Læsetid: 7 min.

Den oversete Venstre-stjerne Stephanie Lose er blevet ansigtet på oprøret mod Løkke

Regionrådsformand Stephanie Lose er ordentligheden selv og siger fra, når noget går imod hendes principper – også selv om det strider mod partilinjen. Information tegner et portræt af sønderjyden, som nævnes som mulig kandidat til den næstformandspost i Venstre, der nu står åben
Stephanie Lose er den regionspolitiker i Danmark, der har fået absolut flest personlige stemmer. Hun er desuden et ansigt på sundhedspolitik og regionerne. Men mange mener, at hun kan mere end det, og hun bliver mere og mere set som en markant Venstre-personlighed.

Stephanie Lose er den regionspolitiker i Danmark, der har fået absolut flest personlige stemmer. Hun er desuden et ansigt på sundhedspolitik og regionerne. Men mange mener, at hun kan mere end det, og hun bliver mere og mere set som en markant Venstre-personlighed.

Celina Dahl

31. august 2019

De fleste kender navnene på de store profiler i partiet Venstre: Løkke, Jensen, Støjberg, Gade, Ellemann-Jensen og så videre.

Men i Esbjerg sidder en overset Venstre-stjerne, hvis popularitet blandt vælgerne og status i partiet indtil for nylig er gået manges næse forbi – i hvert fald uden for Region Syddanmarks grænser.

Navnet er Stephanie Lose.

Den 36-årige sønderjyde er ikke alene regionrådsformand i Region Syddanmark. Her fik hun knap 90.000 personlige stemmer ved det seneste valg. Dermed er hun den regionspolitiker i Danmark, der har fået absolut flest personlige stemmer – også langt flere end SF-veteranen Villy Søvndal, som er den med næstflest stemmer.

Hun er også formand for interesseorganisationen Danske Regioner – en bedrift i sig selv, da hun er den eneste regionsrådsformand fra Venstre, mens de fire andre er socialdemokrater.

Og så sidder hun i Venstres magtfulde forretningsudvalg som én ud af kun fire kvinder. Udvalget har 24 medlemmer, som blandt andet tæller den nu afgørende formand Lars Løkke Rasmussen og afgående næstformand Kristian Jensen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja..., - men hvad i himlens nav vil kvinderne i partierne Venstre og konservative, der er nemlig ikke plads til dem i magtens top, for begge partier dyrker mandschauvinismen efter de gamle kristne dyder fra biblen, om faderes er husets katriark, der bestemmer over familiens ve og vel i giftermålet og bilelens ånd, mens kvinderne føder og passer børnene.

Kvinder hvis I vil magten i politik, uden disse snævre begrænsninger styret af mændene i de politiske partier, så stå udenfor og dan jeres eget, - ellers er der kun sorteper kortet til jeg i både Venstre og Konservative - historien taler sit tydelige sprog i den anledning.

Tinne Stubbe Østergaard, Susanne Kaspersen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hun kunne også blive reklamesøjle for Synoptik. Hun er i hvert fald pæn nok til det - og brillerne med. Men uanset hvem der ender for bordenden i oppositionen, er det jo ikke så vigtigt i og med der formodentligt er fire år til at regeringsmagten igen bliver ledig. I mellemtiden kan de enkelte medlemmer, i toppen såvel som i bunden af magtpyramiden i Venstre, bruge tiden på at tage personligt stilling til de mange forslag det formodes at regeringen lægger ud til forsamlingen, når tinget igen holder åbent. Der er med andre ord oceaner af tid til at finde den rette formand.

Ole Rasmussen

Lykke har trukket sig så nu er der kun de ekstreme højrepartier inkl. Venstre tilbage i opposition. Så valget står nu mellem det ekstreme højre, DF, V, K og Ny Borgerlige alle med en politik på det yderste højre eller de ekstreme venstre partier.

Næstformand, man burde gøre hende til formand, hun er troværdig, og så er hun udenfor alt det Christiansborgske venstrefnidder fnadder.

Stephanie Lose vil være en frisk og langtidsholdbar ny begyndelse og generationsskiftefor for venstre, et alternativ kunne være Søren Gade, men helt ærligt forstår jeg ikke, at spradebassen Jacob Ellermans-Jensen er så populær, han virker flink, men det eneste man kender til ham og hans standpunkter, det er vel at han kan lide bacon!?

