. 

Vigtigt at forebygge

Chef for Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, politiinspektør Tenna Wilbert, afviser, at politiet ser samlivssager som et privat anliggende:

»Vold i samliv er et strafbart forhold. Og det skal vi gå ind i, uanset at det foregår inden for hjemmets fire vægge. Men det her er svære sager, hvor politiet er afhængige af, at der er nogle, der anmelder, og at offer, naboer eller andre medvirker til opklaringen. Det gælder både i sager om vold, psykisk vold og æresrelateret vold,« siger Tenna Wilbert.

Hun fortæller, at politiet faktisk de senere år har indført såkaldte ’risikovurderingsværktøjer’ i samlivssager for at forebygge stalking, fysisk og psykisk vold og i sidste ende drab:

»Når det gælder samlivsrelateret vold, herunder psykisk vold, har vi de senere år implementeret risikovurderingsværktøjer. Her laver politiet en konkret vurdering af den forurettede, af gerningspersonen og de samlede omstændigheder. Andre faktorer som misbrug eller beskæftigelse, skal også tænkes ind, når man skal vurdere, om der er konkret risiko for at det udvikler sig til mere vold eller i sidste ende drab,« siger Tenna Wilbert, der også peger på, at det er vigtigt for at forebygge eskalering i voldssager, at politiet har mulighed for at henvise videre til krisecentre eller behandling, hvor hun mener, det er vigtigt, at der er tilstrækkelig kapacitet.

Mænd truer kvinder

Mænd bliver også udsat for partnerdrab. 79 mænd blev således hen over de 25 år dræbt af deres partner. Men her viser den nye forskning, at drabene ofte sker efter forudgående trusler og vold mod kvinden. Et fænomen, der også er påvist i flere udenlandske undersøgelser.

»Jeg har dels kunnet læse det ud af politirapporterne, men kan også konstatere det ud fra de retsmedicinske undersøgelser, der viser skaderne på kvinderne. Det er ikke ulogisk, men det har overrasket mig, hvor tydeligt det er,« siger Asser Hedegård Thomsen.

Partnerdrab er kun en af de mange drab, der foregår i familien. Faktisk udgør familiedrab lige under halvdelen af alle danske drab – 44 procent. Og selv om drab generelt er faldende over hele Europa, udgør drab i familien en stadigt større andel af statistikken, siger Marieke Liem, lektor og ph.d. i retsmedicinsk psykologi ved Universiteit Leiden i Haag med speciale i drab. De falder nemlig ikke helt så støt som de kriminalitetsrelaterede drab.

»Jo færre drab, jo højere andel af drab i familien. Familiedrab falder, men mindre drastisk. Det er dårlige nyheder og gode nyheder på samme tid,« som Marieke Liem formulerer det.

Faldet i antallet af europæiske drab skyldes ifølge forskerne dels mindre misbrug og mindre vold i samfundet generelt. Faldet er formentlig også hjulpet på vej af ændringer af lovgivningen samt mere forebyggelse.

Det næstmest typiske drab bliver i øvrigt begået i nattelivet typisk under indflydelse af alkohol eller stoffer. Her er begge parter mænd, og det er i 63 procent af sagerne trivialiteter, der udløser konflikten.

»For eksempel en spildt øl eller et forkert blik,« siger Asser Hedegård Thomsen.

1.417 danske drab i 25 år

Ny dansk forskning har kortlagt samtlige drab i Danmark hen over 25 år og giver unik viden om, hvem der bliver dræbt, hvorfor og hvordan. Information går bag om tallene i en serie artikler om ofre, gerningsmænd og de mennesker, der arbejder med at opklare drab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jakob Hammer-Jakobsen

Er det 300 eller 379 drab der er begået af partneren? Tallene er lidt uigennemskuelige. Og hvordan kan man sige at drab primært rammer kvinder, når artiklen starter med at 62 % af ofrene er mænd. Det virker også lidt ulogisk?

