Nyhed
Læsetid: 4 min.

Politikere ønsker fornyet fokus på kvindedrab

Retsordførere fra DF til Enhedslisten vil sætte fornyet fokus på partnerdrab, efter at ny forskning dokumenterer, at 300 ud af 537 kvinder fra 1992-2016 blev dræbt af en partner. Alternativet har stillet spørgsmål til justitsministeren med opfordring til konkrete tiltag for at nedbringe tallet
Ny forskning viser, at 300 kvinder mellem 1992 og 2016 blev slået ihjel af deres partner. Kirstine Josephine Wambui Mundia Mandrup Pedersens mor var en af dem.

Ny forskning viser, at 300 kvinder mellem 1992 og 2016 blev slået ihjel af deres partner. Kirstine Josephine Wambui Mundia Mandrup Pedersens mor var en af dem.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
28. august 2019

Flere ressourcer til kvindekrisecentrene. Måltal for at nedbringe vold mod og drab på kvinder. Bedre uddannelse af politiet. Flere behandlingstilbud til voldelige mænd.

Det er nogle af de ting, som retspolitiske ordførere fra seks politiske partier i Folketinget foreslår som reaktion på nye data om drab i Danmark.

Tallene viser, at partnerdrab udgør mere end hvert fjerde drab i Danmark. Og at hele 57 procent af alle drab på kvinder bliver begået af en partner eller ekspartner.

Det fremgår af en forskningsartikel af retsmediciner Asser Hedegård Thomsen, Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet. Han har gennemgået samtlige danske drabssager hen over 25 år – i alt 1.417 drab.

»Der er langt flere danskere, der dør ved deres partners hånd end ved bandekriminalitet. Drabene  sker ofte efter forudgående trusler og vold mod kvinden, og derfor kan de forebygges, hvis vi vil gøre en indsats. Det skal vi have et langt større politisk fokus på,« siger Sikander Siddique, retsordfører fra Alternativet.

Han har derfor stillet et paragraf 20-spørgsmål til Justitsminister Nick Hækkerup (S) om, hvilke konkrete tiltag ministeren vil sætte i gang for at nedbringe vold og drab på kvinder.

De fysisk overlegne mænd

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup kalder de nye tal »et vigtigt skridt i retning af at få gjort noget ved problemet.«

Han mener, mændenes mange partnerdrab på kvinder blandt andet skyldes, at mænd »bruger deres fysiske overlegenhed« over for kvinderne.

– Så hvis kvinder var stærkere end mænd, ville man se det modsatte billede?

»Det ved jeg ikke, men jeg tror, den fysiske overlegenhed spiller en rolle. Det billede kender vi også fra eksempelvis voldtægt. Og den fysiske forskel kan gøre, at kvinden indimellem finder sig i noget, hun ikke skulle have fundet sig i,« siger Peter Skaarup og fortsætter:

»Mange af de her kvinder har nok også noget med sig i bagagen hjemmefra, når de falder for mænd med afvigende karaktertræk.«

Peter Skaarup mener også, at politiet skal have flere ressourcer, så de hurtigt kan skride ind med eksempelvis tilhold i sager om vold og stalking. Og sørge for at følge op, når det bliver brudt.

– Bandedrab udgør kun syv procent af drabene. Det har politikerne meget fokus på. Kunne man forestille sig samme politiske fokus i fremtiden på partnerdrab?

»Det er lidt som at sammenligne pærer med bananer. Men politiet har jo bedre muligheder for at gribe ind over for banderne med overvågning, aflytning og den slags end inden for voldelige mønstre i parforholdet, som jo foregår i den private sfære,« siger Peter Skaarup.

Det er Jeppe Bruus, retsordfører fra Socialdemokratiet enig i.

»Når det handler om kvinder, der lever i voldelige forhold med risiko for eksempelvis at blive udsat for drab, foregår det mange gange bag lukkede døre. Indimellem er det sager, myndighederne slet ikke kender til i forvejen. Og det gør det endnu sværere at forebygge det. Men jeg vil da gerne være med til at åbne nogle af de døre,« siger Jeppe Bruus.

Hjemmet er utrygt

Retsordfører for Enhedslisten, Rosa Lund, mener, tallene fortæller om et ligestillingsproblem:

»De her tal viser, at vi ikke er et så ligestillet land, som vi går og tror. Og selv om tallene er vanvittigt skræmmende, er det rigtig godt, at der kommer data på det her, for så kan vi begynde at arbejde med det,« siger Rosa Lund. Hun ser gerne, at man får måltal i politiet for partnerdrab og partnervold.

»For at nedbringe partnerdrab skal vi nedbringe partnervold, især den psykiske vold, som vi ved kan lede til drab. Måltal vil betyde et stærkere fokus hos politiet,« siger Rosa Lund, der også ønsker sig både en bedre politiuddannelse samt efteruddannelse af politiet, så de bliver bedre til at spotte og efterforske psykisk vold.