Carsten Wienholtz, Mette Poulsen, Hannah Werk, Tinne Stubbe Østergaard, Ulla Søgaard, Arne Albatros Olsen, Susanne Kaspersen og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ja..., - men hvad i himlens nav vil kvinderne i partierne Venstre og konservative, der er nemlig ikke plads til dem i magtens top, for begge partier dyrker mandschauvinismen efter de gamle kristne dyder fra biblen, om faderes er husets katriark, der bestemmer over familiens ve og vel i giftermålet og bilelens ånd, mens kvinderne føder og passer børnene.
Skriver Espen Bøgh
Hvor meget æwl kan passere. Ny borgerlige styres af en kvinde, konservative af en udsprunget bøsse og DF i de fleste år af Pia Kjærsgaard. Hvad en katriark er ikke godt at vide...

Eva Schwanenflügel

Venstres hovedbestyrelse har nu besluttet at holde ekstraordinært landsmøde lørdag d. 21. September, hvor det skal besluttes, hvem der skal være formand og næstformand.

Ingen ved, hvem kandidaterne bliver.

Godt portræt af Stephanie Lose, som fremstår meget stærkt i partiet Venstre.

ingemaje lange, Erik Fuglsang, Peter Hansen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Jakob Elleman Jensen har opfordret til ro og refleksion ovenpå de dramatiske begivenheder.
Han stiller indtil videre ikke op som formandskandidat.

Eva Schwanenflügel

Efter Jakob Elleman udtalte sig er der opstået tvivl om, hvorvidt Løkke rent faktisk har trukket sig med øjeblikkelig virkning, ligesom det samme gælder Kristian Jensen som næstformand.

Eva Schwanenflügel

Kristian Jensen er fungerende næstformand indtil det ekstraordinære landsmøde 21. September.

Leo, jeg tror 'baglandet' er i vild krise.

Eva Schwanenflügel

Karsten Lauritzen skriver på Twitter bl.a. :

"KOLLEKTIVT har vi i Venstre været for dårlige til at respektere hinanden, lytte og samarbejde. Det er en del af forklaringen på, hvorfor forløbet har været så urimeligt brutalt, den sidste måned. Det skal vi have lavet om på, og det må og skal være en ny start for Venstre."

Selverkendelse.. Men en ny begyndelse tager lang tid, efter de lange knives nat&dag.

Eva Schwanenflügel

Venstre har jo heller ej stor erfaring med kollektiver som sådan..
Var det ikke Anders Fogh Rasmussen der gjorde nar af at 'sidde i rubdkreds? ;-)

Carsten Wienholtz, Erik Fuglsang og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Ny start for Venstre! Har de ikke lige splittet partiet i atomer. Jeg kan ikke se hvad en Venstre m/k i Hovedstaden har til fælles med en Venstre m/k i Jylland. De har da vist netop startet en landsdels krig? Men ikke nok med det, Venstre har sat egoisme øverst på dagsordenen, så gentager gerne, jeg tror ikke partiet har nogen fremtid, hvor de Grønne vinder frem alle steder undtagen i Danmark.

Grethe Preisler

Der kan man bare se
og jeg, som troede, det var JP/Politiken A/S, som havde copyrighten til at brodere videre på Venstrevikingernes Saga ... ;o)

Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Mine politiske holdninger siger at jeg skulle ønske venstre pænt syd for spærregrænsen, men jeg ønsker faktisk det modsatte for at bevare et stærkt dansk demokrati. Uden en stærk opposition kan en regering ikke være stærk i den demokratiske proces vi har i Danmark. Så selv om at jeg virkelig ikke er tilhænger af venstres politik så er partiet virkelig en nødvendighed for det danske samfund. Venstre skal ha balancen mellem land og by ganske som denne balance er nødvendigt for Socialdemokraterne. På godt og ondt er de partier nødvendige for et stærkt dansk demokrati. Personligt så jeg heller en magistrat regering for at få et bedre folkestyre men til da er det nødvendigt med to næsten lige stærke modstandere for at demokratiet er stærkt og sundt...

Ole Rasmussen

Ja det er en ulykkelig situation, for Socialdemokratiet vil også have os tilbage til fortiden. Deres velfærdspolitik er kun valgflæsk.

Brian W. Andersen

@ Eva Schwanenflügel

I det sidste døgn har hele pressen leget mikrofonholder for en stribe af garvede Venstre-folk, der alle har talt om en ny ledelse, der skal føre partiet i en ny retning. Jakob Ellemann-Jensen og Stephanie Lose er begge tydeligt populære kandidater og kan meget vel ende op som formand og næstformand i Venstre. Lige præcis dette siger mere om partiet Venstre end de fleste umiddelbart bemærker.