379 Partnerdrab ud sf samlet set 1.417 drab i perioden
300 af dem er begået mod kvinder
79 mod mænd

Drab rammer ikke primært kvinder. 62 procent af ALLE dræbte er mænd.
Men PARTNERdrab rammer primært kvinder

Erik Winberg, Henriette Bøhne, Henrik Bjerre, Hanne Ribens, Anina Weber, birgitte andersen, Eva Schwanenflügel, Ulla Søgaard, Claus Nielsen, Marianne Stockmarr, Palle Pendul, David Breuer og Laura Beck anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Pointen er af den forskning, den fredelge liv , man taler meget om afspejler ikke virkeligheden. Især i parnerskab. Mand drab, som er hovedsageligt forårsaget af alkohol og andre fenomener i Værtshuse lader sig ikke løse af samtale mod der bruges vold. At vold bruges som en løsning er dårlig. Det var meningen med konklusionen.

Pointen er vel, Jakob Hammer-Jakobsen, at det trygge og tillidsfulde rum mellem en mand og en kvinde, faktisk kan være farligt for kvinder at være i.

Hans Christian Asmussen

@Line Vaaben. Helt enig, 881 dræbte var mænd…

Udgangspunktet er en rapport der sammenfatter alle drab i Danmark i perioden. Langt de fleste drabsofre er mænd. men næsten al medieomtale af rapporten koncentrerer sig om partnerdrab på kvinder. Hvad skyldes dette mon? At drab på kvinder er værre end drab på mænd? At partnerdrab er værre end alle andre slags drab? Eller måske en opfattelse af, at kvinder er mere uskyldige end mænd?

Det kunne vel ikke lade sig gøre, at få en bredere dækning af drabsproblematikken, med proportionerne i behold. Naturligvis uden at glemme kvindedrabene, men alle former for drab skal vel bekæmpes.

Jens Jensen, ulrik mortensen og Mads Jakobsen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

De årsager, der er nævnt i rapporten kan reduceres til to: skillmisse og jalousi. Det vidste man de to årsager i lang, lang tid. hvis man nøjes med de to årsager , kan man siger at I Islam findes ikke partner drab, dersom det er meget svært at blive skilt og jalousi det siger sig selv kan ikke opstå. Katoliker har fundet på noget andet, så det gør ikke nogen forskel.
Jeg er tilhænger af folks frihed og selv vælge sin partner. Jeg mener bare man har afskaffet disse regler uden at gøre noget for konsekvenserne. Det kræves som løsning At vold skal væk fuldstændigt fra hovedet og bruge samtale i stedet. Jeg kan ikke se at det er svært, jeg har altid vidst at vold skal ikke bruges da jeg blev "moderne" kan man sige og demokrat. Men virkeligheden viser ikke demokrati overhovedet her...Jeg kan ikke se der er forskel mellem demokrati og liberalisme eller moderne og traditionel.
Jeg begynder at ser det demokratiske system som er nødvendig for "moderne" samfund. En indrømmelse fra arbejdsgiver til personalet da det kan ikke gå anderledes.

Mads Jakobsen

Touhami Bennour, det er rigtigt at traditionelle samfund har søgt at løse dette problem ved at forbyde utroskab og gøre skilsmisse meget besværligt. Men I vesten er vi gået i den modsatte retning. Og den burde, i teorien, fungere lige så godt: hvis disse drabsmænd bare havde indset at de ikke kunne forvendte noget særligt af deres kvinder, ja, at det overhoved ikke var "deres" kvinder, men blot tilfældige og midlertidige medrejsende, så havde de heller ikke troet at de havde "bygget noget op" og de havde ikke følt sig forrådt når deres "partner" ville videre eller bare bollede med Kevin fra salgsafdelingen.

Måske kunne disse mænd sågar selv have sagt stop længe før, hvis de ikke havde følt sig så forpligtet til at "få det til at fungere," til at kæmpe videre for et forhold der gjorde dem fortvivlede og rasende.

Jeg tænker, at når mænd slår deres partner ihjel, er det et æresdrab.
Dette bliver endnu mere frygteligt, når børnene også bliver slået ihjel, men det perspektiv er så ikke medtaget her.
Men det er selvfølgelig derfor emnet er relevant at fremhæve blandt statistiske tal.
Det er hjemmet, det er den trygge base. Som så ender med drab.

Per Christiansen

Det er nogle sølle pjok der føler et behov for at slå kvinder & børn
Det er nogle sølle mænd, der tror at de ejer et andet menneske.
Det er nogle sølle fjolser der har behov for at bevæbne sig. For en tur i byen.