Det blev i april 2019 kriminaliseret med opbakning fra alle partier i Folketinget.

»Både i forhold til voldtægt, fysisk og psykisk vold mod kvinder, digitale sexkrænkelser og stalking er man nødt til at sætte ind på uddannelse, så alle betjente ved, hvad de skal gøre i de her sager,« siger hun.

Karina Lorentzen, retsordfører for SF, kalder det »helt vildt«, at de nye tal nu dokumenterer, at det mest utrygge sted, en kvinde kan opholde sig, er i eget hjem, mens mænd har størst risiko for at blive drabsofre i nattelivet.

»Tallene viser, at det her helt uomgængeligt er en kønnet problematik,« siger Karina Lorentzen.

»Det kan naturligvis være svært at forudsige, hvornår det slår klik for nogle mennesker. Men ofte er der jo indikationer på, at noget er ved at gå galt med vold eller stalking forud for de her drab. Derfor skal udstedelsen af tilhold være hurtig og effektiv, der skal reageres målrettet med overfaldsalarmer, og vi skal sikre flere pladser på krisecentrene,« siger Karina Lorentzen.

Flere af ordførerne ønsker sig også flere og bedre behandlingstilbud til kvinder, men også til voldsudøvere, der skal have terapi for at komme voldsmønstrene til livs:

»Når der er tale om parforhold præget af jalousi og kontrolmønstre, skal der tilbydes hurtig hjælp fra terapeuter og psykologer. Det gælder både kvinden, der bliver udsat for volden, og manden, der udøver volden,« siger Peter Skaarup.

Naser Khader, retsordfører for Det Konservative Folkeparti siger:

»Jeg formoder, at en del af de drab sker i affekt. Og spørgsmålet er, hvor meget man kan forebygge det. Men man kan naturligvis hjælpe de kvinder, der oplever voldelige mænd, langt tidligere. Og også tilbyde hjælp til de voldelige mænd,« siger Naser Khader.

Justitsminister Nick Hækkerup (Socialdemokratiet) har gennem sin presserådgiver afvist at kommentere på tallene, da han har travlt med andre sager og som ny minister endnu ikke har haft tid til at sætte sig ind i området.

Serie

1.417 danske drab i 25 år

Ny dansk forskning har kortlagt samtlige drab i Danmark hen over 25 år og giver unik viden om, hvem der bliver dræbt, hvorfor og hvordan. Information går bag om tallene i en serie artikler om ofre, gerningsmænd og de mennesker, der arbejder med at opklare drab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Mange af de her kvinder har nok også noget med sig i bagagen hjemmefra, når de falder for mænd med afvigende karaktertræk."
(Peter Skaarup, DF)

Ret så typisk holdning fra den kant..
Blame the victim :-(

David Breuer, ingemaje lange, Hans Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Det forekommer mig at Information i sin formidling og politikerne i deres ageren efterlader indtrykket af at der er tale om helt nye og overraskende data.
Ligesom sidst emnet var oppe at vende i Information

https://www.information.dk/indland/2016/06/hvert-andet-kvindedrab-begaae...

Dybest set er kønsskævheden i partnerdrab slet og ret udtryk for det faktum, at 9 ud af 10 tilfælde af dødelig voldsanvendelse statistisk kan tilskrives mænd, hvad der uundgåeligt også vil sætte sit præg på statistikken for partnerdrab.

Og der er helt sikkert al mulig grund til at forske i årsagen til dette generelle fænomen, herunder hvorvidt og i hvor høj grad der er tale om iboende eller tillærte kønsforskelle.

Problemet er, at debatten lynhurtigt bliver kapret af folk der vil bruge skævheden i statistikken til at tale om upåviselige patriarkalske magtstrukturer, kvindehad, normmyter og hvad de ellers har af ideologisk vievand at stænke ud over deres menighed.

Ingen af de tiltag der nævnes her i artiklen virker decideret urimelige, men jeg tvivler på at den statistiske gennemslagskraft af tiltagene vil være påviselig ifht det generelle, langsomme fald vi generelt har set i den slags statistikker gennem de seneste 50 år.

Afhængig af hvor dyre tiltagene er, ville det måske give mere mening at bruge dem på f.eks. bedre trafiksikkerhed, da risikoen for at blive dræbt i trafikken trods overstiger risikoen for at blive dræbt af sin partner ganske betydeligt, og folk generelt er langt mere villige til at tolerere statslige indgreb og overvågning der har at gøre med trafiksikkerheden, end med privatsfæren og parforhold.

Mit største problem med det hele er nok en mistanke om at hverken Information eller de politikere der udtaler sig, ville finde det umagen værd at beskæftige sig videre med samme antal partnerdrab, hvis kønstatistikken for gerningspersoner var tættere på 50/50.