Begge er vokset op i hvert deres hjørne af Danmark, hvor omkring 70% af lokalsamfundet valg efter valg konsekvent stemmer rent på en blå blok med Venstres til enhver tid siddende statsministerkandidat i front. Begge med ret gode privilegier, omend her fører Ellemann en del, fordi han er vokset op som politikerbarn. Begge har direkte uddannet sig til de kvalifikationer og det perspektiv, som hersker i den øverste ende af finans og erhvervsverdenen. Begge har haft erhvervskarrierer med analyse og konsulentarbejde i samme, Stephanie Lose i Jyske Bank og Jakob Ellemann-Jensen i PricewaterhouseCoopers, IBM og GN Store Nord.

Jeg har mange gange argumenteret for og dokumenteret at alle mennesker ser deres omverden og menneskene i den ud fra den kontekst som de selv lever i, hvordan de måler andres handlemuligheder og handlinger ud fra egne muligheder og hvordan de selv handler ud fra antagelser som bygger på dette. Her er der kun et perspektiv og det er et som kun kan opleves af langt under en femtedel af hele Danmarks befolkning.

Jeg kan ikke se noget nyt i partiet Venstre. Kristian Jensen startede sin vej mod posten som næstformand fra en handelsuddannelse og job i Unibank. Nu kan Stephanie Lose gå samme vej, bare fra Jyske Bank og med en højere uddannelse på samme felt. Lars Løkke Rasmussen tog vejen til formandsposten som jurist og pudsigt nok er Jakob Ellemann-Jensen også gået juravejen op gennem partiet og med lige lidt mere uddannelse end Løkke.

Hvor er det nye? Fordi jeg kan kun se et Deja Vu, som nærmest er pumpet op på anabole steroider. De interne magtkampe i Venstre er heller ikke nye og slagsmålene har generelt handlet om prioriteringer af magtfordelingen. Skal den være mest lokal eller mest centraliseret? Skal den jyske Venstrehøjborg eller skal den nordsjællandske Venstrehøjborg have førertrøjen? Resten er kun uenigheder om hvordan ting skal gøres, hvor de skal udføres først, men ikke rigtig om hvad man vil have gjort.

Vi hører altid om hvor anstændige, dygtige, ordentlige og velmenende nye landspolitiske kandidater er, men hvem er det som fortæller pressen og os dette? Er det ikke netop personer fra selvsamme samfundsklasse, som har mødt disse kandidater i forskellige scenarier indenfor denne? Hvis ja, hvad er så deres personlige kontekst og perspektiv? Og er det et som deles af flertallet?

Måske de fleste lige skulle stoppe lidt op og trække vejret, for så at prøve at forestille sig en nær fremtidig dansk regering i hænderne på en Cand.merc.jur. og en Cand.Oecon. med stærke bindinger til DA, DI og finanssektoren, samt disses mange lobbyorganisationer. Kan det ligne noget vi (befolkningen) allerede har set? Og er det noget vi har fået nok af eller er det noget vi gerne vil have meget mere af?

Ole Svendsen, Carsten Wienholtz, John Liebach, Jan Weber Fritsbøger, Kent Bajer, Hannah Werk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Brian W. Andersen

For mig er der ingen tvivl om, at det såkaldt 'borgerligt liberale' Venstre primært hælder til markedsgørelse og profitmaksimering over én kam.

Om Jakob Ellemann har en eller anden hidtil ny version af Venstres neoliberale dogmer får stå hen i det uvisse.
Men jeg tror alle fløjene i partiet håber på en samlende frontfigur, som skal indeholde ligedele Marvels Thor, Star Wars Darth Wader, og Disneys Aladdin.
Kortsagt, en hårdtslående, grusom type, der kan betage med sine gode talegaver og profitmaksimerende evner.
Ham, de lige smed ud.

De var bare trætte af, at han ikke længere hørte på andre end sig selv.

Så en reboot?
Det vil tage lang tid.
Heldigvis.

Ole Svendsen, Carsten Wienholtz, Brian W. Andersen, Jan Weber Fritsbøger og Kent Bajer anbefalede denne kommentar

Jeg er helt sikker på, at Venstres delegerede udmærket selv er i stand til at vælge den liberale høvding - blandt dem som måtte stille op - som de tror, tjener deres interesser parti bedst.

