Læsetid: 4 min.

Politikere ønsker fornyet fokus på kvindedrab

Retsordførere fra DF til Enhedslisten vil sætte fornyet fokus på partnerdrab, efter at ny forskning dokumenterer, at 300 ud af 537 kvinder fra 1992-2016 blev dræbt af en partner. Alternativet har stillet spørgsmål til justitsministeren med opfordring til konkrete tiltag for at nedbringe tallet
Ny forskning viser, at 300 kvinder mellem 1992 og 2016 blev slået ihjel af deres partner. Kirstine Josephine Wambui Mundia Mandrup Pedersens mor var en af dem.

Ny forskning viser, at 300 kvinder mellem 1992 og 2016 blev slået ihjel af deres partner. Kirstine Josephine Wambui Mundia Mandrup Pedersens mor var en af dem.

Anders Rye Skjoldjensen

28. august 2019

Flere ressourcer til kvindekrisecentrene. Måltal for at nedbringe vold mod og drab på kvinder. Bedre uddannelse af politiet. Flere behandlingstilbud til voldelige mænd.

Det er nogle af de ting, som retspolitiske ordførere fra seks politiske partier i Folketinget foreslår som reaktion på nye data om drab i Danmark.

Tallene viser, at partnerdrab udgør mere end hvert fjerde drab i Danmark. Og at hele 57 procent af alle drab på kvinder bliver begået af en partner eller ekspartner.

Det fremgår af en forskningsartikel af retsmediciner Asser Hedegård Thomsen, Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet. Han har gennemgået samtlige danske drabssager hen over 25 år – i alt 1.417 drab.

»Der er langt flere danskere, der dør ved deres partners hånd end ved bandekriminalitet. Drabene  sker ofte efter forudgående trusler og vold mod kvinden, og derfor kan de forebygges, hvis vi vil gøre en indsats. Det skal vi have et langt større politisk fokus på,« siger Sikander Siddique, retsordfører fra Alternativet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Alvin Jensen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
ingemaje lange, Alvin Jensen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Mange af de her kvinder har nok også noget med sig i bagagen hjemmefra, når de falder for mænd med afvigende karaktertræk."
(Peter Skaarup, DF)

Ret så typisk holdning fra den kant..
Blame the victim :-(

David Breuer, ingemaje lange, Hans Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Det forekommer mig at Information i sin formidling og politikerne i deres ageren efterlader indtrykket af at der er tale om helt nye og overraskende data.
Ligesom sidst emnet var oppe at vende i Information

https://www.information.dk/indland/2016/06/hvert-andet-kvindedrab-begaae...

Dybest set er kønsskævheden i partnerdrab slet og ret udtryk for det faktum, at 9 ud af 10 tilfælde af dødelig voldsanvendelse statistisk kan tilskrives mænd, hvad der uundgåeligt også vil sætte sit præg på statistikken for partnerdrab.

Og der er helt sikkert al mulig grund til at forske i årsagen til dette generelle fænomen, herunder hvorvidt og i hvor høj grad der er tale om iboende eller tillærte kønsforskelle.

Problemet er, at debatten lynhurtigt bliver kapret af folk der vil bruge skævheden i statistikken til at tale om upåviselige patriarkalske magtstrukturer, kvindehad, normmyter og hvad de ellers har af ideologisk vievand at stænke ud over deres menighed.

Ingen af de tiltag der nævnes her i artiklen virker decideret urimelige, men jeg tvivler på at den statistiske gennemslagskraft af tiltagene vil være påviselig ifht det generelle, langsomme fald vi generelt har set i den slags statistikker gennem de seneste 50 år.

Afhængig af hvor dyre tiltagene er, ville det måske give mere mening at bruge dem på f.eks. bedre trafiksikkerhed, da risikoen for at blive dræbt i trafikken trods overstiger risikoen for at blive dræbt af sin partner ganske betydeligt, og folk generelt er langt mere villige til at tolerere statslige indgreb og overvågning der har at gøre med trafiksikkerheden, end med privatsfæren og parforhold.

Mit største problem med det hele er nok en mistanke om at hverken Information eller de politikere der udtaler sig, ville finde det umagen værd at beskæftige sig videre med samme antal partnerdrab, hvis kønstatistikken for gerningspersoner var tættere på 50/50.