Kønskamp i en nøddeskal
Når et problem blive til en kønskamp. For når et emne handle mere om køn og vinkle(dags orden), og ikke selve problemet. Men om ens KØN, siger lidt om hvor kønsdebatten er i dag

At kønsdebatten er blevet til en diskussion om hvem der er mest er et offer og så har ret til status, fordi dette sker MEST for deres køn. Og den modsatte part for status som (guilty by association).
Selv om de også blive udsat for dette.

Jeg er ikke ude på at angribe nogle, men ude på at angribe tonen i både artiklen og kommentar. sporet.

Dem der ikke har lyst til at høre nogle af tallene udlagt i dette tema, kan jo bare læse andre artikler på Information. Der er f.eks, en artikel der handler om 7 temaer omkring drabstallene.
Denne artikel graver så ned i ét tema, der jo også, håber jeg vi alle er enige om, er alvorligt!

Jens Jensen, vi kan da i hvert fald være enige om (håber jeg), at de 300 kvinder der blev slået ihjel af deres (X) partner var ofre.

Mads Jakobsen

Rikke Nielsen, udgangspunktet i artiklen er at man ikke nødvendigviser er et offer hvis man bliver udsat for partnerdrab. Man kan selv være ude om det:

"Mænd bliver også udsat for partnerdrab. 79 mænd blev således hen over de 25 år dræbt af deres partner. Men her viser den nye forskning, at drabene ofte sker efter forudgående trusler og vold mod kvinden."

... hvis man altså er en mand.

@Rikke Nielsen
se det er det jeg mener med tonen. Eller mene du seriøst at jeg Måske ikke ser kvinde som offer ?

Men tilbage til min pointe
For jeg vil da mene at det jeg skriver er en gode pointe om den debatform og den måde artikler bliver vinkle på, og det indtryk den skal give læseren. at hvad for et billede den give og der ved hvad for en effekt den så kan have...(ses tydelig på hvad folk kan finde på at skrive)

Der er åbenbart ikke meget forståelse at finde (i kommentarsporet) for 'kvindens' stilling i statistikkerne, studiet bl. analyserer, eller som en gæst på Informations Facebook-side udtrykker det: "Jeg går ud fra at de har været træls gennem længere tid" (derfor har de fortjent at få en på skrinet, eller miste livet?/red.)

Jeg får lyst til at citere fra to indlæg på Informations Facebook-side:

M.B.: "Er der overhovedet nogen, der har læst artiklen? Det er en statistisk kendsgerning at partnerdrab mod kvinder er den største gruppe af drab indenfor forskellige årsager til drab - og den er ikke faldende - som drab i almindelighed er! Skræmmende læsning...

B.K.H.: "Folk vil så gerne udtrykke deres egne meninger og holdninger, om noget de ikke kender til, de gider dog ikke læse artiklen, for det ville være forfærdeligt med fakta.

At mennesker i tråden ikke gider se alvoren i det - at kvinder bliver udsat for årevis partnervold og efterfølgende bliver slået ihjel - ofte med børn som vidner! Det er skammeligt og vidner om folks total mangel af pli og respekt for kvinder."

Kilde: https://da-dk.facebook.com/dagbladetinformation/posts/10158651021597646

@ Jens Jensen 24. august, 2019 - 14:50
Sorry... Dit indlæg i går kl. 14:50 er ret uforståeligt (føler jeg). Det kunne tænkes, at du svarer på noget, der forsvandt fra kommentarsporet siden i nat (?). Bare så du ved det JJ.

Tilbagekalder min kommentar til Jens Jensen kl. 13:57. Jeg kan fortsat ikke hitte rede i JJ's indlæg 23.08/14:50, men de 'forsvundne' kommentarer fandt jeg i et andet emne, hvor Jens Jensen også deltog med lignende 'kønskamp-kommentarer'. Beklager forvekslingen.

@Anina Weber
Nok mig der ikke skrive ting godt nok og ikke givet nok kontekst :)
(tak for heads up) for ja jeg tro der er blive slette noget.

Det jeg prøvet at bringe på banen er den debatform og den vinkle medieren bruge, er med til at afskille og bringe splittelse imellem køn. og den tone der bliver brugt afspejler dette, eller under alle omstændigheder ikke gør den bedre.

Touhami Bennour

"Ny forskning kortlægger", men det var uden "mobil telefon". Jeg forestiller mig at det ville reducerer betydeligt de antal døde, ikke til nul men til næsten o.