Tilrettet:
Jeg er helt sikker på, at Venstres delegerede udmærket selv er i stand til at vælge den liberale høvding - blandt dem som måtte stille op - som de tror, tjener deres interesser og parti bedst.

Lars Løkke Rasmussen blev altså ikke smidt ud, han valgte at gå selv. Hvis han ombestemmer sig, hvad ikke meget tyder på, står det ham frit for at stille op til formandsvalget på det ekstraordinære landsmøde på lige fod med alle andre partimedlemmer.

Brian W. Andersen

@ Eva Schwanenflügel

En reboot kan gøres på under 4 år, men gøres det ikke, så vil midtervælgernes cykliske svingninger medføre at den automatisk sker indenfor et årti. S er ikke kommet til magtet ved at flytte vælgere tilbage til deres oprindelige idealpolitik. De har fået den ved at adoptere flere og flere dagsordener fra højrefløjen, så folkestemningen ligger beviseligt til en reboot og den kan godt komme hurtigt og er mulig i mange flere partipolitiske valgalliancer end dem som et dansk centrum-venstre kan opvise.

Vi ved ikke hvad partiet Venstres nye lederskab kommer til at bestå af, men det er helt tydeligt at store dele af befolkningen ønsker at tro på dette mere end de tror på Løkke og Jensen. Hvor meget har de to nået på en lavere folketillid end den som er i vente nu?

Du lader dit håb styre, kære Eva, og jeg ville ønske at jeg kunne gøre det samme. Jeg har desværre set for meget til at kunne.

Eva Schwanenflügel

@ Erik Fuglsang
01. september, 2019 - 14:31

De delegerede havde væbnet sig til tænderne med paragraffer fra vedtægterne for at imødegå Løkkes ligeså snedige forsøg på omgåelse af en personafgørelse.
Det lykkedes bare ikke for Løkke at gennemføre sit angreb.
Desuden ville Kristian Jensen stille op imod Løkke, hvis det kom til en afgørelse på landsbestyrelsesmødet.
Alt i alt måtte han gå i vrede.

Eva Schwanenflügel

@ Brian W. Andersen
01. september, 2019 - 15:46

Det kunne jo tænkes at pausen fra symbolpolitik og sparekrav kunne gøre den venstre halvdel af Folketinget mere 'light?
Desuden er der ikke de store krav fra befolkningen på syndebukpolitik pt.
Ja, jeg må indrømme at jeg er optimistisk orienteret, på trods af at jeg af og til nærmest kvæles i pessimisme.
Hvordan det nu kan gå til, aner jeg ikke :-)

Eva Schwanenflügel
01. september, 2019 - 15:52
Du har ret i alle dine pointer, Eva, men LLR valgte altså selv at gå, og jeg venter spændt på hans egentlige forklaring på frivilligt og uden kampvalg at opgive.

Det står jo stadig hen i det uvisse, hvordan de 850 delegerede vil stemme og ville have stemt.

Hvis LLR havde haft succes med sin plan om at fremskynde landsmødet, kunne han så - qua et udfoldet SV projekt - have bevaret formandsposten ? Jeg er meget usikker på, hvor vi har de delegerede henne.

Kan man i V vinde gehør for, at man ikke skal basere sig på den yderste højrefløj, men snarere skal afsøge muligheden for et højre centrum samarbejde. ?Jeg tror, at V er meget splittet her.

Eva Schwanenflügel

@ Erik Fuglsang

Tjo, måske kan man semantisk sige, at Løkke selv valgte at gå.
Men det var ham selv, der lagde planken ud, som han ikke kunne vende tilbage fra med sin insisterende tonedøvhed.

At forretningsudvalget (eller var det hovedbestyrelsen?) forhindrede Løkke i at optræde på et fremrykket landsmøde med sine politiske lurendrejerier, var jo netop fordi det ville være uforudsigeligt, hvad de 850 delegerede ville stemme, og desuden som i en Sisyfos-opgave op ad bakke at vælte en formand, som man lige havde applauderet for sine politiske visioner..

Det kan godt være, Løkke ikke blev tvunget til at forlade de forhenværende Kellerske Anstalter, nu luksushotel ad bagdøren, men han blev i praksis tvunget til at gå som formand, hvis han ikke ville stå model til et kampvalg med Kristian Jensen.